Maak de witlof schoon en was de struikjes goed. Kook de struikjes in een pan
met een beetje water en zout 10 minuten. Laat de struikjes goed uitlekken. Klop
de eieren los met de melk. Meng de paneermeel met de geraspte kaas. Wentel de
witlofstruikjes eerst door het ei en dan door het paneermeel-kaas mengsel.
Verhit ruim boter in een pan en bak hierin de struikjes witlof knapperig
bruin.
Kook 750 gr. spruiten in water met zout in 15 minuten gaar. Fruit 1
kleingesneden ui in 15 gr. margarine. Voeg 1 blik gepelde tomaten zonder het
vocht, 1 tl basilicum, peper en zout toe. Smoor dit 5 minuten en schep het
mengsel door de spruiten.
Woensdag
Broccoli a la creme
750 gr. broccoli zie reclame 20 gr. boter 20 gr.
bloem 1/2 dl bouillon 1/2 dl melk sap van 1/2 citroen 1 eidooier zie reclame
------------------------------------------------
Kook de broccoli gaar in 10 minuten en laat goed uitlekken. Verhit de boter,
roer hier de bloem door en beetje voor beetje de bouillon en de melk. Blijf
roeren tot er een gebonden saus is ontstaan. Klop de eidooier los met een klein
beetje melk en klop er een beetje van de warme saus door. Haal de saus van het
vuur en roer er het eimengsel door. Maak de saus af met peper, zout en het
citroensap. Schep de saus door de broccoli en laat alles goed warm worden. De
saus mag niet meer koken.
Donderdag
Zuurkool met ananas
1 ui 500 gr. zuurkool zie ananas 1 klein blikje ananasstukjes
-------------------------------------------
Snipper de ui fijn. Laat in een pan 2 el boter smelten en bak hierin de ui
glazig. Maak met een vork de zuurkool wat losser en doe dit bij de ui. Bak de
zuurkool even mee en voeg dan de ananasstukjes, het sap van de ananasstukjes en
1 dl water toe. Laat het geheel aan de kook komen. Laat de zuurkool in 15
minuten zachtjes gaar stoven.
Vrijdag
Andijvie met kaassaus
1,5 kg andijvie zie reclame 25 gr. boter 25 gr. bloem 1
dl melk 1 dl kookvocht 100 gr. geraspte kaas zie reclame nootmuskaat
De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog
eens goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.
1 kg aardappelen 1 bloemkool 1 blikje knakworst 1 dl melk 25 gr. boter 3 el gehakte peterselie 75 gr. geraspte kaas ------------------------------------ Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
10 minuten. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in kleine roosjes. Leg de
bloemkoolroosjes boven op de aardappelen en kook alles nog ongeveer 15 minuten
tot alles gaar is. Doe de knakworsten met het vocht in een pan en laat de
worsten warm worden. Breng in een pan de melk aan de kook. Giet de aardappelen
met de bloemkool af en stamp ze fijn. Roer de kokende melk, wat nootmuskaat en
de boter door de stamppot. Schep dan de kaas en peterselie door de stamppot. Leg
de knakworsten bovenop de stamppot.
1 bloemkool 2 eieren 3 el paneermeel 75 gr. boter 1 el citroensap
-----------------------------------------
Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze
dan schrikken onder de koude kraan, pel ze en prak ze met een vork fijn. Maak de
bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in een pan
met een beetje water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Verhit 25 gram van de
boter in een pan en bak hierin het paneermeel bruin. Roer de geprakte eieren
door het paneermeel. Smelt in een pan de rest van de boter, laat deze heel licht
bruin worden en roer het citroensap erdoor. Giet de bloemkool af en doe deze in
een schaal. Schep het paneermeelmengsel over de bloemkool en giet er dan de
botersaus over.
Maak de bloemkool schoon, was deze en leg de bloemkool met de stonk naar beneden
gekeerd in een pan. Doe een beetje water en zout bij de bloemkool en kook de
kool in ongeveer 20 minuten gaar. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien licht bruin. Schep de bloemkool
uit de pan, laat deze op een vergiet even uitlekken en leg de kool op een
schaal. Bedek de bloemkool met de gebakken uien.
1 bloemkool 25 gr. boter 1 el citroensap 2 el gehakte peterselie ---------------------------------------
Maak de bloemkool schoon, was deze en leg de bloemkool met de stonk naar beneden
gekeerd in een pan. Doe een beetje water en zout bij de bloemkool en kook de
kool in ongeveer 20 minuten gaar. Verhit de boter in een pan en laat deze bruin
worden. Roer de citroensap door de boter. Schep de bloemkool uit de pan, laat
deze op een vergiet even uitlekken en leg de kool op een schaal. Bestrooi de
bloemkool met peterselie en giet de bruine citroenboter erover.
1 bloemkool 40 gr. boter2 dl melk 3 el citroensap 100 gr. geraspte kaas
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de roosjes in een pan
met een beetje water en zout in ongeveer 8 10 minuten gaar. Vet een ovenschaal
in. Verhit de boter in een pan, roer hier de bloem door en giet er dan beetje
voor beetje de melk door. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer
dan het citroensap door de saus en breng de saus zonodig nog op smaak met wat
peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en leg ze in de ovenschaal. Giet de
saus over de bloemkool en bestrooi het met de kaas. Zet de schaal 15 minuten in
een voorverwarmde oven van 180 graden.
Maak de bloemkool schoon en snijd deze in plakjes. Bestrooi de plakjes met wat
zout. Maak de ui schoon en snipper deze, Verhit de boter in een pan en fruit
hierin eventjes de ui en kerriepoeder. Voeg de bloemkoolplakjes toe en laat deze
ongeveer 15 minuten zachtjes smoren, keer de plakjes af en toe voorzichtig om.
1 kleine bloemkool 2 el bloem 1,5 el water 1 ei 1 ui 1/2 dl olie
-------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water en zout in 0ngeveer 5 8 minuten gaar. Laat dan de
bloemkool op een vergiet goed uitlekken en snijd ze dan kleine. Maak de ui
schoon en snipper deze fijn. Roer in een kom de bloem, zout, peper, water en het
ei door elkaar. Schep hier de klein gesneden bloemkoolroosjes en de ui door.
Verhit de olie in een pan en laat hierin steeds een lepel van het
bloemkoolmengsel in de pan glijden. Bak de koekjes in ongeveer 3 minuten aan
beide kanten mooi bruin en laat ze dan even uitlekken op een stuk keukenpapier.
2 dl kippenbouillon 15 gr. boter 1 el maizena 0,5 dl koud water 2 eidooiers rasp en sap van 1 citroen
----------------------------------------
Doe de bouillon en de boter in een pan en breng dit aan de kook. Roer in een
kommetje de maïzena met het water tot een papje en voeg dit papje al roerend aan
de kokende bouillon toe. Laat de saus al roerend 3 minuten koken. Klop in een
kom de eidooiers, het citroensap en citroenrasp schuimig. Roer wat van de hete
saus door het dooiermengsel en giet dit mengsel al roerend door de saus. De saus
mag nu niet meer koken. Lekker met bloemkool.
