Dit jaar heb ik meegeholpen met de kerstbomenverkoop op de markt in Bourdeaux. Elk jaar levert een boer gratis kerstbomen aan de school en die worden dan verkocht door vrijwilligers. De boer kapt de bomen uit eigen bos. Verser kan dus niet. Erg handig want je hebt dan geen uitvallende naalden. Het nadeel is wel dat je allerlei vormen en maten tegenkomt. Maar de dorpsbewoners hebben dat best over voor de school en een boom met een platte kant is erg handig tegen de muur. Het was heerlijk weer en we stonden lekker in het zonnetje. Kopje koffie erbij; wij kwamen de ochtend wel door. We verkochten goed. Ook aan de directeur van het bejaardentehuis, de bakker, de garagehouder en de apotheker. Bij ons kwam niemand weg zonder een boom. En zeg nou zelf voor zes, acht of tien euro hoef je het toch niet te laten. Tegen twaalven kwam het oude rode Renaultje 4 aantuffen van de familie Riaille. Pa van in de 80, met alpinopet, achter het stuur. Ma, zelfde leeftijd, achterin en hun zwakzinnige zoon (van 50) naast pa voorin. Ze reden de kerstbomen bijna omver, hetgeen ons deed twijfelen over het feit of ze langs wilden rijden en de kerstbomen over het hoofd zagen of dat ze een kerstboom wilden kopen. Door de ruit heen zagen we dat Pa met zoon in een heftige discussie was. Even later stapt de zoon, een doodgoeie vent, gedecideerd uit. Ik loop op hem af en hij zegt: Ik wil een kerstboom kopen, want het is voor de school, maar Pa zegt dat we er wel één van op ons eigen terrein kunnen kappen. Nou ik koop er toch één!. Ik zeg dat ik dat erg tof vind en we zoeken samen een kleine mooie boom uit. Hij betaalt en ik loop mee naar de auto. Met een grote glimlach zet ik de kerstboom naast Ma en bedank ik ook zijn ouders voor het geweldige idee om de school te steunen. Ma moppert nog wel een beetje na, maar kijkt me toch ook een beetje gevleid aan en glimlacht uiteindelijk zelfs naar me. Gezamenlijk, hopelijk tevreden, tuffen ze weer naar huis. Joyeux Noël!
Het jachtseizoen
is in volle gang. Dat betekent dat we met rode kleding of petjes moeten gaan
wandelen, want je kan zomaar aangezien worden voor een ree of een everzwijn.
Dat overkwam twee weken geleden een mevrouw die paddestoelen aan het zoeken
was. Je hoort op zich snel genoeg waar de jagers zich bevinden door het blaffen
van de honden. Als we op de binnenplaats staan, horen we altijd precies waar de
jagers van Mornans aan het jagen zijn. Onze buurman monsieur Poulet is de
president van de jachtvereniging. Omdat al het gebied privé bezit is, lopen
ze regelmatig door andermans bossen en over andermans velden. Het is mij al
overkomen dat er een jager schoot terwijl ik de was stond op de hangen. Het
leek wel of ik het doelwit was, zo hard en dichtbij. Om de overlast weer goed
te maken, organiseren de jagers elk jaar rond 20 augustus een uitgebreide
zondagse lunch voor de dorpsbewoners met aansluitend een jeu de boules toernooi
met heuse bekers voor de winnaars. Als ik aan jagen denk dan zie ik een jager
urenlang door het bos struinen op zoek naar wild. Maar hier doen ze battues.
Dat betekent dat ze posten hebben. Ze staan of zitten urenlang op dezelfde
(strategische) plek te wachten tot het wild langs komt. Zo steken de reeën hier
achter de boerderij regelmatig het veld over, dus is daar een uitkijkpost. Komt
er wild langs, dan worden de collegas via portofoons ingelicht en komen ze
naar die plek om het betreffende dier in te sluiten. Jagers mogen niet zomaar
jagen. Er zijn afspraken over op welke dagen en op welke dieren ze mogen jagen.
