www.patagonponcho.com
Inhoud blog
  • Een tasje soefi?
  • EMRD was da?
  • Ritme in woorden
  • Cosmisch alfabet
  • Cosmisch alfabet
    Foto
    Argentinië presenteert zich als een land vol tegenstrijdigheden: Buenos Aires, met zijn blik gericht op het oude continent, Europa; het binnenland, gericht naar zichzelf in volle ontplooiing. Wat drijft mensen om een nieuw land te bevolken? Dit boek probeert de voetsporen te volgen van de goudzoekers in Patagonië. Patagonië, het einde van de wereld, het begin van een nieuw leven. Voor vele Europeanen is dit een totaal onbekende streek, hoewel de geschiedenis verbonden is met die van Europa.

    De taal is het voornaamste instrument waarmee de mens weigert de wereld te accepteren zoals ze is.

    Wij hebben het vermogen, de behoefte, de wereld te loochenen of te 'ontzeggen', ons een andere voorstelling te maken, haar anders te beschrijven.

    George Steiner

    Foto

    Hoe vaak zeggen we niet : woorden schieten me tekort. Meestal is dat om emoties uit te drukken. Emoties van spijt, dank, verdriet, plezier, liefde... Juist dan komen echte woorden. Woorden in tranen, in een schaterlach, in een omhelzing. En dat zijn Echte Woorden voor mij.

    Hoofdpunten blog buenosaires
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    annechiens_mythische_plaatjes
    blog.seniorennet.be/annechi
    Een interessant adres?
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Voor Pascal Paepen zijn zakendoen en economie altijd al een tweede natuur geweest. In Londen, diep in het financiële hart van de City, voelt hij zich dan ook thuis.

    The Crosse Keys is een pub gevestigd in een voormalige bank die zaken deed met China. Binnenin gaat het er druk en luid aan toe en Paepen lacht wanneer hij onze verwonderde blikken ziet. "Dit is waarschijnlijk een van de goedkoopste adresjes in deze buurt. Het moederbedrijf JD Wetherspoon is beursgenoteerd, maar deze pub houdt de prijzen voor gerechten bewust laag. Hier maken ze geen winst op het eten, maar enkel op de sloten bier."
    Toen enkele jaren geleden KBC een Britse bank overnam die juist hierin was gespecialiseerd, greep Paepen snel de kans om zijn koffers te pakken en naar Londen te verhuizen. Voordien was hij zeven jaar lang trader in de marktenzaal van Brussel.
    Ook een kopje koffie?

    11-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ritme in woorden

    Wat ik hier vertel is niets nieuws. Eigenlijk is er niets nieuws. Alles was of is er al sinds het begin. Sinds Aleph, sinds A. De A van aap... en zo begon alles. In  het begin wisten we ook alles. Het bewustzijn van de aarde was heel groot. Ook het bewustzijn van iedereen op aarde, alles op aarde. Alleen zijn wij het vergeten. We hebben ons laten verleiden door de slang en hebben van de boom der kennis gegeten. Daardoor, zo wordt beweerd door de Tolteken, zijn we vergeten wat we wisten en moeten we nu alles terug herontdekken, met vallen en opstaan. De Hermeneutieken komen in de volgende zin, een beetje dichter bij de waarheid :

     

           Het woord is de moord van het ding zelf.

     

    Kant schrijft ergens: er is een duif die vliegt in de lucht. Ze is moe en denkt bijzichzelf:

    -ach was er maar geen lucht, dan was ik er vlugger

    Plots verdween de lucht

    De duif valt neer

    De duif is dood....

     

    Hierin zien we het grote probleem van ons denken. Het materialiseert zich doorheen de vibraties van onze woorden en gedachten en voor we het weten zitten we in de problemen die we zelf bedacht hebben. Maar het wegdenken van het "denken" op zich is geen oplossing. De duif dacht de lucht weg en ze viel dood. Hierin zitten twee problemen verborgen: het ene, zoals ik al zei: DENKEN.

    Het andere staat er rechtevenredig tegenover: WEGDENKEN

    De lucht is voor de duif een probleem, dus denkt ze de lucht weg. Zonder lucht kan ze spijtig genoeg niet leven. Als ons denken een probleem is, is het niet de bedoeling dat we het wegdenken. Zonder denken kunnen we echt niet leven. De stroom van gedachten is inert aan ons zelf. Zo ook stellen de hermeneutieken dat taal vaak een probleem is, toch is de oplossing niet om de taal op te heffen. 

    Hermeneutieken proberen langs de taal heen een oplossing te vinden, de waarheid te achterhalen. Zij spelen met de taal, zoeken een betere vorm, zoeken de kunst tot communiceren op om zo dichter bij de waarheid te komen.  De taal kan steeds veranderen, of dit ons dichter bij de waarheid brengt is nog maar de vraag. Hoe verder misschien als we het willen uitdrukken in de taal die we heden spreken. 

     

    Alles komt voort uit het materialiseren van het oeridee uit het niets. Wat wil zeggen dat alles met elkaar verbonden is en alles komt uit het niets. Alles in het leven heeft iets te zien met alles. De samenhang is compleet en perfect. We zien dit ook in het butterfly effect. Als we iets willen veranderen, veranderen er andere dingen mee. Zoals de Hermeneutieken zeggen: “al wat van boven zit, zit beneden.” Naargeland de invalshoek of het gezichtspunt. We verwoorden die invalshoek ook in onze taal, onze orale uitdrukking over een situatie of over ons leven. Plato leert ons dat alles wat zich manifesteert in de materiele wereld, een kopij is van onze ideëen. In het universum vinden we alleen maar vibraties: ideêen die vibreren, gedachten, golven tussen verschillende krachten, uitwisseling van trillingen. Een positief idée vibreert zeer hoog, haar kleuren zijn licht en vrolijk. Het negatieve idée daarentegen, is donker en vibreert lag. We vinden rondom ons een spel van licht en kleur, donker en vrolijk, hoge en lage tonen. Zij vibreren samen, golven in en over elkaar en geven hierdoor een densiteit aan onze atmosfeer en materialiseren zo wat wij denken. De hoge en lage tonen bespelen ons lichaam als een instrument om zo de symphonie van ons leven te spelen.

    Om tot een materialisatie te komen, hebben de vibraties of golven , tegengolven nodig. Zijn interactueren, zij heffen elkaar op of versterken elkaar. Positief heft negatief nodig om een neutrale materialisatie te bereiken. Alle dingen bestaan uit jing en jang, pool en tegenpool, wit en zwart, enkel dan kan er een grijze zone gerealiseerd worden. Zo ook heeft men Vader-Zoon (of Ouder-Kind), Man-Vrouw.

     

     

    Er is in heel het universum een wet van ritme. Alles vloeit en komt terug, een golfbeweging met een bepaald strak gereglementeerd ritme. Als men over vibratie spreekt, spreekt men over ritme. Het ritme zorgt mee voor harmonie of desharmonie, in alles werkt het rimte in: onze geest, ons lichaam, onze gedachten, ons hart, en uiteindelijk ook onze woorden.

     

    Het ritme van onze woorden geven ritme en klank, zelfs kleur, aan onze wereld rondom ons, en zo raken de golven van onze woorden onze medemensen. Het is belangrijk dat we de herkomst van onze taal kennen om ons harmonieuzer uit te drukken en onszelf en onze omgeving te kleuren in een harmonieus ritme. Woorden zijn niet zomaar woorden, niet alleen de betekenis is van belang, ook hoe het door ons de ruimte wordt ingestuurd, hoe wij met de uitstoot van lucht de vibratie rondom ons beinvloeden. Kritiek bijvoorbeeld, die in een zachte stem wordt uitgebracht, zal ons hart dieper beroeren en positief kleuren, kritiek die naar ons geroepen wordt, raakt ons hard en brengt ons levensritme uit balans.

    En nu….tijd voor koffie!

     

    11-04-2008 om 07:55 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cosmisch alfabet

    HE
    Dit is een heilige letter (HEilige...), de meester van de wind, water, vuur en aarde. De letter H spreken we uit als we de lucht uit onze longen laten, het is een reinigend effect, het brengt wind voort, turbulentie, beweging.
    Het is de vibratie van de planeet Mercurius. De afstand tussen mercurios en de zon vibreert in de toonaard van La-bemol. De H alleen is de energie van de creatie.

     

     

     U , V

     


    U is de omgekeerde A. Als A voor man, vader, idee staat, staat de U dus voor Moeder, vrouw, passieve actie. Als we de mantra AUM bekijken vinden we daarin de drievuldigheid:

    A de man, vader, het idee

    U de vrouw moeder

    M is een vibratie die heel wat vezels in ons lichaam laat trillen. De naklank gaat heel diep. De M is de aarde, onze basis, ook wel ons binnenste of de onderste chakra die verbondenis met het middelpunt van de aarde. De drievuldigheid is dus: de vader, moeder, het kind (wij).

     

     I J Y

     


    Verpersoonlijkt de wijsvinger. De slang die kronkelt, de kennis, de sexualiteit, het karma, de noodzaak, het lot en ook de realisatie. Al deze begrippen hebben voor ons zeer tegenstrijdig betekennissen of hebben totaal niets met elkaar te maken, op het eerste zicht... Kijk even een beetje dieper: de slang staat voor veel mensen simbool voor de verleidingsdaad van Eva. Zij wordt daardoor in veel culturen als een simbool van sexualiteit gezien. In andere culturen wordt de slang gezien als kennis. De grieken gebruikten de slang als simbool voor kennis, niet te verwarren met wijsheid... In de cultuur van vele indiaanse stammen, waarond de Tolteken, vinden we de slang terug als parasiet, inderdaad als kennis, maar in de tegenovergestelde zin van wijsheid. Het is de slang die adam en eva de kennis, of eventueel zoals ze het ons vertelden, de sexualiteit overbracht. Door deze overdracht bezegelden zij het LOT van ons als mensheid. De slang bracht eerst het idee van het karma in de mensheid. Adam en eva werden door toedoen van de slang uit het paradijs verdreven en werden zo sterfelijk. Het begrip KARMA wordt hier geintroduceerd. Door toedoen van de slang, omdat we de kennis, de sexualiteit tot ons genomen hebben, moeten wij nu ons eigen lot in handen nemen en ons karma realiseren. We zien dus dat deze woorden heel nauw met elkaar verbonden zijn en zo ook hun vibratie-waarden, vertaald naar de letters I J Y

     

    K Q  


    K of Q is de werkkracht, vrijheid, moed. Vibreert zoals de planeet Mars, en in de noot Re-bemol wordt deze vibratie verpersoonlijkt, REbemol, de toonaarde van de afstand van de Aarde en Mars.

     

     S 


    De S is het misterie, atractief en onweerstaanbaar. La-bemol is zijn noot, het is net zoals we bij de  I J Y gezien hebben het symbool van de slang, ons lot, verscholen in passie en verlangen.

     

     L 


    De l is de vrije wil waar de opoffering centraal staat, altruimsme, zij vibreert zoals de Mi. De verbinding van de vibraties L+A vertegenwoordigen een grote kracht, als het niet DE grootste kracht is. We vinden de vibratie terug in de woorden :

    ALAH

    ALOHIM = god

    BABEL = poort van de hemel

     

     R 


    De R is klaarheid, wederopstanding. Vibreert zoals de Fa, zoals Saturnus. In de hiëroglieven is de R een hoofd. De spiritualiteit, harmonie tussen materie en moraal. De klaarheid of waarheid, dus.

    Ra is de roepnaam van de Vader, RA is, volgens onze geschiedenisboeken, de god van de Zon bij de egyptenaren.

    In de mantra's vinden we de klanken, vibraties:

    Re  een roep tot entoesiasme

    Ri  zachtheid

    Ro intuitie

    Ru psychologische penetratie, deze vibratie dringt diep in ons en brengt harmonie tussen onszelf en onze omgeving.

     

     

     T


    Is het symbool van het begin van de kracht, hij vibreert zoals de afstand tussen de Zon en pluto, het begin en einde van ons zonnestelsel, en zoals de noot La, een belangrijke noot volgens veel esotherische teksten. De T vertegenwoordigt de terugkeer, de wederopstanding na de totale overgave (zoals de kruisiging, zoals na de totale verlichting van Buddha....). De T staat voor de wet van de compensatie na onze daden, het karma en de voltooiing daarvan. Net zoals  de I  J Y is de T ook verbonden met ons karma, alleen sterker.

    In de mantra's vinden we de klanken terug van

     

    Ta  intelligentie

    Te  justitie, rechtvaardigheid, maar niet de menselijke

    Ti  sereniteit

    To artistieke vrijheid

    Tu triumf

     

    T is kracht             U is vrouw      = TU is triumf

    T is kracht              A is man        = TA is intelligentie



    Z
     


    De Z staat voor het vlammende zwaard, de pijl, bliksem, het wapen van de kracht. Het vibreert zoals Neptunus, zoals de noot Si. De Z gaat recht door zee, is tolerant en intelligent. Zij verpersoonlijkt de mens & wet, de creatie in echtelijkheid en in die zin ook de sexuele kracht.

     

     

     

    We hebben nu ongeveer de meeste cosmische letters even bekeken. Aan de hand van deze letters en de uitleg van hun vibraties kunnen we nu een paar belangrijke woorden uitleggen. Woorden die we niet alleen terugvinden in de bijbel of de christelijke leer, maar ook in geschriften ervoor. Woorden die een heel waardevolle betekenis inhouden, woorden die ons misschien langs de letters om tot de waarheid kunnen brengen:

     

    YHeSHUS, verbasterd tot Jezus

     

    Y = noodzaak, realistatie, lot, karma, ....