Verhit de boter in een pan, roer hier de bloem door en laat deze een paar
minuten fruiten. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot er
een gebonden saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en zout.
1 bloemkool 50 gr. boter 4 el zacht broodkruim 2 el geschaafde amandelen 1 tl paprikapoeder
--------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water in ongeveer 10 minuten beetgaar Verhit de boter in
een pan en bak hierin het broodkruim en de amandelen bruin. Voeg dan de
paprikapoeder toe. Giet de bloemkool af en doe deze in een schaal en schep het
amandelmengsel erover. Lekker met varkenskoteletten en
aardappelpuree.
1 bloemkool 40 gr. boter 40 gr. bloem 2 dl melk 150 gr. geraspte kaas 200 gr. ham 4 el gehakte peterselie
-------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar. Laat dan de
bloemkoolroosjes uitlekken op een vergiet. Snijdt de ham in blokjes. Verhit de
boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje bij beetje de melk
erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas, zout en
peper erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Schep dan de hamblokjes
en bloemkoolroosjes door de saus. Roer vlak voor het opdienen de peterselie door
de ragout. Lekker met macaroni.
1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 1 bloemkool 2 el gehakte peterselie
-----------------------------------------
Schil de aardappel, was ze en kook ze in een pan met een beetje water 10
minuten. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes. Leg de
bloemkoolroosjes op de aardappelen en kook dit alles nog ongeveer 10 minuten tot
de aardappelen en de bloemkool gaar zijn. Verwarm in een steelpan de melk Giet
de aardappelen en bloemkool af en stamp de aardappelen en bloemkool door elkaar.
Roer er de warme melk, nootmuskaat en peterselie door. Lekker met verse worst.
1bloemkool nootmuskaat 2 el gehakte peterselie 50 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en was deze. Kook de
bloemkoolroosjes in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat dan de
bloemkoolroosjes uitlekken. Verhit de boter in een pan en bak hierin de
bloemkoolroosjes lichtbruin. Doe dan de bloemkoolroosjes in een schaal en strooi
er peterselie, nootmuskaat en de geraspte kaas over.
1 kleine bloemkool 400 gr. broccoli 200 gr. salami 20 gr. boter 100 gr. geraspte belegen kaas
---------------------------------------------
Maak de bloemkool en broccoli schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de roosjes
in ongeveer 5 8 minuten beetgaar en laat ze dan goed uitlekken. Snijdt de
salami in blokjes. Vet een ovenschaal in en let de roosjes erin en leg tussen de
roosjes de blokjes salmi. Strooi er dan de kaas over en zet de schaal ongeveer
10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de kaas is gesmolten.
1 bloemkool 200 gr. spekblokjes 1 ui 75 gr. boter 2 sneetjes brood zonder korst 100 gr. belegen geraspte kaas 2 tl kerriepoeder 40 gr. bloem 4 dl melk
-------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en kook de roosjes in een pan
met een beetje water en zout in ongeveer 8 minuten beetgaar. Laat de
bloemkoolroosjes dan uitlekken. Maak de uien schoon, snipper de uien maar houdt
ze apart van elkaar. Verhit 50 gram boter in een pan en bak hierin 1 ui
lichtbruin. Voeg de kerrie toe en bak deze even mee. Roer de bloem erdoor en
giet beetje voor beetje de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooi gebonden
saus ontstaat. Maak de saus op smaak met peper en zout. Smelt de rest van de
boter. Verkruimel het brood. Meng de gesmolten boter, broodkruim en kaas door
elkaar. Vet een ovenschaal in en schep hier de bloemkoolroosjes in. Bak in een
pan de spekblokjes uit, voeg dan de ui toe en bak deze even mee. Schep het
spekmengsel over de bloemkoolroosjes en giet hier de kerriesaus over. Verdeel
het broodkruimmengsel erover en zet de schaal 10 minuten in een voorverwarmde
oven van 220 graden.
1 bloemkool 2 el gehakte peterselie 25 gr. boter 2 dl slagroom
-------------------------------------- Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Breng in een pan water aan
de kook, doe de roosjes erin, breng het water weer aan de kook, laat het 1
minuut koken, haal dan de roosjes uit de pan en laat ze dan in een vergiet
uitlekken. Verhit de boter uit de pan, doe de bloemkoolroosjes erin en laat deze
in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Voeg dan de slagroom toe en laat het gerecht
goed warm worden, maar niet koken. Breng de bloemkool op smaak met peper en
zout. Bestrooi het met peterselie.
1 bloemkool 100 gr. boter 50 gr. witbrood zonder korsten 4 eieren
------------------------------------------ Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze
schrikken onder de koude kraan, pel ze, snijdt ze door midden en haal de
eidooiers eruit. Hak de eidooiers fijn. Maak de bloemkool schoon, maat laat hem
heel. Zet de bloemkool met de stronk naar beneden in een pan met een beetje
water en zout. Laat de bloemkool in 15 20 minuten gaar koken, schep hem dan
uit de pan, laat hem goed uitlekken en leg hem in een schaal. Verkruimel het
brood. Verhit de boter in een pan en bak hierin het broodkruim licht bruin.
Schep het broodkruim uit de pan en bedek hiermee de bloemkool. Strooi en de
gehakte eidooiers over. Lekker met gebakken aardappelen.
--------------------------------------- Verhit de boter in een pan en roer er de bloem door. Giet beetje bij beetje de
melk erdoor en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de saus 5
minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaal met peper, zout en nootmuskaat.
Deze saus is lekker bij verschillende soorten groenten, zoals bijvoorbeeld:
bloemkool.
Was de bloemkool, haal het grofste deel van de stronk en de bladeren weg, maar
laat de kool heel. Kook de bloemkool in een pan met een beetje water en een
snufje zout gaar en laat hem dan uitdruipen. Vet een ovenschaal in en leg hierin
de bloemkool. Was de tomaten, snijdt ze in plakjes en leg ze om de bloemkool
heen. Klop de eieren met de bloem, melk en wat peper en zout. Giet dit mengsel
over de bloemkool en bestrooi het met geraspte kaas. Zet de schotel in een
voorverwarmde oven van 200 graden en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten een
mooi kleurtje krijgen. Lekker met gebakken aardappelen.
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes en was de roosjes. Kook de
roosjes in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Doe
de bouillon en de slagroom aan de kook en laat de saus 5 minuten door koken tot
de helft van het vocht is verdampt. Breng de saus op smaak met wat peper, zout
en nootmuskaat. Roer de peterselie door de saus. Giet de bloemkoolroosjes af en
doe deze in een schaal. Schenk de saus over de bloemkool. Lekker met gekookte
aardappelen en verse worst.
1 bloemkool 2 uien 400 gr. kipfilet 2 teentjes knoflook 2 el kerriepoeder 1 Spaanse peper olie
------------------------------------------ Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje en zout beetgaar. Laat hem dan goed uitlekken. Snijd de
kipfilet in reepjes en bestrooi ze met wat peper en zout. Pel de uien en
knoflookteentjes en snipper deze. Snijd de Spaanse peper in de lengte doormidden
en verwijder de zaadjes en snijd hem dan in stukjes. Verhit wat olie in een pan
en fruit hierin de uien, knoflook, Spaanse peper en de kerriepoeder. Voeg dan de
kipfilet toe en bak deze 10 minuten mee. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en
laat het nog een paar minuten zachtjes bakken. Lekker met rijst.
1 bloemkool 2 sjalotjes 1 el olie 40 gr. boter 40 gr. bloem 1,5 dl melk 100 gr. geraspte kaas
----------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes, was deze en kook de roosjes in
een pan met een beetje water en zout 10 minuten. Laat dan de bloemkoolroosjes
goed uitlekken. Maak de sjalotjes schoon en snipper deze. Verhit de olie in een
pan en fruit hierin de sjalotjes. Voeg de bloemkool toe en bak deze 5 minuten
mee. Verhit de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk beetje voor
beetje de melk erbij en blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat.
Laat de kaas in de saus smelten. Schep de saus door
de bloemkool.
1 bloemkool 1 ui 1 teentje knoflook 1,5 tl sambal 1 el olie 8 el pindakaas 1 tl suiker
------------------------------------------ Pel de ui en het knoflookteentje en hak deze fijn. Maak de bloemkool schoon,
verdeel hem in roosjes en kook deze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg
dan de sambal, suiker en de pindakaas toe en roer er 2 dl water door. Giet de
bloemkool af, doe deze in een schaal en schenk de saus erover. Lekker met rijst
en gehaktballetjes.
20 gr. boter 20 gr. bloem 2 dl melk 50 gr. geraspte kaas
--------------------------------------- Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje voor beetje
de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Roer de
geraspte kaas erdoor en maak de saus op smaak af met zout en peper. Deze saus is
lekker bij bloemkool.
40 gr. boter 40 gr. bloem 2 dl melk 75 gr. geraspte kaas --------------------------------------------
Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje bij beetje de
melk erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas, zout
en peper erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Deze saus is lekker
bij bloemkool, broccoli en witlof.
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes, was deze en laat ze uitlekken.
Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin even de ui en knoflook. Voeg dan de
tomaten en bloemkool toe en bak dit even mee. Roer de bouillon erdoor en laat
het zachtjes stoven tot het beetgaar is. Maak op smaak met zout en peper.
Serveer met saucijsjes en aardappelpuree.
250 gr. rundergehakt paprikapoeder 8 plakken ham 4 augurken
--------------------------------------------
Snijd de augurken in de lengte door midden. Meng wat zout, peper en
paprikapoeder door het gehakt. Wikkel om elke halve augurk gehakt en wikkel dan
ieder rolletje in een plak ham en zet dit vast met een cocktailprikker. Verhit
wat boter in een pan en bak hierin de vleesrolletjes in 15 minuten gaar. Lekker
met aardappelen en andijvie.
4 karbonades 4 uien 40 gr. bloem 40 gr. boter 1 dl bier 1 dl bouillon 1 el maizena
----------------------------------------
Maak de uien schoon wen snijd ze in ringen. Strooi wat peper en zout over de
karbonades en haal ze door de bloem. Verhit de boter in een pan en bak hierin de
karbonades mooi bruin. Doe de uien erbij en bak dit 5 minuten mee. Giet dan het
bier en de bouillon erbij, laat het aan de kook komen en laat het zachtjes 15
minuten stoven. Haal dan de karbonades uit de pan, leg ze op een schaal en houd
ze warm. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en giet dit bij de
uien. Laat het nog even aan de kook komen en schenk dan de saus over de
karbonades. Lekker met aardappelen en spruiten.
4 venkelknollen 25 gr. boter 25 gr. bloem 50 gr. ham
------------------------------------------- Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in stukken. Kook de venkel in een pan
met een beetje water, zout en peper in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze dan
goed uitlekken, vang het kookvocht op. Als het kookvocht geen 2,5 deciliter is
vul het dan aan met melk. Snijd de ham fijn. Verhit de boter in een pan en roer
er de bloem door. Giet beetje voor beetje het kookvocht erdoor en blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat.Voeg wat peper en zout toe en schep de
venkelen de ham erdoor. Laat de groente goed warm worden. Lekker met aardappelen
en een bal gehakt.
750 gr. aardappelen 2 eierdooiers 1 tl maizena nootmuskaat 1 ei 50 gr. paneermeel ------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Giet ze dan af en stamp ze fijn. Laat de puree afkoelen. Klop het ei los.
Roer de eidooiers, maïzena, peper en zout door de aardappelpuree. Vorm van dit
deeg rolletjes van 2 centimeter dik en 5 centimeter lang. Haal de rolletjes door
het los geklopte ei en dan door paneermeel. Laat het frituurvet heet worden en
bak hierin de aardappelkroketjes in 3 minuten mooi bruin.
4 eieren 4 plakken jong belegen kaas 50 gr. geraspte kaas gehakte peterselie
------------------------------------------
Vet een ovenschaal in. Leg de plakjes kaas in de ovenschaal. Breek op ieder
plakje kaas een ei. Bestrooi de eieren met wat peper en de geraspte kaas. Zet de
schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven van 250 graden. Strooi voor het
opdienen wat peterselie over de eieren. Lekker met gekookte aardappelen en
spinazie.
1 kg prei 1 bekertje creme fraiche nootmuskaat paprikapoeder
----------------------------------------------
Maak de prei schoon, snijd hem in ringen, was ze en laat ze uitlekken. Verhit de
boter in een pan en bak hierin de prei 5 minuten. Roer dan de crème fraiche,
beetje paprikapoeder, snufje nootmuskaat, wat zout en peper erdoor. Laat het
gerecht goed warm worden. Lekker met aardappelen en een speklapje.
4 eieren 400 gr. gehakt h/h 2 el Provencaalse kruiden 1 ei paneermeel
------------------------------------------- Kook de eieren hard in 10 minuten en pel ze. Meng het gehakt met de kruiden, het ei en 3 el paneermeel. Vorm er 4 ballen van en druk in elke bal een ei. Kneed het gehakt om het ei heen. Rol de gehaktballen door wat paneermeel en leg ze 30 minuten in de koelkast. Verhit de boter en bak hierin de gehaktballen mooi bruin. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het 25 minuten zachtjes braden. Draai de gehaktballen af en toe om. Lekker met gekookte aardappelen en andijvie.
