4 karbonades 4 uien 40 gr. bloem 40 gr. boter 1 dl bier 1 dl bouillon 1 el maizena
----------------------------------------
Maak de uien schoon wen snijd ze in ringen. Strooi wat peper en zout over de
karbonades en haal ze door de bloem. Verhit de boter in een pan en bak hierin de
karbonades mooi bruin. Doe de uien erbij en bak dit 5 minuten mee. Giet dan het
bier en de bouillon erbij, laat het aan de kook komen en laat het zachtjes 15
minuten stoven. Haal dan de karbonades uit de pan, leg ze op een schaal en houd
ze warm. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en giet dit bij de
uien. Laat het nog even aan de kook komen en schenk dan de saus over de
karbonades. Lekker met aardappelen en spruiten.
4 venkelknollen 25 gr. boter 25 gr. bloem 50 gr. ham
------------------------------------------- Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in stukken. Kook de venkel in een pan
met een beetje water, zout en peper in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze dan
goed uitlekken, vang het kookvocht op. Als het kookvocht geen 2,5 deciliter is
vul het dan aan met melk. Snijd de ham fijn. Verhit de boter in een pan en roer
er de bloem door. Giet beetje voor beetje het kookvocht erdoor en blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat.Voeg wat peper en zout toe en schep de
venkelen de ham erdoor. Laat de groente goed warm worden. Lekker met aardappelen
en een bal gehakt.
750 gr. aardappelen 2 eierdooiers 1 tl maizena nootmuskaat 1 ei 50 gr. paneermeel ------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Giet ze dan af en stamp ze fijn. Laat de puree afkoelen. Klop het ei los.
Roer de eidooiers, maïzena, peper en zout door de aardappelpuree. Vorm van dit
deeg rolletjes van 2 centimeter dik en 5 centimeter lang. Haal de rolletjes door
het los geklopte ei en dan door paneermeel. Laat het frituurvet heet worden en
bak hierin de aardappelkroketjes in 3 minuten mooi bruin.
4 eieren 4 plakken jong belegen kaas 50 gr. geraspte kaas gehakte peterselie
------------------------------------------
Vet een ovenschaal in. Leg de plakjes kaas in de ovenschaal. Breek op ieder
plakje kaas een ei. Bestrooi de eieren met wat peper en de geraspte kaas. Zet de
schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven van 250 graden. Strooi voor het
opdienen wat peterselie over de eieren. Lekker met gekookte aardappelen en
spinazie.
1 kg prei 1 bekertje creme fraiche nootmuskaat paprikapoeder
----------------------------------------------
Maak de prei schoon, snijd hem in ringen, was ze en laat ze uitlekken. Verhit de
boter in een pan en bak hierin de prei 5 minuten. Roer dan de crème fraiche,
beetje paprikapoeder, snufje nootmuskaat, wat zout en peper erdoor. Laat het
gerecht goed warm worden. Lekker met aardappelen en een speklapje.
4 eieren 400 gr. gehakt h/h 2 el Provencaalse kruiden 1 ei paneermeel
------------------------------------------- Kook de eieren hard in 10 minuten en pel ze. Meng het gehakt met de kruiden, het ei en 3 el paneermeel. Vorm er 4 ballen van en druk in elke bal een ei. Kneed het gehakt om het ei heen. Rol de gehaktballen door wat paneermeel en leg ze 30 minuten in de koelkast. Verhit de boter en bak hierin de gehaktballen mooi bruin. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het 25 minuten zachtjes braden. Draai de gehaktballen af en toe om. Lekker met gekookte aardappelen en andijvie.
600 gr. sperziebonen 2 el olie 2 sjalotjes 250 gr. kerstomaatjes
----------------------------------------------- Maak de sjalotjes schoon en snipper deze. Was de kerstomaatjes en snijd ze door
midden. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een pan met een beetje water
en zout beetgaar. Verhit in een pan de olie en fruit hierin eventjes de
sjalotjes. Voeg de kerstomaatjes toe en bak deze een paar minuten mee. Schep dan
de sperziebonen erdoor, laat het gerecht goed warm worden en maak op smaak af
met peper en zout. Lekker met aardappelen en een karbonade.