    He= meester van de wind, vuur, water en aarde

    SH= zoon, kind, geboorte

    U = vrouw

    S = mysterie, karmaverbonden, passie

     

    De naam van Christus, Jezus, vinden we terug in het sanskriet en in de kabbala nog voor Jezus werkelijk geboren werd.  Net zoals het woord

    YaHUHe

    Ya = realisatie van de man, de vader, het lot van het oorspronkelijk idee

    H+U = de zachte h verbonden met de U is de ultieme reinigende kracht 

    He = de meester van wind vuur water en aarde

     

    IHVHa = IHeVa = IEVE ( de wet )

    Als we dieper in dit woord ingaan vinden we hier gemakkelijk de naam EVA in terug.

    I = de slang, karma, de kennis

    He = de meester van wind water vuur aarde

    V = U is vrouw, de kleine letter a achteraan wijst op het begin, de eerste....vrouw, dus.

     

    ADAN

     

    A begin, geboorte, Idee, de oerkracht,

    D de materie, zekerheid,

    de A wordt herhaald om kracht te geven aan de betekenis van de N = kind AN = oerkind

     

    AZALIAH

     

    3A is de heilige drievuldigheid of de éénheid

    de Z is het vlammend zwaard, de kracht om recht door zee te gaan, eerlijk en tolerant

    L is de vrije wil opofferend

    I is de creatie, het lot, karma, realisatie

    H is de energie van de creatie, het goddelijke

     

     

     

     

    Het mysterie van het woord ligt hem in de klank en de kracht van zijn vibratie vermogen. Een woord wordt geboren uit de adem des levens en materialisert zich in de geluidsgolven rondom ons. Het geluid van het woord, van de afzonderlijke letters, vindt zijn weg door het in- en uitademen langs de stembanden. Deze golven wekken vibraties op die we kunnen terugbrengen in de snaartheorie van Einstein. En net zoals Einstein zelf zegt: in de vibratie van de snaar ontstaat materie... door de vibratie van onze woorden, onze letters onstaat er een wereld.

    Woorden die in stilte worden uitgebracht, woorden die worden gedacht, woorden die worden uitgesproken resoneren in de lucht om ons heen en scheppen een atmosfeer rondom ons. Deze atmosfeer resoneert dan weer met de ruimte van een ander persoon, zodat er een hele mooie melodie kan ontstaan, of een totale disharmonieus gesprek... aan jullie de keuze!

     

     

    Even een proef nemen op je eigen naam:

    ReIN

     

    Re= oproep tot enthousiasme

    I = creatie, lot, realisatie...

    N = kind

    Ik zou mijn naam dus kunnen omschrijven als een kind dat met enthousiasme haar lot wil realiseren.

    Probeer het eens met je eigen naam.

      

     

    10-04-2008 om 00:00 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cosmisch alfabet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    B

    Vandaar komen we bij de B terecht, die de creatie inhoudt, de innerlijke kracht, passief en duaal. De B kan je niet afzonderlijk uitspreken, vandaar dus het eerste woordje van de baby, hij is zoals God: de letter van de creatie is de B maar deze creatie kan niet alleen staan, daardoor wordt het uitgebracht samen met de A, de letter van "de man" of de mens in het algemeen.

     

    Je gebruikt je innerlijke kracht om de B naar buiten te brengen.
    Ba Be Bo Bi Bu

    Deze klanken hebben geen echte betekenis, ze roepen wel verschillende gevoelens op als je ze uitspreekt.

    BA!  En de peuter weet meteen dat hij iets fouts doet, iets vies...

    BU! Of zoals wij in het nederlands schrijven . BOE!! En de angst grijpt om zich heen...

     

    B is vrouwelijk, B is geboren worden en sterven, net zoals de creatie van de aarde gebeurde door de B. Geboren worden en omdat de B uit twee rondjes bestaat, is ze ook duaal: bij geboorte hoort sterven.

     

    Een voorbeeldje uit de oude evangelische geschriften:

    Het woordje: ABA vinden we terug in oude geschriften, het geheime woord voor Jezus, aan de hand van de betekenis van de letters, kunnen we dat gemakkelijk uitleggen : A (de magier, God...de creator, de mens) B (de vrouw, geboorte) A het begin van elk idee. Ons woordje ABsoluut kan daar een overblijfsel van zijn.

     


    De C is verbonden met de G, de keelklank, en de K, hardere klank net zoals de U met V verbonden is.

    Voorbeeldje uit de mantra's:

    Ga   Gue    Gui     Go    Gu  = oefening voor de keel, waarbij deze lettergroepen in verschillende mantra's worden gebruikt om de keelchakra te openen.

     

    Ca   Za    Tha    Cza   Cza   Cza = oefening voor de ademhaling en keel

     

     

     G = staat voor de wereld, de aarde

       = Adam en Eva, onvoorwaardelijke duale liefde ( vandaar de G-spot misschien ?)

     

     

     D

    De D staat voor de fa , de planeet urano, het teken van de natuur en dominantie. De D is ook materie, zekerheid, geloof.

    09-04-2008 om 07:32 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cosmisch alfabet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een alfabet of abc (meervoud : alfabetten of abc's) is de verzameling symbolen waarmee taal schriftelijk kan worden weergegeven. Het woord alfabet is ontleend aan alpha (α) en beta (β), de eerste twee letters van het Griekse alfabet.
    Het Arabisch alfabet ( الأبجدية العربية, al-abdjadiyya al-ʿarabiyya), bestaat uit 28 letters. Het Arabische alfabet is net zoals dat van sommige andere Semitische talen een consonantenalfabet: het bestaat uit medeklinkers. De klinkers die toch gebruikt zorden zijn hoofdzakelijk de a, i en u. In praktijk wordt de a officieel uitgesproken als een E.

    Het Armeense alfabet werd in 405 ontworpen door de Armeense geleerde en religieuze Mesrop Masjtots. Het alfabet bestond oorspronkelijk uit 36 letters. De volgorde van de letters had een religieuze symboliek; het Armeense alfabet begon met "Ա" = A en eindigde met "Ք" = Q, dit verwees naar God (Աստուած) en naar Christus (Քրիստոս). Later werden er de letters "և" (j)ev, "օ" o en "ֆ" f bij toegevoegd.
    Als moeder van het alfabet hebben we het Fenicische alfabet van de Feniciërs. Het is minstens 3500 jaar oud en men veronderstelt dat het Griekse alfabet van dit Fenicische alfabet is afgeleid, alsmede het Armese/Hebreeuwse, Arabische en tal van andere alfabetten. Het Paleo-Hebreeuwse alfabet komt sterk overeen met het Fenicische. Voor deze alfabetten geldt, dat ze volledig uit medeklinkers bestaan. De eerste letter uit het Fenicische alfabet is: aleph.

    Voor ons is het ABC onze leiddraad. In andere talen hebben we een ander alfabet, maar als we ze allemaal eens op de keper beschouwen zien we of liever, horen we vooral vibraties in de letters. Het chinese "alfabet" is anders, omdat zij anders denken dan wij. Zij denken in beelden, in samenhang. Zij staan op dit vlak veel verder dan wij. Onze taal is verdeeld in letters. Met woorden, samenrijgen van letters, kunnen we beelden scheppen, maar dan is het heel belangrijk dat we de juiste vibraties kennen van de letters. Als we spreken stoten we lucht uit, deze trillingen veroorzaken een verstaanbare klank voor taalgenoten. Elke letter heeft zijn trilling, zijn vibratie. En de oorsprong van deze vibratie is in ons zoekgeraakt. Daarom zeggen we vaak dingen die niet overeenkomen met de juiste vibratie en is het meeste van wat we zeggen doorspekt met leugens, vibratieleugens.
    Om dit verder uit te leggen, gaan we even terug naar oudere "heilige" talen, zoals het sanskriet. In deze taal kunnen we de oorsprong terugvinden van de lettervibratie vooral omdat deze taal niet veel veranderd is sinds haar ontstaan. In het sanskriet is de melodieuze manier van spreken heel belangrijk, als we met een melodie spreken, komen de vibraties meer tot uiting. Net zoals in de muziek. Sinds mensenheugenis wordt onze geschiedenis verhaald in gezangen, zowel de bijbelse geschiedenis als de alledaagse. 
    De indianen gebruikten deze verhaalvorm, de troebadoers uit ons verleden deden hetzelfde, de leer van de meditatie werd/wordt nog steeds gezongen, het sanskriet heeft een hele sterke muzikale ondertoon.
    Voor mensen konden schrijven was dus de melodie, de harmonie, geluidsgolven, cruciaal om ons sociaal uit te drukken. Uit het sanskriet weten we dat er in het universum noten worden gespeeld, deze noten werden opgevangen door hogepriesters, die deze geluidsgolven of vibraties omzetten in letters en daaruit in woorden, verstaanbaar voor ons, normale stervelingen. Als deze cosmische vibraties harmonieus via letters tot een woord worden vertaald, is het moeilijker om leugens te vertellen. 
    Muziek bespeelt emoties, het raakt ons hart, en daardoor is het ook moeilijker voor ons verstand om de leugens die in ons verstand schuilen te vertellen. Een lied dat ons raakt, raakt eerst onze emoties, daarna verdiepen we ons pas in de tekst, dat gebeurt vaak met anderstalige liederen. Woorden kunnen ons als muziek in de oren klinken, diezelfde woorden kunnen ons uit ons lood slaan.
    Dat hangt af van de "intonatie" van de spreker. Deze enorm belangrijke intonatie-uitspraak vinden we ook terug bij de Chinese taal. Eenzelfde teken kan verschillende betekenissen hebben, maar volgens de intonatie "begrijpen" ze de juiste zin. Door de vibratie die ze in een teken leggen, raken ze eerst het hart, het innerlijke met hun opgeroepen beelden en daarna pas verstaan we "letterlijk" wat ze willen zeggen. De luchtverplaatsing, de vibratie, is hier heel belangrijk. Dat is ook zo bij ons origineel alfabet, we zijn het alleen vergeten.

    Als we nu teruggaan naar het sanskriet, een taal die iets dichter bij onze taal staat dan het mandarijns, kunnen we heel het alfabet ontrafelen en hun intonatie, hun trilling, beter begrijpen. Ook in de Kaballah gebruiken ze een heel oude taal. Ook daar is de intonatie, de oorspronkelijke trilling van de letters heel belangrijk. Zij vormen zelfs, net zoals het sanskriet, woorden door belangrijke letters of anders gezegd vibraties, achter elkaar te zetten. Ons "verbasterde" schrijftaal werkt anders. Wij vertrekken van een woord om daarna de letters te vormen, we zien dit in de vervorming van vele latijnse woorden in verschillende talen: als wij een "k" schrijven, schrijven ze in het Frans en in het Spaans een "que", in veel gevallen gebruiken wij een "z" terwijl ze in andere talen een enkele "s" schrijven. We horen klanken en we passen de letters aan. In de kaballah en het sanskriet vertrekken ze van de letters of vibraties om zo een woord te vormen.
    Deze talen zijn "heilige" talen, zij spreken nog echt met de melodie uit de cosmos, de liederen die we als "de ware boodschap" ooit eens gehoord hebben. In de Kaballah geven ze aan de letters meer een mathematische waarde, net zoals we ook in de muziek terugvinden. Aan elkaar gerijgde noten om zo een melodieuze melodie te krijgen, gebeurt vaak door wiskundige regels toe te passen. Dit is gemakkelijk uit te leggen: korte en/of lange noten bestaan uit golven, geluidsgolven of vibraties. Deze golven hebben een waarde, een sterkte. Zij interactueren ook met elkaar, heffen of versterken elkaar naargelang hun combinatie. Zij zijn gebonden aan de natuurwetten, en die wetten vinden we terug in de wiskunde. Zo ook is er tussen de vibraties van de verschillende letters een relatie. Als we er echt verder op willen ingaan, kunnen we ook de snaartheorie van Einstein erbij halen maar dat zou mijn hoofd teveel breken.
    We overlopen beter even de letters zelf en vergelijken ze zowel in het sanskriet als in de taal van de Kabbala en de hiëroglieven. Als we het alfabet van het sanskriet, de hiëroglieven en de kabbala naast elkaar leggen vinden we haast een totale overeenkomst. Daarom wordt dit alfabet van deze talen ook het cosmische alfabet genoemd. In dit cosmische alfabet vinden we de mantra's van de hindu's terug. Deze mantra's hebben een enorme kracht die zit in het samen uitspreken van verschillende letters. Deze woorden krijgen pas betekenis als we de ware vibraties gebruiken. Deze vibraties interactueert met ons lichaam, onze geest en onze ziel, als ze op de juiste manier worden voortgebracht. Als dat wordt gedaan, kunnen onze uitgesproken woorden niet liegen, ze leven zelf en brengen ons dichter bij de cosmische verhalen. 
    De kracht van de mantra's ligt verscholen in het samenspel van de vibraties, net zoals bij de muziek. De 3 belangrijkste vibraties uit dit cosmische alfabet zijn:

     

    A                                                   M                                                      N

     

    Bij de hindus wordt de N vervangen door de U

     

    A                                                    M                                                     U

     

    Bij de kabbala wordt de N vervangen door She

     

     

     

    A                                                    M                                                    SHe

     

    Als we nu deze letters met elkaar verbinden om ze een melodie te geven, krijgen we:

    AMeN bij de christenen

    AUM bij de hindu

    SheMA bij de kabbalisten.

