Waterrijke gebieden
Waterrijke gebieden - wetlands - zijn extreem belangrijk voor de planten - en dierenwereld , en voor de mens. Zij bieden bescherming bij hoogwater en leveren schoon water. Water is in veel landen schaars, ook in Nederland , en wetlands fungeren als buffers die in droge tijden hun water afgeven. Wetlands zijn de bron van veel leven . Door hun rijkdom aan planten - en diersoorten behoren zij tot de meest waardevolle natuur op de aarde. 
De afgelopen eeuw ging de helft van alle wetlands verloren. Unieke plant - en diersoorten zijn verdwenen. Resterende wetlands staan werelwijd ernstig onder druk als gevolg van waterverontreninging , waterverspilling , de aanleg van dammen en dijken en klimaatverandering. Als we niets doen aan de bescherming en herstel van wetlands , en als we de veranderingen van het klimaat niet in de hand houden , dan staat de toekomst van mens en dier op het spel. Daarom werkt Wereld Natuur Fonds wereldwijd aan het behoud en herstel van waterrijke natuur.
 
Wat zijn wetlands ?
Wetlands zijn waterrijke gebieden zoals moerassen , meren , overstromingsgebieden van rivieren , ondiepe stukken zee , mangrovebossen. Vaak gebieden die nu eens onder water staan , dan weer droogvallen of drassig blijven. Denk aan de Waddenzee , de Millingenwaard bij Nijmwegen die bij hoogwater overstroomt. Of de Panatanal in Brazilië en bolivia , waar een gebied vijf maal groter dan Belgie jaarlijks onder water komt te staan. Wij hebben het in dit deel vooral over zoetwater-wetlands. Rijkdom aan planten en dieren
Moerassen en ondiep water vormen een broedplaats voor vissen en waterbeestjes , voedsel voor een enorme variëteit aan dieren , zoals (trek)vogels. Droogvallende graslanden leveren het voedsel voor allerlei grazers , die op hun beurt weer worden gegeten door roofdieren en roofvogels. Voor het overleven van al deze dieren zijn rivieren , meren en moerassen onmisbaar.
|