Vandaag las ik op de site van 'De Standaard' hetgeen volgt:
"Kamerfractieleider Vanvelthoven gaf woensdag op een persconferentie een bloemlezing van zaken waarin de federale regering faalt, gaande van de begroting tot de aanpak van de bankencrisis en het asielbeleid. Voorzitster Gennez vatte de realisaties van de regeringen Leterme en Van Rompuy in drie woorden samen: "onwil, onkunde en onverantwoordelijkheid".
"Dit land zit in een stand-still", aldus Gennez. Zij pleit met haar partij voor samenvallende verkiezingen op 7 juni. Dat kan volgens Gennez niet alleen "een nieuwe start" betekenen, maar kan ook zorgen voor meer transparantie voor de kiezers en een langere periode van politieke stabiliteit.
Regeringspartij CD&V verwerpt het sp.a-voorstel. Gezien de klinkende verkiezingsoverwinning van de Vlaamse christen-democraten bij de federale verkiezingen van juni 2007 hoeft die afwijzende houding rond vervroegde federale verkiezingen ook niet te verbazen. Maar de partij heeft volgens woordvoerder Luc Vanmaercke drie duidelijke redenen waarom samenvallende verkiezingen op 7 juni geen goed idee zijn.
"De principële reden is met samenvallende verkiezingen beleidsniveaus dooreengegooid worden en dat het voor de mensen helemaal niet meer duidelijk zal zijn waarvoor of waartegen men stemt. Er is ook een praktische reden. Als we de verkiezingen laten samenvallen, zijn we vertrokken voor een maandenlange campagne en zitten we maandenlang zonder operationele regering. Tot slot is er natuurlijk nog een grondwettelijke reden met het arrest van het Grondwettelijk Hof over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde", aldus Vanmaercke."
Mijn bedenkingen:
=> Gennez heeft gelijk als zij zegt dat de federale regering lamligt en dat alle dossiers naar vorengeschoven worden om later (?) behandeld te worden, trouwens de Eerste Minister himself bevestigt dit.
=> Over de argumenten van de CD&V om geen federale te houden op 7 juni e.k. kan men kort zijn.
° Samenvallende verkiezingen geven geen duidelijkheid voor wie men kiest. Niet juist: nu is de onduidelijkheid evenzeer aanwezig met kandidaten zowel op de regionale lijsten als op deze voor Europa, kandidaten die nooit zullen zetelen als ze verkozen worden (en dit in alle partijen).
° Verkiezingen tesamen zou betekenen maandenlange campagne en dito onderhandelingen. Is zo, maar de toestand nu mét een federale regering is ook zo! Reeds anderhalf jaar is de CD&V verantwoordelijk voor de besluiteloosheid van de beleidsploeg op federaal vlak.
° Probleem BHV. Is dit een probleem? Daar wordt een probleem van gemaakt. Dit is een symbooldossier en niets anders. Als het Parlement (= de wil van het Volk) beslist dat er verkiezingen worden georganiseerd, wat is dan het probleem?
De leiders van de Chiro hadden eens een nachtspel georganiseerd in het dorp. Dit was in de herfst denk ik, want rond 6 uur s avonds begon het al donker te worden. We moesten verschillende vragen oplossen en verschillende opdrachten vervullen. Het ging hem erom bepaalde personen met bijzondere kenmerken te vinden en te identificeren. Deze personen waren de vaders van sommige chiroleden, dat vernamen we later. Ik herinner me nog een opdracht en die was: een man vinden met een hoed en een krant in de buitenste zak van zijn overjas. De openbare verlichting in de jaren 50 in een boerendorp als Eppegem was niet zo schitterend. Om de 50 meter hing er een gewone lamp die 8 à 10 meter ver scheen. Dus je kan je al inbeelden, wij allen in den echten donker met ons pillampeke! De spanning was inderdaad te snijden mede door de mysterieuze opdrachten die we kregen en moesten uitvoeren. Een echt detectievespel! Ook mijn vader was van de partij en speelde mee in dit nachtspel.
Ook elke zondag gingen we naar het Lof. Als misdienaars moesten we dan het wierrookvat klaarmaken voor de dienst door houtskoolblokkjes in brand te steken, houtskool dat dan langzaam opbrandt. Maar deze blokkjes mochten niet uitgaan, dus moesten we ze onderhouden, ook tijdens de dienst door er geregeld eventueel op de blazen.
Ik herinner mij nog dat ik op een bepaald moment, nadat de pastoor de korrels mirre of gomhars op de blokkjes had gestrooid, ik begon te blazen in het wierrookvat tot en met, dat gans de kerk ondergedompend werd in één wazige goedruikende rookwolk die nog lange tijd nadat het Lof voorbij bleef hangen.
Nog in verband met de geloofsgemeenschap in Eppegem werden er om de vijf jaar voor gans de parochie een Retraite gehouden. Waarschijnlijk waren dit de laatste, want nu hoor ik niet meer dat deze nog plaatsvinden. s Avonds hadden dan echte lange preken plaats voor een bomvolle kerk door een speciaal daarvoor opgeleide geestelijke (ik denk dat het meestal een dominikaan was) die uitblonk door zijn welsprekendheid en zijn fysisch uithoudingsvermogen om de goegemeente meer dan anderhalf uur boeiend te kunnen toespreken met overtuiging en verve.