     

    Er zijn wel lichte verschillen, maar die zijn te verklaren in de cultuur van de talen. Het geheim of liever, hun kracht, ligt bij de drie woorden in de vibraties van de letters.

    Om dit beter te omschrijven gaan we even letter per letter na:

     

     

     

     A

    Het eerste geluid dat een mens kan voortbrengen. De eerste letter van het ABC, Aleph in de andere eerste alfabetten. Als baby is het niet "zo toevallig" dat we eerst BABA of PAPA kunnen zeggen en daarna MAMA, dat zien we later bij de uitleg van de letters. Deze woorden bestaan uit de hardere klank A en de bijklanken B,P of M. Ook in de uitroep A! vinden we veel kracht terug: kracht van pijn, van verbazing, verdriet, de kreet AAA! houdt een enorme kracht in zich verscholen, gewoon bij het uitbrengen ervan.

    In de hiëroglieven wordt de A uitgedrukt als Man, en heeft als betekenis: idee, het begin, het zijn, de magiër. Het verhaal in de Kabbala over de A, Aleph, gaat zo: Aleph zet zich dadelijk op het eerste plan, zonder enige permissie te vragen. Als God haar vraagt waarom ze dat doet, zegt ze dat ze gewoon de eerste wil zijn. God aanvaardt haar plaats en zegt: alhoewel ik de creatie van de aarde zal verwezenlijken met de B, mag jij toch de eerste blijven, aldus de Kabbala.

    09-04-2008 om 07:11 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedachtje op, laat je niet leiden...deel II

    Nu we weten dat er een stevige driehoeksverhouding bestaat tussen het denken, onze emoties en ons fysieke lichaam, en we er ook van bewiust zijn. Kunnen we deze driehoeksverhouding ook positief gebruiken.

     

     
           DENKEN

    emoties

     

    lichaam

     
     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    In veel gevallen weten en hebben we ook ondervonden dat als we angstige gedachten hebben we die kunnen controleren door eens diep te ademen, die gedachten opzij te zetten en onze emoties niet te laten meeslepen. Zo onverwinnen we angst. Zo ook is het met alle emoties. Als we triestig zijn en we huilen ( fysieke reactie ) worden we daarna ook meer ontspannen. Deze techniek hanteren we in extreme gevallen. We kunnen deze techniek ook toepassen in minder extreme gevallen. Onze gedachten zijn niet altijd of bijna nooit juist. We laten ons meeslepen. Dat moeten we vermijden. Als de gedachten de controle overnemen van onze emoties volgt ons lichaam automatisch.  Dit automatisme kunnen we doorbreken door de gedachten die in ons opkomen te controleren. Positief denken is dus de boodschap. We denken zo vaak: " we kunnen dit niet" we denken zo vaak: " dit haal ik nooit". Dit zijn gedachten die het beeld van ons zelf ons ingeeft. Als we dit beeld van onszelf nu veranderen, denken we ander, of andersom: als we anders denken, verandert ons eigenbeeld. Waarom zouden we vele dingen niet kunnen, omdat we het niet doen zoals de anderen het doen? Dat is geen reden. We doen de dingen zoals wij ze kunnen en dat is het voornaamste, dat is gewoon perfect. Als we in onszelf steeds denken dat we perfect zijn, is dit een rechttrekking van de negatieve balans die we van onszelf hebben. Dit perfect eigenbeeld zal nooit onszelf overstijgen. Het zal nooit een arrogantie kweken in ons. Vertrouw daar maar op. Want die perfectie komt uit ons hart. En ons hart denkt altijd eerlijk, puur. Arrogante mensen die steeds "zeggen" dat ze alles aankunnen, zeggen dit vaak omdat ze in hun binnenste van het  tegendeel overtuigd zijn. Kijk dit maar eens na bij jezelf. Als we drie keer ZEGGEN dat we zo niet zijn, is dit eigenlijk een bewijs dat we wel zo zijn, maar onszelf willen overtuigen van het tegendeel. Door dingen te zeggen maken we onszelf niet meer geloofwaardiger bij de anderen. Zij zien ook wat we doen en hoe we de dingen aanpakken. De anderen kunnen we niet zo gemakkelijk van het tegendeel overtuigen. En dat is ook niet de bedoeling. We moeten onszelf van het tegendeel overtuigen en dat gebeurt enkel door onze denkwereld te veranderen, niet onze uitgesproken woorden.

    Denk nu eens andersom: " we kunnen dit wel en als het resultaat niet dat is wat we verwachten, is dat ook geen ramp." " ik haal dit wel". Deze gedachte zal zoals we gezien hebben in de driehoek, ook onze emoties beinvloeden en daardoor ook onze fysieke toestand. Waardoor we meer ontspannen aan een taak beginnen en het toch lukt. Deze kleine truuk is levensbelangrijk om de kracht van de driehoek eerlijker te verdelen. Positief denken neemt kracht weg uit die onze gedachten hebben, zij geeft kracht aan onze emoties die we dan beter kunnen controlen, en we zo ons fysiek lichaam ook onder controle krijgen. Als we zekerheid uitstralen, als we positieve gedachtenenergie uitstralen zal ook de wereld rondom ons veranderen, aangezien we zijn wat we denken: dus in dit geval : positief! De wereld zal rondom ons positief veranderen.

    Als we in die zin het verhaaltje van hier boven herschrijven krijgen we een heel andere uitkomst:

     

    Een man rijdt in zijn auto naar een familie-bijeenkomst. De grootouders van de man wonen een heel eind buiten de stad. De laatste 10 kilometers slingeren zich desolaat in het landschap. Geen dorp, geen benzinestation, geen enkele plaats om even halt te houden. Hij haat... hij vindt het heerlijk om heel de weg voor hem alleen te hebben. Rustig rijdt hij tussen het landschap door. Ademt de rust in van de natuur om zich heen en de radio speelt een mooi klassiek muziekje. De avond valt en de donkerte slokt hem op. Het geeft hem een veilig gevoel.  Juist voor hij de afslag neemt en het laatste zichtbare huisje aan hem ziet voorbijglijden, denkt hij: " heerlijk, ik ben er bijna, mijn grootouders zullen blij zijn me nog eens te zien. ..."

    Nog voor hij uitgedacht is, voelt hij zijn wagen slingeren. Hij remt, verlaat de wagen en ziet dat de  linker-achterbandlek is. Hij kijkt verlaten om zich heen. Hij herinnert zich dat de laatste keer bij het vervangen van een wiel, zijn krik het begeven heeft. Hij is ongeveer vijf kilometer van het ene punt of het ander punt verwijderd. Hij kijkt om zich heen en wrijft door zijn haar met een diepe  zucht. Plots ziet hij voor zich tussen de bomen een lichtje. "Dat zou een huisje kunnen zijn", denkt hij. "Dat lijkt me niet zo ver. Ik kan er heen wandelen en vragen of ze me willen helpen.". Hij trekt zijn laarzen aan, kruipt onder de afspanning en begint door het veld te stappen, recht op het licht af. Langzaam ziet hij de contouren van een boerderij. Blij stapt hij vlugger. Het huis komt langzaam in zicht. "ja, als er nu maar iemand thuis is. Ik kan vragen of ze een krik hebben, dan is mijn wagen zo gerepareerd en breng ik dadelijk de krik terug. Dat zou fantastisch zijn" Monter loopt hij vlugger en vlugger door de zware kleigrond van het weiland.

    "oei, misschien is dit weiland wel van de boer, ja waarschijnlijk wel. Als hij nu maar niet boos is dat ik zo maar door het land loop. Ik kan zeggen dat de afspanning gebroken was aan de weg en ik niet wist dat ik er niet mocht doorlopen. Maar hij zal wel weten of de afspanning kapot is of niet. Dan weet hij dat ik lieg. Daarna zal hij me wel helemaal niet meer vertrouwen. Als ik dan de krik vraag, zal hij denken dat ik ze niet zal terugbrengen. Mensen die liegen, zijn niet te vertrouwen. Dus zal ik maar eerlijk zeggen dat ik onder de draad ben doorgekropen. Ik zal eerlijk zeggen dat ik geen tijd wilde verliezen door helemaal rond te lopen, dat ik eigenlijk mijn weg hier niet goed ken. Dat is waar. Ik kan zeggen dat ik bang was om te verdwalen en daarom recht op het licht ben afgestapt in de hoop hulp te vinden. Mensen die in zo een mooie natuur leven zijn vriendelijke mensen. Ook is de solidariteit onder de mensen van het platteland groter dan in de stad. Er is minder wantrouwen. Ze hangen meer af van elkaars hulp dan in een grootstad. Zelfs als hij geen krik heeft, ben ik zeker dat hij me zal helpen, deze mensen hebben veel meer ervaring met zich te behelpen met de riemen die ze hebben. Ze zijn praktischer dan stadsmensen. Ik zal maar doorlopen, of ik stoor deze mensen nog op een nachtelijk uur en dat zo onbeleefd zijn."

    Al peinzend komt hij aan bij de voordeur. Het is nu ook totaal donker.

     

    De man in het huisje had hem al een tijdje zien aankomen. "Moeder, waarschijnlijk iemand in nood. Ik ga even kijken, zet jij al vast een kopje koffie klaar voor hem?" nog voor de man van de auto kon bellen, deed de man van het huisje de deur open. De man van de auto schudt hem vriendelijk de hand. Hij excuseert zich voor de nachtelijke storing en legt zijn probleem uit. " ja ik dacht al dat je hulp nodig had. Kom toch binnen, het is te koud, we zitten in de keuken, moeder de vrouw zal dadelijk een kopje koffie voor je brengen, of hebt u liever thee? "

    " koffie is heerlijk, dat zal smaken, bedankt voor dit hartelijk ontvangst. Maar ik wil echt niet veel tijd van u in beslag nemen, als u een krik hebt, kan ik dadelijk mijn wiel vervangen en de krik aan u terugbezorgen."

    "Och man, neem rustig je tijd. Drink je kopje op, ik zal ondertussen de krik even voor je halen. Daarna gaan we samen naar je auto en fixen we het euvel.."

     

     

    Dit is al een heel ander verhaal. En wat is er eigenlijk in veranderd? De manier van denken waardoor ook de lichaamstaal van de man totaal veranderd. En het resultaat een sprookje lijkt. Maar is dat ook werkelijk zo? Als we positief denken, onze lichaamstaal daarbij aanpassen en rustiger overkomen, zou ons leven dan werkelijk een sprookje worden ?

     

     

     

     

     JA!

     

     

     

     

     

     


    Probeer het maar eens in de praktijk!

    12-03-2008 om 00:00 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lees eerst even: denkoefening en Aspithinkje I en II

    Deze twee eerste passen lijken je een kleinigheid, maar niets is minder waar. Deze oefeningen zijn heel belangrijk om je bewust te maken van het feit: dat je gedachten jou leiden en jij lijdt in stilte achter hen aan. Als je jezelf daarvan bewust maakt, kom je al een hele stap verder om dit mechanisme, dit automatisme, te controleren. Jij bent meer dan alleen maar je gedachten. Jou gedachten mogen geen loopje met je nemen. Jij bent nog altijd heer en meester over jezelf. Alhoewel niets minder waar is. Als we de tweede observatie-oefening afwerken, zal je tot een andere constatatie komen. 

    Het is wel nodig dat je deze eerste oefening een paar keer doet tot je ze echt onder de knie krijgt. Het is belangrijk dat je weet hoe je bewust je gedachten kan observeren voor je overgaat naar de volgende observatie.

     

    Tweede observatie:

    Deel I: Passieve observatie

     

    We ontspannen ons opnieuw, net zoals bij de eerste oefening. We gaan traag spiergroep per spiergroep na tot we helemaal ontspannen zijn, al zittend. We concentreren ons op onze ademhaling. Langzaam in en uit. Als we ons bewust zijn van onze ademhaling, gaan we over tot het observeren van ons hoofd. Welke gedachte sluipt er binnen, welke volgt die eerste weer op. Observeer, oordeel niet, ga niet in dialoog met die eerste, tweede, derde gedachte. Als je voelt dat je toch eentje achternaholt, ga dan niet dadelijk terug naar je ademhaling, maar observeer je emoties die bij deze gedachte samenopborrelen. Dit is één stap meer dan de vorige observatie. Je geeft even aandacht aan je emotie die bij deze gedachte samenvalt. Hoe voel je je, verander er niets aan, observeer gewoon of je je triest voelt, blij, boos... laat de emotie niet te veel terrein winnen. Observeer je emotie en ga dan terug naar je ademhaling, in - en uit -.

     

    Deze oefening is al iets zwaarder dan de vorige omdat je toelaat dat je gedachte je laat leiden. Je mag het toelaten maar je mag nooit de bewuste controle verliezen. De emotie mag je niet helemaal in beslag nemen en dat is niet gemakkelijk. Als je voelt dat je toch de controle verliest en je jezelf verliest in je emotie, ga dan dadelijk terug naar je ademhaling. Negeer die emotie totaal en ga terug naar je in- en uitademing. 

