4 ribkarbonades 1 el bloem 1 dl water 1 dl slagroom 1 el mosterd --------------------------------------------- Strooi wat zout en peper over de karbonades. Verhit in een pan de boter en bak
hierin de karbonades 10 minuten. Haal ze uit de pan en roer de bloem door het
bakvet. Schenk beetje voor beetje de slagroom en het water erbij. Blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat. Roer dan de mosterd, wat peper en zout door
de saus. Leg de karbonades in de mosterdsaus en laat dit zachtjes 10 minuten
sudderen. Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.
350 gr. raapstelen 1,5 kg aardappelen 200 gr. spekblokjes 2 uien 2 appels citroensap 1 dl melk --------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Was de raapstelen, snijd ze in kleine stukjes, was ze en laat ze
uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Schil de appels, boor de
klokhuizen er uit, snijd ze in plakken en besprenkel ze met citroensap. Laat in
een pan de spekblokjes uitbakken, voeg de uien toe en laat deze even mee bakken.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk en wat peper door.
Schep dan de raapsteeltjes en het spek-uimengsel door de aardappelpuree. Laat de
stamppot goed warm worden. Verhit in een pan wat boter en bak hierin de
appelplakken aan beide kanten mooi bruin. Leg de gebakken appelen op de
stamppot.
1 kg aardappelen melk 1 kg verse spinazie 250 gr. spekblokjes 1 ui 1 rode paprika ---------------------------------------- Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Was de spinazie, snijd hem grof en laat hem uitlekken. Maak de ui schoon
en snipper hem. Maak de paprika schoon en snij hem in stukjes. Bak in een pan de
spekblokjes uit. Voeg de ui en paprika toe en bak deze even mee. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de melk en wat peper toe. Meng de spinazie
en het spek-ui mengsel door de aardappelpuree. Laat de stamppot goed warm worden.
500 gr. aardappelen 10 gr. bloem 2 teentjes knoflook 5 el olie 2 uien 2 eieren ------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en rasp ze boven een kom. Pel de uien en
knoflookteentjes en hak ze fijn. Roer de uien, knoflook, bloem, eieren, beetje
zout en peper door de aardappelen en roer dit tot een deeg. Verhit de olie in de
poffertjespan en schep met een lepel wat deeg erin. Druk dit een beetje plat en
bak de poffertjes aan beide kanten mooi bruin. Lekker met een hamburger en sla.
1 kg aardappelen 750 gr. tomaten olie snufje oregano
---------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten. Laat ze uitlekken. Ontvel de
tomaten en snijd ze in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg hierin om en om
dakpansgewijs de plakjes aardappel en tomaat. Strooi er oregano, zout en wat
peper over. Druppel er wat olie over en zet de schaal 20 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden. Lekker met gestoofde vis.
1 kg witlof 450 gr. kipfilet 1 bekertje creme fraiche 1 bouillonblokje bloem citroensap
------------------------------------------- Snij de kipfilet in blokjes.Bestrooi ze met wat peper en zout en wentel deze
door wat bloem. Maak de witlof schoon en snijd hem in reepjes. Verhit de boter
in een koekenpan en bak hierin de kipfilet mooi bruin en bijna gaar. Doe dan de
witlof en het bouillonblokje erbij en laat dit 15 minuten zachtjes stoven Meng
een paar druppels citroensap door de creme fraiche en laat dit alles goed warm
worden. Lekker met gekookte aardappelen.
1 kg aardappelen 0,5 dl melk 750 gr. andijvie nootmuskaat 1 ui boter 500 gr. gehakt 1 dl bouillon 100 gr. geraspte kaas
-----------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetjes water en zout
gaar. Maak de andijvie schoon, snijd ze in reepjes, was ze en laat ze uitlekken.
