Gegroet! Ik heb nu wel in een vorig schrijven, aangeraden om een eigen "Keuzekaart" te maken, maar er moet ook een en ander in staan. Daarom nog een paar aperitieven. Eenvoudig niet moielijk klaar te maken zelfs niet voor de meest onhandige barkeeper!
In een hoog glas als voor een "Menthe" doe je 1 deel Gin en 2 delen Pineau de Charente" Dit alles goed gekoeld maar zonder ijs. Teveel van drinken is niet wijs!
Doe in een "kapper" breed en laag: 1deel Wisky zonder kraag. Voeg er 3delen Americano aan toe, je zal wel weten hoe (voorzichtig).
Vervang de Wisky door Gin en er staat een aperitiefje meer in.
Dit mag zeker niet ontbreken: 1 deel "Péché Mignon" in een hoog champagneglas Bijvullen met schuimwijn, gekoeld. Wedden dat jij je daar goed bij voelt?
Noordkrieken, op Covinal jenever, zelf opgelegd zijn de beste wordt alom gezegd.
1 maat Vodka, 3 maten vers sinaassap 1 koffielepel suikerstroop, en veel ijs, geklopt in kleine blokjes. Beperk het aantal drankjes! anders hoor je morgen klokjes!!!!
Ik serveer dit drankje in een hoog, zéér hoog, glas ( dan kan er lekker veel ijs in)
Ziezo genoeg voor vandaag . Morgen volgt er meer van dat lekkers. Groetjes van Fran.
Gegroet! gisteren gaf ik een sugestie om een "Keuzekaart" te maken, ik geef nu het recept van een aperitief om je op dreef te brengen, zo, dat je zelf cocktails gaat samenstellen.
Aperitief "Fran" ---------------
Leg op de bodem van een reuze glas Sinaaas, kers, meloen ... alsof het zomer was. Meng in een kan likeur en sappen. Nu mag je daarmee naar de koelkast stappen. Nog even mengen voor het serveren. Bedien nu eerst de dames en daarna de heren.
Fran.
Benodigdheden/ In ieder glas :een schijfje sinaasappel, een schijfje pompelmoes, een stukje meloen, een kers (marasquino) eventueel andere soorten fruit. In de mengkan::1/4Villers Grd Marnier(Mertens), 1/4 Dry Gin(Mertens),1/4 sinaassap,1/4pompelmoes, het sap van een citroen. Als hapje serveer ik een brochette van afwisselend een stukje kaas, een kers, sinaas.
Wil je het aperitief minder sterk? Voeg dan meer SINAASSAP bij.
Gegroet! Chris in je mail schrijf jedat je graag kookt maar dat je de recepten niet kunt op rijm zettten, geen probleem als je ter gelenheid van een of ander wilt origineel over komen doe ik het met plezier voor je. Stuur mij bij gelegenheid het recept en je krijgt het op rijm terug langs deze weg zodat iedereen er kan van genieten. Groetjes van Fran.
Gegroet! gisteren gaf ik een tip om een origineeel Menu te maken. Vandaag heb ik nog zo'n tip. namelijk de "Keuzekaart".
Ontwerp je eigen "Keuzekaart" met al de cocktails die je eigenhandig maakt. Een op zijde geschilderd, eigen ontwerp of een foto met jezelf als onderwerp, is een originele kaft, die je zeker een compliment verschaft.
Schrijf met je mooiste pen in kalligrafie, zo is het tenminste dat ik het zie.
Wees ook nu weer creatief, durf mengen! neem initiatief! Maar...... proef zelf eerst hoe het smaakt, vooraleer je slachtoffers maakt!
Vergeet niet water te vermelden misschien is er een geheelonthouder bij, al treft men die heel zelden, laat steeds de keuze vrij.
Gegroet! gisteren gaf ik een tip om een origineeel Menu te maken. Vandaag heb ik nog zo'n tip. namelijk de "Keuzekaart".
Ontwerp je eigen "Keuzekaart" met al de cocktails die je eigenhandig maakt. Een op zijde geschilderd, eigen ontwerp of een foto met jezelf als onderwerp, is een originele kaft, die je zeker een compliment verschaft.
