Snij het witloof middendoor. Haal het hart er uit. Snij het witloof dan in stukjes van 1 cm. Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C. Zet de boter op in een grote pan.. Wanneer deze goudbruin is voeg je het witloof en de kruiden toe. Je verhoogt het vuur en bakt het witloof gedurende 10 minuten door er constant in te roeren. Laat 10 minuten afkoelen. Leg wat bakpapier in een bakplaat. Verdeel het gebakken witloof over de 4 schijven ham. Rol deze op en leg ze op de bakplaat. Laat dit nog een 20 minuten verder bakken in de oven. Je zal zien dat de bovenkant van de ham lekker krokant wordt en de onderkant smeuig. Eet hierbij bvb een aardappelpuree die je lichtjes afwerkt met een beetje graanmosterd. Overheerlijk.
Smakelijk.
Noot: Iedereen denkt dat je suiker op het witloof moet doen. FOUT. Wanneer je het hart uit het witloof snijdt is het belange zo bitter niet en hoef je dus ook geen suiker toe te voegen.
Zet een pot met water, een beetje zout en een lepel olijfolie op en kook de tagliatelli. Doe een weinig olijf olie in een pan. Laat de olie heet worden en leg de zalm er in om te bakken. Laat de zalm 4 minuten bakken per zijde. Snij de kerstomaatjes in 4. Wanneer de pasta klaar is voeg je de tomaatjes aan de pasta toe. Onderrroer voorzichtig en giet de pasta af. Mend de zure room met bieslook, peper en zout. Schik de pasta op een bord, leg daarop de zalm en leg naast de pasta een lepel zure room. Zo kan iedereen kiezen hoeveel saus hij neemt.
Voor 7 liter soep. (dan kan je er een deel invriezen)
Benodigdheden:
4 uien 1 selder 1 prei 50 gr boter 3 bouillonblokjes 6 liter water 2 blikjes tomatenpuree 1 brik (1L) passato van tomaten 2 soeplepels zout 1 koffielepel peper 3 grote soeplepels bloem
Bereiding:
Snij de groenten fijn. (geen bladeren van de selder en niet te veel groen van de prei) Was ze grondig. Stoof ze aan in de boter. Wanneer de groenten glazig worden voeg je de bloem toe. Roer kort door. Voeg het water (warm), peper, zout, bouillonblokjes toe. Laat koken tot de groenten gaar zijn. Dit is ongeveer een 45 minuten. Mix de soep grondig door. Terwijl je mixt voeg je de passato en de tomatenpuree toe. Mix zeker nog 5 minuten door terwijl je de soep nog even opkookt. Proef af en laat afkoelen. Smakelijk.
P.S.: Zorg ervoor bij onweerachtig weer dat je soep (en alle getomateerde gerechten) in de koelkast staan. Anders loop je het risico op verzuring.
In deze verkiezingstijd (Amerika) vond ik het niet slecht om eens Amerikaans te gaan. Daarom deze lekkere en eenvoudig te bereiden koekjes.
Benodigdheden:
160 gr suiker 200 gr boter 200 gr bloem 1 eierdooier 1 zakje vanillesuiker Hazelnoten
Bereiding:
Roer de boter (kamertemperatuur) soepel met een klopper. Klop er de suiker, vanillesuiker en de dooier snel onder. Roer er de gezeefde bloem luchtig onder. Probeer met een spuitzak met getande spuit rozetten te spuiten. Heb je hier geen ervaring mee, kan je met een kleine ijsschepper diameter 3 cm bolletjes maken. Op de top leg je 1/4 of 1/2 hazelnoot. Bakken op 160°C gedurende 15 minuten. Na uithalen laten afkoelen.
Wil je het helemaal afwerken kan je de koekjes na afkoelen eens voor de helft door de gesmolten chocolade halen... een aanrader.
Smakelijk en vanaf nu elke week een nieuw recept. Ook een recept aanvragen kan altijd. Mail maar...
2 kg mosselen 1 ajuin 1/2 selder 1 koffielepel provencaalse kruiden peper 1 glas witte wijn
Bereiding:
Snij de selder zeer fijn. De ui snij je best in fijne ringen. Stoof de groenten aan op een laag vuurtje tot ze halfgaar zijn. voeg de mosselen toe. Bestrooi met wat peper en de provencaalse kruiden. Voeg de witte wijn toe. Verhoog het vuur. dek de pot af met een deksel. Na 4 minuten schud je de eerste keer de mosselen op. 4 minuten later doe je dit nog eens. En na nog eens 4 minuten zouden ze moeten klaar zijn. Je mag ze wel maar maximum 2 keer opschudden. Ga na of alle mosselen open zijn gegaan. Dien op met brood en een mosselsausje. Mosselsaus: 1 soeplepel mayonnaise, 1 koffielepel mosterd, 1 soeplepel water en 1 soeplepel gehakte peterselie. Goed doorroeren en smullen maar.
