800 gr. andijvie 2 dl melk 30 gr. boter 2 el koffieroom snufje
nootmuskaat 1 el maizena
----------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt deze in dunne reepjes en was deze. Breng in
een pan een bodempje water met een beetje zout aan de kook, doe de andijvie dan
in de pan en laat deze 15 minuten koken. Voeg dan de boter, koffieroom,
nootmuskaat en een snufje zout toe. Roer in een kopje de maïzena met wat water
tot een papje en bind hiermee de andijvie. Lekker met gehaktballetjes en
macaroni.
1 kg andijvie 50 gr. boter 1 ui 2 tl kerriepoeder 40 gr.
bloem 2 dl melk
------------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt ze in reepjes en was deze. Kook de andijvie
in een pan met het aanhangende water in ongeveer 10 minuten gaar. Maak de ui
schoon en snipper deze heel fijn. Verhit de boter in een pan en bak hierin de ui
lichtbruin. Voeg de kerrie toe en bak deze even mee. Roer de bloem erdoor en
giet beetje voor beetje de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooi gebonden
saus ontstaat. Maak de saus op smaak met peper en zout. Laat de andijvie goed
uitlekken op een vergiet en schep deze dan door de kerriesaus. Laat het
groentegerecht goed warm worden.
1 kg andijvie 30 gr. bloem 30 gr. boter 2,5 dl melk 100 gr.
ontbijtspekplakjes 50 gr. geraspte kaas
----------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt deze in reepjes en was deze. Doe de andijvie
met het aanhangende water en een beetje zout in een pan en laat dit slinken.
Laat dan de andijvie goed uitlekken. Verhit de boter in een pan, roer er de
bloem door en voeg dan beetje de melk toe. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat en breng dit op smaak met peper en zout. Roer de andijvie door de saus.
Vet een ovenschaal in en schep hier de andijvie in. Bak in een koekenpan het
ontbijtspek krullerig en leg dit op de andijvie. Strooi de geraspte kaas erover
en laat de andijvie in een voorverwarmde oven van 200 graden 10 minuten
gratineren. Lekker met aardappelpuree en een gekookt ei.
1 1/2 kg andijvie 20 gr. boter 15 gr. bloem 2 dl melk scheutje
koffieroom
----------------------------------------------
Snijd de andijvie in smalle reepjes. Was de andijvie heel goed en doe ze met
het aanhangende water en wat zout in een pan. Kook de andijvie in ongeveer 10
minuten gaar en laat deze dan uitlekken op een vergiet. Verhit de boter in de
pan, roer de bloem er goed door en giet dan beetje voor beetje de melk erdoor.
Laat de saus even doorkoken en breng het op smaak met zout, nootmuskaat en een
scheutje koffieroom. Schep dan de andijvie door de saus.
De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog
eens goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.
1 kg aardappelen nootmuskaat 1 dl melk 150 gr. dungesneden bacon
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze 10 minuten. Giet ze af en snijd ze in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg hierin de aardappelplakjes. Bestrooi met een beetje nootmuskaat. Maak de melk warm en giet dit in de ovenschaal bij de aardappelen. Bedek de schaal met baconplakjes. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200C. Lekker met kropsla met kaas.
500 gr. gehakt 2 uien 2 el fijngehakte peterselie 1 ei nootmuskaat 8 el paneermeel 50 gr. boter 2 appels
--------------------------------------------- Maak de uien schoon, snijd 1 ui in ringen en snipper de andere heel fijn. Doe ge
gesnipperde ui bij het gehakt samen met het ei, 4 eetlepels paneermeel,
peterselie, nootmuskaat, wat peper en zout. Meng alles goed door elkaar en vorm
er 8 kleine, vrij platte ballen van. Wentel de gehaktballen door de rest van het
paneermeel. Verhit de boter in een pan en bak hierin de gehaktballen mooi bruin
en gaar. Haal ze dan uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm. Schil de
appels, boor de klokhuizen en snijd de appels in plakken. Bak in het achtergebleven bakvet de appels en de ui-ringen mooi bruin. Leg op elke gehaktbal een
plak appel en garneer met de uiringen. Lekker met gekookte aardappelen en
andijvie.