De bedoeling was de geloofsijver aan te scherpen en twijfelaars terug op het goede geloofspad te brengen. Ook om anderdenkenden te overtuigen zich aan te sluiten bij de kerkgemeenschap. En, zeker en waar, dit gebeurde ook! Mijn moeder vertelde mij dat die en die zich hadden bekeerd, hetgeen voor de pastoor en de verschillende parochieverantwoordelijken het tastbare bewijs was dat zulke Retraites wel degelijk hun nut bewezen en hen dus aanzetten om in de toekomst verder te gaan in dezelfde richting.
Jaarlijks in de zomervakantie gingen we op Kamp,. Dit was het hoogtepunt van het ganse jaar. Ik herinner mij dat we naar Lichtaart zijn geweest, eens naar Overijse en nog ergens in de Ardennen, maar ik ben de naam vergeten. Dit waren uitgelezen momenten om de ganse dag buiten te spelen en te ravotten onder elkaar. Onvergetelijke momenten waren dat.
Eén van de hoogtepunten was het kampvuur de laatste avond vóór de terugreis per autobus de dag nadien. Iedere groep diende dan een nummertje op te voeren, we zongen uit volle borst allen tesamen ons verwarmend aan het meterhoog kampvuur dat knetterde en zeer intiem, ja kameraadschappelijk aandeed in de volledig duistere nacht. Er hing daar een zeer geheime sfeer, vol blijdschap van de tesamen beleefde avonturen en de vriendschap dat we van elkaar konden ondervinden tijdens de kampperiode.
Ook met de Chiro zijn we eens in de meimaand te voet naar Scherpenheuvel geweest op bedevaart. We waren zeker met een 50-tal. We vertrokken vanuit Eppegem s avonds om gans de nacht door te stappen daar het dan frisser was en minder druk op de wegen. Ik herinner mij dat vooraan en achteraan iemand met een petroleumlamp de groep moest signaleren voor de enkele autos die s nachts nog op de baan waren.
Eppegem Scherpenheuvel is zo maar eventjes 43 km. Dit in één trot doen was dus niet zo evident. Maar dit realiseerde ik toen niet. Het ging van Eppegem naar Boortmeerbeek, Haacht, Werchter en Aarschot om zo Scherpenheuvel te bereiken. Dit werd inderdaad een zeer zware tocht. Op het einde van de rit waren mijn benen loodzwaar, maar vooral had ik blaren op mijn voeten. We waren inderdaad niet gewoon zolang en zover te stappen. Wel waren we jong en gewoon om buiten te spelen en aan sport te doen in de Chiro, maar zulk een tocht was toch geen klein bier!
Ikzelf was pompaf, moe tot en met als we s morgens te Scherpenheuvel aankwamen. Dan zijn we daar naar de mis geweest en, na toch enkele uurtjes uitgerust te hebben, zijn we met de trein terug naar huis gereden.
Ik las vandaag (22 maart 2009) op de site van 'De Standaard' hetgeen volgt:
"Het Vlaams parlement keurde vorige woensdag het nieuwe grond- en pandendecreet goed van minister Dirk Van Mechelen (Open VLD). Onderdeel daarvan is de nieuwe regel over betaalbaar wonen in eigen streek.
Het principe werd vier jaar geleden voorgesteld door volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) en het werd vorig jaar, toen het kartel met CD&V nog bestond, overgenomen door de Vlaamse regering. Het nieuwe decreet wordt wet vanaf september.
Om de drie jaar gaat de vlaamse overheid een lijst opstellen van gemeenten waar de regel van toepassing is. De maatregel viseert Franstaligen en eurocraten in de Vlaamse rand rond Brussel, gepensioneerden en rijke buitenlanders aan de kust, Nederlanders in het noorden van Antwerpen en welstellende stadsbewoners in de groene rand rond Gent en Antwerpen."
Mijn commentaar: dit is pure discriminatie ten overstaan van diegenen die zouden van woonst willen veranderen en zich willen vestigen in een streek waar het aangenaam is te wonen en te leven.
In de 21ste Eeeuw is dit een schande dat de Vlaamse Regering zulke maatregel durf te nemen. Ik dacht dat er zoiets bestaat als Europa en de 'mondialisatie'. Is dat dan nog niet doorgedrongen bij de beleidsmakers van het noorden van dit Land!
Als men de genese van de maatregel onderzoekt is het inderdaad duidelijk welke filosifie er achter zit. Een voorstel gedaan door de NV-A. En alle politieke formaties nemen dit zomaar over! Schande tot en met! Ik ben werkelijk beschaamd een Vlaaming te zijn!
Ik droom, zoals in mijn jeugdjaren, van een open Vlaanderen, gericht op Europa, de wereld en alle kulturen. Dit hebben mijn ouders mij bijgebracht. En wat zie ik nu: een ingekrompen, in elkaar gericht Vlaanderen, die zich wil opsluiten, zichzelf indekken, schrikhebbend van anderen en van openheid.
Ik las op de site van 'De Standaard' hetgeen volgt:
"Ex-premier Yves Leterme sluit een nieuw premierschap niet uit. Dat zei hij donderdag in een interview met de West-Vlaamse regionale zender Focus/WTV. 'Ik sluit niet uit dat ik ooit nog premier word. Alleen stel ik vast dat een aantal dingen mij door sommige mensen gewoon niet gegund worden. Maar ik zet door', aldus Leterme. Hij zei ook dat hij de staatshervorming er nog altijd door wil krijgen.
In het interview blikt Leterme onder meer terug op de periode sinds zijn ontslag als premier midden december 2008. 'De voorbije weken waren politiek maar ook op menselijk vlak een moeilijke periode voor mij. Maar ik ga opnieuw rechtstaan. Toen ik half december die brief schreef, heb ik niet solo-slim gespeeld. Ik heb mijn persoonlijke verantwoordelijkheid opgenomen', zegt Leterme.
