www.patagonponcho.com
Inhoud blog
  • Een tasje soefi?
  • EMRD was da?
  • Ritme in woorden
  • Cosmisch alfabet
  • Cosmisch alfabet
    Foto
    Argentinië presenteert zich als een land vol tegenstrijdigheden: Buenos Aires, met zijn blik gericht op het oude continent, Europa; het binnenland, gericht naar zichzelf in volle ontplooiing. Wat drijft mensen om een nieuw land te bevolken? Dit boek probeert de voetsporen te volgen van de goudzoekers in Patagonië. Patagonië, het einde van de wereld, het begin van een nieuw leven. Voor vele Europeanen is dit een totaal onbekende streek, hoewel de geschiedenis verbonden is met die van Europa.

    De taal is het voornaamste instrument waarmee de mens weigert de wereld te accepteren zoals ze is.

    Wij hebben het vermogen, de behoefte, de wereld te loochenen of te 'ontzeggen', ons een andere voorstelling te maken, haar anders te beschrijven.

    George Steiner

    Foto

    Hoe vaak zeggen we niet : woorden schieten me tekort. Meestal is dat om emoties uit te drukken. Emoties van spijt, dank, verdriet, plezier, liefde... Juist dan komen echte woorden. Woorden in tranen, in een schaterlach, in een omhelzing. En dat zijn Echte Woorden voor mij.

    Hoofdpunten blog buenosaires
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    garfield
    blog.seniorennet.be/garfiel
    Een interessant adres?
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Voor Pascal Paepen zijn zakendoen en economie altijd al een tweede natuur geweest. In Londen, diep in het financiële hart van de City, voelt hij zich dan ook thuis.

    The Crosse Keys is een pub gevestigd in een voormalige bank die zaken deed met China. Binnenin gaat het er druk en luid aan toe en Paepen lacht wanneer hij onze verwonderde blikken ziet. "Dit is waarschijnlijk een van de goedkoopste adresjes in deze buurt. Het moederbedrijf JD Wetherspoon is beursgenoteerd, maar deze pub houdt de prijzen voor gerechten bewust laag. Hier maken ze geen winst op het eten, maar enkel op de sloten bier."
    Toen enkele jaren geleden KBC een Britse bank overnam die juist hierin was gespecialiseerd, greep Paepen snel de kans om zijn koffers te pakken en naar Londen te verhuizen. Voordien was hij zeven jaar lang trader in de marktenzaal van Brussel.
    Ook een kopje koffie?

    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lees eerst even: denkoefening en Aspithinkje I en II

    Deze twee eerste passen lijken je een kleinigheid, maar niets is minder waar. Deze oefeningen zijn heel belangrijk om je bewust te maken van het feit: dat je gedachten jou leiden en jij lijdt in stilte achter hen aan. Als je jezelf daarvan bewust maakt, kom je al een hele stap verder om dit mechanisme, dit automatisme, te controleren. Jij bent meer dan alleen maar je gedachten. Jou gedachten mogen geen loopje met je nemen. Jij bent nog altijd heer en meester over jezelf. Alhoewel niets minder waar is. Als we de tweede observatie-oefening afwerken, zal je tot een andere constatatie komen. 

    Het is wel nodig dat je deze eerste oefening een paar keer doet tot je ze echt onder de knie krijgt. Het is belangrijk dat je weet hoe je bewust je gedachten kan observeren voor je overgaat naar de volgende observatie.

     

    Tweede observatie:

    Deel I: Passieve observatie

     

    We ontspannen ons opnieuw, net zoals bij de eerste oefening. We gaan traag spiergroep per spiergroep na tot we helemaal ontspannen zijn, al zittend. We concentreren ons op onze ademhaling. Langzaam in en uit. Als we ons bewust zijn van onze ademhaling, gaan we over tot het observeren van ons hoofd. Welke gedachte sluipt er binnen, welke volgt die eerste weer op. Observeer, oordeel niet, ga niet in dialoog met die eerste, tweede, derde gedachte. Als je voelt dat je toch eentje achternaholt, ga dan niet dadelijk terug naar je ademhaling, maar observeer je emoties die bij deze gedachte samenopborrelen. Dit is één stap meer dan de vorige observatie. Je geeft even aandacht aan je emotie die bij deze gedachte samenvalt. Hoe voel je je, verander er niets aan, observeer gewoon of je je triest voelt, blij, boos... laat de emotie niet te veel terrein winnen. Observeer je emotie en ga dan terug naar je ademhaling, in - en uit -.