     

    Deze observatie is heel belangrijk. Zo voel je heel bewust dat de gedachten die in en uit je hoofd rollen ook jouw emoties sturen. Als je je daar bewust van bent, is dat een enorme stap voorwaarts. Zo voel je tijdens deze oefening hoe jou gemoed plots kan veranderen, alleen maar door aan iets te denken. Je gedachten nemen de controle van jezelf over en doen gewoon wat zij willen. Daar moeten we ons heel degelijk van bewust zijn om verder te kunnen gaan.

     

    Deze oefening kan je in het begin ook maar een korte tijd doen. Als je het beu bent, stop je gewoon, zoals bij de eerste. Je zal merken dat als je deze oefening een paar keer per dag doet, en als dagelijks ritueel inlast in je bezigheden, je er heel handig in wordt. En dat is de bedoeling. Bewust worden van de handigheid van je gedachten om dan over te kunnen gaan naar de uitbreiding van deze tweede observatie. Het eerste deel is een passieve observatie, het tweede deel van deze observatie is actiever. Maar voor we dit doen stellen we nog even vast dat bij de stroom van de gedachten in ons hoofd ook een vloed van emoties gepaard gaan. 


    De gedachten die in en uit je vloeien hebben eb en vloed bij aan emoties. Ze leiden je lijden.

     


    Deel II: Actieve observatie

     

     

    We doen de oefening zoals hierboven beschreven maar dan omgekeerd. We nemen zelf de leiding. We ontspannen ons en concentreren ons op onze ademhaling. Daarna ademen we even drie keer heel diep in en uit.

     

    1.

     

    Nu denken we aan een voorval waarbij we de laatste keer gelachen hebben. Gelijk welk voorval of gebeurtenis of moment waarop je echt gelachen hebt. Dat je grappig vond. Waarbij je ook totaal ontspannen was en gelukkig. Dat moment herdenk je nu even terug. Je voelt daarbij terug de emotie van dat moment. Het borrelende lachen dat toen uit je kwam reflecteert zich nu in een glimlach. Je houdt dit moment even vast, Observeer nu je lichaam.

    Wat is er veranderd aan je ontspannen toestand?

     

    • Je glimlacht, dus waarschijnlijk zal je gezicht nog steeds ontspannen zijn
    • Je spieren rond je ogen, zijn ze ontspannen of in rimpels getrokken door het plezier dat je terug ondervindt?
    • Is je rug gespannen? Of juist meer ontspannen?
    • Heb je met je benen bewogen?
    • Liggen je handen nog op je schoot?

     

    Observeer even heel je lichaam opnieuw, lijkt het nog ontspannen zoals bij het begin van de oefening of ben je nu meer ontspannen? 

     

    Adem terug drie keer diep in en uit.

    Ontspan opnieuw je lichaam, overloop het even vlug, je nek, je rug, je armen en benen, zijn ze ontspannen? Verzet je even, zodat de spanning uit je onderrug en schouders verdwijnt. Nemen even de tijd om gewoon te ademen, en daarna haal je weer drie keer diep in en uit.

     

    2.

     

    Nu denken we even terug aan een voorval dat ons boos heeft gemaakt. Til niet te zwaar aan de emotie. Maar laat toch even de boze emotie terug in je sluipen, zonder er weer over na te denken. Hou de gedachte even vast waarover je zo boos was, maar niet te lang. Je moet goed in gedachten houden dat dit een oefening is en geen wedstrijd om om ter boost te zijn... Het is maar een experiment, verdiep je niet terug in deze emotie van opgewonden boos-zijn. Laat de gedachte van het voorval in je opkomen, observeer je boze emotie van toen en laat de gedachte weer los. Observeer nu opnieuw je lichaam:

     

    • Is je gezicht nog ontspannen?
    • Je hals?
    • Waar liggen je handen nu? Gebald? Of liggen ze nog ontspannen op je schoot?
    • Heb je je benen gekruisd? Zijn ze nog ontspannen?
    • Voelen je schouders gespannen aan?

     

    Hou je niet te lang bezig met deze oefening. Laat de boosheid gewoon weer uit je vloeien. Laat ze niet terug de overhand krijgen. Maar stel, als een koele observator, vast of je lichaam al dan niet gereageerd heeft op deze gedachte en deze emotie. Als je voelt dat je je laat meedrijven met deze emotie, keer dan terug naar je ademhaling. Concentreer je op het in - en uitademen. Je ademhaling werkt als een anker in het over en weer gaan van je gedachten en emoties.

     

    Het doel van dit experiment is om je duidelijk te maken dat de gedachte niet alleen emoties in ons losmaken en daardoor de leiding over onze gemoedstoestand overnemen, maar ook ons lichaam beheren. Onze spieren reageren op de emoties en de gedachten die door ons hoofd spoken.

     

    Deze observatie-oefening moet je niet te vaak doen. Het is beter om gewoon de eerste oefening dagelijks te doen om je observatie-talent meer te ontwikkelen. Dit experiment is enkel om je bewust te maken dat ook ons lichaam reageert op de gedachten die in en uit ons vloeien en dat de gedachten heer en meester blijven over zowel onze gemoedstoestand als ons fysiek lichaam. 

     

    Als je even deze experimenten bij elkaar optelt kan je je voorstellen dat we zijn wat we denken? Dat we met onze gedachten een heel eigen wereld vormen? Kan je nu een beetje aan der lijve ondervinden wat buddha eigenlijk wil zeggen met het zinnetje:

     

     

    Jij bent wat je denkt

    Al wat we zijn spruit voor uit onze gedachten

    Ons denken geeft vorm aan de wereld

     

      

    Dit bewust worden is heel belangrijk. Pas als we bewust zijn van iets kunnen we er iets aan veranderen. Als we weten dat we ziek zijn, kunnen we maatregelen nemen om ons te genezen. Ziektes die langzaam in ons sluipen zijn het gevaarlijkste. Deze ziektes nestelen zich heel diep in ons voor we ze voelen en dan is het vaak al te laat. Zo ook is het met dit automatisme of mechanisme van onze denkwereld. Het is tijdens onze opvoeding langzaam in ons geslopen en nu is het heel moeilijk om er iets aan te veranderen. Het zit als het ware in heel ons zijn. In al onze vezels. En we zijn er ons niet echt van bewust. Pas als het ons echt parten begint te spelen, is het vaak al te laat. De heerschappij van ons denken kan dan zo ver gevorderd zijn dat we zelf niet bewust zijn waar het probleem zich voordoet.  Maar deze oefeningen kunnen stilaan ons bewustzijn aanzwengelen om ons wegwijs te maken in dit mechanisme. Als we de laatste oefening een paar keer doen met verschillende emoties zoals pijn, angst, boosheid, zullen we ervaren hoe groot de kracht is van onze gedachten. Onze gedachten geven voer aan deze emoties. De emoties geven een reactie aan ons lichaam, ons lichaam geeft ons pijn, een ongemak. We worden krikkel en onze gemoedstoestand verandert totaal.


    Als onze gedachten controle hebben over ons, zijn ze net als de blaren op onze voeten, heel storend en ze nemen heel ons zijn in beslag.

     


    Daarna wordt het gewoon een rollenspel. Je gedachten sluipen in je, je dialogeert met hen, andere gedachten komen erbij. Je emoties krijgen voeding uit deze gedachten, je fysiek lichaam reageert op je emoties, je spieren ontspannen of spannen zich al naargelang, hierdoor krijgen je emoties nog een sterker karakter en voeden zo op hun beurt weer je gedachten. De gedachte die je eerst boos of triestig of bang heeft gemaakt, wordt versterkt door je emoties en de reactie van je lichaam en weer omgekeerd. Het is een gaan en komen, een kettingreactie, dat heel je "zijn" overneemt en waar je niet tegen bent opgewassen als je niet bewust bent van het mechanisme.

     

    Voor je het weet tuimel je in de valkuil van je gedachten en ben je de controle kwijt.

     

    02-03-2008 om 00:00 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedachtje op, laat je niet leiden...

    Een man rijdt in zijn auto naar een familiebijeenkomst. De grootouders van de man wonen een heel eind buiten de stad. De laatste 10 kilometers slingeren zich desolaat in het landschap. Geen dorp, geen benzinestation, geen enkele plaats om even halt te houden. Hij haat steeds dat laatste stuk, ook omdat hij het meestal in het donker moet afleggen. Juist voor hij de afslag neemt en het laatste zichtbare huisje aan hem ziet voorbijglijden, denkt hij: " als ik nu maar niets voorkrijg. Je zal het maar weer meemaken...brandstof  heb ik nog genoeg. Oliepijl ok? Ja. Banden? Ach nee, als ik nu maar geen lekke band krijg. Heb ik een reservewiel bij? Ja. Ach nee, ik heb geen krik bij, die is vorige keer gebroken. Net nu, je zal het zien, het zal wel...."
    Nog voor hij uitgedacht is, voelt hij zijn wagen slingeren. Hij remt, verlaat de wagen en ziet inderdaad dat de linker-achterband  lek is. Hij had het nog gedacht....

    Hij kijkt verlaten om zich heen. Hij is ongeveer vijf kilometer van het ene punt of het ander punt verwijderd. Hij kijkt even naar links en naar rechts, wrijft door zijn haar en zucht diep. Plots ziet hij voor zich tussen de bomen een lichtje. "Dat zou een huisje kunnen zijn", denkt hij. "Het lijkt me niet zo ver. Ik kan er heen wandelen en vragen of ze me willen helpen". Hij trekt zijn laarzen aan, kruipt onder de afspanning en begint door het veld te stappen, recht op het licht af. Langzaam ziet hij de contouren van een boerderij. Blij stapt hij vlugger. Het huis komt langzaam beter in zicht. "ja, als er nu maar iemand thuis is. Ik kan vragen of ze een krik hebben, dan is mijn wagen zo gerepareerd en daarna breng ik dadelijk de krik terug. Dat zou fantastisch zijn" Monter loopt hij vlugger en vlugger door de zware kleigrond van het weiland.

    "Oei, misschien is dit weiland wel van de boer, ja waarschijnlijk wel. Als hij nu maar niet boos is dat ik zo maar door het land loop. Ik kan zeggen dat de afspanning gebroken was aan de weg en ik niet wist dat ik er niet mocht doorlopen. Maar hij zal wel weten of de afspanning kapot is of niet. Dan weet hij dat ik lieg. Daarna zal hij me wel helemaal niet meer vertrouwen. Als ik dan de krik vraag, zal hij denken dat ik ze niet zal terugbrengen. Mensen die liegen, zijn niet te vertrouwen. Dus zal ik maar eerlijk zeggen dat ik onder de draad ben doorgekropen. Ik zal eerlijk zeggen dat ik geen tijd wilde verliezen door helemaal rond te lopen, dat ik eigenlijk mijn weg hier niet goed ken. Dat is waar, en daarbij als het niet waar is, kan hij dat nooit weten. Ik kan zeggen dat ik bang was om te verdwalen en daarom recht op het licht ben afgestapt. Maar dan nog, misschien heeft hij al veel ervaringen met mensen die steeds zijn materiaal vragen en het nooit terugbrengen. Dan zal hij nooit zijn krik uitlenen, maar wat is nu ook een krik. Zo duur is dat ook weer niet, maar je hebt gierige mensen op het platteland... hij zal me vast niet vertrouwen en misschien niet eens opendoen...maar een mens moet toch een mens in nood helpen, wat is dat nu. Het is donker, hij weet dat de weg verlaten is, je kan iemand in nood toch niet zomaar aan zijn lot overlaten..."

    Al peinzend komt hij aan bij de voordeur. Hij is totaal overstuur. Het is nu ook helemaal pikkedonker.

     

    De man in het huisje had hem al een tijdje zien aankomen. "Moeder, waarschijnlijk iemand in nood. Ik ga even kijken, zet jij al vast een kopje koffie klaar voor hem?" nog voor de man van de auto kon bellen, deed de man van het huisje de deur open. Nog voor de man van het huisje hem vriendelijk kon begroeten, riep de man van de auto:

    "weet je wat je doet!!! Steek die krik van jouw waar je wil! Ik zal mijn plan wel zelf trekken!!!"

    en hij verdween terug over het veld, mokkend en borrelend van woede naar zijn auto. 

    01-03-2008 om 20:33 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrede

    Het schilderij van de vrede

    Er was eens een keizer in een ver ver land. Hij loofde een grote beloning uit voor die schilder die het best in staat was om op een schilderij vrede uit te beelden. Veel kunstenaars stuurden prachtige schilderijen. Schilderijen van prachtige kleurengama's, vergezichten over romantische landschappen, spelende lachende engeltjes verpakt in zachte wolkjes aan de voet van een stralende zon. Uiteindelijk koos de keizer twee schilderijen uit, waartussen hij een keus wilde maken.

    Op het ene schilderij was een rustig meertje te zien. De hoge bergen op de achtergrond werden in het water weerspiegeld en boven de bergen dreef een wolkje.

    Op het andere schilderij was een storm afgebeeld. Regen viel omlaag in een kolkende rivier terwijl boosaardige bliksemschichten de hemel verlichtten. Maar de keizer zag alleen de vogel die in een struik onder een overhangende rots aan het broeden was.

    "Dit", zo sprak hij, "Dit is het schilderij dat ik zoek. Vrede vind je lang niet altijd in prettige omstandigheden. Vrede is een kalm hart, midden in de storm van het leven."