Ook zijn er afspraken over aantallen. Half augustus had men in Bourdeaux een
administratieve jacht uitgeschreven. De overlast van de everzwijnen was voor de boeren
groot, ze woelen de grond helemaal om en dan gaat de oogst verloren. Daarom
werd er een verordening afgegeven om buiten het jachtseizoen éénmalig te jagen. Er zijn die dag negen everzwijnen
geschoten. Onze vriend Didier had er maar liefst zes geschoten. We kregen ook
een groot stuk. Dat heeft Thierry heerlijk klaargemaakt en we hebben er
uiteindelijk met zestien personen van kunnen eten. Dat is nog eens iets anders
dan kipfilet uit de supermarkt. sabine@pauroux.com
Een Franse
vriend vroeg me mee om champignons te gaan zoeken. Drie uur lang hebben we
gezocht om slechts een handjevol te vinden. Mijn Franse vriend was verrukt: Die
gaan we vanavond heerlijk klaarmaken met een omelet. Hij maakte ze met
enthousiasme klaar en zat heerlijk te smullen, een feest vond hij het. Ik keek
het verbaasd aan. OK het smaakte, maar om nu te zeggen dat het zo geweldig was.
We hebben er wel drie uur voor moeten zoeken en uit de supermarkt smaken ze net
zo goed. Dit aldus een Nederlandse gast die onlangs bij ons was. Hoe duidelijk
komt hier het cultuurverschil naar voren tussen Nederlanders en Fransen. Voor
Fransen is het de gewoonste zaak om in september en oktober op zoek te gaan
naar champignons en je koopt ze misschien op de markt, maar zeker niet in de
supermarkt. Op de gekste plekken langs het bos zie je autos geparkeerd staan
en is het ineens voor mannen geoorloofd om met rieten mandjes rond te lopen. De
dagelijkse gesprekjes gaan er over. Je vraagt naar elkaars vangst of het wel
of niet een goed seizoen is en je houdt angstvallig je beste vindplek geheim.
Het heeft wel wat vind ik. Wij leren nu veel over paddestoelen. En ik geef
eerlijk toe dat ik daar in Nederland geen interesse voor had. Ik ben een echte
stadse. Maar hier is alles anders. Nu we op het platteland wonen leren we
meer over het echte leven, zoals ik altijd zeg. Dus zoeken wij ook naar
paddestoelen (is in Nederland trouwens verboden) en leren welke het lekkerst
zijn en ook vooral welke je niet moet eten. Laatst hadden we girolles
gevonden. We hebben vriend Laurent uitgenodigd ze te komen eten, met een omelet
natuurlijk. Eigenlijk een beetje laf, want we dachten als hij het durft, dan
zullen ze wel goed zijn. Maar toch, in een dorpje even verderop wonen Engelsen,
gespecialiseerd in de ecologie (de relatie tussen een organisme en zijn
omgeving). Vorig jaar was er grote hilariteit omdat de hele Engelse familie was
opgenomen in het ziekenhuis na het eten van giftige paddestoelen. Het zal je
maar gebeuren.
Het is een doordeweekse woensdag. Monsieur Leotard van 73, lange baard en
overall, komt ons een door hem zelfgebakken brood brengen. Een echte ronde pain
de campagne van veel graansoortenen
gebakken in een echte stenen broodoven naast zijn boerderij. Het meel heeft hij
weer gehaald bij mijn andere buurman, Monsieur Hortail die molenaar is.
Geweldig zon onverwacht bezoek! Hij is niet de enige. De burgemeester van dit
wel 60 inwoners tellende dorp, komt regelmatig vragen hoe het gaat. Mijn
buurvrouw van de overkant komt vaak met een plant of bloem uit de natuur met de
uitleg erbij hoe we die kunnen gebruiken als kruiden of voor een thee. Weer een
ander komt fruit brengen waarvan hij weet dat wij het niet hebben in de tuin.
En dan moet je weten dat de dichtstbijzijnde buur op 1,5 km woont. Bijna alle
huizen en boerderijen in Mornans liggen erg verspreid, maar je bent daardoor
nog zeker niet eenzaam en alleen. De mensen hier bewonderen ons omdat we zo
ontzettend snel geïntegreerd zijn, maar dat komt niet op de laatste plaats door
deze mensen zelf. De historie van deze omgeving gaat ver terug en laat zien dat
hier veel oorlogen woedden zoals de godsdienstoorlog en de eerste wereldoorlog.