Wat de Fortis-onderzoekscommissie betreft, stelt de CD&V-senator dat die voor hem geen 'witwasmoment' moest zijn. 'Maar ik stel wel vast dat er in bepaalde takken van de magistratuur en in het hof van beroep zaken fout lopen. Heel veel mensen uit de magistratuur doen hun job naar behoren maar onder Londers en Delvoie in het Brusselse hof van beroep zijn er manifest zaken fout gelopen', klinkt het.
Leterme blikt in het interview ook vooruit. 'Ik heb een goede politieke toekomst', stelt hij. 'Zeven juni wordt niet mijn come-back, ik ben nu terug. Anderhalf jaar geleden heb ik een mandaat gekregen. Dat is nu halfweg'.
Leterme gaat nog een stapje verder en stelt dat hij de staatshervorming er nog altijd wil doorkrijgen. 'Ik stel vast dat die er onder Van Rompuy ook niet komt. Dat heeft dus niet zozeer iets met mijn persoon te maken', klinkt het. Voorts stelt Leterme dat er op Justitie en Financiën 'orde op zaken' moet gesteld worden."
Mijn commentaar: Is deze man nu stekkeblind? Heeft hij nog niet begrepen dat hij het verkorven heeft bij de meerderheid van de bevolking, het Land bijna een jaar gegijzeld houdend met zijn 'incompetentie' en zijn zgn. 'Goed Bestuur'?
Als hij nu nog eeen mooie score krijgt volgende juni met de regionale verkiezingen dan begrijp ik het niet meer. Ik hoop werkelijk dat diegenen die voor hem voordien gestemd hebben nu eens hun verstand zullen gebruiken. Reeds vóór hij zijn 800.000 voorkeurstemmen kreeg was het al overduidelijk voor objectieve waarnemers van het politieke veld dat hij onbewaam was om Eerste Minister te worden.
Nu hij niet alleen zijn onkunde bewezen heeft om een serieuze regering op de been te brengen (ter herinnering: het is Mister Uno die hem in het zadel moest helpen) maar ook eens aan de macht niet nagelaten heeft de Rechterlijks Macht te beïnvloeden inzake de 'Fortis-gate' (voor mij geen bewijs van Goed bestuur) , denk ik dat het duidelijk moet zijn voor iedereen met gezond verstand dat deze man voor een andere dan politieke job moet kiezen.
Als het s winters gesneewd had dan maakten we een grote sneeman en werd die aangekleed met een sjaal om de hals, een wortel voor zijn neus, en steenkooleitjes voor zijn ogen en zijn knopen van zijn winterjas op zijn buik. Gezien ons exploot was dat een foto waard. Ik herinner me nog zeer goed dat we dat met al de broer en zussen tesamen deden, want zo een sneeuwbol over de grond rollen alleen was onmogelijk. En die Sneeman bleef daar dan zeker meer dan een week staan tot dat het warmer werd en de sneeuw langzaam wegsmolt.
Ook in de winter, meer bepaald begin januari, gingen we met zijn drieën "Driekoningen" gaan zingen. We gingen van huis tot huis, belden aan en als er iemand de deur kwam opendoen begonnen we het liedje te zingen.
Ik herinner mij nog zeer goed de woorden van dit volkse liedje:
"Draaikoninge Draaikoninge
Geef mij neen nieuwe houd
Mijnen ouwe is versleten
Mijn moeder mag t niet weten
Mijn vader heeft het geld
Op den rooster geteld".
Dan gaven deze die dit gezang mooi vonden altijd hetzij karamellen of een geldstuk. Zo konden we toch op één rondgang ongeveer 50 à 60 BEF verzamelen, hetgeen in het begin van de jaren 50, voor ons jongelingen, reeds een zeer belangrijke som was. Een snoepje in de bollewinkel koste toen maar 1 BEF.
Ook sta me nog fris in het geheugen de eindejaarsfeer op het college. Die was zeer speciaal. De examens waren gedaan begin juni. Er waren nog lessen maar die hadden in onze ogen niet veel belang meer. De leerstof was gezien en er werden geen examens meer afgenomen. Na de examens volgde er een periode van zalig en rustig uitbollen, het rustig aan doen. Een ideale voorbereiding op de komende vakantieperiode.
Daar waren twee redenen voor:
Ten eerste moesten de examens verbeterd worden, de punten opgeteld van het laatste trimester en tevens van de drie trimesters tesamen om de einduitslag te kunnen bepalen. Tevens diende de Palmares van de Uitslagen aangemaakt en gedrukt te worden.
Ten tweede werkte gans de schoolgemeenschap, maar vooral de leraars, vlijtig aan het op poten zetten van de jaarlijkse Fancy Fair. Er werden allerlei tenten opgetrokken op de speelplaats, de turnzaal werd omgetoverd tot een Porto-bar, verschillende barakken werden ineengetimmerd. Dit was toen een arbeidsintensieve bedoening die verschillende dagen in beslag nam.
Het week-end zelf van de Fancy Fair gingen onze ouders tesamen met al de kinderen (ook diegenen die er geen school liepen) naar het College om er de leraars te ontmoeten en te spreken met hen over ons gedrag op t school, over onze eindresultaten, die enkele dagen nadien plechtig werden afgekondigd, en over onze toekomst. Toendertijd vormden het lerarenkorps en de ouders van de leerlingen nog een vast en eensgezind blok. Ze hadden het welzijn en de toekomst van hun leerlingen en hun kinderen op het oog en niet, zoals nu vakker het geval is, hun eigen gezindheid en egoïstische reflexen.