Schrijf met je mooiste pen in kalligrafie, zo is het tenminste dat ik het zie.
Wees ook nu weer creatief, durf mengen! neem initiatief! Maar...... proef zelf eerst hoe het smaakt, vooraleer je slachtoffers maakt!
Vergeet niet water te vermelden misschien is er een geheelonthouder bij, al treft men die heel zelden, laat steeds de keuze vrij.
Gegroet! Het openingsblad van mijn boek "Koken met Minne 2" begint met het volgende;
Het menu -----------
Telkens ik gasten ontvang voor een etentje, een diner of een souper geef ik een zelfgemaakt boekje als Menukaart mee. De meeste gasten zijn daarmee blij verrast en de "habitueés"vragen het alvast. Soms blijft er al eens een liggen, wat uitzonderlijk is, dat is dan van iemand die buiten "zweefde". en die op het moment van "gaan" in hogere sferen leefde. Niet door het roken van verboden spul maar wij zijn met de wijn nogal gul. O! Geen verwijt! Wij zorgen voor een BOB of een BED totdat alles weer in goede orde is gezet.
Gregroet! Ik las deze week in een brochure uitgegeven ter gelegenheid van de open monumentendag van 2006, over het "Ideeënhuis" in Geraardsbergen . Het deed mij denken aan een gedicht dat ik jaren geleden shreef over een ander zeer mooie "Burgerwoning "in onze stad die onverbiddelijk gesloopt werd. Ik kwam daar dagelijks voorbij, steeds met meer "Heimwee" naar al die mooie huizen die al werden gesloopt. Vandaar mijn gedicht.
Heimwee -----------
Terwijl de zware hamer d'oude muren velt en steen voor steen daar smijt is't droefheid die mijn hart beklemt, om die vergane glorietijd. Het huis was als een monument niet van beton en niet van staal maar van baksteen en cement met ramen van hout, niet van metaal. Zelfs oorlog had het huis doorstaan 'hielp voor bescherming zorgen. Het had zelfs de tand des tijds weerstaan 't hield ook menig verhaal geborgen.
Nu kreunt het onder iedere slag en niemand die het kreunen hoort! Het wordt vernietigd op één dag en niemand die het slopen stoort.
De regen valt in tranen neer alsof hij met me weent. Er was niemand die 't nog redden kon ik had allang geen illusies meer.
Ik hield zo van dit mooie huis. Het stond te pronken als een pauw. Er blijft nu niets dan stof en gruis en morgen staat hier reeds een flatgebouw.
Ik wou dat ik ze allen vellen kon die reuzen van beton! 'k zou weerom huizen bouwen waarvan men 't hart hoort slaan. De bewoners zouden er van houden en ze konden weer de taal van het huis verstaan. Ze zouden weerom "mensen" zijn met een naam en een gelaat, geen nummer op een bus of deur...
Maar... ach! 't is allemaal niks gebaat, noch mijn gedicht, noch mijn gezeur!
Gegroet! Ik zou het nog eens hebben over het talent van onze jeugd.
Elk jaar heeft in het voorjaar in de Vlaamse provincies een selectieproef plaats in het kader van VLAMO (Vlaamse amateurmuziek) . Dit jaar heeft de muziekacademie een viertal leerlingen afgevaardigd, met goed gevolg !!Op 17 februari had de selectieproef plaats in St. Niklaas. Om door te gaan naar de finale moesten de kandidaten minstens 80% van de punten behalen en geklasseerd zijn bij de eerste twee van de categorie waarin ze deelnamen. Voor de Geraardsbergse academie namen deel : Riete De Taeye leerling piano bij Mevr. Nathalie Dhaeneen bekwam het getuigschrift met 83% in de derde reeks, Bernard Van der Meersch, eveneens leerling Piano in dezelfde klas bekwam het getuigschrift met 82% in de tweede reeks. Ewout De Geeter leerling in de klas viool van de heer Dirk Biesemans,werd laureaat, als eerstgeklasseerde van de tweede reeks met 90%, alle drie 11 jarigen.Jenna Vergeynst (16 jaar) eveneens leerling in de klas viool bekwam het getuigschrift met 84 % in ere-afdeling. Allen zijn bijgevolg geselecteerd om de finale te spelen op 12 en 13 april in de concertzaal van het Lemmensinstituut te Leuven.!!! Proficiat!!!! Ook rond dezelfde periode richt Rotary-club "Breughel" uit het brusselse een jaarlijkse muziekwedstrijd in afgewisseld piano en viool. De vioolklas was ook daar vertegenwoordigd met de twee voornoemde leerlingenJenna Vergeynst en Ewout De Geeter. De kandidaten werden ingedeeld in 3 Cat. - tot 12jaar, 15jaar en vanaf16jaar.Zaterdag 23 februariwerd in een selectieproef voorzien en de drie eerstgeklasseerden van elke leeftijdsgroep werden tot de finale toegelaten. Ewout De Geeter werd geselecteerd voor de finale die zal doorgaan in studio 4 van het vroegere radiogebouw. In de cat. van Jenna Vergeynst werd jammer genoeg maar één kandidaat geselecteerd. Niettemin een hele prestatie van Jenna om het zover te brengen. Proficiat. Acht van de 25 kandidaten zullen de finale betwisten op zondag 29 april elk in zijn categorie.
Wij moeten geen S.M.S. sturen voor Ewout hij moet het zonder fans doen. Maar op onze "geestelijke" steun kan hij alvast rekenen.
In de marge kan ik u nog vertellen dat er een publieksprijs is in de vorm van een strijkstok ter waarde van 4.400.(Alle aanwezige luisteraars mogen schriftelijk hun stem uitbrengen.).
Tot zover nieuws over het Geraardsbergse jong , muzikaal talent! Wordt alvast vervolgd met nog meer van dat en met de uitslag. groetjes van Fran
Gegroet! op vrijdag 25 april om 20uur heeft een Recital plaats in het Koetshuis Abdijstraat 10 te Geraardsbergen. Martine De Craene, sopraan zingt R. Herberigs en J. Brahms. Aan de piano: Luc Devos. Een aanrader! Martine De Craene heeft een zeer mooie stem die buitengewoon geschikt is voor deze muziek en tevens zeer mooie teksten. Luc Devos is een van de beste begeleiders die men zich kan wensen. Het beloofd een fijne culturele avond te worden zoals we er meer zouden wensen.
Ik was deze avond op de opening van de tentoonstelling"Robert Herberigs". Een verademing na het drukke gedoe in de stad. Hoewel veel werken, bijna al degene die hier getoond werden, doen mij denken aan een vriend die wondere verhalen vertelde over het ontstaan van wereld, de evolutie, de kosmos. Ik vond dit alles terug in de schilderijen die ik zag vanavond.Er gaat een contradictie van sommige werken uit ,je denkt aan de "Big Bang" of je denkt aan de oerknal en je ziet een explosie van....... rustgevende ,donkere kleuren met een blauw dat dan weer geen blauw blijkt te zijn,....... het stemde mij tot na-denken..... en de behoefte om na te praten .Een aanrader!!! nog te zien tot 16 maart in het "Koetshuis" te Geraardsbergen . Gratis toegang. Groetjes van Fran.
Gegroet! Gisteren zag ik in de "Grupello" de grootouders van Soetkin Baptist en natuurlijk ging het over de prestatie van hun kleindochter ze zijn fier op haar en met reden! Zelfs ik ben fier op haar zoals ik ook fier ben op Dean! en op nog zoveel anderen uit Geraardsbergen. Het is een hele prestatie probeer maar eens die toon correct in te zetten met al die drukte om je heen! Thuis ja! maar in die omstandigheden :chapeau! Ik hoorde "ishtar" al verschillende keren en ben altijd blij verrast! topmuzikanten,mooie originele muziek en aangename sound!!! wat wil je nog meer? Wij hadden het dan ook over het artistieke talent van de Geraardsbergse jeugd! Als je hoort en ziet wat voor talent er in onze muziekacademie zit! Verleden zaterdag hoorden wij nog enkele muzikanten aan het werk jonge meisjes en een jongen die optraden samen met de "Kerkuiltjes" en het gemengd koor van Idegem. Wel het was : een goed vooruitzicht voor de toekomst!!! Ik boom daar nog eens op door op een ander moment! Ik moet er vandoor mijn wederhelft roept mij tot de orde voor onze dagelijkse wandeling!! Groetjes van Fran.
Ik doe nog een poging om U een recept te sturen voor het paasdiner.
Bestel voor het paasfeest een lamsgigot met been en vraagt aan je slager om dit te verwijderen, nu meteen. Het been steken ze, na het ontbenen weer op zijn plaats, zodat het zijn smaak tijdens het braden in het vlees achterlaat. Thuisgekomen met het gemanipuleerde lam, begin je aan de voorbereiding ervan. Je mengt olijfolie en echte boerenboter met kruiden: peper,salie,rozemarijn, heel wat look en "herbes" uit het zuiden. Wrijf het gebraad in met precisie en met een kwast. Zo gebeurt die kawei met de minste last. Het mengsel moet in alle plooien,gaatjes en spleetjes gesmeerd zijn, voor de smaak is dat een must. Leg het gebraad in een recipiënt, dek het af, gun het rust. Laat het tot morgenvroeg koel staan en ondertussen kan jij ook rusten gaan.of..... met je man naar de kelder om de geschikte wijn gaan. Mijn man kiest voor een "Giscours", ik voor een St. Julien. Tot slot besluiten we: We nemen ze allebei! In de loop van de volgende morgen deppen we het gebraad en bakken het korstig in verse olie en boter en dan gaat het vlees in een hete oven met alu-folie over. Laat het rustig bakken hou het roze zo hoort het! " Te" is uit den boze. Leg dan het vlees op een warme, wit-poseleinen schotel snij sneden, voor elke gast en laat de rest heel. Schik aardappelen en flageolets rond het vlees en doe er een paar lepels jus overheen. Over dit alles hoort ook een flinke dosis "Minne".. en dat geeft je een goed gevoel van binnen. Fran.
Gegroet! In het kader van de reeks " Robert Herberigs en de Vlaamse Ardennen" is er een tentoonstelling in het Koetshuis Abdijstraat 10, 9500 Geraardsbergen. Dit in samenwerking VZW Robert Herberigs en het Cultuurcentrum De Abdij van de stad Geraardsbergen. Van zaterdag 8 tot zondag 16 maart 2008. OPEN: Week 9 tot 12u en van 13u30 tot 16u Weekend van 10 tot 18uur. Gratis toegang.
Op vrijdag 25 april 2008 om 20u Concert: "Vlinderpoeder" met MARTINE DE CRAENE, sopraan en LUC DE VOS, piano op het programma muziek van R. Herberigs en J. Brahms. eveneens in CC De Abdij - Koetshuis.Toegang:14 Groetjes van Fran.
Gegroet! Kan iemand mij zeggen hoe het komt dat mijn laatste bericht, een nieuw receptje op rijm nota bene, niet op mijn blog verschijn ? het vorige dat ik op dezelfde manier (via a-mail) verstuurde was zo weg en even snel op mijn blog . Mysterie voor mij. Ik probeer het morgen nog een keer. Groetjes van Fran.
Gegroet! Bedankt mensen in Tessenderlo en Christine. Hopelijk komt U nog eens terug nnar mijn blog. Ik hoop dat de technische tegenslag met Internet nu uit de weg is en dat ik mijn blogwerk kan verderzetten. Alhoewel!! er worden weeral werken aangekondigd en dan weet je booit! Groetjes van Fran.
