Het is de vraag die me af en toe wordt gesteld bij het bloggen, en dat vind ik heel bijzonder. Het geeft de betrokkenheid aan van medebloggers, of je ze nu kent of niet. Ik dacht dan ook via deze weg een kort antwoord te moeten geven.
Zoals meerderen onder jullie lazen? verhuisden mijn ouders na meer dan 62 jaar huwelijksleven van een eigen grote woning met nog een grotere tuin, naar een kamer waar er amper paats is voor twee bedden. Twee mensen die nog helder van geest zijn en nog aktief tot de laatste dag van hun leven in eigen woning, en nu worden geconfronteerd met dementerenden, met mensen in een rolwagen of die zwaar hulpbehoevend zijn, temidden berichten van ziektes en overlijdens.
Dat het voor beiden, trouwens ook voor mij en mijn famile, een grote aanpassing vraagt, hoef ik niet onder stoelen en banken te steken. Ik twijfel er trouwens sterk aan dat ze het de mooiste jaren zullen noemen. Vader vindt er absoluut zijn draai niet, zegde in het begin zelfs er weg te lopen, terug naar huis. In principe kan hij dat want ze heben het huis nog niet verkocht, en ze gaan er dan ook wekelijks op zondag heen. Maar vader is ook bewust dat het vele werk buiten op hem zwaar begon te wegen met de uitdrukking; 'We moeten hier weg'. Hij begint dan de situatie ook te aanvaarden. Wat wel merkwaardig is, is het feit dat moeder, diie leifst thuis zou sterven, er heel vlug een gedacht van gemaakt heeft, en er zich thuis voelt, wellicht omdat ze terug geworpen werd in het verleden, want vele van de huidige bewoners, waren mensen die samen met haar in de vouwenbeweging waren om maar iets te noemen. Er is zelfs een verplegende die hoorde over de kookkunsten van moeder, zo dat het schrift dat moeder gebruikte om gerechten te noteren, recent dienst deed om een taart te bakken, recept uit 1948.
Toen ik hen met Pasen dan zegde dat ze dus blijkbaar haar draai had gevonden, en ik meteen vroeg of ze zich daar nu goed voelde, was het onthutsend antwoord: neen, maar we kunnen niets anders.
|