Op zulke Fancy Fairs werd bier, wijn, porto en andere dranken uitgeschonken: er werden waffels en fritten verkocht en de laatste hits waren door zeer krachtige luidsprekers te horen over gans de speelplaats tot zelfs binnenin de gebouwen. Er heerste een echte kermis-stemming.
In de jaren 50 onmiddellijk na de oorlog was het katholisme nog zeer sterk verspreid onder de inwoners van mijn dorp in Vlaams Brabant. Tweemaal per jaar ging er een grote processie uit, één in de meimaand de andere op 15 augustus. Deze legde een gans traject af in de vorm van een cirkel om het dorp. Halfweg werd er een voorlopig altaar opgetrokken om de pastoor de gelegenheid te geven even uit te rusten want hij droeg het Heilig Sacrament dat toch enkele kilos woog.
De geur van de bloemen, de velden, de bomen, de volle lente eigenlijk was zeer specifiek en kenmerkend voor deze periode in de maand mei, de bloemenmaand bij uitstek. Ook was iedereen op zijn 31ste zoals ze in het frans zeggen, goed en fijn uitgedorst. Vooral de vrouwen kwamen er zeer fris voor, ja in een echte zomerkledij.
De huizen waren ook zeer mooi versierd met bloemen, kaarsen, Mariabeelden en vlaggen. Het was een echte feeststemming in gans het dorp. Ik herinner mij dat wij thuis de Vlaamse Leeuw uithingen, daar waar de meeste andere inwoners de Belgische vlag lieten wapperen. En als kers op de taart welk is het verschil tussen een processie en een stoet? de gemeentelijke fanfare. Die speelde stille statige marchemuziek.
Ik herinner mij nog de melodie die toen tot in het oneindige herhaald werd, maar spijtig genoeg kan ik dit niet op papier weergeven.
In deze processies stapte ik mee als misdiennaar, maar ik ben ook, maar toen was ik maar 4 of 5 jaar oud, eens in een processie meegegaan als een lintjesdrager. Een indrukwekkende praalwagen getrokken door twee paarden werd langs beide kanten omringd door een tiental knapen die elk een lint moesten vasthouden. Dit moet waarschijnlijk voor de vele toeschouwers een waar spectakel geweest zijn. Ik denk dat mijn ouders daarvan een foto gemaakt hebben, maar die heb ik spijtig niet in mijn bezit.
Ook elke zondag gingen we naar het Lof. Als misdiennaars moesten we dan het wierrookvat klaarmaken voor de dienst door houtskoolblokkjes in brand te steken, houtskool dat dan langzaam opbrandde. Maar deze blokkjes mochten niet uitgaan, dus moesten we ze onderhouden, ook tijdens de dienst door er geregeld op de blazen.
Ik herinner mij nog dat ik op een bepaald moment, nadat de pastoor de korrels mirre of gomhars op de blokkjes had gestrooid, ik begon te blazen in het wierrookvat tot en met, dat gans de kerk ondergedompend werd in één wazige goedruikende rookwolk die nog lange tijd nadat het Lof voorbij bleef hangen.
Nog in verband met de geloofsgemeenschap in onze parochie werden er om de vijf jaar een Retraite gehouden. Waarschijnlijk waren dit de laaste, want nu hoor ik niet meer dat deze nog plaatsvinden. s Avonds hadden dan echte lange preken plaats voor een bomvolle kerk door een speciaal daarvoor opgeleide geestelijke (ik denk dat het meestal een dominikaan was) die uitblonk door zijn welsprekendheid en zijn fysisch uithoudingsvermogen om de goegemeente meer dan anderhalf uur boeiend te kunnen toespreken met overtuiging en verve.
De bedoeling was de geloofsijver aan te scherpen en twijfelaars terug op het goede geloofspad te brengen. Ook om anderdenkenden te overtuigen zich aan te sluiten bij de kerkgemeenschap. En, waar maar zeker, dit gebeurde ook! Mijn moeder vertelde mij dat die en die zich hadden bekeerd, hetgeen dan voor de pastoor en de verschillende parochieverantwoordelijken het tastbare bewijs was dat zulke Retraites wel degelijk hun nut bewezen en hen dus aanzetten om in de toekomst verder te gaan in dezelfde richting
Thuis werden we zeer kristelijk opgevoed en we gingen allen naar een katholieke school. Dus van het één komt het andere. Het was volledig normaal dat ik misdiennaar geworden ben. In die tijd werden er vele missen gelezen en gezongen. Op zondag zelfs drie. Ook waren er de begrafenissen en huwelijken. En met de Hoogdagen - Goede Vrijdag, Paaszaterdag, Pasen, Paasmaandag, Pinksteren, enz - hadden er uitgebreide erediensten plaats. Dit alles vergde dat er tenminste één zoniet twee misdiennaars steeds dienden aanwezig te zijn. Ook werden er tijdens de week normaal twee missen opgedragen, daar de parochie zowel over een pastoor als over een onder-pastoor van het bisdom kon beschikken.
Van dit misdiennaarsschap heb ik goede herinneringen overgehouden. Soms, maar niet altijd, durfden we een beetje van de miswijn proeven. Deze witte wijn Sint Godelieve benoemd op het etiket van de fles werd dan bijgevuld met water tot het vooraf door ons aangebrachte merkteken van het niveau van vóór het proeven. Het zijn altijd de verboden dingen die men dan het vlugst en het liefst doet als men jong is.
