Voor het eerst olifanten uitgezet in Indiase natuur (Assam, India 26 februari 2007)
Het IFAW en haar partnerorganisatie WTI (Wildlife Trust of India) hebben bekendgemaakt, dat zes olifantkalveren met succes zijn uitgezet in Manas National Park. De olifantendie in het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation (CWRC) met de hand zijn grootgebrachtwerden vanuit Indias Kaziranga National Park naar het 450 kilometer verderop gelegen Manas National Park getransporteerd. In Manas zullen de olifanten, nadat zij voldoende vertrouwd zijn geraakt met hun omgeving, worden geïntegreerd in een in het wild levende kudde. Het is voor de eerste keer dat olifanten in India zijn gerehabiliteerd en uitgezet in de vrije natuur. Sri Lanka en Kenia zijn de enige andere landen waar met de hand grootgebrachte olifanten met succes zijn uitgezet. De olifanten mogen zich overdags vrij in de jungle bewegen onder toezicht van een oppasser, zei Dr. N.V.K. Ashraf, directeur bij de WTI. Voor hun veiligheid verblijven ze s nachts voorlopig nog binnen een omheind terrein van ongeveer 1 hectare (ca. 10.000 m2). De olifanten werden overgebracht naar een deel van Manas, Doimari genaamd, een ideaal leefgebied voor olifanten en ver genoeg verwijderd van het dichtstbijzijnde woongebied. Het is het grootste ononderbroken (en niet-versplinterde) bosgebied voor olifanten in het noordoosten van India. Het strekt zich uit van de Indiase deelstaat Assam tot in het buurland Bhutan. Alle zes olifanten worden met een halsband met zender uitgerust om ze na de uitzetting te kunnen volgen. Als ze in de problemen komen, kunnen we ze opsporen en redden, zei Dr. Bhaskar Choudhry, een aan de WTI verbonden dierenarts. De zes olifanten, in leeftijd variërend van tweeënhalf tot zes jaar, zijn in het rehabilitatiecentrum (CWRC) in Kaziranga met de hand grootgebracht. De jonge kalveren werden in verschillende delen van Assam gered. De duur van hun verblijf in het centrum varieerde van één tot vijf jaar. Het CWRC is het eerste centrum in India dat gespecialiseerd is in de rehabilitatie van meerdere diersoorten. Het is gezamenlijk project van de WTI, het IFAW en de Assam Forest Department.

M. C. Malakar, hoofdparkwachter in Assam en D. M. Singh, directeur van Kaziranga Park waren er getuige van hoe de olifanten vanuit het centrum in Kaziranga uitgeleide werd gedaan. Kampa Borgoyari, waarnemend hoofd van de Bodo Territorial Council (BTC), nam de zorg voor de olifanten in Manas over. Een team van zes dierenartsen, waaronder artsen uit het College of Veterinary Science, Guwahati, Dr. Bijoy Dutta en Dr. Bhupen Sarma, Dr. Bhaskar Choudhry, Dr. Anjan Talukdar, en Dr. Ashraf van de WTI, en Dr. Raj Jyoti Deka (als onafhankelijk adviseur) begeleidde de olifanten op hun reis van Kaziranga naar Manas. Ook A. J. Cady, programma directeur van het IFAW en Vivek Menon, directeur van de WTI, reisden mee met de olifanten. De heer Cady verrichtte de symbolische uitzetting in Manas waarmee de dieren officieel in hun nieuwe leefgebied werden verwelkomd. Deze exercitie is onderdeel van een rehabilitatieprogramma voor olifanten dat de WTI en het IFAW met steun van de Assam Forest Department hebben opgezet.
Informatie over de olifanten
* Op 28 augustus 2002 redden medewerkers van het CWRC een olifantkalf van twee weken oud (een mannetje) uit een greppel op de theeplantages van Numaligarh. Het dier was alleen en werd naar het CWRC overgebracht om daar te worden verzorgd. Nu is deze olifant 5 jaar oud. * De tweede olifant, eveneens een mannetje, was een jaar oud toen hij in het overstroomde Digboi door natuurbeheerders werd gered. Hij werd op 8 december 2002 naar het centrum overgebracht. Deze olifant is nu zes jaar oud en is daarmee de oudste van de zes kalveren. * Het derde mannetje werd op 3 oktober 2003 door medewerkers van het CWRC uit Koliabor nabij de stad Tezpur gered. Het dier was geïsoleerd geraakt en kon nergens heen. Op dit moment is hij drieënhalf jaar oud. * De vierde olifant, een wijfje, werd op 23 september 2004 op de theeplantage Rupajuli in Tezpur door plantagearbeiders gered. Het toen twee maanden oude dier was gewond door een val in een greppel en was van de kudde gescheiden geraakt. Het dier werd ter verzorging aan de CWRC overgedragen. Hij is nu tweeënhalf jaar oud. * Het vijfde olifantkalf, een wijfje, werd op 14 oktober 2004 op de theeplantage Barsapori door plantagearbeiders gered. Het twee maanden oude dier was van haar kudde losgeraakt en werd voor verzorging aan het CWRC overgedragen. Deze olifant is nu tweeënhalf jaar oud. * De zesde olifant, een mannetje, was ongeveer een jaar oud toen hij op 19 oktober 2004 op de theeplantage Numaligarh werd gered en voor behandeling naar het centrum werd overgebracht. Op dit moment is hij drieënhalf jaar oud.
|
|