Die hebben hier beiden erg veel leed veroorzaakt. Het heeft de mensen sociaal
gemaakt in de zin van: dat willen we nooit meer. Vroeger zijn in deze
omgeving veel mensen en ook kinderen opgevangen. Ze kwamen naar het platteland
om onder te duiken ofaan te sterken.
Vandaag de dag is die sociale inslag dus nog steeds goed te merken. Er is hier
een kindertehuis in Bourdeaux (een dorpje van 500 inwoners) en een opvanghuis
waar gescheiden ouders uit de hele Rhone-Alpes hun kinderen kunnen ontmoeten.
Verder zijn er veel pleeggezinnen en ook lopen er aardig wat geadopteerde
kinderen rond. Wie had dat gedacht op dit rustige stukje platteland. Je
begrijpt dat het er op een school met 110 kinderen dan toch net even anders aan
toe gaat dan elders. En Cedric, die is zich er heel goed van bewust, hoe
gelukkig hij is dat hij een vader èn een moeder heeft.
Hoe idyllisch is
het landschap maar wat verraderlijk zijn die bochten. Ik kreeg vanochtend het
bericht dat mijn buurvrouw van 67 jaar met haar auto in een weiland is beland
en nu met een gebroken schouder, bekken en enkel in het ziekenhuis ligt. Ze had
nog geluk, want ze is op 10cm na rakelings langs een betonnen paal geschoten.
Het is een Française die hier is geboren en getogen, dus dan verwacht je niet
dat ze zich zo laat verrassen door de bochten. Dat het mij overkomt, zon
Nederlandse die alleen maar rechte wegen gewend is. Het gebeurde toen ik met
Cédric uit Montelimar kwam. Het was invallende nacht. De weg van Dieulefit naar
Bourdeaux zit vol met bochten. Op een bepaald moment zag ik een lichtje branden
op het dashboard. Ik zat in een bocht dus kon niet kijken. Toen ik uit die
bocht was, dacht ik; zo nu kan ik kijken. Ik kijk op het dashboard en toen ik
weer terugkeek, zat ik plotseling in een bocht. Ik had direct door dat het mis
was. Ik haalde de bocht niet en kwam parallel aan de weg in de greppel terecht.
Cedric natuurlijk erg geschrokken Gelukkig reden we de berg op, want ik moet er
niet aan denken, wat er gebeurt zou zijn bergafwaarts. Afijn we hadden niks,
alleen de auto zat rechtsvoor in elkaar. Kosten 1000 Euro! Dat hakt er in.
Zeker als je bedenkt dat ik 22 jaar all-risk verzekerd was en nooit een
aanrijding heb gehad. Nu ben ik sinds 6 maanden WA verzekerd. Tjakka!
Andere Nederlanders
die hier net een camping begonnen zijn, overkwam hetzelfde. Ze hadden voor het
eerst van hun leven een nieuwe auto, zon stoere terreinwagen. Op een keer
namen ze een bocht op een landweggetje te snel, probeerden te corrigeren en
gleden daardoor nog meer weg en gingen drie keer over de kop de berg af.. Mooie
nieuwe auto total-loss. Gelukkig hadden ze zelf slechts een beetje spierpijn.
Dat is dan weer het voordeel van een terreinwagen. Moraal van dit verhaal:
geniet van het mooie Frankrijk, maar let extra goed op de bochten!
Juli 2006 Onze zoon heeft de Tour de France gefietst
Onze zoon van
acht heeft de Tour de France gefietst! Althans de inspanning was er gelijk aan.
Hij is met school van het noorden van de Drôme naar het zuiden gefietst en
heeft in vijf dagen 213 km afgelegd. Heuveltje op en heuveltje af (in Nederland
zouden we zeggen berg op en berg af, want de hoogste berg was wel 700 m hoog).
