2 dl kippenbouillon 15 gr. boter 1 el maizena 0,5 dl koud water 2 eidooiers rasp en sap van 1 citroen
----------------------------------------
Doe de bouillon en de boter in een pan en breng dit aan de kook. Roer in een
kommetje de maïzena met het water tot een papje en voeg dit papje al roerend aan
de kokende bouillon toe. Laat de saus al roerend 3 minuten koken. Klop in een
kom de eidooiers, het citroensap en citroenrasp schuimig. Roer wat van de hete
saus door het dooiermengsel en giet dit mengsel al roerend door de saus. De saus
mag nu niet meer koken. Lekker met bloemkool.
Verhit de boter in een pan, roer hier de bloem door en laat deze een paar
minuten fruiten. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot er
een gebonden saus ontstaat. Breng de saus op smaak met peper en zout.
1 bloemkool 50 gr. boter 4 el zacht broodkruim 2 el geschaafde amandelen 1 tl paprikapoeder
--------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water in ongeveer 10 minuten beetgaar Verhit de boter in
een pan en bak hierin het broodkruim en de amandelen bruin. Voeg dan de
paprikapoeder toe. Giet de bloemkool af en doe deze in een schaal en schep het
amandelmengsel erover. Lekker met varkenskoteletten en
aardappelpuree.
1 bloemkool 40 gr. boter 40 gr. bloem 2 dl melk 150 gr. geraspte kaas 200 gr. ham 4 el gehakte peterselie
-------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar. Laat dan de
bloemkoolroosjes uitlekken op een vergiet. Snijdt de ham in blokjes. Verhit de
boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje bij beetje de melk
erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas, zout en
peper erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Schep dan de hamblokjes
en bloemkoolroosjes door de saus. Roer vlak voor het opdienen de peterselie door
de ragout. Lekker met macaroni.
1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 1 bloemkool 2 el gehakte peterselie
-----------------------------------------
Schil de aardappel, was ze en kook ze in een pan met een beetje water 10
minuten. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes. Leg de
bloemkoolroosjes op de aardappelen en kook dit alles nog ongeveer 10 minuten tot
de aardappelen en de bloemkool gaar zijn. Verwarm in een steelpan de melk Giet
de aardappelen en bloemkool af en stamp de aardappelen en bloemkool door elkaar.
Roer er de warme melk, nootmuskaat en peterselie door. Lekker met verse worst.
1bloemkool nootmuskaat 2 el gehakte peterselie 50 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en was deze. Kook de
bloemkoolroosjes in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat dan de
bloemkoolroosjes uitlekken. Verhit de boter in een pan en bak hierin de
bloemkoolroosjes lichtbruin. Doe dan de bloemkoolroosjes in een schaal en strooi
er peterselie, nootmuskaat en de geraspte kaas over.
1 kleine bloemkool 400 gr. broccoli 200 gr. salami 20 gr. boter 100 gr. geraspte belegen kaas
---------------------------------------------
Maak de bloemkool en broccoli schoon en verdeel deze in roosjes. Kook de roosjes
in ongeveer 5 8 minuten beetgaar en laat ze dan goed uitlekken. Snijdt de
salami in blokjes. Vet een ovenschaal in en let de roosjes erin en leg tussen de
roosjes de blokjes salmi. Strooi er dan de kaas over en zet de schaal ongeveer
10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de kaas is gesmolten.
1 bloemkool 200 gr. spekblokjes 1 ui 75 gr. boter 2 sneetjes brood zonder korst 100 gr. belegen geraspte kaas 2 tl kerriepoeder 40 gr. bloem 4 dl melk
-------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel deze in roosjes en kook de roosjes in een pan
met een beetje water en zout in ongeveer 8 minuten beetgaar. Laat de
bloemkoolroosjes dan uitlekken. Maak de uien schoon, snipper de uien maar houdt
ze apart van elkaar. Verhit 50 gram boter in een pan en bak hierin 1 ui
lichtbruin. Voeg de kerrie toe en bak deze even mee. Roer de bloem erdoor en
giet beetje voor beetje de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooi gebonden
saus ontstaat. Maak de saus op smaak met peper en zout. Smelt de rest van de
boter. Verkruimel het brood. Meng de gesmolten boter, broodkruim en kaas door
elkaar. Vet een ovenschaal in en schep hier de bloemkoolroosjes in. Bak in een
pan de spekblokjes uit, voeg dan de ui toe en bak deze even mee. Schep het
spekmengsel over de bloemkoolroosjes en giet hier de kerriesaus over. Verdeel
het broodkruimmengsel erover en zet de schaal 10 minuten in een voorverwarmde
oven van 220 graden.
1 bloemkool 2 el gehakte peterselie 25 gr. boter 2 dl slagroom
-------------------------------------- Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Breng in een pan water aan
de kook, doe de roosjes erin, breng het water weer aan de kook, laat het 1
minuut koken, haal dan de roosjes uit de pan en laat ze dan in een vergiet
uitlekken. Verhit de boter uit de pan, doe de bloemkoolroosjes erin en laat deze
in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Voeg dan de slagroom toe en laat het gerecht
goed warm worden, maar niet koken. Breng de bloemkool op smaak met peper en
zout. Bestrooi het met peterselie.
1 bloemkool 100 gr. boter 50 gr. witbrood zonder korsten 4 eieren
------------------------------------------ Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze
schrikken onder de koude kraan, pel ze, snijdt ze door midden en haal de
eidooiers eruit. Hak de eidooiers fijn. Maak de bloemkool schoon, maat laat hem
heel. Zet de bloemkool met de stronk naar beneden in een pan met een beetje
water en zout. Laat de bloemkool in 15 20 minuten gaar koken, schep hem dan
uit de pan, laat hem goed uitlekken en leg hem in een schaal. Verkruimel het
brood. Verhit de boter in een pan en bak hierin het broodkruim licht bruin.
Schep het broodkruim uit de pan en bedek hiermee de bloemkool. Strooi en de
gehakte eidooiers over. Lekker met gebakken aardappelen.
--------------------------------------- Verhit de boter in een pan en roer er de bloem door. Giet beetje bij beetje de
melk erdoor en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de saus 5
minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaal met peper, zout en nootmuskaat.
Deze saus is lekker bij verschillende soorten groenten, zoals bijvoorbeeld:
bloemkool.
Was de bloemkool, haal het grofste deel van de stronk en de bladeren weg, maar
laat de kool heel. Kook de bloemkool in een pan met een beetje water en een
snufje zout gaar en laat hem dan uitdruipen. Vet een ovenschaal in en leg hierin
de bloemkool. Was de tomaten, snijdt ze in plakjes en leg ze om de bloemkool
heen. Klop de eieren met de bloem, melk en wat peper en zout. Giet dit mengsel
over de bloemkool en bestrooi het met geraspte kaas. Zet de schotel in een
voorverwarmde oven van 200 graden en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten een
mooi kleurtje krijgen. Lekker met gebakken aardappelen.
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes en was de roosjes. Kook de
roosjes in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Doe
de bouillon en de slagroom aan de kook en laat de saus 5 minuten door koken tot
de helft van het vocht is verdampt. Breng de saus op smaak met wat peper, zout
en nootmuskaat. Roer de peterselie door de saus. Giet de bloemkoolroosjes af en
doe deze in een schaal. Schenk de saus over de bloemkool. Lekker met gekookte
aardappelen en verse worst.
1 bloemkool 2 uien 400 gr. kipfilet 2 teentjes knoflook 2 el kerriepoeder 1 Spaanse peper olie
------------------------------------------ Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje en zout beetgaar. Laat hem dan goed uitlekken. Snijd de
kipfilet in reepjes en bestrooi ze met wat peper en zout. Pel de uien en
knoflookteentjes en snipper deze. Snijd de Spaanse peper in de lengte doormidden
en verwijder de zaadjes en snijd hem dan in stukjes. Verhit wat olie in een pan
en fruit hierin de uien, knoflook, Spaanse peper en de kerriepoeder. Voeg dan de
kipfilet toe en bak deze 10 minuten mee. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en
laat het nog een paar minuten zachtjes bakken. Lekker met rijst.
1 bloemkool 2 sjalotjes 1 el olie 40 gr. boter 40 gr. bloem 1,5 dl melk 100 gr. geraspte kaas
----------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes, was deze en kook de roosjes in
een pan met een beetje water en zout 10 minuten. Laat dan de bloemkoolroosjes
goed uitlekken. Maak de sjalotjes schoon en snipper deze. Verhit de olie in een
pan en fruit hierin de sjalotjes. Voeg de bloemkool toe en bak deze 5 minuten
mee. Verhit de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk beetje voor
beetje de melk erbij en blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat.
Laat de kaas in de saus smelten. Schep de saus door
de bloemkool.
1 bloemkool 1 ui 1 teentje knoflook 1,5 tl sambal 1 el olie 8 el pindakaas 1 tl suiker
------------------------------------------ Pel de ui en het knoflookteentje en hak deze fijn. Maak de bloemkool schoon,
verdeel hem in roosjes en kook deze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg
dan de sambal, suiker en de pindakaas toe en roer er 2 dl water door. Giet de
bloemkool af, doe deze in een schaal en schenk de saus erover. Lekker met rijst
en gehaktballetjes.
20 gr. boter 20 gr. bloem 2 dl melk 50 gr. geraspte kaas
--------------------------------------- Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje voor beetje
de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Roer de
geraspte kaas erdoor en maak de saus op smaak af met zout en peper. Deze saus is
lekker bij bloemkool.
40 gr. boter 40 gr. bloem 2 dl melk 75 gr. geraspte kaas --------------------------------------------
Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje bij beetje de
melk erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas, zout
en peper erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Deze saus is lekker
bij bloemkool, broccoli en witlof.
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes, was deze en laat ze uitlekken.
Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin even de ui en knoflook. Voeg dan de
tomaten en bloemkool toe en bak dit even mee. Roer de bouillon erdoor en laat
het zachtjes stoven tot het beetgaar is. Maak op smaak met zout en peper.
Serveer met saucijsjes en aardappelpuree.
250 gr. rundergehakt paprikapoeder 8 plakken ham 4 augurken
--------------------------------------------
Snijd de augurken in de lengte door midden. Meng wat zout, peper en
paprikapoeder door het gehakt. Wikkel om elke halve augurk gehakt en wikkel dan
ieder rolletje in een plak ham en zet dit vast met een cocktailprikker. Verhit
wat boter in een pan en bak hierin de vleesrolletjes in 15 minuten gaar. Lekker
met aardappelen en andijvie.