Partir sans sortir. - Een Dagboek van Blauwe brieven .
29-08-2007
De kracht van koppen
Ze liggen naast mij. Als gestapelde gedichten. De boeken waarmee ik de ochtend opensla. Hun namen lijken mij al verborgen verhalen.
Een stenen moeder. Mijn tweede stem. Lof der lankmoedigheid. Loerhoek. Blauwzieke badkamer. Alle uitbarstigen. Laat alle deuren op een kier. en o, zo levensecht : De prijs van de passie. Trouw aan ontrouw.
Ze liggen op elkaar en lijken zo wel een novelle. Het leven geschreven in titels.
Ik had vanochtend kunnen kijken naar het blauw. En luisteren naar het fluisteren van de wind. Mijn gedachten laten weken op de dauw.
Maar in mijn handen hoor ik schrijvers. Intenser dan ik kijken kan.
Neen, een kopje staat er niet zomaar. Zelfs leeg heeft het een tweede leven. Het bewaart ochtend of verzamelt herinnering.
Zo ook, kan dat gebeuren met het licht. Het ligt dan zonder ogen te wachten op een boek. Gebundelde aarzeling van woorden.
Het betasten van het leven. Wat nog moet komen. De dood. Als een oefening. En het leven. Om te leren verliezen.
Daarom staat er een kopje. Ook al is het leeg. Op de daartoe bestemde plaats. Na genot, een etalage van gemis. En licht. Gevangen om te lezen. Wat een ander reeds wist.
Wat een zin. Van Sam de Graeve in DSL van gisteren, vrijdag. Schrijven, het lijkt eenvoudig.
Vandaag de dag krijg je heel wat publiciteit rond 'Creatief schrijven'. Er zijn handige jongens, ook dames, die brood zien in de 'schrijfdrift' van aanstormende pennenlikkers.
Je kan het hen niet kwalijk nemen. Niet iedereen verkoopt warme broodjes of bloedpens.
Op donderdag 9 september 2004, schreef Gilbert Roox in De Standaard der Letteren, onder de kop 'Schrijfzucht' ondermeer dit: "De bruggepensioneerde in deze contreien die nog geen boekje geschreven heeft, krijgt meteen een prijs."
"Op de persoonlijkheidsmarkt van het Internet is iedereen alleen bezig met zichzelf te promoten, niemand luistert. Eigenlijk stort je je ziel uit in een leegte."
Ook nagels met koppen. Ik ben geen bruggepensioneerde, maar een échte gepensioneerde. Kan dus rustig verder schrijven. Heb immers nog geen cursus gevolgd of boekje gevuld. Ik maak deel uit van "De naakte massa" (Jeffrey Rosen). Hoor het zwarte gat reeds suizen in de leegte.
Een lieve oma schreef me een vertederende reactie. Een stukje:
ik wou dat ik hem kon ontmoeten, dat lieve, flexibile afrikaantje. misschien zijn de geuren van Afrika reeds weggeschrobt. of zit er toch nog een beetje rode aarde, achter zijn linkeroortje.
ik zou hem toefluisteren dat ik ook van Afrika hou, misschien gelooft hij mij wel.
...
een oma
Dag lieve Oma,
Rode aarde. Zou de aarde kleuren van het bloed? Het verdriet van verschroeide tranen?
Geluk in grote ogen, witte lachende tanden. Dat is Afrika in de brochures. Ze dansen voor de gestresseerde blanke man.
Hij komt 'armoede consumeren'. Om nadien, enkele weken terug thuis in het paradijs, minder snel te 'verzuren'.
Afrika, en ik denk aan bootvluchtelingen, mensen die liever sterven op het water dan te verhongeren op de rode aarde.
Een moeder vertelt dat haar zonen zelfmoord pleegden omdat ze haar niet meer konden helpen.
Congo, Rwanda, Soedan, Somalië, Niger, Ethiopië ... Allemaal Afrika ... Aids en verbod op condooms en medicatie ... Corruptie op elk echelon.
Van de gerant in de auberge, die het geld in eigen zak steekt, als er 's nachts nog een toerist over de vloer komt, de boekhouderS die met geld gaan lopen, de aannemer ... de politieman, de dedouanier ... a neverending story van armoede en wanhoop ...
Vergat ik de krijgsheren en de regeringen?
Afrika, wat ben jij mooi tijdens je vakantiedagen. Helaas, willen ze jou allemaal verlaten ...
Lieve oma,
deze woorden mag je me niet kwalijk nemen. Ze zijn niet bitter. Klagen ook niet aan. Ze zijn alleen maar verdrietig ...
Een opa die niet naar Afrika wil die hier het geluk maar voor op te rapen vindt
PS.
Voor alle duidelijkheid: Afrika is een schitterend continent voor mensen met geld. Zelfs voor ontwikkelingshelpers met 'westerse statuten'. Voor 'les nouveaux riches'. O ja, die zijn er ook daar. De kustlijn van het dorp waar m'n dochter woont wordt vol gebouwd met villa's. Haar vennoot noemde me het onlangs 'Blankenberge'.
Afrika is wellicht zo verschillend als elke zandkorrel.
"Actie is de vijand van de gedachte." Dixit Anthony Hopkins tegen Nicole Kidman in "The human Stain". Naar een boek van Philip Roth.
OK. Maar "de vriend van het vergeten", pleit ik pro domo.
Vanmorgen, weer maar eens, ontredderd door een telefoon van ex. Kleinzoon klaagt van hoofdpijn. Dat doet hij nu al weken. De dokter stelde: "dat zal wel van de spanning zijn."
Nu nog, na drie weken?
Dit soort 'incidenten' laat mij, lome reus op lemen voeten, al wankelen. Kan je je inbeelden hoe ik het leven door laveerde? Angst zit in elke gen van mij.
Hoe en waarom?
Vergeten en aanvaarden. Het adagium van een versleten mens.
Ik heb meteen m'n personeel geconfisceerd. Stofzuiger en dweil. En het huis gereinigd van gedachten.