Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
01-09-2010
BIETEN
Bieten of kroten behoren net als de snijbiet, de suikerbiet en de spinazie tot de ganzevoetachtigen. Ook het jonge blad wordt veel gegeten bij een gemengde salade. Er zijn verschillende vormen van bieten - platte, ronde en langronde. De meeste tuinders geven de voorkeur aan de ronde soort. Bieten zijn niet zo kwetsbaar voor ziekten. Een teeltcombinatie samen met stambonen, uien of koolrabi bevordert de ontwikkeling van de bieten. Teel de bieten niet op een versbemeste grond. Gebruik liever een goede vruchtbare grond, die gecultiveerd is geweest voor een vorige oogst. Een mooie losse grond krijg je als de grond in de late herfst is bewerkt en de vorst er over is geweest. Voeg dan kalk toe tot een pH van 6 is bereikt. Van maart tot juni kan er gezaaid worden. Ook in februari kan er onder glas al gezaaid worden. Te vroeg buiten zaaien veroorzaakt doorschieten van de plant. De zaadkluwens worden op rij uitgelegd in 2 cm diepe geulen met een tussenruimte van 20 cm. Als de zaadkluwens een nacht in water gelegd worden zullen ze sneller ontkiemen. Houd de grond vochtig. Rooi de bieten zodra ze de gewenste grootte hebben. Trek de bieten met de hand uit de grond en draai het loof niet te dicht bij de hals er af. Bieten zijn langdurig te bewaren in een grote houten kist met tussen de lagen in wat turf.
Van de Lavatera zijn er zowel eenjarige als meerjarige soorten. De plant vraagt een zonnig plekje. Als we in april op een zonnige niet te vochtige plaats zaaien, kunnen we de hele zomer genieten van de rijke bloei. Naast de roze is er ook een witte varieteit. De meerjarige soort vermeerderen we door een hielstekje te nemen en deze meteen in een potje aarde in een koude bak te laten wortelen.
Zinnia's worden steeds meer gewaardeerd in de tuinen. Geen wonder ook want met haar grote bloemen in levendige kleuren kunnen ze een border prachtig opfleuren. Bovendien zijn Zinnia's heel goede snijbloemen. Wel moeten we voorzichtig zijn want het steeltje kan vlak onder het bloemhoofdje makkelijk knakken. We kunnen dit verhelpen door er een tandenstoker in te steken. Al in april kunnen we in de koude bak Zinnia's zaaien. Na ze 1 x te hebben verspeend kunnen ze eind mei buiten worden uitgeplant. Knip de hoofdstengel af als de plant bloenknoppen gaat vormen. Daardoor worden er meer zijtakken met bloemknoppen gevormd.
De Kaardebol, Dipsacus fullonum, wordt 100 - 200 cm hoog en bloeit in juli met lila bloempjes. In Limburg werd de Kaardebol vroeger gebruikt om de wol te kaarden alvorens deze te spinnen. De plant verlangt een zonnige plaats. De tweejarige planten worden in juni direct ter plaatse gezaaid. Ook in de winter is de uitgebloeide plant nog decoratief. De plant wordt veelvuldig bezocht door vlinders en vogels zijn dol op de zaden.
De Lampionplant, Physalis alkekengi, is een overblijvende plant met sterk voortwoekerende wortelstokken. De sterk opgeblazen kelk, die zich na de bloei ontwikkelt, het 'lampionnetje', verkleurt van groen naar oranje. Dit is vooral de sierwaarde van de plant. Binnen in deze vijfhoekige kelk bevindt zich de eigenlijke oranje bes. De planten kunnen zowel in de zon als in half schaduw staan.
De pruimenboom heeft dit jaar bij vele tuinders zeer rijk gedragen zelfs zo overvloedig dat ik menige tuinder hoorde verzuchten: "Neem alsjeblieft wat pruimen mee anders kom ik er niet doorheen". Dat is aan mij goed besteed want ik ben er gek op. Bij het plukken voel ik steeds even of de schil een beetje meegeeft wat een teken is dat de vrucht plukrijp is. Pruimen moeten snel gegeten worden omdat de bewaartijd slechts kort is. We kunnen er natuurlijk ook compôte of jam van maken. In de winter is het tijd om de boom te snoeien.
Al vanaf eind maart kan in de volle grond winterwortel worden gezaaid in een zandige leemgrond. Zaai in 1 cm diepe voren met een tussenruimte van 25 cm. Omdat de zaadjes erg klein zijn kunt u het zaaigoed vermengen met zand. Dit goed mengen en daarna dun uitstrooien in de geultjes. Als de zaailingen boven de grond komen water geven bij droog weer. Wees voorzichtig bij het uitdunnen want van heinde en ver komen de wortelvliegen op de geur af. Het beste kunt u het uitdunnen 's avonds na een bewolkte dag doen en daarna de rijen ruim begieten. Oogst de wortels in het najaar en bewaar alleen de gezonde exemplaren in een kist tussen lagen turf of zand in een vorstvrije ruimte.