500 gr. broccoli 1 bekertje creme fraiche 1 el mosterd 1 el olie 250 gr. ham
----------------------------------------
Verdeel de broccoli in roosjes, was ze en laat ze uitlekken. Snijd de ham in
blokjes. Roer de mosterd door de crème fraiche. Verhit de olie in een pan en bak
hierin de broccoli eventjes. Voeg 2 eetlepels water toe en stoof de broccoli 5
minuten. Doe dan de ham en de crème fraiche erbij. Schep het goed door elkaar en
laat het warm worden. Lekker met gebakken aardappelen.
Maak de witlof schoon en was de struikjes goed. Kook de struikjes in een pan
met een beetje water en zout 10 minuten. Laat de struikjes goed uitlekken. Klop
de eieren los met de melk. Meng de paneermeel met de geraspte kaas. Wentel de
witlofstruikjes eerst door het ei en dan door het paneermeel-kaas mengsel.
Verhit ruim boter in een pan en bak hierin de struikjes witlof knapperig
bruin.
Kook 750 gr. spruiten in water met zout in 15 minuten gaar. Fruit 1
kleingesneden ui in 15 gr. margarine. Voeg 1 blik gepelde tomaten zonder het
vocht, 1 tl basilicum, peper en zout toe. Smoor dit 5 minuten en schep het
mengsel door de spruiten.
Woensdag
Broccoli a la creme
750 gr. broccoli zie reclame 20 gr. boter 20 gr.
bloem 1/2 dl bouillon 1/2 dl melk sap van 1/2 citroen 1 eidooier zie reclame
------------------------------------------------
Kook de broccoli gaar in 10 minuten en laat goed uitlekken. Verhit de boter,
roer hier de bloem door en beetje voor beetje de bouillon en de melk. Blijf
roeren tot er een gebonden saus is ontstaan. Klop de eidooier los met een klein
beetje melk en klop er een beetje van de warme saus door. Haal de saus van het
vuur en roer er het eimengsel door. Maak de saus af met peper, zout en het
citroensap. Schep de saus door de broccoli en laat alles goed warm worden. De
saus mag niet meer koken.
Donderdag
Zuurkool met ananas
1 ui 500 gr. zuurkool zie ananas 1 klein blikje ananasstukjes
-------------------------------------------
Snipper de ui fijn. Laat in een pan 2 el boter smelten en bak hierin de ui
glazig. Maak met een vork de zuurkool wat losser en doe dit bij de ui. Bak de
zuurkool even mee en voeg dan de ananasstukjes, het sap van de ananasstukjes en
1 dl water toe. Laat het geheel aan de kook komen. Laat de zuurkool in 15
minuten zachtjes gaar stoven.
Vrijdag
Andijvie met kaassaus
1,5 kg andijvie zie reclame 25 gr. boter 25 gr. bloem 1
dl melk 1 dl kookvocht 100 gr. geraspte kaas zie reclame nootmuskaat
De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog
eens goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.
1 kg aardappelen 1 bloemkool 1 blikje knakworst 1 dl melk 25 gr. boter 3 el gehakte peterselie 75 gr. geraspte kaas ------------------------------------ Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
10 minuten. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in kleine roosjes. Leg de
bloemkoolroosjes boven op de aardappelen en kook alles nog ongeveer 15 minuten
tot alles gaar is. Doe de knakworsten met het vocht in een pan en laat de
worsten warm worden. Breng in een pan de melk aan de kook. Giet de aardappelen
met de bloemkool af en stamp ze fijn. Roer de kokende melk, wat nootmuskaat en
de boter door de stamppot. Schep dan de kaas en peterselie door de stamppot. Leg
de knakworsten bovenop de stamppot.
1 bloemkool 2 eieren 3 el paneermeel 75 gr. boter 1 el citroensap
-----------------------------------------
Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze
dan schrikken onder de koude kraan, pel ze en prak ze met een vork fijn. Maak de
bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in een pan
met een beetje water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Verhit 25 gram van de
boter in een pan en bak hierin het paneermeel bruin. Roer de geprakte eieren
door het paneermeel. Smelt in een pan de rest van de boter, laat deze heel licht
bruin worden en roer het citroensap erdoor. Giet de bloemkool af en doe deze in
een schaal. Schep het paneermeelmengsel over de bloemkool en giet er dan de
botersaus over.
