Na lang aandringen, lobbywerk, overtuigingskracht en vergelijking met andere sectoren heeft de minister toch oren gehad naar een verlaging van het remgeld in onze sector. Vanaf 1 juni wordt daartoe een eerste aanzet gegeven. Vandaag verscheen in het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit dat de remgelden verlaagt voor de courante pathologie, in alle settings. Deze maatregel zal drempelverlagend werken en dus een vlottere toegang tot de kinesitherapie mogelijk maken. VKV/AKB juicht deze maatregel toe en zal aandringen op uitbreiding van dit noodzakelijke initiatief.
Sinds 18 april 2006 is het verstrekkingenregister voor kinesisten definitief afgeschaft. Het verstrekkingenregister is een papieren boek waarin kinesisten elke week moesten vermelden welke behandelingen ze precies hebben toegediend aan hun patiënten. Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne is tevreden dat deze overbodige formaliteit voor 25.000 kinesisten nu definitief tot het verleden behoort.
Sinds 1994 moeten kinesisten verplicht een verstrekkingenregister bijhouden. Dit is een ingebonden boek of schrift dat elke week moet worden ingevuld. Daarin moeten per dag de naam en de voornaam van de klanten, het aanvangsuur, einduur en het nomenclatuurnummer van de behandeling worden vermeld. Het verstrekkingenregister moet gedurende vijf jaar worden bewaard en ter beschikking kunnen worden gesteld van de Dienst voor Geneeskundige controle van het RIZIV.
Onlangs werd een wet goedgekeurd die dit verstrekkingenregister afschaft. De wet was er gekomen op impuls van de staatssecretaris. De afschaffing is sinds 18 april 2006 effectief van kracht.
Dit is een uitstekende zaak. Het register was immers volkomen overbodig geworden omdat de overheid tegenwoordig over veel efficiëntere middelen beschikt om de nodige controles uit te voeren. De wekelijkse rompslomp kostte de 25.000 kinesisten tot vorige week echter wel nog 60 à 75 minuten per week en kostte hen in totaal zowat 50 miljoen euro per jaar.
Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne : Tot vorige week moesten kinesisten zich elke week meer dan een uur bezig houden met het invullen van een papieren register dat geen enkel nut meer had. Zij kunnen deze tijd nu gebruiken om andere leuke of nuttige zaken te doen. Minder papier, (nog) meer aandacht voor de patiënten.
Training in traplopen voor ouderen effectiever dan spierkrachttraining
Van trainingsprogrammas zoals 55+ in beweging en Nederland in beweging, is onbekend of ze een gunstig effect hebben op de zelfstandigheid en het dagelijks functioneren van ouderen. Deze programmas zijn gericht op spierkracht en beweeglijkheid. Hoewel spierkrachttraining de kracht in de armen en benen van ouderen verbetert, is het trainen van functionele taken effectiever voor het verrichten van dagelijkse activiteiten. BRON : Zorgkrant.nl
De Raad van State verwerpt de klachten tegen de selectieproef voor afgestudeerde kinesisten
Dat jaarlijks maar 270 kinesisten zich in Vlaanderen mogen vestigen, is omstreden. Niet alleen wordt de geldigheid van de beperking betwist. Ook het uitgangsexamen dat kinesisten daarvoor moeten maken na hun afstuderen, krijgt veel kritiek.
De Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven dienden tegen de selectie samen een klacht in bij de Raad van State. Ook de studentenvereniging Skito (Studenten Kinesitherapie Tegen Onrecht) deed dat. In beide gevallen is een verzoek tot schorsing nu verworpen. De Raad van State oordeelde dat zowel de studenten als de instellingen al langer wisten dat een beperking van het aantal kinesisten eraan kwam. In 1999 werd beslist dat er een beperking zou komen. In 2000 volgde het koninklijk besluit dat het in de Vlaamse Gemeenschap om 270 kinesisten zou gaan. In de praktijk wisten de meeste studenten bij hun inschrijving vier of vijf jaar geleden niet dat de selectie er na hun studie zou komen. BRON : De Standaard
10.000 stappen per dag. Wie hoorde er nog niet over? Maar hoe doe je dat, en vooral, hoe hou je dit vol? AKTIVIA, dé wandelsportfederatie, maakt het je super gemakkelijk dit jaar met de nieuwe wandelactie voor weekdagwandelingen. Liefst 325 keer wordt er in 2006 in de week een wandeling georganiseerd. Das meer dan 1 per weekdag! Er is dus geen enkel excuus meer om je eigen conditie te verwaarlozen.
HOE DEELNEMEN AAN EEN WANDELTOCHT ? Iedereen kan en mag deelnemen aan een AKTIVIA wandeling. Je gaat naar de startzaal tussen de starturen, vult ter plaatse een inschrijvingskaart in, kiest een afstand en je vertrekt. Na afloop kom je steeds in het vertrekpunt terug. Ook niet leden zijn welkom. Zelfs mensen die de eerste keer meedoen, stappen zonder probleem de kleinste afstand. Het is goed om weten dat wandelen zowat de gezondste sport is en dat niemand te oud is om er aan te beginnen. Bovendien is voor iedereen automatisch een verzekering via AKTIVIA inbegrepen in het inschrijvingsbedrag.
EXTRA TROEF IN 2006: IEDEREEN HEEFT PRIJS Wie in 2006 aan een AKTIVIA weekdagwandeling deelneemt, krijgt een speciale inschrijvingskaart met een gratis kraswedstrijd. Elke wandeling zijn er 20 gelukkigen die ter plaatse een leuke prijs meekrijgen. Maar iedereen wint. Elke deelnemer krijgt immers een Brantano kortingsbon waardoor je je startgeld dubbel en dik kunt terugverdienen. Als dit geen motivatie is!
IN 2006 ELKE DAG FIT EN BLIJ DOOR HET LEVEN SAMEN MET AKTIVIA Gezondheid, vitaliteit en een goede conditie zijn ook belangrijk voor jou. Daarom moet je dagelijks voldoende bewegen. Wandelen is hiertoe de ideale sport. Hoe kun je deelnemen? Alle informatie over wandeltochten, wanneer en waar ze doorgaan, welke de afstanden en de starturen zijn, en nog veel meer kan je nakijken in de wandelgids Marching 2006 of op de online wandelkalender op www.aktivia.be. Probeer jij ook eens? Je bent welkom!
Informatie over deze persmededeling PatrIck Puype - Promotie & Sponsoring
Vanaf 1 januari regelen de ziekenfondsen terugbetalingen niet langer rechtstreeks met de rusthuizen na het bezoek van een arts of kinesist aan een bewoner, waardoor de rusthuisfactuur hoger zal oplopen dan voordien. Dat liet de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), een koepel van private rusthuizen, vandaag weten. De factuur zal hoger zijn, omdat de oudere zelf zal moeten instaan voor het betalen van het volledige honorarium en de verdere opvolging van terugbetalingen door het ziekenfonds.
In rust- en verzorgingstehuizen is het de gewoonte dat na het bezoek van een arts of kinesist aan een patiënt de instelling de rekening betaalt en slechts het remgeld aanrekent aan de bewoner. Ook de verdere opvolging, namelijk het binnenbrengen van de doktersbriefjes bij het ziekenfonds, neemt de instelling voor haar rekening. Die manier van werken was eenvoudig voor de bewoner en zijn familie en voor de arts. Verschillende OCMW's verplichten private voorzieningen zelfs om voor bewoners die ten laste zijn van het OCMW enkel de remgelden aan te rekenen.
Letter van de wet strikt toepassen De ziekenfondsen willen nu echter de letter van de wet strikt toepassen en zullen vanaf 1 januari geen terugbetalingen meer doen aan de rusthuizen. De factuur van januari zal dus voor vele bewoners hoger uitvallen en bovendien zullen zij voortaan zelf de doktersbriefjes naar het ziekenfonds moeten brengen en verzoeken om uitbetaling op hun rekening.Strikt genomen hebben de ziekenfondsen gelijk; maar of zij hiermee de rechten van hun aangesloten leden het beste verdedigen, valt volgens de FOS sterk te betwijfelen.
"Onder het mom van fraudegevoeligheid wordt de huidige gangbare praktijk afgeschaft", stelde Eginhard Van Wilder van de FOS. "Ik kan mij niet inbeelden op welke wijze dit systeem aanleiding zou kunnen geven tot fraude. Dat zou slechts kunnen indien de arts en de voorziening zich hier samen toe lenen. De ziekenfondsen stellen zich veel te conservatief op. In plaats van de regelgeving aan te passen aan de huidige gang van zaken en de vermeende fraude aan te pakken, pleiten ze nu voor een restauratie die de resident tweemaal treft: eerst in zijn portemonnee en vervolgens door extra administratie", aldus nog Van Wilder.
Geen medicijnen, maar twee zelfklevende elektroden, verbonden door een ingebouwde batterij, zijn de basis van OrthoTen, een nieuwe manier voor het behandelen van spier- en gewrichtspijnen.
De microstroom verzekert een betere plaatselijke toevoer van bloed en zuurstof naar de pijnlijke plek en stimuleert op die manier de pijnremming en het herstel van het weefsel. De levensduur van de batterij bedraagt 350 tot 500 uren.
Brusselse kinesisten slechter af dan Gentse en Leuvense
De eerste gegevens over het examen dat de afgestudeerde kinesisten half november hebben afgelegd, tonen een grote verscheidenheid tussen de instellingen. Bijna alle kinesisten die aan de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven zijn afgestudeerd, behaalden hun Riziv-nummer. Van Leuven slaagden 85 van de 88 deelnemers, van Gent 62 van de 71.
De 28 deelnemende kinesisten met een diploma van de VUB scoorden beduidend slechter. Dat bevestigt de Brusselse vice-decaan Peter Van Roy. Het slaagpercentage zou rond de 40 procent liggen.
De proef werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De overheid wil het aantal zelfstandige kinesisten beperken. Daarom reikt ze in Vlaanderen vanaf dit jaar maar 270 Riziv-nummers uit. Een dergelijk nummer is nodig om zich als zelfstandige te vestigen.
In november namen 374 afgestudeerden aan de selectieproef deel. De 104 laatst gerangschikte deelnemers kregen geen erkenning. Nochtans had bijna de helft van hen intussen een baan gevonden, waarvoor een dergelijke erkenning nodig is. Zij werkten met een voorlopig nummer. Dat verliezen ze nu, en dus ook hun job (zie ook bladzijde 3) .
De contingentering van kinesisten is omstreden. Niet alleen wordt de noodzaak ervan door velen in twijfel getrokken. Veel studenten en docenten nemen het ook niet dat ze er pas enkele maanden tevoren over werden geïnformeerd dat er een dergelijke selectie zou komen.
In augustus dienden de Brusselse en Leuvense universiteiten klachten in, zowel bij het Arbitragehof als de Raad van State. Nu overweegt de algemeen directeur van de Provinciale Hogeschool Limburg, Ben Lambrechts, hetzelfde te doen. Hij stelt nu vast dat ongeveer de helft van zijn afgestudeerde kinesisten gezakt is.
Hij wijt het aan de inhoud van het examen. ,,Dat was te juridisch en te technisch. Onze opleiding kinesitherapie vertrekt van probleemgericht onderwijs. Dat vinden wij de beste manier om het beroep later uit te oefenen. Maar niet om aan een examen over de geschiedenis van de ziekteverzekering deel te nemen.''
,,Ik moet me er toch niet voor excuseren dat onze afgestudeerden goed hebben gescoord'', zo reageert Karel Stappaerts, docent aan de KU Leuven. ,,Wij hebben een geactualiseerde cursus beroepsorganisatie, die de studenten voorbereidt op juridische vragen.''
Alle deelnemers aan het examen kregen bovendien een cd-rom met de noodzakelijke leerstof.
Zes op de tien kinesisten die niet slaagden voor de selectieproef, verliezen ook hun baan. Het ironische is dat een vijftigtal studenten die wel een Riziv-nummer kregen, dat nummer in hun werk eigenlijk niet gebruiken. Dat blijkt uit de gegevens die de studentenvereniging Skito (Studenten Kinesitherapie Tegen Onrecht) verzamelde.
Wie deze zomer als kinesist afstudeerde, kon een voorlopig Riziv-nummer aanvragen. Daarmee konden de pas afgestudeerden als zelfstandige aan de slag. Maar er hing hen een zwaard van Damocles boven het hoofd: als ze op de toelatingsproef half november niet zouden slagen, zouden ze hun erkenning verliezen en dus ook hun baan.
