Kip in wijnsaus ( Coq au vin ) of Bourgondische Ragout.
Coq au vin is een Frans gerecht. Het bestaat uit een in stukjes gesneden haan met in vieren gesneden kleine champignons, diverse kruiden en klaargemaakt in een gebonden rodewijnsaus
Ingrediënten :
-
200 gr zilveruitjes, wortelen en raapjes in knolletjes versneden.
-
200 gr reepjes spek
-
1 teentje knoflook
-
boter en olie
-
1 grote kip in stukken of 1 kg stoofvlees
-
2 soeplepels bloem
-
cognac
-
½ fles rode wijn ( jonge bourgogne, beaujolais )
-
½ liter kippebouillon of runderbouillon
-
1 bakje champignons
-
1 dl room
-
gehakte peterselie
Bereiding :
-
Fruit de zilveruitjes, wortelen, raapjes de reepjes spek en de look in een mengsel van boter en olie.
-
Schep dit garnituur uit de pan en bruin in de achtergebleven vet de stukken kip of stoofvlees. Kruiden met peper en zout en strooi er dan 2 lepels bloem over en laat die even mee fruiten.
-
Giet eerst alle vet af, flambeer met cognac en blus met de rode wijn.
-
Voeg er de bouillon er aan toe, sluit de pan af en laat het vlees zachtjes gaar sudderen.
-
Het laatste kwartier mag het groengarnituur en het spek er bij.
-
Fruit de champignons in een apart pannetje en stoof ze gaar in de room.
-
Meng op het laatste ogenblik vlees en paddenstoelen en strooi er ge gehakte peterselie over.
-
Serveer met kroketjes.
Bourgondische ragout.Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, champignons, uitjes, en reepjes spek. Andere combinaties zijn ook mogelijk, zoals met wortelen of aardappelen
|