     

    Deze oefening is al iets zwaarder dan de vorige omdat je toelaat dat je gedachte je laat leiden. Je mag het toelaten maar je mag nooit de bewuste controle verliezen. De emotie mag je niet helemaal in beslag nemen en dat is niet gemakkelijk. Als je voelt dat je toch de controle verliest en je jezelf verliest in je emotie, ga dan dadelijk terug naar je ademhaling. Negeer die emotie totaal en ga terug naar je in- en uitademing. 

     

    Deze observatie is heel belangrijk. Zo voel je heel bewust dat de gedachten die in en uit je hoofd rollen ook jouw emoties sturen. Als je je daar bewust van bent, is dat een enorme stap voorwaarts. Zo voel je tijdens deze oefening hoe jou gemoed plots kan veranderen, alleen maar door aan iets te denken. Je gedachten nemen de controle van jezelf over en doen gewoon wat zij willen. Daar moeten we ons heel degelijk van bewust zijn om verder te kunnen gaan.

     

    Deze oefening kan je in het begin ook maar een korte tijd doen. Als je het beu bent, stop je gewoon, zoals bij de eerste. Je zal merken dat als je deze oefening een paar keer per dag doet, en als dagelijks ritueel inlast in je bezigheden, je er heel handig in wordt. En dat is de bedoeling. Bewust worden van de handigheid van je gedachten om dan over te kunnen gaan naar de uitbreiding van deze tweede observatie. Het eerste deel is een passieve observatie, het tweede deel van deze observatie is actiever. Maar voor we dit doen stellen we nog even vast dat bij de stroom van de gedachten in ons hoofd ook een vloed van emoties gepaard gaan. 


    De gedachten die in en uit je vloeien hebben eb en vloed bij aan emoties. Ze leiden je lijden.

     


    Deel II: Actieve observatie

     

     

    We doen de oefening zoals hierboven beschreven maar dan omgekeerd. We nemen zelf de leiding. We ontspannen ons en concentreren ons op onze ademhaling. Daarna ademen we even drie keer heel diep in en uit.

     

    1.

     

    Nu denken we aan een voorval waarbij we de laatste keer gelachen hebben. Gelijk welk voorval of gebeurtenis of moment waarop je echt gelachen hebt. Dat je grappig vond. Waarbij je ook totaal ontspannen was en gelukkig. Dat moment herdenk je nu even terug. Je voelt daarbij terug de emotie van dat moment. Het borrelende lachen dat toen uit je kwam reflecteert zich nu in een glimlach. Je houdt dit moment even vast, Observeer nu je lichaam.

    Wat is er veranderd aan je ontspannen toestand?

     

    • Je glimlacht, dus waarschijnlijk zal je gezicht nog steeds ontspannen zijn
    • Je spieren rond je ogen, zijn ze ontspannen of in rimpels getrokken door het plezier dat je terug ondervindt?
    • Is je rug gespannen? Of juist meer ontspannen?
    • Heb je met je benen bewogen?
    • Liggen je handen nog op je schoot?

     

    Observeer even heel je lichaam opnieuw, lijkt het nog ontspannen zoals bij het begin van de oefening of ben je nu meer ontspannen? 

     

    Adem terug drie keer diep in en uit.

    Ontspan opnieuw je lichaam, overloop het even vlug, je nek, je rug, je armen en benen, zijn ze ontspannen? Verzet je even, zodat de spanning uit je onderrug en schouders verdwijnt. Nemen even de tijd om gewoon te ademen, en daarna haal je weer drie keer diep in en uit.

     

    2.

     

    Nu denken we even terug aan een voorval dat ons boos heeft gemaakt. Til niet te zwaar aan de emotie. Maar laat toch even de boze emotie terug in je sluipen, zonder er weer over na te denken. Hou de gedachte even vast waarover je zo boos was, maar niet te lang. Je moet goed in gedachten houden dat dit een oefening is en geen wedstrijd om om ter boost te zijn... Het is maar een experiment, verdiep je niet terug in deze emotie van opgewonden boos-zijn. Laat de gedachte van het voorval in je opkomen, observeer je boze emotie van toen en laat de gedachte weer los. Observeer nu opnieuw je lichaam:

     

    • Is je gezicht nog ontspannen?
    • Je hals?
    • Waar liggen je handen nu? Gebald? Of liggen ze nog ontspannen op je schoot?
    • Heb je je benen gekruisd? Zijn ze nog ontspannen?
    • Voelen je schouders gespannen aan?