Een andere aangename taak als misdiennaar was de klokken luiden. In de kerk waar ik misdiennaar was hingen er twee klokken. Die werden samen geluid als er iemand overleden was of tijdens vieringen op de hoogdagen. Voor de 'oproep naar de mis in de week en s zondags werd er maar één klok geluid, de helderste. De tweede was zwaarder van toon. Ik weet nog dat deze klokken ingehuldigd werden door Mgr. Suenens. Dit luiden gebeurde met een lang dik zeel. Dit was sleuren en trekken in het beging. Maar eens de kadens bereikt was van het luiden, lieten we ons soms naar boven trekken met de koord tot zeker 2 à 3 meter hoog. Dit gaf een bijzonder gevoel en was zeer plezant. Als ik daar nu zo aan terugdenk, was dat gewoon kattekwaad.
Zoals reeds hierboven aangestipt waren er op de hoogdagen lange en zeer ingewikkelde erediensten te verzorgen. Toen waren er zeker 6 à 7 misdiennaars van dienst en gezien de complexiteit van het serimonieel werd de dienst enkele dagen voordien ingeoefend. Er werden fiches uitgedeeld waarop voor elk diennaar klaar en duidelijk werd aangegeven wat juist zijn taak was. Deze erediensten duurden meestal meer dan anderhalf uur en er was steeds veel volk in de kerk aanwezig.
Ook een leuk moment van het misdiennaarschap was van dienst te zijn tijdens huwelijks- en overlijdensmissen. De sfeer van huwelijksmissen is zeer speciaal, een echte feeststemming, fijne muziek en mooie verzorgde kledij. Meestal was de buidegom zo gelukkig zijn bruid eewige trouw beloofd te hebben dat hij zijn portefeuille gul opende en een briefke van 20 of 50 BEF (we zijn in de jaren 50!) hetzij in onze handen stopte na de plechtigheid of onder het kussen legde waarop we links en rechts van het altaar neerknielden. Dit geld werd dan in een gezamelijk pot gelegd waarmee we tijdens de zomervakantie met alle misdiennaars een dagreis maakten samen met de onder-pastoor naar de Antwerpse kempen bijvoorbeeld.
Met mijn jeugdvriend Paul heb ik zeer mooie vakantiereizen ondernomen. Een eerste reis was er één per auto-stop naar Duitsland, Oostenrijk en terug via Frankrijk naar België.
Toen was auto-stop geen enkel probleem. Ik herinner mij nog goed dat we vertrokken vanuit Leuven en de bestemming voor de eerste dag was Keulen. Aan de Tiense Steenweg begonnen we te auto-stoppen en na een kwartiertje hadden we prijs. En welke prijs? Iemand uit Leuven die als vertegenwoordiger naar Keulen moest. Dus, kleine Probleme, in één ruk naar Köln. Ik denk dat wer waren rond de middag. Daar dan de Dom bezocht en een goei glaasje witte wijn gaan drinken in één van de typische "Weinstube am Rhein". Daar we studenten waren een ons budget afhing van wat we kregen als zakgeld van onze ouders om op vakantie te gaan, verbleven we in Jeugdherbergen. Dit was een zeer economische formule: men kon er o.a.ook voor een zacht prijsje warm eten en gratis douchen.
Dan zijn we van Keulen verder langs de Rijn afgezakt tot Bingen. Daar hebben we auto-stop gedaan s avonds en een nachtrit gehad tot en met Munchen. We kwamen aan in Munchen rond 4 uur s morgens. Geen enkel café open, tenzij deze van het Centraal Station (Bahnhof). Wij daar koffie gaan drinken in een internationale sfeer. Vandaar zijn we verder getrokken naar Linderhof en het mooie kasteel van Ludwig II van Beieren gaan bezichtigen. Vandaar Oostenrijk binnen om te kunnen genieten van de bergen en dalen van dit prachtige land.
Dan was het moment aangebroken om terugrichting huiswaarts te liften. Doorheen Lichtenstein en Zwisterland, waar we uren op een lift hebben moeten wachten, ging het naar Belfort in Frankrijk. Daar hebben we in een Routier-restaurant zeer lekkere kip met een zeer goede saus gegeten. Rond 9.30 uur s avonds stonden we terug auto-stop te doen om de weg die ons naar Parijs moest leiden. En daar werden we gecontroleerd (paspoort en reisdoel) door de Gendarmerie Nationale. En daar hadden we weer geluk. Een geneesheer-stagiair heeft ons meegnomen tot en met Parijs. Hij had juist een bezoek gebracht aan zijn moeder die ernstig ziek was, maar hij moest s morgens terug zijn dienst opnemen in het Parijse ziekenhuis. Hij heeft ons onderdak verleent door ons te laten slapen in de bedden die logischerwijze voorhanden waren in het hospitaal voor de stagiairs met nachtdienst. Na een korte nachtrust heeft hij ons gewekt om 7 uur vóórdat de echte dienst om 8 uur begon.
Parijs, de eerste keer dat ik en mijn vriend Paul in deze lichtstad waren! Dus hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om even de Eifeltoren van dichtbij te gaan bekijken en de sfeer van deze miljoenenstad op te snuiven.
Maar in de namiddag zijn we dan naar het noorden van Parijs vertrokken om terug via auto-stop naar ons Vaderland te kunnen terugkeren. En nogmaals daar hadden we terug een lift, deze maal een hollandse vrachtwagenbestuurder, die over Kortrijk en Gent naar Antwerpen reed. Dus dat was weeral dik in orde. Wij op deze vrachtwagen en met deze man "aan den babbel gegaan". Dat was ook de bedoeling van deze Hollander nl. om even gezelschap te hebben op zijn terugreis naar zijn vaderland. Zon vrachtwagen rijdt niet zo snel toendertijd en ik herinner mij dat we in de late morgen te Antwerpen aankwamen.
Toen was er nog geen autostrade naar de belgische grens toe, dus het traject werd afgelegd langs de route nationale. We zijn in de streek van Kortrijk even gestopt, rond 11 uur s avonds, om de bestuurder de mogelijkheid te geven even op adem te komen. Daar zijn we een pintje gaan drinken in een toendertijd zeer typische baancafé voor routiers. Aangepaste zachte muziek, dito verlichting en een romantische sfeer.
Die bestuurder was dus een Hollander en die weten wel iets af van zaken te doen. Deze man zei dat hij graag een horloge zou willen kopen en dat we voor de rit wel iets konden geven om deze aan te kopen. In alle geval zouden we het niet aangedurfd hebben hem niets te geven voor deze lift. Aan al de andere autobestuurders die ons meegenamen hebben we niets betaald, men doet juist aan auto-stop om gratis een lift te krijgen. Dus aan onze hollander hebben we dan 100 BEF gegeven, hetgeen toch een niet onbelangrijke som was begin de jaren 60 van vorige eeuw.
Ik las op de site van 'De Standaard' hetgeen volgt:
"De federale minister van Buitenlandse Zaken plaatst grote vraagtekens bij het 'Flanders House' in New York.
Dat kantoor op de 44ste verdieping van de New York Times Building moet het centrale aanspreekpunt van Vlaanderen in de VS worden volgens minister-president Kris Peeters. Hij opende woensdagavond het gebouw en liet daarvoor het jeugdkoor Scala overvliegen. Ook De Guchts partijgenote Patricia Ceysens (Open VLD) - als Vlaams minister van Economie bevoegd voor Flanders Investment & Trade (FIT) - woonde het openingsfeest bij. Al merkte Ceysens op dat het FIT geen vragende partij was voor een Vlaams Huis.
'Een zeer beperkt nut', heeft zo'n Vlaams Huis in New York, zegt De Gucht (Open VLD) aan De Standaard. 'Vlaanderen heeft de autonomie om zoiets te doen. Maar het hele initiatief, dat een pak geld kost, zal weinig of niets veranderen aan het imago van Vlamingen of Vlaanderen in de VS. Mocht de Vlaamse overheid zo krap zitten als de federale, dan zou ze er niet eens aan moeten denken om zoiets op te richten. Weet u hoe groot New York is? Je verzwelgt daar in de massa.'"
Mijn bedenkingen: De Gucht heeft hier groot gelijk. Naast de bestaande kanalen van de Federale Diplomatie eigen middelen aanboren werkt contraproductief. De idee kwam niet onmiddellijk van Peeters, maar om zijn blazoen wat op te blazen vóór de regionale verkiezingen van 7 juni e.k., was deze inhuldiging wel aardig meegenomen.
De krant vervolgt:
"'Ik ben blij dat het FIT vertegenwoordigers heeft op veel plaatsen. Ik vind zelfs dat er te weinig zijn. Maar die Vlaamse vertegenwoordigers zaten perfect in de (Belgische, red.) kanselarij. Daar konden ze goed samenwerken met de federale diplomatie en andere kanalen. Maar neen, Vlaanderen moest in New York zo nodig een eigen huis oprichten. Het is gewoon een prestigeproject van Geert Bourgeois (de voormalige Vlaamse minister voor Buitenlands Beleid, red.)', zegt De Gucht.
'Als je in New York Vlaanderen op de kaart wil zetten, doe dat dan met een groot evenement, een mooie tentoonstelling van Ensor, Magritte of Rubens. Maar nu op de 44ste verdieping van de New York Times Building aparte kantoren gaan huren, daar geloof ik niet in.'
Meer fundamenteel voert de minister van Buitenlandse Zaken aan dat een eigen Vlaams buitenlands beleid eigenlijk geen zin heeft. 'Wat wél zin heeft, is dat Vlaanderen binnen de Belgische diplomatie een belangrijke rol speelt. Kan een land als België het zich veroorloven om vier diplomatieën naast elkaar te hebben? De vraag stellen is ze beantwoorden. Daarmee leid je alleen maar de aandacht af. Langs vier verschillende kanalen naar investeerders trekken, is zelfs contraproductief.'"
Mijn bedenkingen: door de opening van een Vlaams Huis in New York geeft de Vlaamse Regering voldoende argumenten aan de 'tegenpartij' om tijdens de volgende ronde van de staatshervorming komaf te maken met zulke 'constructies'. Peeters schiet zelf in zijn voet!
En de krant besluit het artikel:
"Volgende week opent de minister-president een Vlaams Huis in Madrid (Spanje). Dat zal de tiende Vlaamse stek in de wereld zijn."
Mijn bedenking hierbij: Er zijn nog 189 democratische landen in de wereld en zeker driemaal zoveel meer gewesten! Ik zie dat Vlaanderen goed bezig is! Ik zou zeggen: doe zo verder, binnenkort zitten we terug in de Middeleeuwen waar iedere stad(staat) een vertegenwoordiger had in het buitenland, daar waar de mondialisering (financiel en economisch) Vlaanderen nu teistert tot en met!
Ik las op de website van 'De Standaard', in verband met de kandidatuur van Leterme als opvolger op de verkiezingslijst van West-Vlaanderen voor de komende regionale verkiezingen van 7 juni e.k., hetgeen volgt:
"Voor het federale niveau wordt Leterme genoemd als minister van Buitenlandse zaken. Als dat scenario zich voordoet, heeft het weinig zin om zijn Vlaams mandaat op te nemen. 'Kiezersbedrog' zou CD&V vijf jaar geleden hebben geschreeuwd. De partij voerde toen actie tegen de paarse kopstukken die een jaar na de kamerverkiezingen in 2003 de overstap maakten naar het Vlaamse niveau.
Een zaak is kristalhelder: Yves Leterme heeft zijn vertrek als premier nog niet verteerd. Hij voelt zich onterecht aangepakt en wil zo snel mogelijk terug een rol van betekenis spelen. Voor buitenstaanders is het niet meteen duidelijk welke strategie hij voor ogen heeft.
Aanvankelijk wilde hij zich laten 'witwassen' door de onderzoekscommissie die zich buigt over een mogelijke inbreuk op de scheiding der machten in het Fortis-dossier. Maar die weg is verre van zeker. Daarom lijkt het er op dat hij nu op alle mogelijke paarden wil wedden. Daarbij loopt hij gegarandeerd een aantal partijgenoten voor de voeten. 'Opgelet, Yves Leterme staat hevig', vertelde een goedgeplaatste waarnemer eerder deze week. Hij kreeg snel gelijk."
Mijn bedenkingen:
Leterme (en ook Vandeurzen in Limburg, die zelf de kop trekt!) heeft geen enkel ethisch gevoel, geen enkel waardebesef van hoe het moet in de politiek en hoe de kiezers reageren. Enkel de "blote macht" telt nog voor hem. Zo vlug mogelijk terugkomen, dat is de boodschap!. Gaat het niet via de "Commissie" dan moet de kiezer maar uitsluitsel geven. Wat een mentaliteit!
Niet alleen heeft hij het Land op de rand van de afgrond gebracht door zijn onmacht gedurende maanden te tonen om een federale regering te kunnen vormen, maar eens gevormd, heeft hij er niets van terecht gebracht. Meer nog, als Premier zou hij het goede voorbeeld dienen te geven, heeft hij getracht de Rechterlijke Macht te beïnvloeden in het Fortis-dossier.
Zo een politicus is - hij heeft de kans gehad - een volledige mislukking in het kwadraat! Hopelijk heeft de 'weldenkende' vlaaming dit nu ook begrepen en zal hij zulke figuur niet meer met 800.000 voorkeursstemmen in de hemel prijzen!
Ik las zoejuist op de site van "De Standaard" hetgeen volgt, in verband met de 'neen-stemming' gisteren op de BAV van Fortis.
"Over het plan om 125 miljoen aandelen van Fortis Bank in te brengen bij de stemming, volgt Van Rompuy de uitleg van Reynders. 'Dit was geen idee van de regering, maar van de Raad van Bestuur van Fortis Bank zelf.'
Dat er bij het inbrengen van de 125 miljoen stemrechten sprake zou zijn van een 'staatsgreep', ontkent de premier. De aandeelhouders zouden hun toestemming moeten geven over de ingreep.
Uiteindelijk werd er zelfs van afgezien om toestemming te vragen om de aandelen te laten meestemmen. Maar waarnemers wijzen erop dat veel twijfelaars beslisten nee te stemmen toen dit voornemen uitlekte.
De hele discussie over dit aandelepakket heeft echter de doorslag niet gegeven, aldus Van Rompuy. De nee-stem van Ping An, de Chinese aandeelhouder die 5 procent van Fortis bezit, deed dat wel."
Mijn bedenkingen hierover:
=> Dat het de Raad van Bestuur van Fortis is geweest, die het idee had om deze 125 miljoen aandelen in de stemming te brengen, zal wel zo zijn. Maar wie is eigenaar van Fortis: de Staat! En dat is de Minister van Financiën (die daarvoor verantwoordelijk is). Ofwel wist hij daar niets van, treft hem dus geen schuld, maar dan moet hij dit ook zeggen, hetgeen hij niet doet. Dus, wist Reynders er wel van, wou hij de stemming 'vervalsen' en in de richting duwen die de zijne is. In dat geval zou hij best, Reynders, de eer aan zichzelf houden. Dit gebeurt dus niet en Van Rompuy dekt hem. Dat had ik niet verwacht van de Premier!
=> De schuld van het 'nisgaan' van de stemming (neen i.p.v. ja) zoeken bij de Chinese aandeelhouder Ping An, is, volgens mij een zeer zwak argument. Inderdaad Ping An is in het bezit van 5 % van de aandelen van Fortis, maar er zijn nog 95 % aandelen die niet in handen zijn van deze Chinese aandeelhouder. Er waren ongeveer 20 % aandelen vertegenwoordigd op deze BAV van Fortis. Ongeveer 10 %, waaronder de 5 % van Ping An, heeft "neen" gestemd. Dat is juist! Maar, het zijn de 80 % aandelen die niet vertegenwoordigd waren op deze BAV, die er oorzaak van zijn dat de uitslag niet "ja" geworden is. Als het zgn. project van de Regering zo positief zou zijn geweest, waarom zijn dan niet ten minste de helft van deze 80 % aandelen komen opdagen?
De teerlingen zijn geworpen deze namiddag! Ik heb live de BAV van Fortis meegemaakt via Internet.
Ik vind het een historische stemming: aandeelhouders die hun spaarcenten in vertrouwen gegeven hebben aan een nationale instelling die Fortis toch is en die zich niet hebben in de doeken laten doen door het management en vooral voor de federale verantwoordelijken.