Wat we bij de sappige en aromatische aardbei als een vrucht zien is eigenlijk de schijnvrucht. De 'pitjes' op de aardbei zijn in werkelijkheid de vruchten, de zaadjes. De aardbeien kunnen gewoon in de volle grond gekweekt worden. Ook het kweken in potten of bakken is erg leuk. vooral voor kinderen. De witte bloempjes verschijnen al vroeg in het voorjaar en groeien uit tot vruchten. Door het strooien van gehakte stro tussen de planten kunnen we verzekerd zijn van schone aardbeien. Het is raadzaam, als we tenminste zelf van deze heerlijke vruchten willen genieten, over het bed aardbeienplanten een net te spannen, zodat de vogels er niet bij kunnen. Span het net wel strak anders raken de vogels er in verstrikt. Gedurende de groei ontwikkelt de plant uitlopers waar na verloop van tijd een nieuw aardbeienplantje aan komt. Graaf een met potgrond gevuld potje onder dit plantje. Zet het vast met een omgebogen ijzerddraadje. Het plantje zal in dit potje wortels gaan vormen. Daarna kan het jonge plantje van de moederplant losgeknipt worden. Op deze manier kunnen we gemakkelijk nieuwe aardbeienplanten verkrijgen. Let wel goed op dat we van gezonde planten nakomelingen krijgen.
Wie in de winter ook nog van het land wil oogsten zal nu boerenkool moeten planten. Al in april of mei konden we in 2 cm diepe voren met een tussenruimte van 25 cm zaaien. Deze zaailingen zijn nu intussen uitgegroeid en kunnen met een onderlinge tussenruimte van 45 cm uitgeplant worden. Kies voor het uitplanten een dag dat de grond vochtig is. Als de planten groter worden de grond eromheen nog iets hoger stevig aandrukken zodat de planten niet omverwaaien. Vogels willen nogal schade veroorzaken door van de bladeren te pikken. Bescherm het koolbed dan met een vogelnet. Boerenkool is het lekkerst als de vorst eroverheen is gegaan.
De larven van de langpootmug, emelten, kunnen veel schade toebrengen aan het gewas. Zij leven ondergronds en vreten aan de wortels van de plant waardoor de plant afsterft. De langpootmug legt haar eieren in het gras. Houd daarom het gazon steeds kort gemaaid en let vooral goed op kale plekken in het gras. Ook slaplanten kunnen op onverklaarbare manier ineens slap en futloos er uit zien. Zodra dat opgemerkt wordt is het zaak om maatregelen te nemen. Leg 's avonds een stuk zwart plastic op deze kale plek en controleer 's morgensvroeg of zich daaronder emelten bevinden.
Dit jaar heeft Groei & Bloei een open tuinendag georganiseerd in Leerbroek en Leerdam. Ondanks de slechte weersvoorspelling zijn we er toch heen gegaan. Eerst was het de bedoeling geweest er op de fiets naar toe te gaan, maar dat vonden we toch te riskant. Bij veel tuinen was er ook een moestuin aangelegd. Onder een praatje met de eigenaars konden we veel tips uitwisselen. Ook waren ze blij verrast met de zakjes zaad die ik hun bij het afscheid overhandigde. Want een tuinder heeft nooit genoeg en is zeker benieuwd naar andere soorten planten.
Het blijft steeds leuk om in de tuin van anderen te kijken. Het is niet alleen een genoegen maar het kan ook vooral leerzaam zijn. Wie ook nieuwsgierig is hoe Alys Fowler tuiniert moet maar eens op deze site klikken.
Na al die drukke weken van voorbereiding voor de plantenruil -en verkoopdag hadden wij: Bert, Ronald, Cobie en Inge, er behoefte aan eens een dagje vrij van de volkstuin te nemen en er op uit te trekken om eens andere tuinen te bekijken. De keuze viel op het landgoed CLINGENDAEL, waar in mei de Japanse tuin opengesteld is. We keken er onze ogen uit. De golvende met zacht groen mos bedekte hellingen doorsneden door beekjes, waar overheen roodgelakte bruggetjes de ene oever met de andere verbonden. De ruimte was begroeid met geraffineerde combinaties van Azalea's, Rhododendrons en Wisteria's. Daar boven verhieven zich enorme oude bomen, die het geheel in een zacht licht zette. Het was of we in een mystiek landschap vertoefden en het noopte ons tot een zacht gevoerd gesprek.