     

    Hou je niet te lang bezig met deze oefening. Laat de boosheid gewoon weer uit je vloeien. Laat ze niet terug de overhand krijgen. Maar stel, als een koele observator, vast of je lichaam al dan niet gereageerd heeft op deze gedachte en deze emotie. Als je voelt dat je je laat meedrijven met deze emotie, keer dan terug naar je ademhaling. Concentreer je op het in - en uitademen. Je ademhaling werkt als een anker in het over en weer gaan van je gedachten en emoties.

     

    Het doel van dit experiment is om je duidelijk te maken dat de gedachte niet alleen emoties in ons losmaken en daardoor de leiding over onze gemoedstoestand overnemen, maar ook ons lichaam beheren. Onze spieren reageren op de emoties en de gedachten die door ons hoofd spoken.

     

    Deze observatie-oefening moet je niet te vaak doen. Het is beter om gewoon de eerste oefening dagelijks te doen om je observatie-talent meer te ontwikkelen. Dit experiment is enkel om je bewust te maken dat ook ons lichaam reageert op de gedachten die in en uit ons vloeien en dat de gedachten heer en meester blijven over zowel onze gemoedstoestand als ons fysiek lichaam. 

     

    Als je even deze experimenten bij elkaar optelt kan je je voorstellen dat we zijn wat we denken? Dat we met onze gedachten een heel eigen wereld vormen? Kan je nu een beetje aan der lijve ondervinden wat buddha eigenlijk wil zeggen met het zinnetje:

     

     

    Jij bent wat je denkt

    Al wat we zijn spruit voor uit onze gedachten

    Ons denken geeft vorm aan de wereld

     

      

    Dit bewust worden is heel belangrijk. Pas als we bewust zijn van iets kunnen we er iets aan veranderen. Als we weten dat we ziek zijn, kunnen we maatregelen nemen om ons te genezen. Ziektes die langzaam in ons sluipen zijn het gevaarlijkste. Deze ziektes nestelen zich heel diep in ons voor we ze voelen en dan is het vaak al te laat. Zo ook is het met dit automatisme of mechanisme van onze denkwereld. Het is tijdens onze opvoeding langzaam in ons geslopen en nu is het heel moeilijk om er iets aan te veranderen. Het zit als het ware in heel ons zijn. In al onze vezels. En we zijn er ons niet echt van bewust. Pas als het ons echt parten begint te spelen, is het vaak al te laat. De heerschappij van ons denken kan dan zo ver gevorderd zijn dat we zelf niet bewust zijn waar het probleem zich voordoet.  Maar deze oefeningen kunnen stilaan ons bewustzijn aanzwengelen om ons wegwijs te maken in dit mechanisme. Als we de laatste oefening een paar keer doen met verschillende emoties zoals pijn, angst, boosheid, zullen we ervaren hoe groot de kracht is van onze gedachten. Onze gedachten geven voer aan deze emoties. De emoties geven een reactie aan ons lichaam, ons lichaam geeft ons pijn, een ongemak. We worden krikkel en onze gemoedstoestand verandert totaal.


    Als onze gedachten controle hebben over ons, zijn ze net als de blaren op onze voeten, heel storend en ze nemen heel ons zijn in beslag.

     


    Daarna wordt het gewoon een rollenspel. Je gedachten sluipen in je, je dialogeert met hen, andere gedachten komen erbij. Je emoties krijgen voeding uit deze gedachten, je fysiek lichaam reageert op je emoties, je spieren ontspannen of spannen zich al naargelang, hierdoor krijgen je emoties nog een sterker karakter en voeden zo op hun beurt weer je gedachten. De gedachte die je eerst boos of triestig of bang heeft gemaakt, wordt versterkt door je emoties en de reactie van je lichaam en weer omgekeerd. Het is een gaan en komen, een kettingreactie, dat heel je "zijn" overneemt en waar je niet tegen bent opgewassen als je niet bewust bent van het mechanisme.

     

    Voor je het weet tuimel je in de valkuil van je gedachten en ben je de controle kwijt.

     

    02-03-2008 om 00:00 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedachtje op, laat je niet leiden...

    Een man rijdt in zijn auto naar een familiebijeenkomst. De grootouders van de man wonen een heel eind buiten de stad. De laatste 10 kilometers slingeren zich desolaat in het landschap. Geen dorp, geen benzinestation, geen enkele plaats om even halt te houden. Hij haat steeds dat laatste stuk, ook omdat hij het meestal in het donker moet afleggen. Juist voor hij de afslag neemt en het laatste zichtbare huisje aan hem ziet voorbijglijden, denkt hij: " als ik nu maar niets voorkrijg. Je zal het maar weer meemaken...brandstof  heb ik nog genoeg. Oliepijl ok? Ja. Banden? Ach nee, als ik nu maar geen lekke band krijg. Heb ik een reservewiel bij? Ja. Ach nee, ik heb geen krik bij, die is vorige keer gebroken. Net nu, je zal het zien, het zal wel...."
    Nog voor hij uitgedacht is, voelt hij zijn wagen slingeren. Hij remt, verlaat de wagen en ziet inderdaad dat de linker-achterband  lek is. Hij had het nog gedacht....