De regering is volledig in de fout gegaan met zijn beslissingen inzake Fortis. Dit was al zeer duidelijk verleden jaar: op enkele dagen de grootste bank van het Land verkopen aan Frankrijk en Nederland voor een appel en een ei! Het argument dat het allemaal vlug moest gaan, dat men de markt (=beurs) moest voor zijn (dus beslissingen tijdens het week-end én dan nog 's nachts) kunnen alleen maar de indruk versterken dat er zeer amateuristisch is omgesprongen in dit dossier.
De pogingen die zowel Leterme als Vandeurzen hebben aangewend om de gerechterlijke macht te beïnvloeden inzake de zaak Fortis, hebben de val van de regering Leterme I tot gevolg gehad.
Het zeer vlug op de beenbrengen van Van Rompuy I kort vóór het eind van het vorige jaar was o.m. ingegeven door de algemene slechte economische toestand in de wereld, Europa en ons Land, maar vooral opdat deze regering het dossier Fortis diende op te lossen.
En wat zien we nu: na angstvallig geweigerd te hebben te onderhandelen met de aandeelhouders, na een in de bredere media een campagne gevoerd te hebben om haar standpunt, zienswijze, kost wat kost, er door te halen, hebben we nu het resultaat. Neen over gans de lijn!
Ik kom pas te vernemen dat er pogingen ondernomen werden door de Regering om de stemming te vervalsen (door aandelen in het bezit van de Regering, die niet stemgerechtig zijn) te laten meetelen. Zulke acties vind ik schandalig!
Het besluit van dit alles is zeer duidelijk. We worden geregeerd door een bende gewetenloze kerels. Spijtig voor de Eerste Minister: hijzelf is wel een eerlijk man, maar hij wordt omringd door anderen die het niet zo nauw nemen met de politieke moraal en met het beleid van dit land.
Gevolg van het verhaal. Hou ermee op! Laat ons stemmen in juni e.k. Het Land kan er alleen maar beter bij varen!
Ik moet toch echt mijn best doen om niet te vervallen in gezegdes die ik las op tal van fora op Internet i.v.m. de tragische massamoorden die enkele dagen plaatsgrepen in een kinderverblijfplaats te Dendermonde.
Wat daar gebeurd is, is niet onder woorden te brengen, niet te beschrijven, niet in menselijke taal te vatten. Onschuldige zeer jonge levens, zonder verweer, zonder één aanwijsbare reden, koel te lijf gaan en afmaken.
Ik, zoals alle mensen in dit Land en zelfs erbuiten, kan enkel maar medeleven met de getroffen familieleden, die een immens verdriet moeten doorstaan. Hen kan ik zeggen dat dit leed gedeeld is, want het kan iedereen overkomen. Niemand in onze maatschappij is veilig voor zulke niet te voorspellen gewelddaden.
Allen moeten we ook even nadeken over de evolutie in onze samenleving. Geweld in woord, in beeld en in gedrag moeten we zo veel mogelijk vermijden. Ons meer vredelievend opstellen met de medemens en alle anderen, ook diegenen die ons niet zo zeer aan het hart liggen. Mensen die onzelf pijn gedaan hebben zonder aanwijsbare reden, kunnen vergeven. Dit is niet zo gemakkelijk, maar ernaar streven is zeker en vast al de moeite waard!
Kleine anecdote: in 2007 haalden deze drie banken een gezamelijke winst binnen van 10 miljard. Vandaag is hun gezamelijke beurswaarde... 10 miljard!"
Nu Leterme vervangen is door de ex-Voorzitter van de Kamer heeft het Land terug een regering. Hopelijk om te regeren. Na 18 maanden van 'echte miserie' heeft het Land inderdaad nood aan een krachtdadig beleid om zowel de financiële als de economische crisis op te kunnen lossen.
De afgang van Leterme en Co was een zeer slecht stuk 'politieke vaudeville', nog nooit gezien in dit Land. Elke inwoner van dit Land heeft zeer bange momenten meegemaakt op het ogenblik dat de Premier met zijn Ministers urenlang, opgesloten in hun 'bunker' van de Lambermont, hun postjes trachten te redden! En dit in tijden waar elke dag de media verhalen brengen over afslankingen, ontslagen en tijdelijke werkloosheid in de industriële- en dienstensector.
Elk eerbesef is ver, zeer ver zoek bij de Letermes en de Vandeursens. Welke mentaliteit om ongestoord toch te willen doorgaan! Zulke politici kunnen we best missen. Waar zijn de Tindemansen, de Maartens en de Verhofstates! Zij hadden niet alleen een visie, een 'présence', maar ook een 'politieke moraal'!
Nu is het de beurt aan Herman Van Rompuy. Van hem kan gezegd dat hij zuiver in zijn schoenen staat. Hij is niet alleen intelligent, beschikt over een zeer grote ervaring, maar is vooral een 'denker', een 'filosoof' en heeft een groot besef van de plicht om zijn taak tot een goed eind te brengen.
Dat hij de job van Premier niet wou ambiëren is, volgens mij, flauwe kul! Eerste Minister worden is de natte droom van elke rechtgeaarde politicus. Welke kardinaal wil geen Paus worden? Dat hij dat zegt en schrijft in alle talen, siert hem ten zeerste. Maar het is de 'logica' van "La Libre Belgique" of deze van de "jezuiëten". De andere op een verkeerd been zetten om zo beter zijn slag thuis te kunnen halen.