Tegengesteld aan deze besloten intieme tuin was het Rozarium in het Westbroekpark. Daar stonden de bloembedden gescheiden door grasvelden in overzichtelijke vlakken verdeeld, zodat er een grote wijdse ruimte gercreëerd was.
Tot slot hebben we nog een wandeling over de boulevard in Scheveningen gemaakt voordat we vermoeid maar zeer tevreden naar huis reden.
We willen graag dat kinderen belangstelling en respect krijgen voor wat er in de natuur gebeurt. Een leuk project om samen met kinderen te doen is het maken van een wormenkwekerij. Wat je nodig hebt is een grote schone glazen pot van augurken bijvoorbeeld. Die vullen we laag om laag met 1 cm zand en vervolgens met 1 cm aarde. Houd 5 cm ruimte over onder de rand van de pot. Ga dan op jacht naar wormen. Bekijk ze eerst goed. Wat is de kop en wat de staart? Hoe bewegen ze zich voort? Kun je haren zien? Daarna gaan ze in de pot. Voeg er oude dorre bladeren en groente afval bij. Sla met een spijker gaten in het deksel en sluit de pot. Doe er dan een donker papier omheen en plaats de pot op een koele plek. Controleer of de pot bij het draaien van de zon niet in het zonlicht komt. Bekijk de pot wekelijks. Controleer regelmatig of de aarde nog vochtig is. Wat is er gebeurd met de bladeren en het groente afval? Wat voor patroon hebben de wormen in de aarde gemaakt? Zo'n project is ook interessant voor een spreekbeurt op school.
Zelf een insectenhotel met de kinderen maken is helemaal niet zo moeilijk en vooral leuk en leerzaam. Het materiaal om zo'n onderkomen te maken is meestal al voor handen in de tuin. Snoeihout, dikke takken of stukken boomstam, hooi, riet e.d. Het gaat er maar om dat diverse insecten groot en klein een donkere schuilplaats kunnen vinden.
Ik heb een dikke boomstam van ongeveer twintig cm doorsnee genomen en met boortjes van verschillende diktes gaten in geboord. Vervolgens met een stevig stuk ijzerdraad dit insectenhotel opgehangen in een boom. En nu maar afwachten op de eerste gasten.
Vorig jaar gebruikten de sluipwespen het pad onder mijn afdak als hun nestplaats, wat natuurlijk erg jammer was, omdat ik er steeds over heen moest lopen. Het was zo interessant om te zien hoe bedrijvig de sluipwespen met verdoofde ruspjes kwamen en deze dan in de gegraven gangetjes duwden. Daarna werd er een eitje bij gelegd, zodat de larve als het uit het eitje was gekropen, meteen voedsel bij de hand had.
In een ander jaar kreeg ik tussen mijn rijen bonenstaken bezoek van een hommelkoningin. Om haar nest niet te verstoren had ik over de ingang van haar nest een kapotte keramiek pot gedaan, die uitstekend gefunctioneerd had.
Hieronder kunt u op een video opname zien hoe kinderen samen een insectenhotel hebben gemaakt.
Dagenlang was ik verstoken van een verbinding met het internet . Jullie zullen wel gedacht hebben dat ik geen nieuws te melden had, maar nu weten jullie dat het niet aan mij lag.
Bert en ik hebben een begin gemaakt met het beschilderen van de nummerbordjes en als jullie vanaf vandaag op jullie tuin komen zal je merken dat er al bij verschillende hekjes en schuurtjes nieuwe bordjes hangen. Sommigen hebben zelf al een bordje geplaatst en die laten we natuurlijk zo. We bedanken mevr. de Ridder voor het leveren van het materiaal.
Onder het genot van een bekertje koffie en een door Nel gebakken cake kregen de belangstellenden voor een workshop fruitbomen snoeien uitleg van de heer Dick van Dalen waar een hobbytuinder moet opletten bij het snoeien van zijn of haar fruitbomen. Na deze korte uiteenzetting gingen we de tuinen van de aanwezigen in om het theorethische gedeelte in de praktijk te oefenen.
Op het terrein van het Wellantcollege aan de Arkelse Onderweg wordt er op zaterdag 17 april om 10 uur een voorjaarsruilbeurs gehouden door de afdeling Gorinchem van Groei En Bloei.
Vogels verdelgen veel insekten. Geef ze daarom onderdak door nestkastjes op te hangen. Deze zijn zelf te maken. De grootte van het vlieggat hangt af van de soort vogel, waar het nestkastje voor bestemd is. Voor kleine mezen is dit 3 cm. De nestkastjes worden met de opening naar het oosten opgehangen en teminste 2,5 m boven de grond. Een complete werkbeschrijving is uit te printen via: