Het was dan toch maar goed dat ik gisteren een klein woordje bracht aangaande 21 juli , en wat wij dan vieren . . . het schijnt de denkwijze te bevestigen dat wij Belgen echt niet bedruipt zijn met onze geschiedenis . . . . wel bedenkelijk ? ? ? ? Wat word er in de scholen over onze geschiedenis nog geleerd ? ? ? ?? en onze ministers zullen zeker wel onder de les van geschiedenis zeker gespijbeld hebben .
Wat vooraf ging en wat vieren wij op 21 juli . . . Op 21juli 1831 legt Leopold I de eed af als eerste koning der Belgen ; Wie was Leopold I : werd geboren in 1790 was de zoon van Zijne Hoogheid Franz , Hertog van Saksen Coburg-Saalfeld . werd als jong officier kolonnel benoemt bij de keizerlijke wacht van de Tsaar en bracht het tot generaal . Weigerde vleugel adjudant te worden van Napoleon , neemt het zelf op tegen de keizer. In 1815krijgt hij de Engelse nationaliteit , wordt Field marshall benoemt ,en huwt met princes Charlotte, erfprinces van de Engelse troon , nog geen jaar later brengt zij en doodgeboren kind ter wereld en sterft ; In 1830 weigerde hij de Griekse troon ; om dan in 1832 de eerste koning der belgen te worden . In een kleine notendop hoe wij aan onze eerste koning kwamen . . . . . . maar eer het zo ver was gekomen hadden ze met ons kleine Belgen nog al "gesolt " . en werden heelwat "protocol " gesloten en gemaakt van Parijs naar Berlijn waar de verbondenen ons aan Nederland toevoegden , dat natuurlijk niet in goede aarde viel , dan kwam "de Unie der opposanten " oproer en bezettingen van Willem van Oranje Dan het voorlopig bewind , en met de coferencie van Londen kwam er dan onder het toezicht van de groten (Groot Brittannie , Oostenrijk , Frankrijk Pruisen en Rusland ) een wapen stilstand , en de onafhankelijkheid van Belgie , en benoemt het congres op 4juni Prince Leopold van Saksen Coburg tot koning der belgen .
We doen er al eentje bij . . . . ter gelegenheid van onze nationale feestdag . . . Tommeke heeft er voor gezorgd dat de Belgische kleuren blijven wapperen . . . . 't toch ne rappe hé maar zijn maten doen het ook toch goed , geziet wat " team work " kan maken hé heren politiekers doe het zelfde ; maak ook eens een puntje ! !
Daar in de geburen t.t.z. in het noordelijk gedeelte van Mexico cité is een plein dat zich noemt " het plein der drie culturen " culturen die de stad van vandaag haar huidig uitzicht hebben gegeven , aztheken met de precolumbiaanse pyramiden een uit de 17 eeuw barok kerk en de nieuwe futuristische baseliek van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe een plein voor een heilige vrede , Binnen de muren van de basiliek is plaats voor 10.000 personen in 1979 bezocht Paus Johannes Paulus het heiligdom , indien de 70 deuren rond het gebouw worden geopend kan nog 25.000 man aansluiten in de basiliek voor de vieringen , nog een wereldwonder op zich zelf . . . . de wereld is er vol van . . . .
En terwijl we toch in het land der maya's zijn even een document om van te snoepen , geen suiker goedje maar een copy van de " steen van de zon "of calender der azteken die wel een tijdje na de Maya's kwamen ,maar iets om in de Mexicaanse sfeer te komen , als wij even het beeld bekijken dat een reproductie is van de echte steen van de zon die een monument was , een monoliet in bazalte van 3.75 m doormeter, en een gewicht van 24,5 ton , in feite was het geen calender maar een monument voor de " Zon " dat met zijn uitgebeitelde figuren en tekens verschillende symbolen , de geschiedenis verteld over de God van de zon "Tonathiuek" een ganse geschiednis is aan deze steen verbonden maar dat moet men in de dikke boeken lezen wij gaan maar genieten van de tekeningen en de kunst van die tijd in midden Amerika de tijd bij ons van de jaren 1400 .Zij aanbaden nog de Zon en wij in onze grote steden . .. .. reeds het geld .
De Goden waren ons gunstig gezind . . . . . dat wij mochten genieten , genieten van al die wonderen . . . . .zo waren wij hier beiden aan de voet van het belangrijkste monument van Chichen Itza de trappiramide van Kukulcan , Chiche Itza was een van de voornaamste steden van de Maya's uit Centraal-Amerika , de stad speelde vooral een belangrijke rol in de negende eeuw , toen het rijk der Maya's al tanende was . . . morgen meer daar over . . .
Ja , onzen chinese muur was van ijzer het was een structuur die als verdediging tegen een eventuele inval , van de Duitse troepen en als tweede verdedigings lijn moest dienen na het albertkanaal , deze structuren werden gebouwd tussen 250 kleinere bunkers hier op onze contrijen tussen Lier Duffel Koningshooikt zo ver naar Namen Het heeft niet veel aarde aan de dijk gebracht , maar wel vertragingen hier zien we Duitse infanterie bij het afbreken de foto maken was zeker zo gevaarkijk , nu staan er hier en daar nog overblijfsels van de bunkers langs de weg . . . .. .
het tweede wereld wonder we gaan verder " De Chinese muur " the big walle ja werkelijk ook iets dat een mens moet gezien hebben de grootse verdedegingsmuur ooit gebouwd , eventjes 6300 km lang . Het eerste gedeelte werd gebouwd rond 200 jaar voor Christus door de Qin-dinastie het was tegen de rondtrekkende invasie legers uit het noorden ? ? ? ik was er niet bij die tijd wel in 1999 , Nu dient gezegd dat wij ook zo een muur hadden tegen de buitenlandsche legers dat was " Den ijzeren muur " ik geef u morgen daar een foto van ? ? ? ?
Onzen Tom heeft het dan toch gehaald vandaag en dan nog met een stuke versnelling ge moet het toch maar doen ! ! ! en dan nog op VRIJDAG de 13 fijn zo laat ons vlagske maar waaien . . .
een dagje in Antwerpen, Langs de Tay Mahel van de N.M.B.S. van een stukje architectuur gesproken de nieuwe nieuwe aankomst hal kan al ingeschakeld worden voor het volgende wereld wonder . . . . echt u moet het zien . . . .
Ja over een paar jaar hadden wij het grote genoegen dit gebouw , of beter denkmaal , te bezoeken we zien hier mijn vrouwtje Alice in de toverachtige sfeer van kunst en mogoel-architectuur , in wit marmen . eigen lijk een grafmonument voor de echtgenoot van de Indiaanse heerser Mumtaz Mahal , van daar Tay Mahal uit de zeventiende eeuw . morgen gaan wij verder . . .. Naar Nr 2 ?
13 juni . . . neen geen vrijdag een gewone woensdag in de week buiten het zuchten en kruinen van de politieke wereld stel ik me toch vragen als ik mag wat voor mensen besturen ons aard bolleke ? , iedere dag valt ge van de eene in de andere verwondering verleden de week de week van de " 8" met in het zicht de baas van Amerika op bezoek bij de Paus en deze begroet met "Dag Mijheer " ? ? ? , gisteren de nieuwe chef van alle Fransen die op een wel onzekere manier voor de pers kwam en vroeg of ze vragen hadden , zou de reuk van vodka dan zo zwaar zijn ? bedenkelijk hé , dan vallen onze politiekers nog mee hé , verder geen commentaar . Wij denken aan een weekje verlof , dat mag ook en laat ze maar vieren
Geen woorden maar daden . . . een voorbeeld voor velen die deze dagen zoveel gebabbeld en geblazen hebben , doen dan komen er nog mooie dagen . . . . weer een bekertje meer om op te blinken proficiat Justin ! !