600 gr. sperziebonen 2 el olie 2 sjalotjes 250 gr. kerstomaatjes
----------------------------------------------- Maak de sjalotjes schoon en snipper deze. Was de kerstomaatjes en snijd ze door
midden. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een pan met een beetje water
en zout beetgaar. Verhit in een pan de olie en fruit hierin eventjes de
sjalotjes. Voeg de kerstomaatjes toe en bak deze een paar minuten mee. Schep dan
de sperziebonen erdoor, laat het gerecht goed warm worden en maak op smaak af
met peper en zout. Lekker met aardappelen en een karbonade.
700 gr. Chinese kool 750 gr. aardappelen 400 gr. komijnekaas 50 gr. paneermeel 50 gr. geraspte kaas
-------------------------------------------
Snijd de komijnekaas in blokjes. Vet een ovenschaal in. Maak de kool schoon en
snijd hem in reepjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook
de aardappelen in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Giet ze dan
af. Kook in een pan met een beetje water en zout de koolreepjes ook 5 minuten.
Laat ze goed uitlekken en schep er dan de kaasblokjes door en schep het in de
ovenschaal. Verdeel hier de aardappelplakjes over. Roer de paneermeel en de
geraspte kaas door elkaar en strooi dit over de aardappelschijfjes. Leg hier en
daar een klontje boter en zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van
175 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk 100 gr. spekblokjes 2 rode paprika's 750 gr. panklare prei
------------------------------------------------- Snijd de prei in ringetjes, was ze en laat ze uitlekken. Snijd de paprika's in kleine stukjes. Kook de aardappelen gaar. Bak de spekjes uit en voeg de paprika's en prei toe. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en nootmuskaat door. Schep het spek-preimengsel door de aardappelpuree.
1,5 kg aardappelen 1 krop ijsbergsla 1 ui 4 eieren 150 gr. spekblokjes 1 dl melk 2 el azijn
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 8 minuten.
Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in blokjes. Bak in
een pan de spekblokjes uit. Maak de sla schoon en snijd deze in smalle reepjes.
Maak de ui schoon en snipper deze heel fijn. Giet de aardappelen af, stamp ze
fijn en roer er de melk, azijn, peper en nootmuskaat door. Schep dan de
spekblokjes, sla, ui en de eieren door de aardappelpuree. Laat de stamppot nog
even goed warm worden.
1 kg aardappelen 600 gr. prei 1 dl melk 4 eieren scheutje melk
---------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de prei schoon, snijd ze in ringetjes en was deze. Verhit wat boter
in een pan en bak hierin de prei 10 minuten zachtjes. Strooi er dan wat peper en
zout over. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en
nootmuskaat door. Schep de prei erdoor en laat de stampot goed warm worden. Klop
de eieren los met een scheutje melk, peper en zout. Verhit wat boter in een
koekenpan en giet hierin het eimengsel. Blijf roeren tot de eieren zijn gestold.
Schep het roerei over de stamppot.
1 kg aardappelen 1 dl melk 1/2 dl koffieroom 1 el mosterd 100 gr. spekblokjes 2 uien 2 teentjes knoflook 400 gr. spinazie
-----------------------------------------------
Was de spinazie en laat ze uitlekken. Maak de uien schoon en snipper deze. Pel
de knoflookteentjes en pers ze uit. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in
een pan met een beetje water en zout gaar. Bak in een grote pan de spekblokjes
uit en voeg dan de uien en knoflook toe. Fruit deze eventjes. Voeg dan de
spinazie toe, bak dit al omschepend mee tot de spinazie begint te slinken. Giet
de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, koffieroom, peper,
nootmuskaat en mosterd door. Schep het spinaziemengsel door de aardappelpuree.
Laat de stampot goed warm worden
1 kg aardappels 1 dl melk 1 ui 2 teentjes knoflook 1 Chinese kool 1 zakje nasikruiden 150 gr. spekblokjes
----------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de ui schoon en snipper deze. Pel de knoflookteentje en pers ze uit.
Maak de kool schoon, snijd deze in reepjes, was ze en laat ze goed uitlekken.
Laat de nasikruiden wellen in 1 deciliter warm water. Bak in een pan de
spekblokjes ui en fruit hierin eventjes de ui en knoflook. Voeg de nasikruiden
toe en laat deze een paar minuten meebakken. Voeg dan de kool toe en laat deze
ook een paar minuten meebakken. Giet de aardappelen af, roer er peper,
nootmuskaat en de melk door. Schep het koolmengsel door de aardappelpuree. Laat
de stamppot goed warm worden.
------------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
bijna gaar. Giet ze dan af, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes. Snijd de
ham in blokjes. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de aardappelplakjes
mooi bruin. Schep dan de hamblokjes, wat peper en zout erdoor. Breek
hierboven de eieren, zet de hittebron laag en laat de eieren stollen. Strooi er
nog wat peper en zout over. Lekker met sla.
1 kg aardappelen 500 gr. broccoli 3 eieren 1 bekertje creme fraiche 75 gr. geraspte kaas
-------------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten, Giet ze dan af. Maak de broccoli
schoon, verdeel deze in roosjes en kook deze in een pan met een beetje water en
zout 2 minuten. Laat ze uitlekken. Vet een ovenschaal in en leg in het midden
van de schaal de broccoliroosjes. Leg de aardappelplakjes erom heen. Klop de
eieren door de creme fraiche en roer hier de geraspte kaas door. en giet dit
mengsel over de aardappelen en broccoli. Zet de schaal 30 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
750 gr. aardappelen 750 gr. uien 1 dl melk 75 gr. geraspte kaas
------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de uien schoon en snipper ze. Verhit de boter in een pan en bak
hierin de uien bruin. Vet een ovenschaal in. Giet de aardappelen af, stamp ze
fijn en roer de melk, peper den nootmuskaat erdoor. Schep de gebakken uien door
de aardappelpuree en schep deze in de ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas
over en zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Lekker met verse worst.
500 gr. witlof 750 gr. aardappelen 2 peren 150 gr. brie
-------------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten. Maak de witlof schoon, snijd
ze in reepjes en was deze. Kook de witlof in een pan met een beetje water en
zout 5 minuten. Laat ze dan goed uitlekken. Schil de peren, snijd ze in stukjes
en besprenkel ze met citroensap. Meng de stukjes peer door de witlof. Snijd de
brie in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg de aardappelplakjes hierin. Strooi
er wat peper, zout en paprikapoeder over en schep de witlof erop. Dek af met
plakjes brie. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
1 kg aardappelen nootmuskaat 1 dl melk 450 gr. rundergehakt 3 eieren 50 gr. geraspte kaas paneermeel
------------------------------------------
Leg de spinazie in een ovenschaal en laat deze ontdooien. Schil de aardappelen,
was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Breng in een
steelpan water aan de kook en kook hierin 10 minuten de eieren. Laat ze
schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in plakjes. Verhit wat boter
in een pan en bak hierin het gehakt rul. Schep het gehakt door de ontdooide
spinazie, leg dan de plakjes ei erop en strooi dan de geraspte kaas erover. Giet
de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en nootmuskaat door.