Maak de bloemkool schoon, was deze en leg de bloemkool met de stonk naar beneden
gekeerd in een pan. Doe een beetje water en zout bij de bloemkool en kook de
kool in ongeveer 20 minuten gaar. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien licht bruin. Schep de bloemkool
uit de pan, laat deze op een vergiet even uitlekken en leg de kool op een
schaal. Bedek de bloemkool met de gebakken uien.
1 bloemkool 25 gr. boter 1 el citroensap 2 el gehakte peterselie ---------------------------------------
Maak de bloemkool schoon, was deze en leg de bloemkool met de stonk naar beneden
gekeerd in een pan. Doe een beetje water en zout bij de bloemkool en kook de
kool in ongeveer 20 minuten gaar. Verhit de boter in een pan en laat deze bruin
worden. Roer de citroensap door de boter. Schep de bloemkool uit de pan, laat
deze op een vergiet even uitlekken en leg de kool op een schaal. Bestrooi de
bloemkool met peterselie en giet de bruine citroenboter erover.
1 bloemkool 40 gr. boter2 dl melk 3 el citroensap 100 gr. geraspte kaas
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de roosjes in een pan
met een beetje water en zout in ongeveer 8 10 minuten gaar. Vet een ovenschaal
in. Verhit de boter in een pan, roer hier de bloem door en giet er dan beetje
voor beetje de melk door. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer
dan het citroensap door de saus en breng de saus zonodig nog op smaak met wat
peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en leg ze in de ovenschaal. Giet de
saus over de bloemkool en bestrooi het met de kaas. Zet de schaal 15 minuten in
een voorverwarmde oven van 180 graden.
Maak de bloemkool schoon en snijd deze in plakjes. Bestrooi de plakjes met wat
zout. Maak de ui schoon en snipper deze, Verhit de boter in een pan en fruit
hierin eventjes de ui en kerriepoeder. Voeg de bloemkoolplakjes toe en laat deze
ongeveer 15 minuten zachtjes smoren, keer de plakjes af en toe voorzichtig om.
1 kleine bloemkool 2 el bloem 1,5 el water 1 ei 1 ui 1/2 dl olie
-------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water en zout in 0ngeveer 5 8 minuten gaar. Laat dan de
bloemkool op een vergiet goed uitlekken en snijd ze dan kleine. Maak de ui
schoon en snipper deze fijn. Roer in een kom de bloem, zout, peper, water en het
ei door elkaar. Schep hier de klein gesneden bloemkoolroosjes en de ui door.
Verhit de olie in een pan en laat hierin steeds een lepel van het
bloemkoolmengsel in de pan glijden. Bak de koekjes in ongeveer 3 minuten aan
beide kanten mooi bruin en laat ze dan even uitlekken op een stuk keukenpapier.
2 dl kippenbouillon 15 gr. boter 1 el maizena 0,5 dl koud water 2 eidooiers rasp en sap van 1 citroen
----------------------------------------
Doe de bouillon en de boter in een pan en breng dit aan de kook. Roer in een
kommetje de maïzena met het water tot een papje en voeg dit papje al roerend aan
de kokende bouillon toe. Laat de saus al roerend 3 minuten koken. Klop in een
kom de eidooiers, het citroensap en citroenrasp schuimig. Roer wat van de hete
saus door het dooiermengsel en giet dit mengsel al roerend door de saus. De saus
mag nu niet meer koken. Lekker met bloemkool.
Verhit de boter in een pan, roer hier de bloem door en laat deze een paar
minuten fruiten. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot er
een gebonden saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en zout.
1 bloemkool 50 gr. boter 4 el zacht broodkruim 2 el geschaafde amandelen 1 tl paprikapoeder
--------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water in ongeveer 10 minuten beetgaar Verhit de boter in
een pan en bak hierin het broodkruim en de amandelen bruin. Voeg dan de
paprikapoeder toe. Giet de bloemkool af en doe deze in een schaal en schep het
amandelmengsel erover. Lekker met varkenskoteletten en
aardappelpuree.
1 bloemkool 40 gr. boter 40 gr. bloem 2 dl melk 150 gr. geraspte kaas 200 gr. ham 4 el gehakte peterselie
-------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar. Laat dan de
bloemkoolroosjes uitlekken op een vergiet. Snijdt de ham in blokjes. Verhit de
boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje bij beetje de melk
erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas, zout en
peper erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Schep dan de hamblokjes
en bloemkoolroosjes door de saus. Roer vlak voor het opdienen de peterselie door
de ragout. Lekker met macaroni.