Hollandse pepernoten om samen met de kinderen te maken
Benodigdheden: (45 koekjes)
250 gram zelfrijzende bloem 100 gram boter 125 gram basterdsuiker (heel donkerbruine suiker) 3 eetlepels melk 2 theelepels speculaaskruiden ( te vinden in de supermarkt )
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een kom. Plet alles samen met een vork. Begin daarna te kneden tot je een vaste massa hebt. Warm de oven voor op 160 ° C. Maak kleine balletjes van 10 gram/stuk. Leg ze op een bakplaat met boterpapier en druk ze licht aan. Steek de plaat in de oven en haal ze na 15 minuten uit. Smullen maar...
Dit is een eeuwenoud receptje die echt fijn is om samen met de kinderen te maken. Het neemt al bij al slechts een half uurtje in beslag wat bij regenweer de dag toch breekt.
1 soeplepel olijfolie 20 scampi's 1 dl room curry cayennepeper 1 kleine ajuin of sjalot 50 cc witte wijn 1/2 blokje visfumet of visfond ketchup
bereiding:
Zet een grote pan op met de olijfolie. In een diepvrieszakje doe je de scampis met een mespuntje cayennepeper en een theelepel curry. Je draait het zakje dicht maar wel dat er nog lucht in zit. Nu schudt je het zakje tot de scampis gekruid zijn. Dit is een gemakkelijke manier om ze gelijkmatig te kruiden. Wanneer de olie heet is doe je de scampis in de pan. Na 30 seconden draai ze om. Na nog eens 30 seconden haal je ze uit de pan. je voegt het fijngesneden uitje of sjalotje toe en laat even bakken. Dan voeg je de witte wijn en het visbouillonblokje toe. Wanneer de wijn ongeveer voor de helft is ingekookt voeg je de room toe. Je laat de room even inkoken. Bijkruiden met een mespuntje curry en een mespuntje cayennepeper. Nu de ketchup en daarna de scampis. De saus even laten dikken en klaar is kees. Als afsluiter mag je er nog wat fijngesneden tomatenblokjes en bieslook aan toevoegen maar dat is enkel voor de kleur.
1 bakje champignons (250 gr) 250 cl room 50 cc cognac of wisky eventueel 50 cc bruin bier, is lekker doch niet verplicht 1/2 blokje vleesbouillon
Bereiding:
Borstel de champignons, niet wassen anders nemen ze te veel vocht op. Snijdt ze in partjes. Bak ze in de boter op een hoog vuur. Peper van de molen terwijl ze bakken. Blus met cognac of wisky en eventueel het bruin bier. Wanneer dit vocht ongeveer is ingekookt voeg je de room toe. Let op, dit gaat snel. Verlaag je vuur tot op 1/3 van zijn kunnen. Laat inkoken tot de gewenste dikte.
Dit is overheerlijk bij gevogelte, runds en varkensvlees.
3 eieren 80 gram gemalen amandelen 80 gram gemalen cocosnoot 2 soeplepels zelfrijzende bloem 160 gram boter 160 gram suiker 1 flaconnetje amandelessence 1 doos bladerdeeg (zo'n rol bladerdeeg die je in de supermarkten kan vinden in de versafdeling zuivel)
Bereiding:
Leg de bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm van ongeveer 22 cm diameter. Smelt de boter. Klop de eieren los en meng deze met de rest van de ingrediënten. Zorg dat alles goed gemengd is. Vul de bladerdeeg met deze massa en strijk met een natte lepel gelijkmatig over de vorm. Snijdt de bladerdeeg die over de rand hangt weg met een schaar. Je kan nu de resterende bladerdeeg in reepjes snijden en kruislings over de massa leggen. Bak de taart in een oven die voorverwarmd is op 175°C gedurende 35 minuten. Om te weten of de taart genoeg gebakken is, kan je er in prikken met een vork. Wanneer er geen deeg meer aan de vork hangt is de taart genoeg. Laat de taart even bekomen alvorens deze uit de vorm te halen.
Ik ben Blomme Wouter
Ik ben een man en woon in Damme (België) en mijn beroep is ambtenaar.
Ik ben geboren op 29/12/1973 en ben nu dus 50 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, muziek, computer, gezin.