Doe de andijvie met het aanhangende water en een beetje zout in een pan en laat
deze wat slinken. Maak de ui schoon en snipper hem. Verhit wat boter in een pan
en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui toe en bak deze even mee. Voeg dan
de bouillon erbij. Vet een ovenschaal in. Stamp de aardappelen fijn en roer er
wat peper, nootmuskaat en de melk erdoor. Schep de helft van de puree in de
ovenschaal, schep hierop het gehaktmengsel, op het gehaktmengsel de andijvie en
als laatste de rest van de aardappelpuree. Bestrooi het met geraspte kaas en leg
hier en daar een klontje boter. Zet de schotel 30 minuten in een voorverwarmde
oven van 200 graden.
1 kg aardappelen 500 gr. prei 250 gr. spekblokjes beetje melk 2 eieren
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de prei schoon, was ze en doe, ze als de aardappelen bijna gaar zijn,
bij de aardappelen in de pan. Bak in een pan de spekblokjes uit. Giet de
aardappelen met de prei af en stamp het door elkaar. Roer er de eieren, beetje
melk, een klontje boter en de spekblokjes door de stamppot. Laat de stamppot goed
warm worden en maak het op smaak af met peper en zout.
Schrap de wortelen en snijd ze in kleine stukken. Schil de aardappelen, was ze
en snijd ze in stukken. Pel de uien en snijd ook deze klein. Wortelen, uien,
zout in pan met wat water en zout aan de kook brengen. Laat ze 30 minuten
zachtjes koken. Kook in een andere pan de aardappelen met een beetje water en
zout gaar. Alles afgieten en in 1 pan doen, voeg de boter toe en stamp alles
fijn en door elkaar. Laat de stamppot goed warm worden en maak het op smaak af
met peper en zout.
750 gr. aardappelen 400 gr. rundergehakt 1 ui 1 knoflookteentje 500 gr. paksoi 2 tl kerriepoeder 100 gr. geraspte kaas
---------------------------------------------- Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met een beetje
water en zout 5 minuten. Laat ze uitlekken. Pel de ui en het knoflookteentje en
snipper deze. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in
een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui, knoflook, zout, peper en
kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten. Voeg dan de paksoi toe en bak dit
enkele minuten mee. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehakt-paksoi
mengsel en verdeel de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi de schotel met
geraspte kaas en zet deze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
750 gr. aardappelen 500 gr. prei 4 eieren 1 blikje ananasstukjes kerriepoeder 200 gr. geraspte kaas ----------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten en laat ze uitlekken. Breng
in een steelpan water aan de kook. Laat hierin de eieren 8 minuten koken, laat
ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in plakjes. Laat de
ananasstukjes uitlekken. Maak de prei schoon en snij deze in ringen. Vet een
ovenschaal in en leg hierin de plakjes aardappelen. Leg op de aardappelen de
plakjes ei, daarop de ananasstukjes, dan de helft van de geraspte kaas en dan de
prei. Strooi er wat curry over en de rest van de geraspte kaas. Zet de schotel
20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 750 gr. spinazie 4 eieren 150 gr. ham 100 gr. geraspte kaas
---------------------------------------- Schenk water in een steelpan, breng dit aan de kook en kook hierin 5 minuten de
eieren. Laat de eieren onder koud stomend water afkoelen en pel ze. Schil de
aardappelen, was ze en kook ze in een beetje water met zout gaar. Zoek de
spinazie uit, was ze en laat ze in een pan met een beetje zout en het
aanhangende water slinken. Laat de spinazie goed uitlekken en strooi er wat
nootmuskaat over. Vet een ovenschaal in en schep hierin de spinazie. Leg hierop
de eieren. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en
nootmuskaat door. Schep de aardappelpuree boven op de eieren in de ovenschaal.
Snij de ham in blokjes en leg verdeel deze over de aardappelpuree. Strooi er de
geraspte kaas over en zet de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van
200 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 1 krop ijsbergsla 2 uien 1 rode paprika 2 el mosterd ----------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de sla schoon, snijd ze in hele fijne reepjes, was deze en laat ze
uitlekken. Maak de uien schoon en snipper ze. Maak de paprika schoon en snijd
hem in stukjes. Bak de spekblokjes uit, voeg de uien en paprika toe en bak deze
even mee. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper,
nootmuskaat en de mosterd. Schep de sla en het spek-ui mengsel door de
aardappelpuree.
