RELIGIE
Inhoud blog
  • ARMAGEDDON EN ONGEDIERTE
  • VANWAAR KWAM DIE STER ?
  • ONTWERPEN EN ONTWERPERS ?
  • BETROUWBAARHEID VAN DE BIJBEL
  • BINNENKORT GEEN LIJDEN MEER

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    ZIN EN ONZIN RELIGIE
    16-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WETENSCHAP EN BIJBEL

    WETENSCHAP EN BIJBEL.

     

    Ref :    Ontwaakt van Februari 2011.

     

    Probleem:        Tegen heug en meug in wil het wachttorengenootschap – voor de zoveelste keer weeral - aantonen dat er in de bijbel redenen te vinden zijn voor het wetenschappelijk verdedigen ervan. Zelfs deinzen ze er niet voor terug om omgekeerd te redeneren.

    argeloos loopt menig goedgelovig lezer op deze menier in de val. Het genootschap weet echter maar al te goed dat haar lezers snel vergeten en gemakkelijk slikken wat hen voorgeschoteld wordt.

    Als er iets in de bijbel staat dat in harmonie is met de wetenschappelijke feiten – en het mag dan al héél, héél toevallig zijn – dan springen ze erop om aan te tonen dat de gehele bijbel wetenschappelijk verant-woord is. Over wat niet klopt zwijgen ze dan wel in alle toonaarden.

    De juiste redenering moet net het omgekeerde zijn.  De bijbel bestaat reeds veel langer dan wat de wetenschap ons in de laatste paar honderd jaar heeft geleerd. Nu komt die wetenschap echter niet aan met de bedenking dat  het wel zo zal zijn omdat het in de bijbel staat, maar met feiten waar niemand tussenuit kan – ook al zijn ze niet in harmonie met de bijbel, of spreken ze die ronduit tegen.

    Noch historisch, noch medisch, noch feitelijk kan de bijbel aanspraak maken op gegevens die bertouw-baar zijn.

    Dat de bijbel naar zichzelf verwijst als een bron die te vertrouwen is heeft geen enkele waarde. Bvb :

    (Romeinen 1:20)

    Want zijn onzichtbare [hoedanigheden] worden van de schepping der wereld af duidelijk gezien, omdat ze worden waargenomen door middel van de dingen die gemaakt zijn, ja, zijn eeuwige kracht en Godheid, zodat zij niet te verontschuldigen zijn.

    Bovenstaand vers is in feite nietszeggend en alleen op de toendertijd bestaande kennis en algemene opvatting gebaseerd.  Onzichtbare hoedanigheden of dingen waarnemen dus. Een zuivere veronder-stelling. In die tijd was er praktisch niets anders dan gewoon waarnemen.

    (Psalm 19:1-2)

    De hemelen maken de heerlijkheid van God bekend; En het uitspansel vertelt van het werk van zijn handen.  2 De ene dag na de andere dag doet spraak opwellen, En de ene nacht na de andere nacht spreidt kennis tentoon.

    Met andere woorden: wetenschappers en astronomen die, de echte grootsheid en onmetelijkheid van het heelal hebben ontdekt en nauwkeurig bestudeerd, zouden niet te verontschuldigen zijn. Zij wijken immers nogal wat af van het standpunt dat onkundigen in de oudheid dachten te weten, oa, dat god daar de sterren en de hemellichamen had geplaatst en dat het hemelgewelf rond de aarde draaide – zie genesisverslag, voor zover men dit een verslag kan noemen. Zeker gaan verslag van feiten, noch van waarneming.

    In het tweede onderkopje op blz. 22 van die Ontwaakt staat eveneens een totaal irrelevant gegeven.

    “Alleen god kan antwoord geven op vragen als:

    1.      Waarom bestaat het heelal?

    2.      Waarom is er zoveel leven op onze planeet, met inbegrip van intelligent leven ?

    3.      Als god almachtig is, waarom laat hij dan het kwaad en lijden toe ?

    4.      Is er leven na de dood ?

                Geeft god antwoorden op die vragen?”

    Ja, zegt het genootschap. Neen zegt de wetenschap.

    In feite kunnen we nergens een antwoord vinden dat afdoende argumenten bevat om als betrouwbaar te worden beschouwd. Alleen de bijbel geeft vage aanwijzingen die wetenschappelijk gezien zeker waardeloos zijn.

    We kunnen ons evengoed vragen of diezelfde intelligentie niet de oorzaak van zoveel kwaad is.

    Of waarom er zoveel lelijke en slechte, giftige en afschuwelijke dingen gemaakt zijn.

    Zulke vragen stelt men best aan pietje snot.

    Ook wordt E. Schrödinger aangehaald ter verdediging van dit artikel. Nu is Schrödinger reeds een tijdje overleden en hij was overbekend voor zijn quantummechanica die niet zozeer opliep met het bestaan van god of van een god, maar meer bepaald in het ontkennen ervan. Dit kan dus weer bekeken worden als een vorm van misleiding, dan het erkennen van zgn. bijbelse wetenschap.

    Het bijbels beantwoorden van bijbelse vragen is gelijk aan iemand die zegt – en ervan overtuigd is - dat hij gelijk heeft omdat hij zelf zegt dat hij gelijk heeft.

    Trouwens, op geen van die vier vragen is er een degelijk antwoord dat enige vorm van bewijs inhoudt.

    Het aanhalen van een tekst uit :

    (2 Timotheüs 3:16)

    De gehele Schrift is door God geïnspireerd en nuttig om te onderwijzen, terecht te wijzen, dingen recht te zetten, streng te onderrichten in rechtvaardigheid,

    is zeker geen bewijs, en steunt niet op waarheid. Inspiratie uit de bijbel kan gewoon alleen van een stelletje fanatici komen en diet met de grootste omzichtigheid behandeld te worden.

    Ten andere de brief zelf is niet van Paulus afkomstig maar een toevoeging van een of andere apologeet uit latere tijden. En wat nog meer is; de interpreteerbaarheid van de gehele bijbel (OT en NT) is zo groot dat er in latere tijden een enorme verscheidenheid aan gedachten begon te bestaan – naast de reeds bestaande verscheidenheid -  en dat de roomse kerk, dat reeds een insituut was geworden, er de inquisitie voor uitvond  om haar eigen schandelijke dogma’s erdoor te drukken.  Je zou nu van een almachtige god toch wel mogen verwachten dat zijn bijbel helemaal niet interpreteerbaar is en dat hij er via zijn “machtige” onderdanen op zou toezien dat alles – kwestie onderricht - goed verloopt. En minstens dat hij geen zulke barbaarse wreedheden zou toelaten – brandstapels – folteringen – uithongeren – verbeurdverklaringen, enz.

    Wat voor een dwaasheden kunnen de getuigen nog meer verkopen ? De bijbel is juist omdat het in de bijbel staat. Kom zeg !!

    Zulke redeneringen zijn op zijn minst, kompleet krankzinnig en misbruiken het vertrouwen van normale mensen.

    Dat er vroeger valse goden werden aanbeden, veranderde in de loop der tijden omdat er tenslotte zoveel waren en omdat mensen uit andere streken elkaar, en hun mythes, beter en beter konden leren kennen, via handel en de griekse taal (koinè-grieks) die over het geheel der landen rond de Middellandse zee werd gesproken.

    De wirwar van goden was tenslotte een doolhof geworden en de eenvoudigste oplossing bestond erin alles samen te vatten in één enkele almachtige god die alle eigenschappen die men zich kon indenken bezat.

    Zelfs in de bijbel kan de zéér aandachtige lezer bepaalde zinspelingen op diverse goden terugvinden.

    Bij de islam vinden we hetzelfde verschijnsel. In Mekka (kaaba)  werden ongeveer 300 goden aanbeden. Mohammed benadrukte dat er in feite maar één god (Allah) was die al die anderen onder zich had. (Voorheen Il-lah als een van de stamgoden). Mettertijd kwamen er bepaalde kleine variaties op die dingen en is het moeilijker geworden om zich de vroegere denkwijzen eigen te maken.

    Dat er dus in het OT bepaalde, zogezegde, “profeten” staan die verwijzen naar één en dezelfde almachtige god heeft tot nu toe geen snars te zien met ware wetenschap. Trouwens, de profeten” die naar iets anders verwezen werden niet in de canon van het OT opgenomen.

    De profeten” die wel naar god verwezen en “profetieën” uitten waren zelf verkeerd omdat:

    1.      De profetieën nooit in vervulling gingen.

    2.      De gebeurtenissen achteraf werden opgetekend als een soort van pre-geschiedenis, gesteund op mondelinge overleveringen.

    3.      Ze geen enkele bron van wijsheid bevatten.

    4.      Niet op waarheidsgetrouwheid kunnen getoetst worden.

    5.      Ze in bepaalde gevallen moedwillig slecht vertaald zijn en even moedwillig de lezer misleiden.

    Vb. uit deze ontwaakt :

     (Jesaja 40:22)

    Er is er Een die woont boven het rond der aarde — waarvan de bewoners als sprinkhanen zijn — Degene die de hemelen uitspant net als een fijn gaas, die ze uitspreidt als een tent om in te wonen,

    In die tijd kon men zich niet indenken dat er sterren op miljoenen lichtjaren ver stonden.

    Het rond der aarde heeft in de hebreeuwse schrift evengoed betrekking op een ronde platte cirkel als op een bolvorm.  Het hangt er alleen vanaf wat je liefst hebt om je stellingen te verdedigen.

    Als Jezus verzocht wordt door satan, dan toont die vanop een hoge berg alle koninkrijken der aarde.

    Dat kan dus niet als men dacht dat de aarde een bol was, want dan is zelfs de hoogste berg onvoldoende.

    (Mattheüs 4:8-9)

    8 Wederom nam de Duivel hem mee naar een ongewoon hoge berg, en hij toonde hem alle koninkrijken der wereld en hun heerlijkheid, 9 en hij zei tot hem: „Al deze dingen zal ik u geven indien gij neervalt en een daad van aanbidding jegens mij verricht.”

    Wat meer is, noch Jezus, noch satan, noch om het even welke bijbelschrijver wist van het bestaan van China, Australie, Amerika en andere werelddelen. Had je gezegd dat er indianen woonden in Amerika, dan werd je wellicht opgesloten. Men dacht echt dat de aarde een platte schijf was.

    Om even een ideetje te opperen:  in vorige Ontwaakts werd de wijsheid van de schepper nog maar eens benadrukt door te beklemtonen dat god de aarde vrijwaarde van grote komeetinslagen door de buitenste planeten. Die laatsten zorgden ervoor dat de meeste kometen door hen werden opgevangen.

    Noemt men dat dan de wijsheid van de schepper ? De simpelste mens op aarde had eerder gezorgd – indien die almacht hem eens was gegeven – dat er geen kometen waren. De schepper zelf  lijkt bij zo een oplossing wel het proto-type van een onnozelaar.

    Dat de oude israëlieten de overtuiging bezaten dat de aarde een stilstaand vlak was wordt verder gesug-gereerd door het bevel van Jozua die de zon tijdens een moordpartij wilde laten stilstaan.

    Had hij geweten dat de aarde rond de zon draaide, dan zou hij gezegd hebben:  “aarde sta stil.”

    (Jozua 10:12-13)

    12 Toen was het dat Jozua ertoe overging tot Jehovah te spreken, op de dag dat Jehovah de Amorieten aan de zonen van Israël overleverde, en hij zei vervolgens voor de ogen van Israël: „Zon, sta onbeweeglijk boven Gibeon, En maan, boven de laagvlakte van Ajalon.” 13 Bijgevolg bleef de zon onbeweeglijk staan, en de maan stond werkelijk stil, totdat de natie zich op haar vijanden kon wreken. Staat dit niet geschreven in het boek van Jasjar? En de zon bleef midden aan de hemel staan en haastte zich ongeveer een hele dag niet om onder te gaan.

    Zulke dingen zijn trouwens helemaal geen wetenschap maar stomme verhalen uit een even stomme tijd die dan nog meer stomme fictie is dan wat anders. Zoiets bewijst dat men helemaal niet wist dat de aarde bolvormig was (integendeel). Wetenschap zegt u ??

    Om de wachttorenorganisatie even te helpen nadenken over wetenschap heb ik hier enkele onweten-schappelijke bijbelse stompzinnige zottigheden opgerakeld:

    1. (2 Koningen 2:23-24) . . .Nu ging hij vandaar op naar Bethel. Terwijl hij de weg opging, kwamen er kleine jongens uit de stad, en zij gingen hem beschimpen en bleven tot hem zeggen: „Ga op, kaalkop! Ga op, kaalkop24 Ten slotte keerde hij zich om en zag hen en smeekte kwaad over hen af in de naam van Jehovah. Toen kwamen er twee berinnen uit het bos en verscheurden vervol-gens tweeënveertig kinderen van hun aantal. ………………………………… wat denk je wel ? …Stonden die kinderen hun beurt af te wachten tot die berinnen hen aanpakten?  Noemt u dit in overeenstemming met wetenschappelijke feiten ?
    2. 2 Koningen 6:5-7) . . .Het gebeurde nu dat er een zijn balk velde, en het bijlblad zelf viel in het water. Toen riep hij luid en zei: „Ach, mijn meester, want het was geleend!” 6 De man van de [ware] God zei toen: „Waar is het gevallen?” Hij wees hem dus de plaats aan. Onmiddellijk sneed hij een stuk hout af en wierp het daarheen en deed het bijlblad drijven. 7 Hij zei nu: „Haal het voor u op.” Terstond stak hij zijn hand uit en greep het………. ……………………Moet daar uitleg aan gegeven worden om aan te tonen dat zoiets helemaal niet kan ? is dit wetenschap of is dit een soort van kermisgegoochel ? 
    3. Bijbelteksten En Jehovah God ging ertoe over de mens te vormen uit stof van de aardbodem en in zijn neusgaten de levensadem te blazen, en de mens werd een levende ziel. 8 Voorts plantte Jehovah God een tuin in Eden, ………………………………………………………………………………dit zou volgens de uiterst belachelijke chronologie van het wtg in 4026 voor chr zijn gebeurd. Dat er zelfs in primitieve nederzettingen in Israël reeds mensen woonden rond 10.000 voor christus is wetenschappelijk en archeologisch onaanvechtbaar. Europa kende reeds bewoning ruim vóór 30.000 voor chr. (zoek zelf eens: Cro-magnon / neanderthalers / homo sapiens / enz.) de bijbel toont eens temeer aan dat ze door de wetenschap als een kaarten-huisje ineendondert. Ga gerust enkele 100.000 jaar achteruit.
    4. Een maagd die zonder penetratie en zonder sprema toch bevrucht wordt door een onkenbare “heilige of geile geest” om dan nog wel een zoon te baren die de wereld zou redden…..Zot zijn doet geen pijn, maar het is en blijft zot.
    5. Diezelfde zoon die eventjes op het water gaat lopen en een ander aanspoort dit ook te doen zodat die laatste bijna verzuipt. Diezelfde was er zeker van dat dit de messias was.
    6. Vijfduizend mensen die met één mandje brood en vis te eten wordt gegeven en dan nog wel tot verzadiging toe. En zie er blijven nog meer restjes over dan eerst.
    7. Een lamme die na aangeraakt te zijn toch weer kan lopen alsof hij olympisch kampioen is geworden.
    8. Een aantal doden (negen volgens de bijbel) die levend worden.
    9. Een kruikje met olie dat na het overgieten van die olie in een enorm aantal grotere kruiken nog niet eens leegraakt.
    10. Een zotte profeet die 390 dagen op één zijde ligt en 40 dagen op zijn andere, ziet op een wagen van zijn god overal lichtjes. In psychiatrische instellingen zijn er zo veel opgenomen.
    11. Een man die ketens verbreekt omdat hij door demonen bezeten is. De onbevlekt geborene doet de bezetenheid verdwijnen door de demonen in 2000 zwijnen te sturen die zich op hun beurt gaan zelfmoorden door in het water te springen. Sterven de demonen ook – kan dat ??
    12. Een dode – gekruisigde – door het hart doorboorde – in lijnwaad gewikkelde – in een graf gelegde man die na drie dagen nergens meer is te vinden omdat hij is opgestaan en later zichtbaar naar de hemel is opgestegen.
    13. Boeien die bij apostelen vanzelf loskomen, gevangenispoorten die gewoon eventjes voor de betrokkenen opengaan en bewakers die stevig liggen te bewaken in hun slaap.
    14. Water uit de rotsen kloppen en voor 3miljoen isra’s met hun grote veestapel te drinken zorgen.
    15. Manna dat vanuit de hemel komt gevallen en drie miljoen mensen te eten geeft. Deze keer worden de koeien en schapen niet gevoed.
    16. Jona die door een grote vis is opgeslokt en na drie dagen van zuurstofgebrek en bijtend maagzuur van die vis te hebben weerstaan , uitgespuwd wordt en blijgezind naar Nineve opstapt.dat die vis geen gekke boodschappers lustte is zeker geen wonder.
    17. Blinden die na aanbrengen van speeksel vermengd met slijk van de grond terug zien.

    En zo zijn er nog tientallen en meer dommigheden terug te vinden in dat blijkbaar geïnspireerde schrift.

    De Rode zee die splijt – drie miljoen isra’s die gedurende veertig jaar in de Sinaï rondwandelen op vakantie – een getraind egyptisch leger dat graag verdrinkt -  Salomo die duizend vrouwen en concubines heeft – enz, terwijl archeologen en andere wetenschappers zonder uitzondering beweren dat daar nergens een spoor van terug te vinden is omdat het gewoon niet mogelijk is. Ze zijn er nooit geweest.

    De wetenschap bewijst ten andere op velerlei wijze dat wonderen niet mogelijk zijn gezien de natuur-wetten nooit ofte nimmer kunnen overtreden worden. Als god zijn eigen gemaakte wetten zou overtreden – naar zijn wispelturigheid of willekeur – dan is hij voor geen cent meer te betrouwen. Nu trouwens ook niet.

    Maar ja, de getuigen die sinds meer dan 100 jaar van de daken schreeuwen dat gods ingrijpen voor de deur staat, zijn wel genoodzaakt om in die wonderen te blijven geloven, want de gehele schrift is voor hen wél door god geïnspireerd….Het WTG is een Wishfull Thinking Generation.

    Persoonlijk zou ik ook wel willen dat wonderen door de wetenschap als uitzonderlijk te bewijzen feno-menen worden aanvaard – maar niets daarvan. Één wonder is bvb genoeg, nml : dat god zijn bestaan zou bewijzen. Mensen zouden graag een sterk geloof hebben indien dit zo was.

    Maar dan kunnen wij niet te doen hebben met een slachter die in het verleden de zon deed stilstaan om de amorieten uit te roeien – met uitzondering van de maagden ?.

    Dan kunnen wij niet te doen hebben met een monster dat in Armageddon een 6,6 miljard mensen zal afslachten…

    Dan kunnen wij niet te doen hebben met een halve gare die een boek laat volschrijven dat op tientallen manieren zeer dubbelzinnig kan geïnterpreteerd worden. Santé zeg !

    Zij die onvoorwaardelijk geloven dat de gehele schrift letterlijk moet worden genomen – en dit zijn niet alleen de getuigen – moeten proberen eventjes mijn raad op te volgen:

    1. Een cursus die tot redeneren aanspoort gaan volgen.
    2. Een opname in een psychiatrische instelling voor minstens één jaar.
    3. Leren nadenken om realiteit van fictie van elkaar te onderscheiden.
    4. Eerlijk leren zijn met zichzelf en eraan denken dat geld toch kan stinken.

    Een organisatie die beweert onder leiding van gods geest werkzaam te zijn, maar de ene vergissing en leugen na de andere, op elkaar stapelt,  zoals niemand anders het kan dan religieuzen dit doen, is het echt niet waard om een organisatie genoemd te worden. Ten andere: in naam van god of in naam van pipo is veeruit hetzelfde.

    Ondanks het feit dat ze nu toegeven dat scheppingsdagen een niet te bepalen lengte hebben, misleiden ze hun leden door vast te houden aan een 7.000 jaar durende zevende scheppingsdag. De voorziene tijd van het einde is reeds ettelijke keren verschoven en armageddon zou komen in 1874 - 1914 – 1925 – 1945 – 1975 – 2000, waarna gods koninkrijk zou aanvangen. Stomme gedachten die nergens, maar dan ook nergens toe leiden. Wetenschap zegt u nog steeds ??

    Er is toch geen enkel verstandig mens die er nog kan in geloven ?

    Desondanks blijft  elke getuige in de prediking van deur tot deur beweren dat gods ingrijpen voor de deur staat. Elke ramp of catastrofe is bijgevolg koren op de molen van hun gezever.

    Slotopmerkingen.

    *Praktisch geen bijbelse gegevens zijn letterlijk op te vatten.

    *Soms lijkt het geheel wel allegorisch te zijn en moet men zelfs in de gnostiek zoeken om enigerlei verklaring te bedenken. En dan moeten we nog opletten.

    *Iedereen kan natuurlijk denken wat hij wil, maar lang niet iedereen heeft het gelijk aan zijn kant omdat hij het zus of zo denkt.

    *Het zou dus goed zijn om degelijke overwegingen te maken en er een aanzienlijke hoeveelheid weten-schappelijke feiten bij te halen om zich van alles te vergewissen.

    Groetjes…….. vlamme

    15-03-11

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    16-03-2011, 14:33 geschreven door vlamme  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/10-21/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 14/03-20/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!