    31-01-2008 om 23:12 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    31-01-2008 om 22:43 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kopje koffie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De koffieplant is een struik. Hij groeit in het wild aan de rand van bossen en wouden. Juist voor het groen overvloeit in de valleien. De laatste halte om beschermd het veld te overkijken voor zich bloot te geven aan de open vlakte. De rode bessen geven een palletje kleur voor het donkere dichte woud verdwijnt in een kleurloos geheel van overwoekerende natuur. Koffie heeft me al altijd aangetrokken door een of andere mysterieuze kracht. Misschien omdat het op veel mensen een troostgevende werking heeft, maar bij mij is het sterker. Niet zo zeer om het te nuttigen, wel om er mee te werken, om te zien hoe goed het kan doen bij anderen, hoe de geur een weldadige invloed heeft op de drinkers. Een bakje troost, een opkikkertje, een flirtje, een mysterieus gezelschap, dit alles hoort bij dat ene tasje zwarte drank. Een koffiehuis beginnen is voor mij een droom van kindsaf. Hoe ik erbij kwam weet ik niet meer. Het is nog steeds een droom, wie weet...

    Ik zou het dan "  Caffee Royal " noemen en het in gouden letters op de vitrine zetten. Een naam die al jaren in mijn hoofd speelt. Het is voor mij een raadsel hoe Juan, mijn vriend, weet hoe het er zelf zou uitzien. Hij zegt dan: "Je houdt er nooit over op. Je beschrijft het als je ademt, je beleeft je droom als je me zoent, je ruikt naar koffie als ik met je vrij." Dit is volgens mij lichtelijk overdreven. Alhoewel je koffie niet moet onderschatten. Onze geschiedenis, onze cultuur, zelfs in de bijbel vinden we verhalen terug van deze godendrank. Ik heb er al enkele jaren opzoekingen naar gedaan. Dit zwarte mystieke slokje doet harten sneller kloppen, contracten rapper tekenen en conflicten worden met een vleugje koffiegeur vlugger opgelost. In de bijbel vinden we verschillende koffieverhalen. Volgens Samuel XXV zou de mooie Abigail aan koning David getooste granen gegeven hebben om deze drank samen te nuttigen tijdens hun hereniging.  En dat het geholpen heeft is overduidelijk, een tijdje later was de aarstrivale van Abigail dood en werd zij de vrouw van David, koning van Israel.  Ook zou Esau zijn eerste geboorterecht verkocht hebben aan Jacob, niet voor een bordje linzen, maar voor een kopje koffie. Esau zou zo zijn opgegaan in het prachtige zwarte turks koffietje dat hij zijn broer en zijn rechten totaal vergat. Ook Ruth, weduwe en arm, totaal verstoten uit de maatschappij, zou de rijke Boz hebben kunnen strikken na een tasje koffie, een drankje van getooste bonen. Of deze verhalen in de marge van de bijbel waar zijn of niet, een vleugje aroma kan nooit geen kwaad, waar zijn trouwens de bewijzen voor dat bord linzen?

     De aromatische zwarte drank zou toen nog geen naam hebben gehad, of misschien noemden ze het wel "godendrank". De naam Koffie komt van een krijgersvolk ergens in Etiopië, de Kaffa's. De hete straffe drank vinden we daar terug in de 15de eeuw, toen de Kaffa's hun zwaard verwisselden voor een koffieplantage. Zij werden beroemd voor de export van de arabische moka. De drank die zij nuttigden voor elke veldslag werd "koffie" gedoopt door hun vijanden. Dit feit alleen al uit de geschiedenis van de koffie is voor mij heel belangrijk. Een strijdersvolk die het bijltje erbij neerlegt om te koffieboeren. Mooiere ontwapeningstechniek kan je niet verzinnen.

    "Als we dat nu eens allemaal zouden doen. De Russen, de Amerikanen, de Arabieren, muselmannen, Turken, Koerden, over een sjat kaffe[1] wat bijkletsen." Mijmer ik soms, als ik in een gelagzaal de koffiedrinkers zie zitten lezen. De titels van hun ochtendkrant reflecteren wel niet de vreedzame en mystieke werking van hun tasje voor hen. Deze morgen zit ik met mijn laptop ergens in Buenos Aires in 1 van de duizendtal mooie etablissementen.  Een oud heertje, heel gedistingeerd, leest er elke morgen de krant van voor naar achter, van links naar rechts. Als de gelagzaal bijna leeg is en ik het schrijven even terzijde leg, lees ik een paar artikels mee in zijn krant.  Niet dat ik veel interesse heb, maar enige informatie over de buitenwereld om me heen, is altijd nuttig. Als de heren aan de macht nu eens hun verstand zouden gebruiken. Zouden rondkijken wat de wereld bezighield, waar de mensen nood aan hebben, dan zou alles toch wat ronder draaien, denk ik soms. Naief...misschien, waar waarom eigenlijk? Het is misschien beter voor het ronddraaien der dingen, dat men minder verstand zou gebruiken. Verstand werkt soms de dingen averrechts in de hand, vierkant. Met verstand draai je alleen maar in cirkels en als het helemaal tegenzit, zelfs in een neerwaarts spiraal. Ik hoor vaak dat verstand de motor is  van de logica, en met logica moet je de wereld besturen, hoor ik van de mensen. Ikzelf gebruik al lang geen logica meer, ik leef totaal onlogisch. Het is dan net of het leven aangenamer lijkt. Logica is iets mathematisch en daar baseer je geen leven op. Misschien wel als je alles op voorhand wil organizeren, maar de meeste wegen van het leven lopen niet langs die van mijn agenda.

    De elfuren klanten vallen binnen. Zij hebben er al een halve werkdag opzitten en komen even bijkletsen bij een kopje aroma. Hun verhalen zijn soms heel hitsig, hun conversaties bitsig, hun handen steeds in beweging. Ik vind het soms een wonder, dat levendige vingers het kopje vonden dat dan weer zonder enige aandacht aan hun lippen wordt gebracht. Toch heb ik steeds de indruk dat ze iets verlichter de gelagzaal weer verlaten en zich iets voldaner terug in het leven storten.  De zon is deze morgen weer bloedheet, de hitte ongenadig. Het terras blijft leeg. De airco gonst de luwte tussen de tafels. Het is heerlijk in deze friste te schrijven, te werken, te denken, te observeren. Soms werk ik twee, drie uur hard door, zonder op te kijken, zonder erbij te horen, zonder een deel te zijn van het geharrewar van deze samenleving. Heerlijk drijf ik dan tussen mijn hersencellen en het heerlijke geluid van de stoom uit het expressomachiene en het getik van de lepeltjes en de kopjes.

    26-01-2008 om 16:28 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (3)
    23-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Denkoefening

    Als je een beetje bedreven bent in deze eerste oefening, die niet gemakkelijk is, breid je de oefening een beetje uit. Nadat je ontspannen bent, ga je weer je gedachten observeren. Nu ga je er meer en meer afstand van nemen. Je probeert actiever de gedachte vlugger uit je hoofd te laten verdwijnen door dadelijk als die gedachte in je opkomt je terug te concentreren op je ademhaling. Je houdt je concentratie even vast op je ademhaling en dan ga je terug naar je hoofd. Welke gedachte sluipt er nu weer binnen, waarschijnlijk over hetzelfde thema dan ervoor maar met iets meer kracht om zeker te zijn dat de gedachte nu wel je aandacht zal krijgen. Nadat je deze gedachte hebt opgemerkt, ga je terug naar je ademhaling, zonder er acht op te slaan, op die gedachte. Ook zij zal je hoofd dadelijk weer verlaten om gevolgd te worden door een nieuwe, observeer dit komen en gaan van gedachten, afwisselend met de concentratie op je ademhaling. De uitbreiding van deze tweede observatie zal je duidelijk maken dat je gedachten, je hoofd, schreeuwt om aandacht. Als je die aandacht niet geeft, zal je merken dat de gedachten steeds sterker worden, totdat ze je toch gevangen kunnen houden. Door alleen maar te observeren en steeds de gedachte af te breken door je concentratie op je ademhaling, zal je merken dat die gedachte, nu op dit moment niet zo belangrijk is en weer dadelijk verdwijnt. Dit is het wat we met deze tweede observatie willen voelen: Gedachten die in je hoofd tollen worden steeds sterker en sterker. Je vereenzelvigt je steeds met de gedachten die in je op komen. De gedachten vormen,zonder dat je er bewust van bent, het centrum van heel je zijn. Je gedachten zijn net zoals een blaar op je voet. Bij elke stap is het net of die blaar heel je lichaam overneemt. De blaar wordt het centrum van jezelf: heel je lichaam reageert op die blaar. Heel je lichaam doet pijn, je wordt slecht gezind, krikkel, je kan je op niets meer concentreren.Dit gebeurt ook met je als er een gedachte bij je opborrelt. Hij neemt je heel je lichaam in beslag en slorpt heel je aandacht op. Je vereenzelfigt je met deze gedachte en het vormt op dat moment het centrum van je bestaan.

    23-01-2008 om 00:00 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspithinkje II

    Als we hand in hand lopen met onze peuter in de zoo, zal hij andere dingen zien dan wij. Als we onze dochter vergezellen naar haar eerste klasieke concert, omdat je haar wat cultuur wil bijbrengen op haar 17de, zal zij helemaal iets anders horen dan jij. De wijn die ons een fortuin gekost heeft in een uitzonderlijk mooi restaurant, ruikt helemaal anders dan dezelfde wijn die (eigenlijk) thuis een paar 10 talle euros minder kost. Een pas gepolijste plank voelt voor de schrijnwerker aan als de huid van een pasgeboren baby. Een oud hard stuk brood is als een symphonie in de mond van een hongerige die juist de hongersdood in de ogen heeft gekeken.

     

    Onze ervaringen, onze opvoeding geven vorm aan de interpretatie van onze zintuigen. Als we dit beperken tot een tekst, zullen we de woorden en zinnen die we lezen of horen een welbepaalde vorm geven, en ook zullen zij aan ons een beeld voorkauwen in ons leefpatroon. Als we dit onder controle willen houden of toch op zijn minst er bewust van willen zijn, moeten we weten hoe dit in zijn werk gaat. Het zijn niet de woorden zelf die inhoud geven aan de waarheid die hen omringt, het zijn wij die er een waarheid aan geven. Neem nu de poezievorm Haiku. Een heel simpel woordenspel met een wereld verborgen in drie lijntjes.

     

    Die nieuwjaarsochtend

    Een knallend begin voor haar

    Het einde voor hem

     

    Als we dit te lezen geven aan 10 verschillende mensen, krijgen we evenveel verschillende interpretaties terug.

     

    Nieuwjaarsochtend =  een houten kop

                                        Uitslapen

                                        Familiebezoek

                                        Winter
                                        Sex
                                       
                                       
    Voornemens..........

     

    Als we terug gaan naar de oorsprong van de Haiku, nl naar Japan, stellen we vast dat er in deze Haiku cultuur 5 seizoenen zijn: lente zomer herfst winter en nieuwjaarsochtend. Net voor de lente hebben we het laatste seizoen: de nieuwjaarsochtend (de Grote Morgend). In die denkwereld zullen er mensen denken aan : Begin van de lente

                                        Bloesem in knop

                                        Nieuw leven

                                        Smeltende sneeuw......

     

    een knallend begin voor haar =  vuurwerk

                                                        orgasme

                                                         nieuwe liefde

                                                         passie

                                                         begin van de lente, nieuw leven, geboorte....

                                                        

    het einde voor hem =    orgasme

                                          nieuwe liefde

                                          huwelijk

                                          houten kop

                                          koningwinter die sterft

                                          verbroken voornemens......

     

     

    Je ziet dat er bij iedereen wel een andere gedachte opborrelt bij het lezen van deze simpele zin. Deze simpele woorden houden een wereld in zich verborgen. In alle woorden, zinnen en teksten om ons heen zit een wereld van waarheden verborgen. Onze gedachten geeft die wereld een vorm. Iedereen kan rond deze Haiku een ander verhaal bouwen. De context die we er rond weven hangt af van onze ervaringen, onze opvoeding, onze cultuur. De haiku heeft zijn eigen subjectieve triggerpoints om onze prikkels te sturen of te manipuleren, en/of omgekeerd. Onze prikkels sturen subjectief een waarheid uit die door ons denken als onze waarheid wordt opgenomen.

     

    Als we nu nog kleiner gaan, van een trein naar een klein poezietje, van tastbare dingen naar een klein zinnetje, komen we via de woorden tot de letters.
    ^ =
    een bloemenstengel?
    twee wandelstokken?
    een splitsing in de weg?
                                                  

     

    Nee, de letter Y een letter van ons alfabet. De mensen die ons ABC kennen, zullen dit ook wel dadelijk herkenbaar, anderen zullen het interpreteren volgens hun eigen denkwereld. De Y van Yoga, You, Yoghurt... 1 letter, duidelijk herkenbaar voor ons, vele assosiaties mogelijk.  En toch hebben al de letters eenzelfde oorsprong, als we teruggaan tot in het sancriet. Elke letter staat voor de originele waarheid. Waar zijn we die ergens zoek geraakt?