104 afgestudeerden slaagden niet voor het examen. 62 van hen verliezen daardoor hun job: 55 van hen werkten tot nog toe als zelfstandige, 7 in een werknemersstatuut waarvoor een dergelijk nummer ook nodig is. Twaalf kinesisten hadden als werknemer geen nummer nodig, en kunnen dus blijven werken. 23 niet-geslaagden werken in een andere sector of studeren verder. Zeven zijn nog werkzoekende.
Van de 270 kinesisten die wel slaagden, werken er nu 154 al als zelfstandige. Zij kunnen dus verder blijven werken. Twaalf zijn nog werkzoekende - maar nu mét erkenning. Ze maken zeker kans op een baan.
45 geslaagde studenten hebben via de selectieproef een Riziv-nummer behaald, maar hebben dat eigenlijk niet nodig om hun werk te behouden. En van de 59 geslaagden die nu in loondienst werken, heeft een aantal dat nummer wel nodig, anderen niet. Dat maakt dat er minstens vijftig kinesisten zijn die een nummer hebben, maar niet gebruiken.
Vijf afgestudeerde kinesisten schreven zich verkeerd of te laat in voor het examen.
Riziv kan getuigschriften pas vanaf juli 2006 laten drukken
Het Riziv neemt in februari 2006 de wettelijke opdracht voor het drukken en leveren van getuigschriften over van Financiën. Maar pas vanaf juli kan het Riziv daadwerkelijk nieuwe getuigschriften afleveren.
De wettelijke overdracht van Financiën aan het Riziv vindt plaats in februari 2006, dat staat in de programmawet die donderdag werd gestemd. Maar voor de praktische opdracht is het wachten tot juli 2006. Het Riziv moet immers op zoek naar een onderaannemer. Dat meldt administrateur-generaal Jo De Cock aan Artsenkrant.
"In februari valt de beslissing over de concessie voor het drukken van de attesten. De gunningsprocedure loopt al en er hebben zich al enkele serieuze kandidaten gemeld. In de concessie-overeenkomst staat dat de onderaannemer vanaf juli 2006 operationeel moet zijn. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar dat einde is nog niet voor februari."
Intussen zette het Verzekeringscomité het licht op groen voor de noodprocedure. Wie door zijn voorraad getuigschriften voor verstrekte hulp zit, mag weer exemplaren van een collega gebruiken.
Wéér opnieuw dreigt de getuigschriftensoap te beginnen!
Ervaring leert ons dat de eerste boodschappen zoals deze de malaise opnieuw zouden kunnen aankondigen. Men is bij deze OPNIEUW gewaarschuwd. Wacht dus niet te lang met het bestellen van getuigschriften of kettingformulieren als je vaststelt dat de voorraad toch niet zo erg groot meer is. Een klein werkje dat je op lange termijn véél miserie kan besparen! BRON : Kinenet.be
De Raad van State spreekt zich eerstdaags uit over de vraag om het koninklijk besluit van het examen voor kinesitherapeuten te schorsen. Het examen bepaalt welke afgestudeerden een zelfstandige praktijk mogen uitbouwen. De studenten van de universiteiten van Leuven en Gent deden het in het examen opmerkelijk beter dan die van de Antwerpse en Limburgse hogescholen en van de VUB.
Directeur Ben Lambrechts van de Provinciale Hogeschool Limburg vond het examen niet echt rechtvaardig. Van de hogeschool-kinesisten vonden maar één op de twee studenten een plaatsje in de lijst van 270 besten. De universitaire kinesisten haalden beduidend hogere cijfers. Zo goed als alle KU Leuven studenten en RU Gent studenten eindigden bij de 270 besten. Slechts 40% van VU Brussel studenten voldeden aan de proef.