Schep de aardappelpuree als bovenste laag in de ovenschaal, strooi er paneermeel
over en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schaal 20 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
1 kg aardappelen 2,5 dl melk nootmuskaat 500 gr. witlof 1 rookworst 40 gr. boter 40 gr. bloem 200 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de witlof schoon, snijd ze in kleine reepjes was deze en kook ze in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat de witlof goed uitlekken.
Wel de rookworst in warm water en snijd deze in plakjes. Verhit de boter in een
pan en roer er de bloem door. Giet er dan beetje voor beetje 1,5 deciliter melk
door. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat en roer er dan 150 gram van
de geraspte kaas erdoor. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de
rest van de melk, snufje nootmuskaat en wat peper door. Vet een ovenschaal in en
schep hierin de witlof. Leg er de plakjes rookworst op en schenk hierover de
kaassaus. Dek af met de aardappelpuree en bestrooi deze met de rest van de kaas.
Zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
4 ribkarbonades 1 el bloem 1 dl water 1 dl slagroom 1 el mosterd --------------------------------------------- Strooi wat zout en peper over de karbonades. Verhit in een pan de boter en bak
hierin de karbonades 10 minuten. Haal ze uit de pan en roer de bloem door het
bakvet. Schenk beetje voor beetje de slagroom en het water erbij. Blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat. Roer dan de mosterd, wat peper en zout door
de saus. Leg de karbonades in de mosterdsaus en laat dit zachtjes 10 minuten
sudderen. Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.
350 gr. raapstelen 1,5 kg aardappelen 200 gr. spekblokjes 2 uien 2 appels citroensap 1 dl melk --------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Was de raapstelen, snijd ze in kleine stukjes, was ze en laat ze
uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Schil de appels, boor de
klokhuizen er uit, snijd ze in plakken en besprenkel ze met citroensap. Laat in
een pan de spekblokjes uitbakken, voeg de uien toe en laat deze even mee bakken.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk en wat peper door.
Schep dan de raapsteeltjes en het spek-uimengsel door de aardappelpuree. Laat de
stamppot goed warm worden. Verhit in een pan wat boter en bak hierin de
appelplakken aan beide kanten mooi bruin. Leg de gebakken appelen op de
stamppot.
1 kg aardappelen melk 1 kg verse spinazie 250 gr. spekblokjes 1 ui 1 rode paprika ---------------------------------------- Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Was de spinazie, snijd hem grof en laat hem uitlekken. Maak de ui schoon
en snipper hem. Maak de paprika schoon en snij hem in stukjes. Bak in een pan de
spekblokjes uit. Voeg de ui en paprika toe en bak deze even mee. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de melk en wat peper toe. Meng de spinazie
en het spek-ui mengsel door de aardappelpuree. Laat de stamppot goed warm worden.
500 gr. aardappelen 10 gr. bloem 2 teentjes knoflook 5 el olie 2 uien 2 eieren ------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en rasp ze boven een kom. Pel de uien en
knoflookteentjes en hak ze fijn. Roer de uien, knoflook, bloem, eieren, beetje
zout en peper door de aardappelen en roer dit tot een deeg. Verhit de olie in de
poffertjespan en schep met een lepel wat deeg erin. Druk dit een beetje plat en
bak de poffertjes aan beide kanten mooi bruin. Lekker met een hamburger en sla.
1 kg aardappelen 750 gr. tomaten olie snufje oregano
---------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten. Laat ze uitlekken. Ontvel de
tomaten en snijd ze in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg hierin om en om
dakpansgewijs de plakjes aardappel en tomaat. Strooi er oregano, zout en wat
peper over. Druppel er wat olie over en zet de schaal 20 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden. Lekker met gestoofde vis.
1 kg witlof 450 gr. kipfilet 1 bekertje creme fraiche 1 bouillonblokje bloem citroensap
------------------------------------------- Snij de kipfilet in blokjes.Bestrooi ze met wat peper en zout en wentel deze
door wat bloem. Maak de witlof schoon en snijd hem in reepjes. Verhit de boter
in een koekenpan en bak hierin de kipfilet mooi bruin en bijna gaar. Doe dan de
witlof en het bouillonblokje erbij en laat dit 15 minuten zachtjes stoven Meng
een paar druppels citroensap door de creme fraiche en laat dit alles goed warm
worden. Lekker met gekookte aardappelen.
1 kg aardappelen 0,5 dl melk 750 gr. andijvie nootmuskaat 1 ui boter 500 gr. gehakt 1 dl bouillon 100 gr. geraspte kaas
-----------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetjes water en zout
gaar. Maak de andijvie schoon, snijd ze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
Doe de andijvie met het aanhangende water en een beetje zout in een pan en laat
deze wat slinken. Maak de ui schoon en snipper hem. Verhit wat boter in een pan
en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui toe en bak deze even mee. Voeg dan
de bouillon erbij. Vet een ovenschaal in. Stamp de aardappelen fijn en roer er
wat peper, nootmuskaat en de melk erdoor. Schep de helft van de puree in de
ovenschaal, schep hierop het gehaktmengsel, op het gehaktmengsel de andijvie en
als laatste de rest van de aardappelpuree. Bestrooi het met geraspte kaas en leg
hier en daar een klontje boter. Zet de schotel 30 minuten in een voorverwarmde
oven van 200 graden.
1 kg aardappelen 500 gr. prei 250 gr. spekblokjes beetje melk 2 eieren
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de prei schoon, was ze en doe, ze als de aardappelen bijna gaar zijn,
bij de aardappelen in de pan. Bak in een pan de spekblokjes uit. Giet de
aardappelen met de prei af en stamp het door elkaar. Roer er de eieren, beetje
melk, een klontje boter en de spekblokjes door de stamppot. Laat de stamppot goed
warm worden en maak het op smaak af met peper en zout.
Schrap de wortelen en snijd ze in kleine stukken. Schil de aardappelen, was ze
en snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ook deze klein. Wortelen, uien,
zout in pan met wat water en zout aan de kook brengen. Laat ze 30 minuten
zachtjes koken. Kook in een andere pan de aardappelen met een beetje water en
zout gaar. Alles afgieten en in 1 pan doen, voeg de boter toe en stamp alles
fijn en door elkaar. Laat de stamppot goed warm worden en maak het op smaak af
met peper en zout.