     

     

    Heel lang geleden, in een ver ver land, woonden er heel wijze mannen en vrouwen, mensen die steeds liederen zongen. Zangers? Nee. Tovenaars? Nee, mensen die de waarheid in hun ogen droegen, mensen die de vorm van de wereld zagen zoals hij was, niet zoals zij dachten. Mensen die wisten.  In dat wistenlandje zongen de mensen hun kennis uit. Iedereen die het wilde horen, hoefde alleen maar naar hun liederen in de wind te luisteren. Maar de mensen luisterden al langer hoe minder, ze vonden de wind te koud en sloten deuren en vensters. Ze stopten alle kieren dicht. De liederen dreven over hun huizen met goed verwarmde bedjes en vervlogen in de morgendauw, hingen nog even rond in een spinnenweb, hier of daar, maar vervlogen daarna in de ochtendzon. De wolken van noten en tonen dreven af naar de sterren en verdwenen in de cosmos. Vandaar dat we dit nu hemelse muziek noemen. Al hebben we het nog nooit echt bewust gehoord. Als we hier en daar terug een kiertje openen van onze warme confortabele huisjes en cocoon, horen we flarden van deze melodie. De planeten rondom ons trillen nog na op de tonen die deze mensen in dat verre verre land zongen. Bijvoorbeeld de afstand tussen de maan en de aarde is de toon DO-RE. De trillingsafstand tussen de zon en pluto is de LA. Mercurius trilt op dezelfde frekwentie als de FA. Een hemelse symphonie spelen ze voor ons en het enigste dat we verstaan zijn de letters die deze wijzen voor ons hebben achtergelaten. Elke noot, elke vibratie staat voor een letter. Als we die letters in de juiste betekenis gebruiken en laten vibreren in ons, horen we terug hun juiste frekwentie, hun oerorigine.

     

    Maar voor we zo diep ingaan op de oerbetekenins en de echte vibraties van de letters, gaan we even op onderzoek uit bij onszelf. Eerst gaan we enkele oefeningen doen om je duidelijk te maken wat we met ons denken uitvoeren, zowel in de wereld van onze emoties als in de wereld van ons fysieke lichaam. Jezelf observeren is daarvoor een zeer nuttige oefening. We moeten ons terug bewust worden van hoe alles samenhangt.

    Eerste observatie:

     

    Deze eerste observatie heeft de bedoeling om je duidelijk te maken wat je doet met je "denken". Hoe jou denken communiceert met de rest van je lichaam.

     

    Zoek een rustige plek op. Zet je ergens comfortabel neer. Probeer nu heel je lichaam zo veel mogelijk te ontspannen. Als je comfortabel zit, nergens ergens een spanning voelt, ga dan deel per deel je lichaam na, en ontspan al de spieren, groep per groep. Begin bij je hoofd. Ontspan je kaakspieren, je mond hoeft zich niet te openen, maar het mag wel. Adem gewoon in en uit, geef  aandacht aan je ademhaling, in en uit. Zonder je te forceren. Ontspan nu je nek, je hals, breng je schouders iets naar beneden, voel hoe de spanning langzaam uit je bovenrug verdwijnt, voel hoe je armen zwaar worden, leg je handen ontspannen op je schoot. Verdrijf de spanning in je borstkas, adem rustig in en uit. Hou je aandacht even gevangen op je ademhaling. Zonder jezelf te forceren. Ontspan nu je buikholte, laat de spanning uit je bekken vloeien. Je benen en je voeten zijn nu ook totaal ontspannen. Deze ontspanningsoefening geldt voor de verdere observatieoefeningen ook.

    Als je nu voelt dat je totaal ontspannen bent, concentreer je je nog even op je ademhaling. Zonder jezelf te forceren, in en uit ademen. Rustig in en rustig uit. Nu gaan we over tot de eerste observatie:

    Je hoofd zal zich vullen met gedachten, gedachten die in en uit je hoofd vloeien. Observeer die gedachten, verzet je er vooral niet tegen maar ga die gedachten ook niet achterna. Observeer gewoon over wat die gedachten gaan. De eerste gedachte zal weer uit je hoofd verdwijnen als je er niet achterna gaat, wat zeker de bedoeling is, zodat er een nieuwe gedachte zal opfloppen. Waarschijnlijk een gedachte in relatie met de eerste gedachte, observeer die ook, maar ga ze niet achterna. Laat ze voor wat ze is. Weer een nieuwe gedachte zal in je vloeien, en weer en weer. Laat ze komen en gaan, observeer gewoon het komen en gaan van je gedachten, vel er vooral geen oordeel over. Laat ze voor wat ze zijn. Als je voelt dat je aandacht een beetje verslapt en je toch achter een gedachte bent aangegaan, concentreer je dan terug op je ademhaling: in en uit, rustig en gewoon in en uit ademen. En speel terug de observator van je eigen gedachten. De eerste keren zal dit geen gemakkelijke oefening zijn, al lijkt het wel. Als je er geen zin meer in hebt, stop je gewoon.

     

    De eerste keren zal je dat ongeveer een 5 minuutjes kunnen volhouden, dat is voldoende, na een paar keer zal je het iets langer kunnen volhouden. Probeer het te doen op dode momenten van je dag. Gelijk waar je bent en je je even kan afzonderen. Deze eerste oefening is de basis van de volgende oefeningen. Eerst moet je leren om jezelf te observeren. Gedachten die in je opkomen voelen aankomen, en gewoon laten doorrollen in je hoofd, zonder er echt een deel van te zijn. Als je voelt dat je achter je gedachten aangaat, concentreer je je terug op je ademhaling. Deze techniek is heel belangrijk. Zonder jezelf te ergeren of jezelf te forceren, vergeet je weer waar je aan dacht en voel je opnieuw hoe je in en uit ademt.

     

    Als je deze oefeningen een paar keer doet zal je tot de constatatie komen dat je STEEDS DENKT. Je zal merken dat je je gedachten nooit kan uitzetten. Je gedachten komen en gaan in je hoofd, ook al geef je er geen aandacht aan. Bij al wat je doet, eten, lezen,drinken, kijken... je hoofd zit steeds vol gedachten. Dit is een heel belangrijke constatatie. Als je er bewust van bent dat je steeds denkt, is dit de eerste stap om meer BEWUST te denken of om BEWUST met je gedachten om te gaan.

    Maar eerst moet je je bewust zijn dat de molen boven in je hoofd nooit stopt.

    22-01-2008 om 00:00 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een aspithinkje (deel I)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Jij bent wat je denkt

    Al wat we zijn spruit voor uit onze gedachten

    Ons denken geeft vorm aan de wereld.

     

    Wat denk je als je dit leest?

    De wereld had al vorm voor wij dachten, denk je?

    Als je weet wie het geschreven heeft, ga je het dan anders bekijken?

    Als je buurman je zou toeroepen in een discussie over...je kat, je hond, zijn kinderen, enz...

       " al wat je denkt ben je zelf!"

    zou je dit dan anders interpreteren dan de tekst van Budda:

    Jij bent wat je denkt

    Al wat we zijn spruit voor uit onze gedachten

    Ons denken geeft vorm aan de wereld.

     

    Toch komt het op het zelfde neer, ik wil daarmee zeggen: het zijn dezelfde woorden. En toch is er in jouw hoofd als je het leest of hoort een "wereld" van verschil. Zie je...: je geeft vorm aan je wereld door jou denken. We kunnen besluiten dat dezelfde woorden of dezelfde zin niet altijd dezelfde betekenis heeft. Hoe zou dat komen?

    Dat komt door ons denken, onze gedachten. Als we iets horen of lezen, geven we daar dadelijk een interpretatie aan. Deze interpretatie wordt gevormd door onze ervaringen, onze opvoeding, onze omgeving. We geven dus niet enkel door ons denken vorm aan onze wereld, onze wereld rondom ons geeft ook vorm aan ons en ons denken.

    Als we een vaas zien, denken we aan bloemen. Als we een kopje zien, denken we aan koffie, misschien zelfs aan een taartje, aan gezellige rustpauzes, tettermomenten met vriendinnen, familie, allemaal rond dat ene kopje.

     

    "De slagbomen gaan juist dicht. Je verliest weer  tijd bij de overslag en je bent al te laat. De trein komt in zicht, eindelijk. Je gedachten dwalen plots af naar je schooljaren. Je ging elke maandag met de trein naar school. Je mijmert zacht verder over je eerste lief, haar lange zachte haar, haar timbre in haar stem, (voor de vrouwelijke lezers onder julie: naar zijn zachte haar, zijn lieve timbre in zijn stem..)..Scherp storend getoeter achter je, het was al een tijdje terug groen... Langzaam kom je tot de orde van de dag en je rijdt verder.

    De man achter je was al een tijdje geprikkeld, hij tokkelde zenuwachtig met zijn vingers op zijn stuur, zijn maagpijn verbijtend. De herinnering van elke zaterdagmiddag uit een lang vervlogen jeugd komen hem weer voor ogen. Om drie uur vertrok dan de trein naar de gevangenis waar zijn vader zat,na de oorlog..."

     

    Je ziet als een zo objectief tastbaar ding zoals een trein, of het wachten op, een wereld van verschil in je kan oproepen, hoe zouden woorden je dan niet kunnen manipuleren. Woorden geven subjectief voedsel aan je gedachten. Zinnen die gefilterd worden en zo een wereld op zich creeren, een wereld voor jou alleen, een wereld die jij als reëel aanvaardt, ervaart.

     


    We zien wat we denken, we denken dat we zien

    We horen wat we denken, we denken dat we horen

    We ruiken wat we denken, we denken dat we ruiken

    We voelen wat we denken, we denken dat we voelen

    We smaken wat we denken, we denken dat we smaken


                                                                                               = We ZIJN wat we denken.
     

    14-01-2008 om 21:56 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    10-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed en kwaad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  


    Ik kan spreken over het goede in jou, maar niet over het kwade.
    Want wat is het kwade anders dan het goede dat gekweld wordt door zijn eigen honger en dorst?
    Waarlijk, als het goede hongerig is, zoekt het voedsel zelfs in donkere grotten, en als het dorstig is drinkt het zelfs van dode wateren.


    Je bent goed als je een bent met je zelf.
    Maar als je niet een bent met jezelf ben je nog niet kwaad.
    Want een verdeeld huis is geen dievennest, het is alleen een verdeeld huis.
    En een schip zonder roer kan doelloos tussen de gevaarlijke ijslanden ronddobberen en toch niet zinken naar de bodem.


    Je bent goed als je probeert van jezelf te geven.
    Maar je bent niet kwaad als je voor jezelf winst zoekt.
    Want als je winst zoekt ben je slechts een wortel die zich vastklampt aan de aarde en van haar borst drinkt.
    Bedenk dat de vrucht niet tegen de wortel kan zeggen: "Wees zoals mij, rijp en vol en altijd gevend van zichzelf.""
    Want voor de vrucht is het geven een noodzaak, net zoals het ontvangen een noodzaak is voor de wortel.


    Je bent goed als je compleet wakker bent in je spraak.
    Maar je bent nog niet kwaad als je slaapt terwijl je tong stamelt zonder doel.
    En zelfs een stotterende spraak kan een zwakke tong sterker maken.


    je bent goed al je stevig naar je doel wandelt


    Maar als je op een been voortstrompelt ben je daarom nog niet slecht
    En zelfs zij die strompelen gaan niet terug.
    Maar jij die sterk en snel bent, zorg er voor dat je niet voor de lammen loopt, denkend dat je vriendelijk bent.
    Je bent goed op duizenden manieren, maar je bent nog niet kwaad als je niet goed bent.
    Je bent alleen aarzelend, en traag.
    Het is jammer dat de racehond de schildpad zijn snelheid niet kan leren.


    In je verlangen naar je hoger zelf ligt je goedheid, en dat verlangen ligt in ieder van jullie.
    Maar in sommigen van jullie is dat verlangen een woeste stroom die met alle macht naar de zee voortraast, en de geheimen van de heuvels en de liederen van de bossen met zich mee draagt.
    En in anderen is het een zwak stroompje dat zichzelf verliest in bochten en hoeken en aarzelt voor het de kusten bereikt.
    Maar laat niet degene die sterk verlangt zeggen tegen degene de weinig verlangt: Waarom ben je zo langzaam en aarzelend?
    Want degene die werkelijk goed is vraagt niet aan de naakte: waar zijn je kleren, noch aan de dakloze: wat is er met je huis gebeurd?

    Kahlil Gibran

    10-01-2008 om 18:04 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (5)
    09-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De vier levensakkoorden.

    1. Sta achter je woorden: 

     

    Spreek met integriteit[1]. Zeg enkel wat je wil zeggen, druk je simpel uit, draai niet rond de pot, zodat je zelf verstrikt raakt in je eigen woorden en gedachten. Probeer niet te roddelen. Misbruik de kracht van het gesproken woord niet, als je iets zegt, zeg het vanuit je hart en met liefde en respect.

     

     

    1. Neem niets persoonlijk op:

     

    Wat anderen zeggen en doen is een projectie van hun eigen waarheid, van hun eigen droom, realiteit, hun eigen Maya (illusie).  Niets van wat ze doen heeft eigenlijk met jouw te maken. Als je immuun wordt voor de opinies en daden van de anderen, kan je veel lijden en vermeend slachterofferschap achter je laten.

     

     

    1. Doe geen voorspellingen, veronderstellingen:

     

    Probeer de moed op te brengen om te vragen en uit te drukken wat je zelf werkelijk wil. Comuniceer met anderen in een meest mogelijk klare taal, misverstanden, dramas en verdriet vermijdend. Alleen al door dit akkoord zal je zien dat je je leven totaal kan veranderen.

