Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Ben een paar dagen bezig geweest met foto´s maken en sorteren,wilde er een slideshow van maken ,waar bij ik veel hulp heb gekregen van Ingrid van villa kakelbont,vanmiddag een mooie show er van gemaakt ,maar helaas zegt het blog,ik zie geen bericht. Foutje kijken hoe we dat weer oplossen.
Water vergaren. Een shaduf is een simpel mechanisme dat al in de 6 de eeuw in Spanje werd geïntroduceerd. Het is een hefboom die bestaat uit een lange houten balk die is bevestigd op een korte horizontale balk. Aan de korte achterzijde van de hefboom hangt een tegengewicht(rotsblok) en aan de lange voorzijde is een touw met een emmer. Door het loslaten van het tegengewicht zakt de emmer in een dieper gelegen waterbron en haalt het water naar de oppervlakte. De schroef van Archimedes. Het apparaat is niet door Archimedes uitgevonden,maar hij was de eerste die het documenteerde. Een grote houten schroef werd aangebracht in een cilinder.Zodra de schroef draaide,haalde het schroefdraad uit een dieper gelegen bron water omhoog naar een sluis. Noria Watermolens,overal waar snel stromend water was werden norias gebouwd. De watermolens werden in beweging gebracht door de kracht van het water dat tegen houten bladen aan het rad stroomde.Aan een ander verticaal rad waren emmers bevestigd die het water opschepten en leeg storten in een reservoir. Sagiya Deze werden aangedreven door ezels of paarden. Het mechanisme bestond uit twee haaks op elkaar staande houten tandraderen. Het verticale rad was boven de bron gemonteerd en dreef het horizontale aan, waar potten van aardewerk met touw aan waren bevestigd. Wanneer het dier zijn rondje liep kwamen de raderen in beweging zodat de potten zich met water vulden.
In de 8 eeuwen dat de Moren is Spanje vertoefden,hebben ze vernuftige irrigatiesystemen aangelegd. Overal in het Andalusische landschap vinden we nog sporen van de Moorse irrigatiesystemen. De Moorse waterspecialisten legden in heel Andalucië ondergrondse kanalen en aquaducten aan,bouwden fonteinen en waterbasins. Dankzij deze watertechnieken konden nieuwe tropische en subtropische gewassen ,zoals artisjokken,avocado´s, saffraan.sesamzaad en citrusvruchten wortel schieten in Andalucië, De Moren waren ook meesters in het verkrijgen van nieuwe variëteiten van bestaande mediterrane gewassen ,zoals verschillende soorten olijfbomen,dadelpalmen en vijgen bomen. In Granada bij het Alhambra zie je nog,waterreservoirs,bronnen en tunnels. In Nerja staat nog een aquaduct. In Córdoba op het dak van de Mezquita ligt een ingewikkeld raster van goten,pijpen en mini aquaducten om het schaarse regenwater op te vangen en naar grote waterresevoirs beneden onder de patio te geleiden.
Palmen snoeier Palmen snoeien is een erg zwaar,gevaarlijk en fysiek beroep. Soms hangt een snoeier wel vier uur hoog in de kruin van een palmboom,wel beveiligd door een rotsklimmer lijkende uitrusting. Hij verwijdert insecten die de palmen kunnen aantasten en redt vogels uit nesten. Een verkeerde beweging kan de palm definitief beschadigen. Alleen volledig verdroogde bladeren mogen worden verwijderd. een keer per jaar moet een palm gesnoeid worden. Van bovenaf gezien ,groeien de bladeren uit de stam cirkelsgewijs en volgen de wijzers van de klok. De snoeier moet rekening houden met de groeirichting van de vezel die de groei van de hele boom ondersteunt. Meestal gebeurt het snoeien in de zomer maar met het zachte klimaat van Andalucië kan het ,het hele jaar door. Bij de vrouwelijke palm worden soms de dadels weggehaald voor meer energie om te groeien. Wereldwijd leven 2800 soorten palmbomen.Van de 60 levende palmsoorten in Spanje wordt de enige autochtone palm,palmito genoemd (Chamacropshumilis) De kleine soort vind je overal in de campo in Zuid Spanje. Veel van de andere soorten zijn te zien in de tuinen van Finca la Concepción bij Malaga
In het voorjaar en in de zomer zijn er verschillende boten die met belangstellenden gaan vissen op tonijn. Volgens kenners is de baai van Malaga de beste plek. Elk jaar vanaf maart zwemmen de tonijnen door de straat van Gibraltar de Middelandse zee binnen om kuit te schieten. Lukt het de sportvissers om tonijn te vangen mogen ze deze niet verkopen ,wel zelf opeten. De sportvissers vangen vooral de gewone tonijn (Thunnus thynnus ) ook wel blauwvin tonijn of rode tonijn genoemd. Dit is de grootste tonijn ,hij kan 4,5 meter lang worden met een gewicht van 800 kilo. In de zomermaanden leeft deze tonijn vlakbij de kust in ondiep water. Scholen tonijnen worden dikwijls door dolfijnen en meeuwen gevolgd,zo wordt hun aanwezigheid opgemerkt en bij westenwind komen ze naar de oppervlakte. Tonijn wordt gevangen met aas van goedkope vis,visafval of levende visjes. Zodra de tonijnen op de boot afkomen moet je goed naar de stroming kijken.Gaat de stroming met de wind mee dan vist men als de boot voor anker ligt,gaat hij tegen de wind in wordt er varend gevist. Ieder jaar worden er voor de sportvissers toernooien georganiseerd.Vissers uit heel Spanje en soms zelfs uit het buitenland strijden om de langste en zwaarste vis. Het toernooi in Benalmádena is het belangrijkste met meer dan 100 deelnemers.