750 gr. aardappelen 400 gr. rundergehakt 1 ui 1 knoflookteentje 500 gr. paksoi 2 tl kerriepoeder 100 gr. geraspte kaas
---------------------------------------------- Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met een beetje
water en zout 5 minuten. Laat ze uitlekken. Pel de ui en het knoflookteentje en
snipper deze. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in
een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui, knoflook, zout, peper en
kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten. Voeg dan de paksoi toe en bak dit
enkele minuten mee. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehakt-paksoi
mengsel en verdeel de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi de schotel met
geraspte kaas en zet deze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
750 gr. aardappelen 500 gr. prei 4 eieren 1 blikje ananasstukjes kerriepoeder 200 gr. geraspte kaas ----------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten en laat ze uitlekken. Breng
in een steelpan water aan de kook. Laat hierin de eieren 8 minuten koken, laat
ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in plakjes. Laat de
ananasstukjes uitlekken. Maak de prei schoon en snij deze in ringen. Vet een
ovenschaal in en leg hierin de plakjes aardappelen. Leg op de aardappelen de
plakjes ei, daarop de ananasstukjes, dan de helft van de geraspte kaas en dan de
prei. Strooi er wat curry over en de rest van de geraspte kaas. Zet de schotel
20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 750 gr. spinazie 4 eieren 150 gr. ham 100 gr. geraspte kaas
---------------------------------------- Schenk water in een steelpan, breng dit aan de kook en kook hierin 5 minuten de
eieren. Laat de eieren onder koud stomend water afkoelen en pel ze. Schil de
aardappelen, was ze en kook ze in een beetje water met zout gaar. Zoek de
spinazie uit, was ze en laat ze in een pan met een beetje zout en het
aanhangende water slinken. Laat de spinazie goed uitlekken en strooi er wat
nootmuskaat over. Vet een ovenschaal in en schep hierin de spinazie. Leg hierop
de eieren. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en
nootmuskaat door. Schep de aardappelpuree boven op de eieren in de ovenschaal.
Snij de ham in blokjes en leg verdeel deze over de aardappelpuree. Strooi er de
geraspte kaas over en zet de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van
200 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 1 krop ijsbergsla 2 uien 1 rode paprika 2 el mosterd ----------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de sla schoon, snijd ze in hele fijne reepjes, was deze en laat ze
uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Maak de paprika schoon en snijd
hem in stukjes. Bak de spekblokjes uit, voeg de uien en paprika toe en bak deze
even mee. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper,
nootmuskaat en de mosterd. Schep de sla en het spek-ui mengsel door de
aardappelpuree.
1,5 kg aardappelen 1 kg spruitjes nootmuskaat 1 blikje ananas 1/2 dl ananassap 1/2 dl melk
---------------------------------------------- Schil de aardappelen en was ze. Maak de spruitjes schoon. Kook de aardappelen in
een pan met een beetje water en zout gaar. Als de aardappelen koken leg er dan
de spruitjes bovenop en kook deze samen met de aardappelen gaar. Giet de
aardappelen met de spruitjes af en stamp ze fijn. Roer er de melk en het
ananassap door en breng het op smaak met peper en zout. Laat de stampot goed
warm worden.
1 kg aardappelen 500 gr. andijvie 200 gr. ham 100 gr. geraspte kaas 1 ui 1 tl sambal nootmuskaat 1 dl melk
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de andijvie schoon en snij deze in kleine reepjes. Was de reepjes
goed en laat ze uitlekken. Snij de ham in blokjes. Maak de ui schoon en snipper
hem. Verhit wat boter in een pan en fruit hierin even de ui. Voeg dan de ham toe
en bak deze even mee. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer de sambal
bij de melk en roer dit door de aardappelen. Voeg een klontje boter,
nootmuskaat,geraspte kaas, beetje peper en zout toe. Schep dan de andijvie en
het ui- hammengsel erdoor. Laat de stamppot goed warm worden.
1 kg aardappelen 1 kg prei 300 gr. ham 200 gr. belegen kaas 2 el olie
-----------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten en laat ze uitlekken. Maak de
prei schoon, snijd ze in ringetjes en was ze. Snij de ham en kaas in blokjes.
Verhit de olie in de wok en bak hierin de aardappelplakjes mooi bruin. Doe dan
de prei erbij en roerbak dit 10 minuten. Roer dan de ham en kaas erdoor en breng
het op smaak met peper en zout.
400 gr. witlof 1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 200 gr. ham paneermeel 150 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de witlof schoon, snij ze in stukjes en kook ze in een pan met een
beetje water en zout 5-7 minuten. Laat de witlof goed uitlekken. Snij de ham in
blokjes. Vet een ovenschaal in. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er
de melk door, zodat er een luchtige aardappelpuree ontstaat. Maak de puree op
smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer er de witlof en de hamblokjes toe.
Schep dit mengsel in de ovenschaal. Strooi er wat paneermeel en de geraspte kaas
over en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schotel 15 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
750 gr. aardappelen 1 pot rode kool 1 blikje champignonsoep 500 gr. gehakt paneermeel
--------------------------------------- Kook de aardappelen gaar en snijd ze in blokjes. Verwarm de oven voor 200 graden
Celsius. Bak het gehakt rul met wat zout en peper. Vet een ovenschaal in met wat
boter, leg laag voor laag de aardappelen, het gehakt en daarna de rodekool. Het
blikje soep wordt er nu overheen geschonken, en als laatste weer een laagje
aardappelen. Strooi er paneermeel over en doe er een paar klontje op. Zet de
schaal circa 20 minuten in de oven.
750 gr. prei 1 ui 2 dl bouillon nootmuskaat 750 gr. aardappelen 1 rookworst
-----------------------------------------
Schil de aardappelen , was ze en snij ze in plakjes. Maak de prei schoon, snij
hem in vingerlange stukken en was deze heel goed. Maak de ui schoon en snipper
hem fijn. Verhit de boter in een grote pan en bak hierin even de uien. Voeg dan
de prei toe en bak deze even mee. Voeg dan de bouillon, zout, peper, nootmuskaat
en de aardappelen toe en laat dit aan de kook komen. Leg een deksel op de pan en
laat dit alles 20 minuten zachtjes gaar koken. Wel in warm water de rookworst en
snij deze in plakjes. Schep de preischotel in een schaal en leg er de plakjes
rookworst bovenop.
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de raapsteeltjes schoon, was ze en snijd ze klein. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Klop de melk erdoor. Voeg dan zout, peper en de
raapsteeltjes toe. Laat de stampot goed warm worden. Lekker met saucijsjes.
1 kg aardappelen 150 gr. geraspte kaas 2 eieren 2 dl melk
-------------------------------------------- Schil de aardappels, was ze en snijd ze in dunne plakjes. Vet een ovenschaal in
en leg hierin de aardappelen en de kaas laag om laag, zorg dat de bovenste laag
kaas is. Bewaar een klein beetje kaas. Klop de eieren los met de melk, peper en
zout en giet dit over de kaas. Strooi er de achter gehouden kaas over.Leg hier
en daar een klontje boter. Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 200
graden. Lekker met sla.
