Maak de witlof schoon en was de struikjes goed. Kook de struikjes in een pan
met een beetje water en zout 10 minuten. Laat de struikjes goed uitlekken. Klop
de eieren los met de melk. Meng de paneermeel met de geraspte kaas. Wentel de
witlofstruikjes eerst door het ei en dan door het paneermeel-kaas mengsel.
Verhit ruim boter in een pan en bak hierin de struikjes witlof knapperig
bruin.
Kook 750 gr. spruiten in water met zout in 15 minuten gaar. Fruit 1
kleingesneden ui in 15 gr. margarine. Voeg 1 blik gepelde tomaten zonder het
vocht, 1 tl basilicum, peper en zout toe. Smoor dit 5 minuten en schep het
mengsel door de spruiten.
Woensdag
Broccoli a la creme
750 gr. broccoli zie reclame 20 gr. boter 20 gr.
bloem 1/2 dl bouillon 1/2 dl melk sap van 1/2 citroen 1 eidooier zie reclame
------------------------------------------------
Kook de broccoli gaar in 10 minuten en laat goed uitlekken. Verhit de boter,
roer hier de bloem door en beetje voor beetje de bouillon en de melk. Blijf
roeren tot er een gebonden saus is ontstaan. Klop de eidooier los met een klein
beetje melk en klop er een beetje van de warme saus door. Haal de saus van het
vuur en roer er het eimengsel door. Maak de saus af met peper, zout en het
citroensap. Schep de saus door de broccoli en laat alles goed warm worden. De
saus mag niet meer koken.
Donderdag
Zuurkool met ananas
1 ui 500 gr. zuurkool zie ananas 1 klein blikje ananasstukjes
-------------------------------------------
Snipper de ui fijn. Laat in een pan 2 el boter smelten en bak hierin de ui
glazig. Maak met een vork de zuurkool wat losser en doe dit bij de ui. Bak de
zuurkool even mee en voeg dan de ananasstukjes, het sap van de ananasstukjes en
1 dl water toe. Laat het geheel aan de kook komen. Laat de zuurkool in 15
minuten zachtjes gaar stoven.
Vrijdag
Andijvie met kaassaus
1,5 kg andijvie zie reclame 25 gr. boter 25 gr. bloem 1
dl melk 1 dl kookvocht 100 gr. geraspte kaas zie reclame nootmuskaat
De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog
eens goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.