Eindelijk na tien weken hebben wij onze wandeling weer kunnen maken van 15 km. Alleen ging het deze keer in een wat lager tempo,Coen moest nog even wennen en met een temperatuur van 38 graden ga je niet zo snel. Ook wat meer waterstops gehouden. Maar het was wel erg gezellig,stranden lagen vol (voor ons idee dan,want er blijft nog plaats genoeg over). Wij hadden alleen wel medelijden met de sardines mannen die ze op open vuur moesten klaarmaken.Wat een hitte voor die mensen.
Gisterenavond zoon en kleinzoon uitgezwaaid op het vliegveld. De vakantie zit erop dus heb ik weer tijd voor mijn blog. Jammer dat 16 dagen zo snel voorbij gaan.
Gisteren zijn wij met zoon en kleinzoon (13 jaar) naar het Alhambra in Granada geweest.Wel weken van te voren kaarten besteld. Zij wilden er graag een telefoon bij die vertelde wat ze allemaal zagen,alleen hadden zij hun pas thuis laten liggen ,maar het kon op mijn pas. Het Alhambra in was voor mij 17 jaar geleden toen ik nog met stokken kon lopen.Vincent vond dat ik er nu ook in moest omdat grote delen van het paleis gerestaureerd zijn.Hij heeft me over grote keien gereden en trappen en wij hebben alle vier genoten van al het moois wat daar te zien is.
Op het ogenblik zijn onze zoon en kleinzoon hier voor 16 dagen op vakantie. Dus even weinig tijd voor het blog. Wij zien ze een keer per jaar en daar moet je van genieten. Het is bloedheet,maar vanuit de tuin stappen ze zo het strand op en lekker de zee in.
In een prachtige vallei tussen Antequera en Torcal (in Andalucië)is er een wolvenpark. Op een stuk grond van 42 hectare leven 4 wolvenroedels. Er zijn 4 soorten wolven de Timberwolf-de Poolwolf-de Russische wolf en de Iberische wolf. De eigenaar laat de wolven leven zoals ze dat ook in het wild zouden doen alleen socialiseert hij de wolven en brengt ze met de fles groot. Door socialisatie raken de wolven hun aangeboren angst voor mensen kwijt. De wolven komen uit verschillende dierenparken in Europa. Een jaar geleden werden in dit park de eerste wolvenpups geboren. De jonkies blijven de eerste weken bij hun moeder,na drie weken worden ze weggehaald en krijgen ze om de twee uur de fles.Na een aantal weken worden ze teruggeplaatst. De volwassen wolven helpen de jonge wolfjes naar volwassenheid die ze na twee jaar bereiken. In dit park leven niet alleen wolven en is ook een aaituin. Geweldig voor kinderen ,er zijn geiten,schapen,honden,herten,paarden ,pony´s,varkens,pauwen ,eenden ,ganzen,kippen en vossen die aangeraakt kunnen worden Toer met een gids is 7.50 voor kinderen 5.50 DE aaituin is 1.50 Het park is open van mei tot oktober.
Het feest in Pamplona is net weer achter de rug. De stad dankt het feest van 9 en halve dag aan Firminus,een vrome man uit Pamplona,die bij de kerstening van Frankrijk als martelaar stierf. Zijn beeld wordt tijdens de fiësta in een plechtige processie door het oude centrum gedragen. Maar het grootse spektakel vindt iedere morgen plaats ,als de stieren door de straten naar de arena worden gejaagd. Het duurt hooguit 3 minuten-het rennen-voor-je -leven,maar het is lang genoeg om duizenden mensen het hoofd op hol te brengen. s´Middags dromt men dan samen de arena in om naar het stierenvechten te kijken. De volgende morgen om 8 uur denderen de stieren weer door de straten en begint het feest opnieuw.