De studenten kregen voor het examen een cd-rom met de juridische leerstof. Hier wordt aan de KU Leuven en RU Gent meer aandacht aan besteed dan in de praktijkgerichte hogescholen. De Provinciale Hogeschool meent daarom dat de universiteitsstudenten bevoordeeld aan het examen begonnen. Bron : Medinews.be
Het Kinesitherapeutenkartel pleit voor de oprichting van een pool met uitzendkrachten waar afgestudeerde kinesisten zonder riziv-nummer gedurende een jaar worden in opgenomen. Op die manier kunnen ze tijdelijke opdrachten uitvoeren in zelfstandige praktijken en ervaring opdoen. Bron : De Standaard
Tot honderd banen op de tocht in centra voor hartrevalidatie
In de 36 Belgische centra voor hartrevalidatie staan vijftig tot honderd banen op de tocht. De oorzaak is het bezuinigingsplan dat minister van Volksgezondheid Rudy Demotte van plan is door te voeren. Paul Dendale van de Belgische Vereniging voor Cardiologie zegt donderdag in De Huisarts dat momenteel slechts een op de vijf ziekenhuizen optimale hartrevalidatie geeft. BRON : Het Belang van Limburg
De Naaldaponeurotomie is een zeer dankbare, niet-chirurgische ingreep om de kromme vingers van de ziekte van Dupuytren terug recht te zetten. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de uitvoerende geneesheer-specialist degelijk opgeleid is, om alzo het risico op verwikkelingen te minimaliseren.
Het selectie-examen kinesitherapie : Standpunt van AKB
AKB heeft als beroepsvereniging niet willen deelnemen aan de inrichting van deze selectie-examens omdat we deze methode door onze vereniging steeds afgekeurd hebben. Onze aanwezigheid als observatoren heeft ons alsnog de mogelijkheid gegeven toch nog enige logica uit het werkveld aan te brengen.
AKB wenst dan ook dat de deelname aan het overleg en de voorbereidingen die getroffen zijn door de examencommissie dan ook in die betekenis begrepen wordt.
AKB heeft dit standpunt aan de pasafgestudeerden, hun ouders en de opleidingen duidelijk gemaakt, en we herhalen dit dan ook vooral vandaag op 14/11/2005, de dag van het examen. Het is een zwarte dag voor de kinesitherapie.
AKB houdt eraan te benadrukken dat zij al meer dan 25 jaar een beheersing van het aanbod van kinesitherapeuten vraagt; echter NIET NA het beëindigen van de studies. Deze beslissing is politiek genomen door minister F.Vandenbroucke, die toen de verantwoordelijkheid bij de minister van onderwijs, M.Vanderpoorten, legde.
AKB pleit al decennia voor een verantwoorde instroombeperking bij de opleiding kinesitherapie. Dat is de optie waaraan AKB constructief wil meewerken met de opleidingen. Een transparante politiek vanuit het werkveld naar de opleiding en vice versa.
Op die manier hopen we tot een respectvolle en aanvaardbare oplossing te komen voor de kinesitherapie, de studenten en vooral hun ouders. Vooral deze laatsten hebben kosten nog moeite gespaard om in een degelijke opleiding voor hun kinderen te investeren. Zij verdienen méér respect dan de vertwijfeling en ontmoediging die hun vandaag en vooral de komende dagen te wachten staat. AKB leeft met u mee!
Muziekliefhebbers die hun iPod iets te enthousiast gebruiken, riskeren een Ipod-duim. Om nummers te selecteren, moet de gebruiker van de populaire mp3-speler namelijk een wieltje op en neer scrollen. ,,Die zeer onnatuurlijke beweging kan het gewricht ernstig beschadigen'', aldus een woordvoerder van de Britse vereniging van chiropractors. BRON : De Standaard
Maandag begraven de kinesisten symbolisch honderd collega's die binnenkort hun baan niet kunnen beginnen. Ze doen dat aan de gebouwen van Selor, waar dan de selectieproef voor afgestudeerde kinesisten plaatsvindt.
Aan dat examen nemen 374 mensen deel, maar alleen de eerste 270 kunnen zich als kinesist vestigen. Daarmee moet het overaanbod van kinesisten worden ingedijkt. Tegen de selectieproef zijn de studenten al eerder op straat gekomen (DS 17 maart) . Minister van Volksgezondheid Demotte kondigde het ,,uitgangsexamen'' immers pas in maart aan, en het geldt al voor de kinesisten die deze zomer zijn afgestudeerd. In theorie zouden de 104 mensen die tijdens de proef afvallen in een ziekenhuis of rusthuis aan de slag kunnen. In de praktijk verwachten directies van die instellingen van hun kinesisten wel een erkenning. BRON : De Standaard
Op de website van onze Amerikaanse collega's (APTA - American Physical Therapy Association) vonden we voor de aankomende kerstshoppings-periode volgende tip (zie foto) om onze rug te sparen. BRON : www.apta.org