1 kg aardappelen 50 gr. bacon 6 eieren 6 el melk ----------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in hele dunne plakjes. Snij de bacon in
kleine stukjes. Verhit een klontje boter in een grote koekenpan en bak hierin de
aardappelen bruin en gaar. Wel steeds omscheppen. Voeg dan de stukjes bacon en
een beetje zout toe. Klop de eieren los met de melk en giet dit over de
aardappelen. Laat de eieren op een lage hittebron stollen.
1 kg aardappelen 1,5 dl melk nootmuskaat 500 gr. andijvie 350 gr. jong belegen kaas
------------------------------------- Maak de andijvie schoon, snij hem in hele dunne reepjes. Was de reepjes goed en
laat ze uitlekken. Snij de kaas in blokjes. Schil de aardappelen, was ze en kook
ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Maak de melk warm. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de kokende melk en de boter toe en roer
het luchtig. Schep de andijvie door de puree en maak de stampot op smaak met
peper, zout en nootmuskaat. Laat de stampot goed warm worden en schep op het
laatst de kaasblokjes erdoor.
500 gr. speklappen mosterd bloem 1,5 kg aardappelen 2 kg uien azijn
----------------------------------------- Bestrooi de speklappen met wat peper en zout en besmeer de speklappen met wat
mosterd. Wentel het vlees dan door de bloem. Maak de uien schoon en snijd ze in
ringen. Schil de aardappelen en was ze. Verhit de boter in een pan en bak hierin
de speklappen in ongeveer 30 tot 40 minuten bruin en gaar. Doe de aardappelen in
een pan met een beetje water en zout en leg de uiringen hier bovenop. Kook dit
een half uur en stamp het fijn. Roer de jus van de speklappen erdoor en naar
smaak nog wat peper en zout en een scheutje azijn. Leg de speklappen boven op de
stamppot.
1,5 kg aardappelen 500 gr. zure appels 250 gr. zoete appels 125 gr. spekblokjes 2 uien
-------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout.
Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Als de
aardappelen 20 minuten hebben gekookt leg dan de appels erboven op en laat het
dan nog 10 minuten koken. Bak het spek uit. Maak de uien schoon, snijd ze in
ringen en voeg ze bij het spek. Laat de uien goudgeel bakken. Giet de
aardappelen en appelen af, vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen en
appelen door elkaar. Giet er een scheutje van het kookvocht bij. Leg het spek
met de ui ringen boven op de stamppot.
1,5 kg aardappelen 2 uien 1 kg spruitjes melk nootmuskaat
--------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de spruitjes schoon, was ze en kook ook deze gaar. Maak de ui schoon
en snipper hem fijn. Verhit wat boter in een pan en fruit hierin de ui. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Roer er een beetje melk, een klontje boter,
snufje nootmuskaat en een beetje zout en peper door, zodat er een luchtige puree
ontstaat. Giet de spruitjes af en schep deze samen met de gefruite ui door de
aardappelpuree. Lekker met saucijsjes.
Schil de aardappelen, was ze en schaaf ze in dunne plakjes (kaasschaaf). Snijd
de aardappelen in hele dunne reepjes. Doe de reepjes aardappelen in een schaal
met water en veel zout. Laat dit drie kwartier staan , laat ze dan uitlekken en
droog ze dan goed af. Verhit de frituurolie en bak hierin de stro-aardappeltjes
bruin.
-------------------------------------- Maak de ui schoon en snipper hem heel fijn. Sla de kipfilets plat en bestrooi ze
met peper. Leg op elke kipfilet twee plakjes ontbijtspek en leg er wat
uisnippers op. Strooi er wat salie, tijm, peterselie en ook nog wat peper over.
Rol de kipfilets op en maak ze vast met een touwtje of een prikker. Verhit de
boter in een pan en bak hierin de filetrolletjes aan alle kanten mooi bruin.
Giet dan de bouillon erbij en laat de rolletjes zachtjes 20 minuten sudderen.
Bind het vocht met wat maizena. Lekker met worteltjes en gekookte aardappelen.
750 gr. spinazie 25 gr. boter 25 gr. bloem 2,5 dl melk 2 el geraspte kaas 1 ei 400 gr. champignons 1 el boter 1 ui
----------------------------------------- Zoek de spinazie uit, was ze zeer goed en laat ze goed uit lekken. Verhit de
boter in een pan, roer de bloem erdoor en dan scheutje voor scheutje de melk.
Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan wat zout, peper en de
geraspte kaas toe. Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken. Maak de saus
af met een losgeklopt ei. Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in
plakjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit wat boter in een pan en bak
hierin de ui en de champignons goudbruin. Laat de spinazie met het aanhangende
water en wat zout slinken. Snij de spinazie bladeren iets kleiner en laat het
goed uitlekken. Vermeng de spinazie met de saus en champignon en laat het goed
warm worden. Lekke met een gekookt ei en gekookte aardappelen.
750 gr. snijbonen 1 tl citroensap 6 el geraspte kaas
------------------------------------- Haal de snijbonen af, was ze en snijd ze klein. Kook de snijbonen in een pan met
een beetje water, zout en citroen sap in 7-10 minuten gaar Giet de snijbonen af,
schud er een klontje boter en de geraspte kaas door. Lekker met een varkenslapje
en gekookte aardappelen.
1 kg raapsteeltjes 25 gr. boter 25 gr. bloem 2,5 dl melk
----------------------------------------- Was de raapsteeltjes goed, snij de worteltjes eraf en snij de raapsteeltjes in
stukken. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels boter in een
pan en laat hierin de raapsteeltjes met wat zout 10 minuten zachtjes smoren. Wel
af en toe omscheppen. Verhit 25 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en
dan scheutje voor scheutje de melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat en laat het sausje 7 minuten zachtjes doorkoken. Maak het sausje op
smaak af met nootmuskaat, peper en zout. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken en
meng hier het sausje door. Laat de groenten goed warm worden. Lekker met een
saucijsje en gekookte aardappelen.
750 gr. komkommer 20 gr. boter 1 ui 2 tl kerrie 20 gr. bloem 2,5 dl melk
--------------------------------------------
Was de komkommer, snij deze in de lengte doormidden en snij dan die helften in
blokjes. Verhit 1 eetlepel boter in een pan voeg de komkommer met wat zoet en
peper toe en laat dit 10 minuten zachtjes smoren. Haal de komkommerstukjes met
een schuimspaan uit de pan en laat deze goed uitlekken. Pel de ui en snipper dez
fijn. Verhit 20 gram boter in een pan en fruit hierin eventjes de ui met de
kerrie. Roer er dan de bloem door en beetje voor beetje de melk. Blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de komkommerstukjes warm worden in de
saus. Lekker met een balletje gehakt en gekookte aardappelen
750 gr. venkelknollen 2 el boter 250 gr. tomaten paprikapoeder
---------------------------------------------- Maak de venkelknollen schoon en snij deze in stukjes. Hak wat van het venkelgroen
fijn en bewaar dit voor de garnering. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit de boter in een pan en bak hierin zachtjes de venkelstukjes 5 minuten.