Het is moeilijk om de oorsprong van een taal te ontdekken. Het Spaans is de moedertaal van 400miljoen sprekers. Het is de 2 de belangrijkste taal. De basis van het Spaans is terug te vinden in de Romeinse kolonisatie waaruit het latijn voortvloeide en de Arabische taal,als gevolg van de eeuwen lange Moorse overheersing. Spanje was vanaf de 2 de eeuw voor CHR.tot de 5de eeeuw na Chr.van het Romeinse keizerrijk.Zo werd latijn de officiële taal. Van alle talen die voor de Romeinse overheersing gesproken werden is er een blijven bestaan-het euskera (baskisch) Het Grieks heeft ook een grote invloed gehad vanaf de 7 de eeuw voor Chr.vond er een grote Griekse kolonisatie plaats langs de middelandse zee. Ook was het Arabisch doorslaggevend voor de Spaanse taal omdat de Moren 8 eeuwen in Spanje verbleven. Er bestaan meer dan 4000 woorden van Arabische oorsprong,alcalde (burgemeester) alfombra (vloerkleed) alhomada (hoofdkussen) etc. De term Castilliaans ontstond omdat Castillië de taalgemeenschap was die vanaf de M:E. deze Romeinse variant sprak. Valenciaans,Gallisch,Catalaans en Baskisch zijn officiële talen binnen de betreffende autonome gewesten.
6 weken geleden moest Coen geopereerd worden.De dag ervoor bestelde hij een taxi want wij moesten om 8 uur s´morgens in het ziekenhuis zijn. Sávonds ging Coen nog even tegen Ana zeggen dat er de volgende dag geen les was(hij geeft haar schilderles) Ja dat weet ik al Coen ,de taxichauffeur kwam het zeggen,dus het hele dorp wist het zowat. Wij zijn de volgende morgen in het ziekenhuis,wat papieren afgehandeld en naar boven waar Coen klaar gemaakt zou worden. Ik zat op de gang met een boek maar om 9 uur kwam Ana.Ik kan je hier niet alleen laten zitten ,ik blijf tot na de operatie.Wie doet het werk dan in het café ? Mijn moeder zolang. Ze ging koffie voor mij halen en wij zaten gezellig te praten. Om 11 uur moest Coen naar beneden naar de OK,Ana bracht mij ook naar beneden ,maar eerst gaan wij even naar buiten zei ze,dan kan je een sigaretje roken.Dat was heerlijk. Kwart over 12 kwam de chirurg zeggen dat de operatie geslaagd was en Coen weer naar boven ging. Wij dus ook,maar om half twee zei Ana ik moet nu echt weg,zij moest tapas gaan maken. Ze wilde mij meenemen dan kon ik daar eten en later zou ze mij terug brengen,ik zei nee ik blijf wel hier.Ze is een broodje voor mij gaan halen en een fles water. Als alles goed ging mocht Coen om 6 uur naar huis,dat viel even tegen om 10 uur konden wij een taxi bellen. Volgende morgen stond Ana al vroeg op de stoep,hoe het gegaan was. Ze heeft het enorm druk ,met de zaak ,haar kinderen ,maar voor ons heeft ze altijd tijd.
Als je op vakantie maar Spanje gaat en je wil in Granada naar het Alhambra (het is een pracht) kan je het beste via deze site kaartjes bestellen. www.alhambratickets.com In de zomermaanden ,met Kerstmis en Pasen is het er erg druk en kan je dit het beste doen 3 weken van te voren ,anders is alles uitverkocht en sta je daar voor niets. Het entree is voor volwassenen 10 voor 65 plussers 7 en voor invalide is het gratis,maar die kunnen dan ook niet overal in omdat er trappen zijn. Het is er prachtig en vooral de Generalife (tuinen) zijn erg mooi.
5 el olijfolie 1 ui gesnipperd 2 tenen knoflook fijngehakt 110 gr.ham in dunne reepjes 1 rode en 1 groene paprika zonder zaden en in reepjes 4 rijpe tomaten ,ontveld en in blokjes 4 eieren peper en zout
Verhit de olijfolie in een diepe pan.Fruit de ui,knoflook en ham.Voeg de reepjes paprika toe en bak ze kort mee. Roer de tomaten erdoor en verwarm het geel tot de groente bijna gaar is. Voeg peper en zout naar smaak toe. Klop de eieren los en giet ze over de groente.Roer de omelet niet door. Laat de eieren op een laag vuur stollen.
24 Juni ,feest van San Juan. Wij reden gisteren met vrienden naar Nerja en op de stranden stond het al vol met tenten en barbecues en stapels hout. Wij hebben daar wat gewandeld,heerlijk op een terras gezeten,later geluncht in een typisch Spaanse tent waar je ongeveer uit 100 verschillende gerechten kan kiezen.Het leuke is dat je van alles een half portie kan nemen of een tapa ervan zodat de tafel vol staat met verschillende dingen.Alleen de halve porties zijn erg groot.BV.11 kipkroketjes. Half 5 waren wij thuis,de dames gingen zwemmen en de mannen verzorgden mijn elektrische kar,nieuwe voor wieltjes en en accu¨s. Daarna bij ons op het terras een borreltje en om half 9 naar de boulevard om te eten. Het strand zat vol met hele families.Wij waren net op tijd want het bijna alle tafels waren gereserveerd. Op het plein speelde een bandje en werd er gedanst. Om 12 uur gingen alle kampvuren aan en zo ver je kon zien zag je overal vuren. Daarna gaan de mensen de zee in .De meeste blijven slapen op het strand want vandaag is het een vrije dag.