Ja , ik heb die vraag aan me zelf gesteld , Wat is muziek ? ieder zingt er van , muziek zit in de lucht , men ziet het niet , men voelt het niet , het is goddelijk . . . . . . Een op een volging van noten ? geluiden , we kennen allen do, re, mi , fa , sol , la, si, do , allen in een vaste structuur en bepaalde frequentie , maar waar en wie heeft bepaald de norm van de klank ? zo was ik eens op het dak van de wereld . . . op een onvergetelijke nacht in het hooggebergte tussen de vierduizenders in Zwitserland een heldere hemel en een einder die zich klaar maakte om de eerste stralen van de nieuwe dag te ontvangen ; bij die stilte en het zacht aanzwellen van de wind dacht ik hemelse muziek te horen , de bergen schenen me toe als een groots orgel waar ieder moment iets ging gebeuren ... . . dan vroeg ik me af word hier in die stilte de muziek geboren . .. of was het, het geluid van een kleine tempelbel ergens in Nepal ? ik weet het niet, maar het is een wonder dat men voelt dat door de geest van " de kinderen der goden "word gevat . . . . en naar ons gebracht . . . ;
Wij gaan even over naar de muziek . . . muziek verzacht de zeden . . . dat zegt men wel en ik vind dat daar heelwat waarheid inzit in zo ver dat het bij muziek blijft ? ? ? ? laten wij eens een instrument nemen één van de meest populaire en veelzijdige ? het bereik is groot en wordt slecht overtroffen door het orgel , groot zijn ook de expressieve mogelijkheden , word dan ook gebruikt als solo en als begeleiding instrument hier een vleugel piano het instrument van de week als u interesse hebt voor de " Konigin Elisabeth wedstrijd "
Ja , vandaag echt zo een luie maandag , nog vis nog vlees Alle winkels toe , een weertje zo plat als pladijs , zou het regenen of nie, dan maar een wandelingske met regenscherm toe door de velden , waar de laatste bloemkolen wachten op de kapper en de vrij gekomen gronden gretig worden in genomen door de crisantenpotten . . . . ja dat gaat zo hier op "den buiten "wij worden vooruit geduwd door de hoveniers . . . maand juni nog maar in de verte en men doet ons al denken aan Allerheiligen zo vlug gaat de tijd het was juist nieuwjaar en we . . . . . neen niet zo vlug; . . . . . trapt maar op uw " Rem " . . . . . er komt hopenlijk nog een fijne zomer en een heerlijk verlof ! ! !
Hallo ik was al eens op verkenning . . . . u weet met de viering van Kiliaan is er een nieuw wandelpad geopend .. . . man doet uw wandelsloefkes aan en ga eens met Kiliaan op pad ge moet het doen in de loop van de zomer gaan wij eens samen een paar puntjes opzoeken O.K. ?
Corenlis of hoe hij uiteindelijk word genoemd is een beetje verwarrend met zijn geboorte jaar in ieder geval is het rond 1530 en heeft zijn wieg in Duffel gestaan ; zijn ouders Hendrick van Kiele en Anna Rechtstraetswaren welstellende burgers in het dorp ; zijn vader stierf toen Cornelus nog minderjarig was , zijn moeder in 1564 ; door het vroeg overlijden van zijn zus, kreeg hij hij het volledig familiebezit in handen en hoefde hij zijn verder leven geen of weinig financiële zorgen te maken . in 1548 ging hij studeren in Leuven , ging dan aan slag bij Plantin in Antwerpen als letterzetter en later als drukker en in 1565werd hij benoemt tot corrector of proeflezer . Rond de jaren 1680 huwde hij met Maria Bosmans en bekwam drie kinderen . Maria zijn vrouw stierf na amper acht jaar huwelijk. Na een bewonderenswaardige loopbaan in de letteren stierf hij op 15 april 1607 en kreeg een bescheiden begrafenis in Onze -Lieve -Vrouwkerk in Antwerpen .
Dat was in een notendop onze Kiliaan over zijn werken zijn boeken verschenen we zullen er dit jaar nog meer over vernemen . . . . .