    Hij kijkt verlaten om zich heen. Hij is ongeveer vijf kilometer van het ene punt of het ander punt verwijderd. Hij kijkt even naar links en naar rechts, wrijft door zijn haar en zucht diep. Plots ziet hij voor zich tussen de bomen een lichtje. "Dat zou een huisje kunnen zijn", denkt hij. "Het lijkt me niet zo ver. Ik kan er heen wandelen en vragen of ze me willen helpen". Hij trekt zijn laarzen aan, kruipt onder de afspanning en begint door het veld te stappen, recht op het licht af. Langzaam ziet hij de contouren van een boerderij. Blij stapt hij vlugger. Het huis komt langzaam beter in zicht. "ja, als er nu maar iemand thuis is. Ik kan vragen of ze een krik hebben, dan is mijn wagen zo gerepareerd en daarna breng ik dadelijk de krik terug. Dat zou fantastisch zijn" Monter loopt hij vlugger en vlugger door de zware kleigrond van het weiland.

    "Oei, misschien is dit weiland wel van de boer, ja waarschijnlijk wel. Als hij nu maar niet boos is dat ik zo maar door het land loop. Ik kan zeggen dat de afspanning gebroken was aan de weg en ik niet wist dat ik er niet mocht doorlopen. Maar hij zal wel weten of de afspanning kapot is of niet. Dan weet hij dat ik lieg. Daarna zal hij me wel helemaal niet meer vertrouwen. Als ik dan de krik vraag, zal hij denken dat ik ze niet zal terugbrengen. Mensen die liegen, zijn niet te vertrouwen. Dus zal ik maar eerlijk zeggen dat ik onder de draad ben doorgekropen. Ik zal eerlijk zeggen dat ik geen tijd wilde verliezen door helemaal rond te lopen, dat ik eigenlijk mijn weg hier niet goed ken. Dat is waar, en daarbij als het niet waar is, kan hij dat nooit weten. Ik kan zeggen dat ik bang was om te verdwalen en daarom recht op het licht ben afgestapt. Maar dan nog, misschien heeft hij al veel ervaringen met mensen die steeds zijn materiaal vragen en het nooit terugbrengen. Dan zal hij nooit zijn krik uitlenen, maar wat is nu ook een krik. Zo duur is dat ook weer niet, maar je hebt gierige mensen op het platteland... hij zal me vast niet vertrouwen en misschien niet eens opendoen...maar een mens moet toch een mens in nood helpen, wat is dat nu. Het is donker, hij weet dat de weg verlaten is, je kan iemand in nood toch niet zomaar aan zijn lot overlaten..."

    Al peinzend komt hij aan bij de voordeur. Hij is totaal overstuur. Het is nu ook helemaal pikkedonker.

     

    De man in het huisje had hem al een tijdje zien aankomen. "Moeder, waarschijnlijk iemand in nood. Ik ga even kijken, zet jij al vast een kopje koffie klaar voor hem?" nog voor de man van de auto kon bellen, deed de man van het huisje de deur open. Nog voor de man van het huisje hem vriendelijk kon begroeten, riep de man van de auto:

    "weet je wat je doet!!! Steek die krik van jouw waar je wil! Ik zal mijn plan wel zelf trekken!!!"

    en hij verdween terug over het veld, mokkend en borrelend van woede naar zijn auto. 

    01-03-2008 om 20:33 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Mijn favorieten
  • GOED NIEUWS
  • De winter kan niet koud genoeg zijn
  • Een luie avond, een glas wijn en een goed boek

  • Foto

    Foto

    Producten van Peyeche, de moeite waard om eens een kijkje te nemen.
    Foto


    Over mijzelf
    Ik ben Rein Remaut
    Ik ben een vrouw en woon in Buenos Aires (Argentinie) en mijn beroep is levensgenietster.
    Ik ben geboren op 04/02/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Schrijven, lezen, zwemmen, mediteren, observeren, zoeken.
    Deze site ben ik begonnen om in discussie te gaan over waar we naartoe wandelen, waar het leven ons brengen kan. Discussieren is niet echt het juiste woord, een koffieklappeke houden, wat tetteren, gedachten wisselen. Ik hoor heel graag iets van jullie. B
    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    J'aime mais ça ne me suffie pas

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 08/01-14/01 2007


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!