Bedreigingen
Koraalriffen worden ernstig bedreigd.De bedreiging zijn klimaatsverandering vistechnieken, overbevissing en vervuiling.
Klimaatverandering

Klimaatverandering hangt als een zwaard van Damocles boven het koraalrif. Koraal voelt zich lekker in de temperatuur waaraan het gewend is. Verandering van temperatuur zorgt dat koraal ' onder stress komt'. De temperatuurgevoeligheid is zeer groot, zo kan 1 graad verhoging al te vel zijn. Iedere 2 jaar vind het fenomeen El Nino plaats, waarbij het zeewater over de hele wereld warmer wordt. De El Nino van 1998 heeft overal ter wereld koraal aangetast. Vooral het koraal in the Great Barrier Reef en de riffen van Oost-Afrika hebben sterk te lijden gehad. In Oost-Afrika is zelfs ruim90% van de riffen aangetast.
Overbevissing

Overal te wereld trekken meer mensen naar de kust, waardoor de druk op de vispopulaties steeds groter wordt. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht van het koraalrif. Vissen eten de grotere algen die op het rif groeien. Zij zorgen er voor dat het rif schoon blijft en er genoeg zonlicht bij het koraal kan komen. Wordt er te veel vis gevangen, dan loopt het rif de kans overwoekerd te worden door grotere algen.
Destructieve vistechnieken
In koraalgebieden wordt vaak gevist met technieken die schadelijk zijn voor het koraal. Een vernietigende vistechniek is bijvoorbeeld het vissen met sleepnetten, waardoor het koraal kapot gaat. In Azie en Oost Afrika wordt vaak gevist met dynamiet. Van dynamiet en lege frisdrankblikjes worden zelfgemaakte bommen gefrabriceerd. Deze bommen worden tot ontploffing gebracht op de riffen. Hierbij komt er in één klap veel vis boven drijven, maar worden ook stukken koraal vernield. Ook wordt er in Azie veel gevist met cyanide. Vissers spuiten het gif tussen de spleten van de riffen, waar veel rifvissen zich verschuilen. de vissen worden verdoofd en kunnen zo uit het water gevist worden. Helaas maakt cyanide tergelijkertijd het koraal kapot.

Vervuiling is een andere bedreiging voor het koraal. Het zeewater en de riffen kunnen bv. vervuild worden met pesticieden uit de landbouw of afval uit rioleringen. Door het kappen van bos of het ontginnen van land, sproeien vaak bodemdeeltjes in de zee. Zij vertroebelen daardoor het water en leggen een filmpje over het koraal. Hierdoor verstikken de koraalriffen.
|