Hij heeft een prachtige prachtige en vooral dure Loekifiets met wel drie
versnellingen waar zijn vriendjes in Nederland vol bewondering naar keken. Nou
volgens Franse begrippen was die prachtige Loekifiets maar niks, want hij moest
toch echt 21 versnellingen hebben op zijn fiets. Niet dat die kinderen weten
hoe ze er mee om moeten gaan, maar dat is een andere zaak. Nou hij heeft het
toch maar mooi gedaan op zijn Loekifiets. Tussen maart en juni hebben ze
getraind. Een aantal kinderen had eerst helemaal geen fiets en sommigen konden
zelfs niet eens fietsen! Dat is een geweldig verschil met Nederland. Thierry en
ik hebben de trainingen begeleid. Ik weet niet of jullie wel eens geprobeerd
hebben een kind een weg omhoog te laten fietsen van enkele kilometers, maar ik
kan je verzekeren dat het een enorme creativiteit vergt. Toch was het mooi om
te zien hoe ze gedurende het voorjaar met sprongen vooruit gingen. Cédric was
uiteindelijk zeer gemotiveerd om La Traversée de la Drôme à Velo te gaan doen.
Er deden 750 kinderen mee en om het verkeer niet te ontregelen had elke klas
een eigen route. De klassen werden begeleid door hun leerkrachten en ouders.
Thierry heeft één dag meegefietst en vond het een geweldige ervaring. De
laatste dag hebben we ze toegejuicht toen ze over de finish kwamen in
Buis-les-Baronnies. Onderweg naar de finish kwamen we ze tegen, zwoegend en
zwetend bij 28 graden een berg op van 700 m hoog. We zijn toen gestopt om ze
aan te moedigen en stonden met tranen in onze ogen, zo geweldig was het om te
zien hoe die kleine mensjes hun best deden en vooral niet in de bezemwagen
wilden. Die reed namelijk achter elke klas met de bagage en met eten en
drinken. Konden de kinderen echt niet meer dan mochten ze in de bezemwagen mee.
Maar daar is niet vaak gebruik van gemaakt. Daar waren ze te stoer voor.
Sinds april 2005 woon ik met mijn Franse man Thierry en onze zoon Cedric van 8 in de Drome in Frankrijk. We maken het een en ander mee en vinden het leuk om dat met anderen te delen. Vanaf nu treffen jullie elke vierde week van de maand een column aan met wat we zoal dagelijks mee maken. Veel leesplezier!
De moestuin staat er mooi bij. De eerste sla en aardbeien hebben we in mei al gegeten. Verder staat er tomaat, paprika, courgette, artisjok, aubergine, komkommer, meloen, boontjes, doperwten, aardbeien en frambozen in. Thierry z'n ultieme wens is dat alles wat hij op tafel zet van de eigen boerderij afkomt, maar zo ver zijn we nog lang niet. Verder hebben we in de tuin vijgen, druiven en kersen, kersen en nog eens kersen. We hebben een grote boom en we blijven plukken op het moment. We werden er overigens vorig jaar door een oudere boer fijntjes op gewezen dat we de kersen zonder de takjes (niet te verwarren met de steeltjes) moesten plukken, want anders zouden we dit jaar geen kersen hebben. Later in het seizoen zou hij meerdere gasten vertellen over onze domme actie. Ach ja, je leeft in een dorp niewaar. Vorig jaar hadden we een bord langs de weg gezet met 'kersen de koop'. Daar kwamen aardig wat mensen op af. Allerlei toeristen stopten en ook de plaatselijke bevolking wist ons te vinden. Opa en oma van boven uit het dorp, de juf van Cedric en de vrouw van de plaatselijke politieagent. Geweldig leuk was dat. Dit jaar gaan we niet meer verkopen, maar verwerken we alles zelf. Vorig jaar hebbeb we zeker 80 kilo geplukt. Ongeveer 50 daarvan hadden we verkocht. Met de rest heeft Thierry jan gemaakt o.a. appel/kersen jam, die ontzettend lekker is. En dat zeg ik terwijl ik nooit jam eet! Het is wel een hele klus hoor al dat ontpitten. En ja, dat mag ik doen. Een gedeelte van de kersen gebruiken we voor toetjes als graton aux cerises, creme brulee aux cerises, profiterolles met kersenijs en vanillesaus en grand dessert aux cerises. Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel lol Thierry in het koken heeft en hoe creatief hij is om met producten uit de streek iets op tafel te zetten. Het is nu al een paar keer dat de gasten gevraagd hebben waarom hij niet zijn eigen restaurant heeft. En eigenlijk is dat een nog veel groter compliment dan iemand die zegt dat het lekker was.