Gegroet! Door onvoorziene omstandigheden waar ik helemaal geen benul van heb, komt mijn bericht met een paar dagen vertraging (misschien) toch nog op mijn blog. Op Krakelingen, overleed dhr Emiel Rampelberg, oud - journalist ( en vooral sportfotograaf) van de krant "Het Laatste Nieuws"; hij was tevens mijn naaste buur over wie ik verleden week nog vertelde. Emiel was één van de meest charmante mensen die ik ken. Hij zag er uit als een engelse "Gentleman" maar was in hart en nieren een echte "Giesbaargenijr". Hij had een geheugen om duizelig van te worden, geordend en uitgebreid als een enorme bibliotheek. Hij had een groot aantal foto's van "sportvedetten" en sportgebeurtenissen, hij wist alles perfect terug te vinden in zijn geheugen en in zijn archief! Hij kende een massa mensen bij naam en familieverwantschap . Tot een paar dagen voor zijn overlijden was zijn geheugen onaangetast! Toen ging hij rusten. Om jaloers op te zijn ! Veel mensen zullen in het straatbeeld van Geraardsbergen de figuur "Milleken" missen. Ik zal zeker niet de enige zijn!!
De tijd dat wij dikwijls samen zaten te praten schijnt voorbij. Ik hoor je stem niet meer, maar toch zijn er geluiden die jouw woorden kunnen zijn. Je was mild voor mensen , je pleitte altijd voor begrip voor anderen.
Mijn geloof was niet het jouwe, maar je was even ruimdenkend als ik en zo zaten wij toch vaak opdezelfde golflengte. Ik weet alvast dat je naam geschreven staat in Gods hand ... en voor altijd in onze herinnering.
Gegroet! nog vlug een berichtje: "De
Kerkuiltjes" kinderkoor uit Nederboelare, brengen in samenwerking met het
gemengd zangkoor St Gregorius uit Idegem, een concert "A Simple
Melody".
Dit in "De Spiraal" Zakkaai te Geraardsbergen op 1
maart om 20 uur. inkom 8â¬. Groetjes van Fran.
Gegroet! Mijn P.C.
wordt morgen bijgewerkt (geheugen uitgebreid en nog een aantal nieuwigheden
toegevoegd) Ik zit dicht bij de bron want mijn zoon neemt hem onder zijn hoede.
Hij is namelijk zaakvoerder van "Life Tronics". Wat niet wil zeggen dat ik
altijd voor alle klanten ga, in tegendeel zou ik zeggen, klanten worden op hun
wenken bediend maar ik moet wel eens geduld hebben!!
Daarom stuur ik vandaag nog een receptje uit
"Koken met Minne"
Haantje
______
Als je een haantje op de kop kan
tikken
dat rustig liep te pronken tussen wat
scharrelkippen,
maak het dan onverwijld klaar zoals
het hoort,
zet het niet op de culinaire
helling,
bak het gewoon in "Boereboter" oude
spelling.
De smaak moet zo natuurlijk mogelijk
blijven
en alle andere geuren en
kleuren
moet je uit de braadpan
weren.
Koop je daarentegen een haantje
zoals de meeste
consumenten,
dan maak je het klaar met een keuze
van andere ingrediënten.
Zoals bvb. met een knapperig
korstje
van honing en broodkruim
en je weet, de keuze van honing is
ruim.
Je moet alleen de stukken
vlees
inwrijven met het
bijengoud.
Daarna wentelen in het broodkruim dat
je in je droogdoos bijhoudt.
Voor de rest bakken in olijfolie
en met pasta, rijst of frietjes
opdienen.
Natuurlijk..... gekruid met een flinke
dosis Minne!
Fran.
Onlangs vertelde ik in het recept van " EENDE "
Over mijn Nederlandse vriendin TINY. Wel daar had verleden week op haar
"Boerderij" een blijde gebeurtenis plaats.
Een van de schapen kreeg 4 lammetjes
!!!!! UITZONDERLIJK. en Dank U : Ze stellen het goed!! alle vier. Ze blijven 's
avonds wel lekker binnen in de warme stal. Ik maak volgende week een foto van
het kroostrijke gezin en toon hem op mijn blog! Slaap wel en
tel schaapjes als het niet lukt en bij 4 denkt U ongetwijfeld aan mijn
verhaal! Groetjes van Fran.