Voeg dan de tomaten toe, bestrooi het met paprikapoeder, peper en zout en voeg
een scheutje water toe. Laat de groente 15 minuten zachtjes stoven. Bestrooi de
groente op het laatst met het bewaarde venkelgroen. Lekker met een schnitzel en
gekookte aardappelen.
600 gr. waspeen 2 uien 2 el boter 1 dl bouillon snufje suiker
------------------------------------------
Schrap de worteltjes, was ze goed en snij ze een keer door midden. Pel de uien
en snij ze fijn. Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien glazig. Laat
dan de worteltjes even meebakken. Voeg de bouillon, zout, peper en suiker toe.
Beng alles aan de kook en laat de woteltjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.
1 kg komkommer 2 uien 2 el boter sap van 1/2 citroen 4 el zure room 2 el gehakte bieslook
-------------------------------------------
Maak de komkommers schoon, als ze er mooi uitzien hoeven ze niet geschild te
worden, allleen goed wassen is dan voldoende. Snij de komkommers in blokjes. Pel
de uien en snipper ze. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de uien
goudgeel. Voeg dan de komkommers toe en laat deze even meebakken. Voeg dan wat
zout, peper en citroensap toe en laat de groenten op een lage hittebron zachtjes
10 minuten stoven. Wel af en toe omscheppen. Roer op het laatst de zure room
door de komkommer en laat het goed warm worden. Bestrooi de komkommer met
gehakte bieslook. Lekker met karbonade en gekookte aardappelen.
---------------------------------------------- Maak de Chinese kool schoon, snijd ze in reepjes en was de reepjes goed. Laat de
kool goed uitlekken. Verhit de boter in een grote pan, doe hier de kool in en
schep hem een keer om. Strooi er wat zout en peper over en laat de kool in 10
minuten zachtjes gaar stoven. Roer vlak voor het opdienen de geraspte kaas
erdoor. Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.
Snij het stronkje van de aubergines af, was ze en snij ze in plakken van een
halve centimeter dik. Strooi een beetje zout over de plakken en wentel ze door
bloem. Verhit de boter in een pan en bak de aubergineplakken aan beide kanten
bruin. Lekker met een bal gehakt en gekookte aardappelen.
700 gr. kleine champignons 1 ui 25 gr. boter 20 gr. bloem 1,5 dl bouillon paar druppels citroensap scheutje melk of room
--------------------------------------------- Maak de champignons schoon, was ze en laat ze uitlekken. Pel de ui en snipper
hem fijn. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui. Roer de bloem erdoor
en beetje voor beetje de bouillon. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat. Doe de champignons in het sausje, breng het aan de kook en laat het
zachtjes 15 minuten koken. Wel regelmatig roeren. Maak de champignon a la creme
af met wat zout, peper, citroensap en een scheutje melk of room. Lekker met een
gehaktballetje en gekookte aardappelen.
750 gr. broccoli 30 gr. bloem 2 dl kookvocht, aangevuld met bouillon 50 gr. geraspte kaas
---------------------------------------------
Maak de broccoli schoon, was ze en kook de broccoli in een pan met een beetje
water en zout in 10-15 minuten gaar. Giet de broccoli af en vang het kookvocht
op. Verhit in een pan de boter, roer er de bloem door en beetje voor beetje het
vocht. Blijf roeren tot dat er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas erdoor
en breng de saus op smaak met peper. Laat de broccoli in het sausje warm worden.
Lekker met een gekookt ei en gekookte aardappelen.
1 bloemkool sap van 1/2 citroen 1 rode en 1 groene paprika 25 gr. gesmolten boter
-----------------------------------------------
De bloemkool schoonmaken (heel laten), wassen en opzetten in een pan met en
klein beetje water, zout en citroensap (hierdoor blijft de bloemkool mooi wit).
Kook de bloemkool in 15-20 minuten gaar. Maak onder tussen de paprika's schoon
en snijd ze in reepjes. Kook de parikareepjes 2-3 minuten in een pan met wat
water en zout. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het water en leg hem op
een schaal. Haal ook de paprikareepjes met een schuimspaan uit het water,
verdeel ze naast de bloemkool en giet de gesmolten boter erover. Lekker met een
tartaartje en gekookte aardappelen.
1,5 kg andijvie 25 gr. boter 25 gr. bloem 1 dl melk 1 dl kookvocht 100 gr. geraspte kaas snufje nootmuskaat
---------------------------------------------- De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog eens
goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.
500 gr. witlof 1 zure appel citroensap 1 hardgekookt ei 1 tl mosterd 2 el olie 2 el azijn --------------------------------------------
Maak de stronkjes witlof schoon, was ze heel erg goed en laat ze uitlekken. Schil de appel en snipper hem fijn. Besprenkel de appel meteen met citroensap, want anders wordt hij bruin. Prak het ei fijn en meng het met mosterd, zout, peper, olie en azijn. Snijd de witlof in hele dunne reepjes en meng er de appel en dressing door. Dek de sla af en zet het een poosje in de koelkast, zodat alle smaakjes er goed kunnen intrekken.
Lekker met een stukje vlees dat in de aanbieding is en gekookte aardappelen.
1 blik boterhamworst 3 uien pakje aardappelpuree voor ovenschotel paneermeel
--------------------------------------- Worst in blokjes snijden, ui in stukjes snijden en oven voorverwarmen op 175C. In een beetje margarine de ui en boterhamworst bakken, goed wat peper er over. In een zeef uit laten lekken. Puree maken en de helft in een ingevette ovenschaal doen. Worstmengsel erop en de andere helft van de puree erop bestrooien met paneermeel en vlokjes boter erop (je kunt ook creme fraiche gebruiken door de puree, dan geen paneermeel en boter erop.
1 1/4 kg gare aardappelen 1 ui 200 gr. gehakt 1 ei 2 dl yoghurt paprikapoeder
-----------------------------------------
Snijd de gare aardappelen in plakken en leg de helft in een vuurvaste schaal.
Fruit 1 kleingesneden ui in 45 gr. margarine. Voeg 200 gr. gehakt met peper en
zout toe en bak dit gaar en rul. Schep het gehaktmengsel op de aardappelen en
dek dit af met de rest van de aardappelen. Klop 1 ei los met 2 dl yoghurt,
peper, zout en paprikapoeder. Giet dit over de aardappelen. Zet de schotel 30
minuten in een hete oven 200C.