TSUNAMI
Nu de hulp aan de slachtoffers van de zebeving goed op gang is gekomen, wordt ook al heel voorzichtig gedacht aan de wederopbouw van de getroffen gebieden. Daarbij wordt de vraag gesteld of het wel verstandig is om dicht bij de kust te bouwen. Als het aan het Wereld Natuur Fonds ligt moeten natuurlijke buffers zo veel mogelijk in stand blijven. Dit is van groot belang voor de veiligheid en economische toekomst van de bevolking. Ongerepte kusten met mangrovebossen, koraalriffen en waterrijke gebieden zijn van groot belang om de schade bij natuurrampen zoals orkanen, tyfone en vloedgolven te beperken. Ze vormen een natuurlijke barriere die de kust beschermt. Helaas kunnen natuurgebieden niet al het geweld van een grote vloedgolf opvangen, maar een dempende werking hebben ze wel, zo blijkt uit eerdere rampen en uit eerste berichten uit deprojecten van het Natuur Fonds in Zo-Azie. Koraalriffen en mangrovebossen hebben naar alle waarschijnlijkheid op diverse plaatsen als schokbrekers gefungeerd. Op de Andamen-eilanden kwam de zeebeving niet in de vorm van een vloedgolf, maar als stijgend water met sterke stroming, aldus een melding.

Ook lijken de koraalriffen in Sri Lanka, delen van India en Thailand zwaarder getroffen dan die van de Andaman-en Nicobar-eilanden en de Malediven. In de eerste groep waren de riffen al aangetast door destructive visserij of verbleekt door het broeikasteffect, in de tweede groep niet of nauwelijks . Dat bevestigd de ganbare theorie dat het ongerept koraal een betere kustbeveiliging biedt.
Koraal groeit tot 60 meter diep , en het valt te verwachten dat ondiepe gebieden zwarder getroffen zijn dan dan dieperliggende riffen. De toplaag van riffen kan er afgebroken zijn , opgewoeld zand en afval het koraal verstikken. De koraaldieertjes die samen het rif vormen hebben licht en zuurstof nodig om te groeien. Verstikking is niet permanent, maar het kan wel jaren tot decennia duren voor het koraal weer schoon is. Zand bedekt ook het visvoedsel dat op het koraal groeit ( sommige vissen 'grazen' op het rif ) en veroorzaakt met haar schurende werking erosie. Voor herstel zal het belangrijk zijn de overgebleven riffen goed te beschermen, want ze zijn een bron van nieuw leven vor hun omgeving. Koraallarven kunnen zich via zeestromingen verplaatsen en op dood koraal een nieuw leven beginnen.

Het wereld Natuur Fonds verwacht dat een deel van de natuurgebieden die een functie hebben als kraamkamer voor vis ( koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden ) zal zijn vernietigd. Verantwoord visserijbeheer is essentieel om te vermijden dat de visvoorraden, van levensbelang voor de vele getroffen gemeenschappen , gaan kelderen. MET het leveren van boten en netten zijn we er nog niet , hoe belangrijk ook als noodhulp. Duurzaam beheer van de vis is van even grote relevantie.
|