350 gr. raapstelen 1,5 kg aardappelen 200 gr. spekblokjes 2 uien 2 appels citroensap 1 dl melk --------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Was de raapstelen, snijd ze in kleine stukjes, was ze en laat ze
uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Schil de appels, boor de
klokhuizen er uit, snijd ze in plakken en besprenkel ze met citroensap. Laat in
een pan de spekblokjes uitbakken, voeg de uien toe en laat deze even mee bakken.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk en wat peper door.
Schep dan de raapsteeltjes en het spek-uimengsel door de aardappelpuree. Laat de
stamppot goed warm worden. Verhit in een pan wat boter en bak hierin de
appelplakken aan beide kanten mooi bruin. Leg de gebakken appelen op de
stamppot.
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de raapsteeltjes schoon, was ze en snijd ze klein. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Klop de melk erdoor. Voeg dan zout, peper en de
raapsteeltjes toe. Laat de stampot goed warm worden. Lekker met saucijsjes.
1 kg raapsteeltjes 25 gr. boter 25 gr. bloem 2,5 dl melk
----------------------------------------- Was de raapsteeltjes goed, snij de worteltjes eraf en snij de raapsteeltjes in
stukken. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels boter in een
pan en laat hierin de raapsteeltjes met wat zout 10 minuten zachtjes smoren. Wel
af en toe omscheppen. Verhit 25 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en
dan scheutje voor scheutje de melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat en laat het sausje 7 minuten zachtjes doorkoken. Maak het sausje op
smaak af met nootmuskaat, peper en zout. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken en
meng hier het sausje door. Laat de groenten goed warm worden. Lekker met een
saucijsje en gekookte aardappelen.