1,5 kg aardappelen 1 kg spruitjes nootmuskaat 1 blikje ananas 1/2 dl ananassap 1/2 dl melk
---------------------------------------------- Schil de aardappelen en was ze. Maak de spruitjes schoon. Kook de aardappelen in
een pan met een beetje water en zout gaar. Als de aardappelen koken leg er dan
de spruitjes bovenop en kook deze samen met de aardappelen gaar. Giet de
aardappelen met de spruitjes af en stamp ze fijn. Roer er de melk en het
ananassap door en breng het op smaak met peper en zout. Laat de stampot goed
warm worden.
1 kg aardappelen 500 gr. andijvie 200 gr. ham 100 gr. geraspte kaas 1 ui 1 tl sambal nootmuskaat 1 dl melk
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de andijvie schoon en snij deze in kleine reepjes. Was de reepjes
goed en laat ze uitlekken. Snij de ham in blokjes. Maak de ui schoon en snipper
hem. Verhit wat boter in een pan en fruit hierin even de ui. Voeg dan de ham toe
en bak deze even mee. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer de sambal
bij de melk en roer dit door de aardappelen. Voeg een klontje boter,
nootmuskaat,geraspte kaas, beetje peper en zout toe. Schep dan de andijvie en
het ui- hammengsel erdoor. Laat de stamppot goed warm worden.
1 kg aardappelen 1 kg prei 300 gr. ham 200 gr. belegen kaas 2 el olie
-----------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten en laat ze uitlekken. Maak de
prei schoon, snijd ze in ringetjes en was ze. Snij de ham en kaas in blokjes.
Verhit de olie in de wok en bak hierin de aardappelplakjes mooi bruin. Doe dan
de prei erbij en roerbak dit 10 minuten. Roer dan de ham en kaas erdoor en breng
het op smaak met peper en zout.
400 gr. witlof 1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 200 gr. ham paneermeel 150 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de witlof schoon, snij ze in stukjes en kook ze in een pan met een
beetje water en zout 5-7 minuten. Laat de witlof goed uitlekken. Snij de ham in
blokjes. Vet een ovenschaal in. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er
de melk door, zodat er een luchtige aardappelpuree ontstaat. Maak de puree op
smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer er de witlof en de hamblokjes toe.
Schep dit mengsel in de ovenschaal. Strooi er wat paneermeel en de geraspte kaas
over en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schotel 15 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
750 gr. aardappelen 1 pot rode kool 1 blikje champignonsoep 500 gr. gehakt paneermeel
--------------------------------------- Kook de aardappelen gaar en snijd ze in blokjes. Verwarm de oven voor 200 graden
Celsius. Bak het gehakt rul met wat zout en peper. Vet een ovenschaal in met wat
boter, leg laag voor laag de aardappelen, het gehakt en daarna de rodekool. Het
blikje soep wordt er nu overheen geschonken, en als laatste weer een laagje
aardappelen. Strooi er paneermeel over en doe er een paar klontje op. Zet de
schaal circa 20 minuten in de oven.
750 gr. prei 1 ui 2 dl bouillon nootmuskaat 750 gr. aardappelen 1 rookworst
-----------------------------------------
Schil de aardappelen , was ze en snij ze in plakjes. Maak de prei schoon, snij
hem in vingerlange stukken en was deze heel goed. Maak de ui schoon en snipper
hem fijn. Verhit de boter in een grote pan en bak hierin even de uien. Voeg dan
de prei toe en bak deze even mee. Voeg dan de bouillon, zout, peper, nootmuskaat
en de aardappelen toe en laat dit aan de kook komen. Leg een deksel op de pan en
laat dit alles 20 minuten zachtjes gaar koken. Wel in warm water de rookworst en
snij deze in plakjes. Schep de preischotel in een schaal en leg er de plakjes
rookworst bovenop.
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de raapsteeltjes schoon, was ze en snijd ze klein. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Klop de melk erdoor. Voeg dan zout, peper en de
raapsteeltjes toe. Laat de stampot goed warm worden. Lekker met saucijsjes.