Gestoomde mosselen met citroengras.( Thais)
Dit recept is geschikt voor alle mogelijke schelpdieren : kokkels, venusschelpen, tapijtschelpen,messchedes, enz.
Een fijn voorgerechtje.
Ingrediënten : 4 pers
-
1 kg mosselen
-
3 stengels citroengras
-
1 ui
-
3 teentjes knoflook
-
1 stuk laos of gember
-
3 eetlepels olie
-
1 theelepel suiker
-
2 eetlepels vissaus ( Vissaus wordt veel gebruikt in de Zuidoost Aziatische keuken. Het kan gemaakt worden van verschillende soorten vis, onder andere ansjovis. Vaak wordt het gebruikt in plaats van zout bij de bereiding van gerechten. Ook wordt het gebruikt als ingrediënt voor verschillende (pittige) dipsauzen zoals de thaise phrik nam pla.)
-
½ limoen
-
Thaise basilicum
-
eventueel 1 rood chilipeper
-
4 vellen bakpapier
Bereiding :
-
Was de basilicum en verwijder de steeltjes.
-
Verwijder de bovenste laagjes van het citroengras.
-
Was de mosselen en laat 15 minuten weken in zout water zodat de ongerechtigheden verwijderd zijn.
-
Hak het citroengras, de ui, de laos, de knoflook en desgewenst het pepertje fijn.
-
Verhit de olie en fruit citroengras, ui, laos, knoflook en pepertje.
-
Roer er na 2 minuten suiker, vissaus en limoensap door en haal de pan van het vuur.
-
Verdeel de mosselen over de 4 vellen bakpapier, overgiet met de saus en bestrooi met basilicum.
-
Trek de randen van het bakpapier naar elkaar toe en bind ze met een touwtje vast.
-
Stoom deze 5 à 10 minuten en dien onmiddellijk op.
Variante op de saus : Fruit samen met de groenten 1 eetlepel currypasta en verdun de saus met wat kokosmelk.
|