     

     

     

    1. doe steeds het maximum, doe je best:

     

    het beste van jezelf geven, verandert eigenlijk elk moment, het zal verschillen naargelang je je goed of slecht voelt.  Onder gelijk welke omstandigheid zal "het beste" steeds anders zijn, maar als je je best doet, kan je jezelf niets verwijten, al geven de omstandigheden niet altijd een succes.  Doe gewoon je best en vermijd steeds jezelf te verwijten, beoordelen, veroordelen en zoek geen uitvluchten, ook niet voor jezelf. Verstop je ook niet achter jammerklachten.

     

     

     

    Inleiding naar de verdere uitleg van deze akkoorden:

     

    Woorden zijn zoals zaadjes, en de menselijke geest is de voedingsbodem, maar enkel de zaadjes waar we klaar voor zijn zullen ontspruiten.-tolteekse vers.

     

    Als je voor het eerst de vier akkoorden leest, zal je bij jezelf wel vaststellen dat ze niet nieuw klinken. Het zijn dingen die je al eens eerder gehoord hebt, of ervaren hebt in je leven. Ze klinken je bekend in de oren, maar ze zijn daarom niet simpelder om ze een plaats te geven in je leven.  Velen van deze akkoorden zal je, volgens je eigen denken, al wel een plaats geven in je leven, maar wees eerlijk, is het niet alleen een wens? Hebben ze echt een plaats?

     

    In ons leven hebben we al veel akkoorden gemaakt, met onszelf of met anderen. Maar als je ze goed ontleedt zijn het meer compromissen, er zijn maar 4 echte akkoorden die geen ruimte toelaten voor eigen interpretatie en toch door ze na te leven een ruimte creeeren.

    Een compromis kan steeds tegen ons of anderen gebruikt worden, deze 4 akkoorden zijn voor iedereen hetzelfde en daarom geven ze juist een eerlijke levensruimte.  We steken  zoveel energie en creativieit in een compromis, dat we om het na te leven, ons hele leven lijden.

     

    De 4 akkoorden geven ons de mogelijkheid om ons te transformeren, om zo te leven zonder onszelf en anderen te be- en/of veroordelen, zodat we eindelijk aan ons eigen leven kunnen beginnen.

     

    Heel ons leven slepen we een schuldgevoel mee, schaamte en zelfveroordeling. We helpen mee om de akkoorden die ons creativiteit en levensvreugde geven, te vernietigen en vervangen ze door gemakkelijkere flexibele compromissen om onze "liefde" uit te drukken.

     

    Ik heb geprobeerd om de 4 "magische" akkoorden zo uit te leggen in dit boek, want magisch zijn ze, zodat je je uitgenodigd voelt om ze in je dagelijkse leven uit te proberen en te zien dat er vele andere compromissen zullen vervallen, je handelingen eerlijker en integerder worden en daardoor je een liefde en geloof krijgt in jezelf, die zal uitstralen naar de anderen toe. Je zal langzaam jezelf leren kennen en je ware ik ontdekken, niet de "ik" die de anderen van je gemaakt hebben.

     

    De 4 akkoorden zijn geen wet, geen map, waarop je stap voor stap wordt geleid, ze zijn zo simpel dat je na verloop van tijd je eigen wegen kan inslaan zonder eerst de opinie van anderen nodig te hebben en zodoende de weg van anderen inslaat.

    Dit boek is enkel een leiddraad, jij bent de leidende figuur. Ik wil je levensmoto of visie niet veranderen, ik wil je alleen laten zien wat dat levensmoto echt voor jou inhoudt en door deze 4 akkoorden te gebruiken, zal er veel voor je duidelijk worden.

     

     

     

     

    Reeds duizende jaren geleden ontwikkelden de Toltecen[2] drie meesterschappen om het lijden tegen te gaan en ons te leiden naar de werkelijkheid van de natuur en het leven: gelukkig zijn, vrijheid en liefde. 

     

     

    De eerste titel is: het Meesterschap van het Bewustzijn:

     

    " de persoonlijke vrijheid begint als we weten en bewust zijn van onszelf, waar we zijn, willen zijn, wat we willen doen en willen bereiken"

     

    Dit meesterschap werd ook wel eens het Meesterschap van de Waarheid genoemd.

     

     

     

    De tweede Meestertitel bij de Tolteken is het Meesterschap van de Verandering:

     

    "zij leert ons de illusie van ons leven te veranderen."

     

    Het doel van deze tweede titel is orde scheppen in ons "mitote" - een tolkeens woord voor de stemmen in ons hoofd, onze angsten ons verkeerd eigenbeeld, illusie-.  Zij wil ons confronteren met onszelf, onze angsten, onze leugens in ons hoofd over onszelf. De eerste weg om de verandering te kunnen doorvoeren in onszelf.  De 4 akkoorden zijn een deel van de leer van deze Titel der Verandering ( Maestria de la Transformacion).

     

     

    Het resultaat van deze twee eerste titels is onze bevreiding van ons parasieten-bestaan, en dit is dan de derde titel: Meesterschap van de Liefde, - van het Doel. Of de weg naar zelfstandigheid.

     

    Volgens de Tolteken is de liefde of het doel (in de taal van de tolteken hetzelfde woord) dat deel van ons leven dat de transformatie volledig maakt en ons de energie geeft om alles te bereiken wat we willen en wat we zijn. Het is het Leven zelf, de liefde zonder condities.  Als we meesters in de liefde zijn, kunnen we onze levensdroom besturen en zij gaan verder: en als we de drie titels domineren zullen we de heerlijkeheid ontvangen en veranderen in God. ( zo volgens de Tolteken).

     

     

     

     

    In dit boek leg ik me enkel toe om de twee eerste titels uit te leggen, omdat die van toepassing zijn voor de 4 akkoorden. Alvorens ik verder de 4 akkoorden uitleg wil ik jullie eerst meer vertellen over het eerste meesterschap : HET BEWUSTZIJN.

     

     

     

    Van wat moeten we ons bewust zijn ?

     

    I.                   Dat het lijden van de mensen begint bij zijn opvoeding (of zoals de Tolteken zeggen: hun temperiode)

     

     

    Sinds onze eerste passen op deze wereld wordt onze aandacht getrokken door anderen, zij onderwijzen ons, hoe we de maatschappij moeten voorstellen en wat we daar verwacht worden uit te voeren.  Onze eerste illusie in ons leven krijgt zo vorm. (illusie: Maya bij de indiers, mitote bij de tolteken)

     

    II.                De mensheid heeft de capaciteit om te scheppen, creeren, maar onze creatieve kracht wordt gevangen in ons maatschappelijk denken of maatschappelijke wetten.

     

     

     

    De kracht van onze woorden, die hetzelfde is als ons doel, onze wilskracht, ons geloof en onze liefde, wordt gevangen in een onbuigzame struktuur van bijgeloof en geloof. Dit belemmert enorm onze kracht om onze illusie te kunnen veranderen.

     

     

     

    III.             De funtie van onze geest is om te dromen, maar we hebben geleerd om te dromen zonder er bewust van te zijn.

     

     

    Als we terug eenmaal bewust zijn van onze dromen, zullen we ontwaken uit onze illusie en we zullen terug de creatieve kracht hebben.   Als we ontdekken dat we met onze eigen creatie onze toekomst kunnen veranderen, zoals de 4 akkoorden ons zullen aantonen, zal niets ons nog tegenhouden.

     

    Veel leesplezier en werkgenot om je illusie om te buigen in de liefdevolle werkelijkheid, zodat veel onnodig lijden je zal bespaard blijven.

     

    Ruiz Miguel.

     

    Van Tolkeekse afkomst, zijn opa was sjamaan (tovenaar bij de indianen in mexico) net zoals zijn moeder. Hijzelf heeft in de USA gestudeerd en er 15 jaar als chirurg gewerkt, tot hij terug is gegaan naar zijn roots: en un sjamaan is in zijn geboortedorp in Mexico.



    [1] * integriteit: Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de persoon eerlijk en oprecht is. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen Verborgen agenda en veinst geen emoties. Een persoon met deze eigenschappen wordt integer genoemd. Een integer persoon zal zijn doen niet laten beïnvloeden door oneigenlijke zaken.

     

    [2] De Tolteken waren een volk en een beschaving die domineerden in het huidige centrale deel van Mexico en tevens op het schiereiland van Yucatán, waar zij de stad Chichén Itzá bouwden. Hun beschaving duurde van de 10e tot en met de 12e eeuw. De Azteken beschouwden zich als afstammelingen van de Tolteken.

     

     

    09-01-2008 om 17:08 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peyeche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Haar glimlach spreekt boekdelen. Ze breit ononder- broken maar dat belet haar niet om mij glimlachend aan te kijken.

    "Wij breien met ons onderbewustzijn. Onze gedachten kunnen gelijk waar zijn, met gelijk welk onderwerp bezig zijn. Mijn tong kan in een heel ingewikkeld of luchtig gesprek verwikkeld zitten, mijn handen werken gewoon verder, zij voeren uit wat mijn binnenste hen oplegt. Zo worden de Pichuñlafs geboren: een poncho die je de warmte van een glimlach aanreikt op momenten dat je vrolijkheid nodig hebt."

    Deze groep vrouwen, ergens in Buenos Aires, breien gezellig allemaal samen. Het is koud in Recoleta nu in de wintermaanden, maar voor hen is het net zomer.

    "Deze poncho's werden door mijn oma gebreid voor de meisjes van haar dorp. Voor meisjes die triestig waren, voor vrouwen die hun lach verloren hadden. Zij bezocht de schapen voor ze geschoren werden, lachtte hen vriendelijk toe en met haar hart palmde de ze dieren helemaal in. Als mijn oma verscheen, werd iedereen vrolijk, zelfs de schapen die geschoren werden. Van deze vrolijke wol, maakte ze dan een poncho. Terwijl ze de poncho weefde of breide schoot ze vanuit haar innerlijke glimlachjes tussen de priemen en het schietspoel door. De trui, sjaal of poncho was dan doordrongen van haar vrolijkheid en wie hem dan droeg, voelde dadelijk de warmte van een glimlach vanbinnen. De gloed van een opborrelende lach ontdooide gelijk welk bevrozen hart. De poncho dreef als een pijl uit een boog de gelukzaligheid in de harten van zijn drager. Daarom noemde mijn oma ze : Pichulaf: pijl van het geluk, pijl van de vrolijkheid."

    Peyeche breit nu nog steeds de sjaals en poncho's om vrolijkheid en warmte om haar heen te verspreiden. Deze poncho's zijn niet enkel mooi gemotiveerde stukjes breiwerk, ze dragen tussen hun steken door de warmte van een glimlach vanuit het einde van de wereld, vanuit het verre Patagonië.

    Als je geinteresseerd bent in één van deze wondertjes, vraagt Peyeche enkel je naam en je datum van geboorte, dag en maand. Met deze gegevens maakt ze dan voor jou een poncho naar de kleur van je eigen keuze maar met een speciale touch,

    09-01-2008 om 16:23 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    27-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwe jaar beginnen met een goed boek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik wil jullie mijn laatste dialoog met mijn schoonvader, Argentijn, niet onthouden. Hij kwam van mijn echtgenoot, Juan, te weten dat ik bezig ben met een
    boekje over Patagonie. Hij heeft daar een tijdje gewoond, maar is een geboren porteño (inwoners van buenos aires en onhebbelijke
    betweters..) Zijn vrouw, de moeder van Juan is wel van Patagonië, zij is 9 jaar geleden overleden. Hij nodigde me uit voor een
    theetje en zei me dat ik alles mocht vragen want dat hij een expert was in het thema Patagonië en nationale geschiedenis. Het verliep zo:

    - zo, Rein en wat heb je al allemaal verzameld van info?
    - Wel eigenlijk heb ik al alles gevonden wat ik zou willen weten, maar achtergrond informatie is altijd welkom
    - Alles al? Zo rap?
    - Nu ja ik ben er al wel twee jaar mee bezig he.
    - Dan had je me wel eerder om raad kunnen komen vragen.
    - (klein detail: ik had geen raad gevraagd, juan had zijn  mond voorbijgepraat, dat is iets anders) ja maar het is
          misschien interessanter om samen te praten als ik al iets van het thema afweet, dan kan ik meer gerichtere
          vragen stellen.
    - Heel goed idee.
    - Uiteraard  ( ik ben wel geen porteño, maar ik ben wel van antwerpen he )
    - Allee vraag dan maar.
    - Ok: toen u er woonde, hebt u dan indianen ontmoet, leefde zij buiten de stad of tussen de migranten?
    - He??? Migranten? Indianen? Meisje waar heb jij informatie gehaald? Ten eerste zijn er geen migranten in Patagonie,
    dat zijn allemaal Argentijnen en ten tweede, wie houdt zich nu bezig met indianen? Luister, ik weet dat je soms
    raar ideeen hebt, maar over indianen moet je niet schrijven.  Dat waren heel wrede mensen en dieven. En LUI!
    Ongelooflijk.  Nee dat moet je buiten je boek houden. Ik ga niet zeggen dat ze ze allemaal mochten uitmoorden,
    het zijn ook mensen, maar zoals ze nu bezig zijn, stel je voor die denken dat ze meer rechten hebben dan wij!!
    - Heu tja, maar ik kan moeilijk niet over de indianen praten want ik begin in de tijd van voor de spanjaarden.
    - Dat kan niet, want toen waren hier geen mensen, er woonde niemand voor de spanjaarden.
    - Hee? Jawel: mapuches, Caciques, Lonko's...
    - Maar meisje toch, nu genoeg gezeverd over die indianen,  ik weet er alles van ik was er bij ….
    (mijn schoonvader was bij alles bij, hij weet het altijd van eerste hand, volgens mij is hij zo oud als metuzalem)
    - Ok volgende vraag dan: toen u er woonde was Asselborn, de laatste onafhankelijke goudzoeker actief in Rio
    Gallegos. Hebt u hem gekend?
    - Wie?
    - Asselborn, hij woonde op het strand aan de vuurtoren
    - Haa die, vaag, was een gek, daar ga je toch ook niets over schrijven zeker?
    - Nee nee, was gewoon een vraagje...(hypocriete ik dus)
    - Ha gelukkig, je moet schrijven over Roca, over Sarmiento, over Piedras Buenas, Saavedra...
    - Maar daar is al zoveel over geschreven, ik wil juist een patagonie belichten over de gewone mensen, over de mensen
       waarover de geschiedenis gaat, niet over diegene die de geschiedenis herschreven hebben
    - Hoe kan je nu over Argentinië schrijven zonder deze grote heren? Jij wil over de gewone man in patagonie schrijven,
       maar dat zijn gewoon vreselijke mensen, onhebbelijke betweters, die alleen maar werkten en ongeletterd waren,
       een hoop arme chilenen die in eigen land geen eten hadden en een paar snobistische engelsen en ieren waar geen donder
       mee aan te vangen was..
    (en ik die dacht dat er geen migranten in patagonie waren, het woordgebruik wordt door hem gehanteerd zoals het voor hem goed
    uitkomt)
    - Neem nu mijn schoonvader..., vervolgde hij..(ja, dacht ik, ik heb hem waar ik hem wilde hebben...nu komt er
    een echt verhaal) maar daar ga ik niet over uitweiden want dat was een vreselijke man en het vernoemen niet waard...

    tja lap...voor hem zal ik mijn boek niet moeten vertalen naar het Spaans...

    27-12-2007 om 21:27 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van oud naar nieuw naar nu

    Het einde van het jaar komt in zicht. Iedereen om mij heen maakt min of meer een balans op van het afgelopen jaar, naar het schijnt een traditie. Ik verdeel mijn leven niet zo graag in vakjes en zeker niet in jaartjes, maar misschien is het wel eens goed om alles eens op een rijtje te zetten. Er waren veel positieve dingen, maar zoals alles jing en jang is, dualiteit, actie en reactie, is ook het positieve verbonden met het negatieve. Elk kantje heeft zijn randje, de ene al wat scherper dan het andere. Deze dualiteit tussen positief en negatief hoort bij het leven en elke les die we krijgen, daar moeten we een exaam over afleggen, ttz, daar moeten we uit leren. Ook op dit vlak kan ik zeggen dat dit jaar enorm positief was, ik heb veel geleerd en daar zijn we nooit te oud voor.

    Het belangrijkste dat ik dit jaar geleerd heb, is vooral dat schuld en fout zoeken bij jezelf voor beslissingen en gedragingen van anderen een foute reactie is. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen leven. We kunnen ook anderen niet helpen, alleen raad geven en respect hebben voor hoe ze die raad invullen in hun eigen leven. Wat ik dit jaar geleerd heb is vooral dat als er iemand boos is op iemand anders, het meestal gaat omdat die persoon (die boos is) een probleem bij zichzelf ziet, een probleem met zichzelf heeft. Als wij boos zijn, is dat bijna altijd omdat we zelf met een probleem zitten en niet de anderen waarop we boos zijn. Daarom komt boosheid en ruzie soms zo frustrerend over, voor beide partijen. Het lost niets op, want het probleem dat we zelf hebben schuiven we door naar de anderen waarop we onze boosheid willen botvieren, en de anderen weet eigenlijk niet goed waarover het gaat: heel frustrerend dus.

    Als er dus iemand boos is, is het beter om die boosheid uit de weg te gaan, te laten overwaaien en zeker niet te absorveren en er een reden voor te bedenken. We kunnen nl niet in het hoofd van anderen kruipen om te onderzoeken wat juist het achterliggend probleem is voor de boosheid.

    Veel noemen dat egoisme,  en zien er een negatieve energie in. Ik niet en dat is nu een van de dingen die ik dit jaar geleerd heb. Wat wij egoisme noemen is eigenlijk een positief gegeven. We moeten zelf leven, met onze eigen ego.

     

    Wat we doen als we boos zijn, triestig of slechtgezind, is, het probleem dat onze ego heeft en dat niets met onze emoties of ons hart te maken heeft, naar boven halen. Dadelijk springt onze ego recht en moet dan toegeven dat het niet perfect is, een heel zware beslissing voor hem. Om die perfectie toch te behouden, is de enige uitweg de schuld op iemand anders schuiven. Als iemand anders boos is, krijgen we alleen maar hun ego te zien, een ego die gekwetst is door zichzelf omdat hij niet perfect is in zijn eigen ogen. De anderen, de ondergaanders van die boosheid, kunnen daar niets tegenover stellen, niet temperen of niet begrijpen. De boze weet ook wel in zijn binnenste dat de fout bij zichzelf ligt, in ons onderbewustzijn weten we dat echt wel, en daarom is elk wederwoord of elke reactie van een ander olie op het vuur.

    Kortweg: iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen ego, niemand anders kan ook maar raken aan de ego van een ander. Het enigste wat we wel kunnen doen is naar onze eigen ego kijken en die proberen te begrijpen. Als we onze eigen ego zelf onder ogen kunnen zien, kunnen we ook ingrijpen als die de overhand neemt in boosheid of verdriet. Want onze ego reageert altijd verkeerd, dat is nu  het eeuwige probleem van onszelf. Wat ons leven ons wil leren is dat we moeten leven met ons eigen ego, ego-istisch proberen om voor ons zelf uit te maken wat belangrijk is en wat we willen en hoe wij iets voelen. Al wat wij voelen heeft ook enkel maar met onszelf te maken, elke emotie die we hebben is van onszelf, niemand anders rondom ons kan en heeft er iets over te zeggen of mee te maken. Heel moeilijk te begrijpen, maar het is wel zo. Die gevoelens en gedachten observeren en er mee leren leven, met ons zelf, op een egoistische manier, zoals veel zullen zeggen met een negatieve bijklank, "op een egoistische manier" zoals ik zeg met een positieve klank, is eigenlijk ons doel in ons leven.


    De enigste die een ego, die "onszelf", kan veranderen of manipuleren is "onszelf". Wij kunnen onmogelijk de ego van iemand anders veranderen, dat brengt alleen maar schade met zich mee. Die ego van de andere zal zich met alle macht verzetten en wij begrijpen er niets van. Daardoor ontstaat er ook zoveel ruzie en boosheid, we willen altijd iets doen voor de andere, zonder dat we eerst zelf egoistisch genoeg geleefd hebben om ons zelf te begrijpen. Hoe kunnen we dan een ander begrijpen? Hoe vaak gebeurt het niet dat we bij onszelf denken: ik deed voor goed te doen en zie nu… Dat werkt dus niet dat "goed doen voor anderen". Het enigste dat wel helpt en ook na een tijdje goed doet voor anderen, is goed doen voor jezelf. Als je eerlijk bent met jezelf, als je eerlijk weet wat je zelf wil, kom je ook evenwichtiger over bij anderen en weten ook anderen wat ze aan je hebben. Dat is de eerste verbetering dat je merkt als je in die zin leeft. Veel conflicten worden daardoor ook opgelost voor het conflicten worden, met jezelf en met anderen.

     

    Dat is wat ik dit jaar geleerd heb en een plaats in mijn leven heb gegeven. En je zal zien dat dat heel egoistisch is, maar het doet zo'n deugd dat eigenlijk na een tijdje, als je er goed in bent, de mensen om je heen die je graag zien, heel goed kunnen apprecieren en de rest…(hier zeggen ze) " de rest is voor Ernest…"

     

    07-12-2007 om 23:05 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een winterknuffel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07-12-2007 om 22:50 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een herfstwandeling

    Je loopt in een prachtig landschap, een mooi pad slingert zich als een schitterend lint tussen een kleurrijk herfstbos en een mooie groene vallei. Je loopt op het pad en ziet een beetje verder een bordje staan, met daarop in gouden letters: 

        op dit pad ligt om de 130 passen een steen, hiertussen zul je een diamant vinden

    Je kijkt een beetje rond en ziet in de vallei de konijnen en hazen rond hun hol spelen. Je ziet een eekhoorntje over het pad razen en in een boom springen. Het klautert schattig naar boven op zoek naar nootjes. Je kijkt voor je op het pad en ziet de eerste steen liggen. Je raapt hem op en bekijkt hem, een gewone steen, mooi wit, maar verder niets dat lijkt op een diamant. Je begint te stappen, je telt elke stap. 130 passen verder zie je weer een steen. Je raapt hem op, geen diamant. Haastig stap en tel je verder, je passen goed afmetend, dat je zeker niet te grote of te kleine passen neemt om geen steen over te slaan, volgende steen, weer niet. Het landschap verandert, de vallei glooit over in een prachtig zonnebloemenveld. Ze staan statig rechtop met hun bloemblaadjes naar de zon, een zon die je huid gezellig prikkelt, maar jij telt, 1,2,3,4,…130, je gooit de steen die weer geen diamant is, het bloemenveld in. 1,2,3,… het landschap verandert weer, de kleurschakeringen zijn pastelprachtig. 129,130…weer niets, verder en verder, haastig stap je door, reikhalzend kijk je of je de volgende steen al ziet liggen en of hij schittert…niets, en niets en..een paar kilometer verder, terwijl je naarstig naar je voetstappen kijkt en telt, bots je plots op een grote rotsblok die op de weg ligt. Je loopt er vlak met je hoofd tegen. Je wrijft verveeld op de pijnlijke buil op je voorhoofd en kijkt nors naar de muur die voor je staat, in het midden hangt een bordje. Met gouden letters staat erop geschreven:

    En?
    Heb je de diamant gevonden? Heb je de mooie zonnebloemen gezien, heb je het schitterend rozenveld gezien? Heb je de vuurrode berk gezien? Heb je het hertje gezien tussen de bomen, het was niet bang van je, eerder nieuwsgierig en daarom kwam het zo dicht, je kon zo mooi zijn goudbruine vacht bekijken in de mooie herfstzon. Heb je de zon op je huid gevoeld? Heb je de streling van de wind langs je wang gehoord? Heb je de intens blauwe aromatische lavendel gesmaakt? Nee? Dan heb je waarschijnlijk ook de diamant niet gevonden dat al deze pracht in je hart wou achterlaten.... Spijtig, opnieuw kan je niet beginnen, sorry, wegens werkzaamheden is de terugweg opgebroken. Je kan wel je weg verder zetten en misschien in de toekomst opnieuw proberen om de diamant te vinden die op de       volgende weg ligt.


    Je loopt teleurgesteld langs de rotsblok heen en zet de weg van je toekomst verder….

    Je kijkt voor je, je ziet en weg, een slingerpadje door een prachtig landschap, net zoals voorheen. Je neemt jezelf voor dat je nu wel om je heen zal kijken. Je zal de eekhoorn zoeken, de konijntjes in het gras, de bloemen langs de kant van de weg. Je blik is al gericht op elke verte, tot aan de einder zijn je ogen op zoek naar de schittering van een diamant. Wanneer je een stap wil zetten,  loop je weer prompt met je hoofd tegen iets op. De botsing komt hard aan, weerom wrijf je over de tweede bult op je voorhoofd, nog bozer dan voordien. Opzij op de spiegel waartegen je gebotst bent, hangt een bordje, met gouden letters staat erop geschreven:


    Je toekomst is een weerspiegeling van je verleden als je leeft van het verleden in je toekomst.

    De enige manier om dit te doorbreken is leven tussen de rotsblok en de spiegel in, en die plaats heet: NU. De enigste plaats waar jij je diamant kan slijpen.

     

    Sri Sri Ravi Shankar gaf vorige week een intervieuw, op de vraag van de journalist of hij hoop had naar de toekomst toe voor ons en voor de aarde, lachte hij heel vriendelijk, zweeg een tijdje, zijn ogen twinkelde van vreugde en vrolijk. Hij zei:

               "Er bestaat geen hoop in NU, NU is, en dat is altijd fijn."

    24-11-2007 om 22:44 geschreven door reincastle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Mijn favorieten
  • GOED NIEUWS
  • De winter kan niet koud genoeg zijn
  • Een luie avond, een glas wijn en een goed boek

  • Foto

    Foto

    Producten van Peyeche, de moeite waard om eens een kijkje te nemen.
    Foto


    Over mijzelf
    Ik ben Rein Remaut
    Ik ben een vrouw en woon in Buenos Aires (Argentinie) en mijn beroep is levensgenietster.
    Ik ben geboren op 04/02/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Schrijven, lezen, zwemmen, mediteren, observeren, zoeken.
    Deze site ben ik begonnen om in discussie te gaan over waar we naartoe wandelen, waar het leven ons brengen kan. Discussieren is niet echt het juiste woord, een koffieklappeke houden, wat tetteren, gedachten wisselen. Ik hoor heel graag iets van jullie. B
    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    J'aime mais ça ne me suffie pas

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 08/01-14/01 2007


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!