700 gr. Chinese kool 750 gr. aardappelen 400 gr. komijnekaas 50 gr. paneermeel 50 gr. geraspte kaas
-------------------------------------------
Snijd de komijnekaas in blokjes. Vet een ovenschaal in. Maak de kool schoon en
snijd hem in reepjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook
de aardappelen in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Giet ze dan
af. Kook in een pan met een beetje water en zout de koolreepjes ook 5 minuten.
Laat ze goed uitlekken en schep er dan de kaasblokjes door en schep het in de
ovenschaal. Verdeel hier de aardappelplakjes over. Roer de paneermeel en de
geraspte kaas door elkaar en strooi dit over de aardappelschijfjes. Leg hier en
daar een klontje boter en zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van
175 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk 100 gr. spekblokjes 2 rode paprika's 750 gr. panklare prei
------------------------------------------------- Snijd de prei in ringetjes, was ze en laat ze uitlekken. Snijd de paprika's in kleine stukjes. Kook de aardappelen gaar. Bak de spekjes uit en voeg de paprika's en prei toe. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en nootmuskaat door. Schep het spek-preimengsel door de aardappelpuree.
1,5 kg aardappelen 1 krop ijsbergsla 1 ui 4 eieren 150 gr. spekblokjes 1 dl melk 2 el azijn
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 8 minuten.
Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in blokjes. Bak in
een pan de spekblokjes uit. Maak de sla schoon en snijd deze in smalle reepjes.
Maak de ui schoon en snipper deze heel fijn. Giet de aardappelen af, stamp ze
fijn en roer er de melk, azijn, peper en nootmuskaat door. Schep dan de
spekblokjes, sla, ui en de eieren door de aardappelpuree. Laat de stamppot nog
even goed warm worden.
1 kg aardappelen 600 gr. prei 1 dl melk 4 eieren scheutje melk
---------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de prei schoon, snijd ze in ringetjes en was deze. Verhit wat boter
in een pan en bak hierin de prei 10 minuten zachtjes. Strooi er dan wat peper en
zout over. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en
nootmuskaat door. Schep de prei erdoor en laat de stampot goed warm worden. Klop
de eieren los met een scheutje melk, peper en zout. Verhit wat boter in een
koekenpan en giet hierin het eimengsel. Blijf roeren tot de eieren zijn gestold.
Schep het roerei over de stamppot.
1 kg aardappelen 1 dl melk 1/2 dl koffieroom 1 el mosterd 100 gr. spekblokjes 2 uien 2 teentjes knoflook 400 gr. spinazie
-----------------------------------------------
Was de spinazie en laat ze uitlekken. Maak de uien schoon en snipper deze. Pel
de knoflookteentjes en pers ze uit. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in
een pan met een beetje water en zout gaar. Bak in een grote pan de spekblokjes
uit en voeg dan de uien en knoflook toe. Fruit deze eventjes. Voeg dan de
spinazie toe, bak dit al omschepend mee tot de spinazie begint te slinken. Giet
de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, koffieroom, peper,
nootmuskaat en mosterd door. Schep het spinaziemengsel door de aardappelpuree.
Laat de stampot goed warm worden
1 kg aardappels 1 dl melk 1 ui 2 teentjes knoflook 1 Chinese kool 1 zakje nasikruiden 150 gr. spekblokjes
----------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de ui schoon en snipper deze. Pel de knoflookteentje en pers ze uit.
Maak de kool schoon, snijd deze in reepjes, was ze en laat ze goed uitlekken.
Laat de nasikruiden wellen in 1 deciliter warm water. Bak in een pan de
spekblokjes ui en fruit hierin eventjes de ui en knoflook. Voeg de nasikruiden
toe en laat deze een paar minuten meebakken. Voeg dan de kool toe en laat deze
ook een paar minuten meebakken. Giet de aardappelen af, roer er peper,
nootmuskaat en de melk door. Schep het koolmengsel door de aardappelpuree. Laat
de stamppot goed warm worden.
------------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
bijna gaar. Giet ze dan af, laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes. Snijd de
ham in blokjes. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de aardappelplakjes
mooi bruin. Schep dan de hamblokjes, wat peper en zout erdoor. Breek
hierboven de eieren, zet de hittebron laag en laat de eieren stollen. Strooi er
nog wat peper en zout over. Lekker met sla.
1 kg aardappelen 500 gr. broccoli 3 eieren 1 bekertje creme fraiche 75 gr. geraspte kaas
-------------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten, Giet ze dan af. Maak de broccoli
schoon, verdeel deze in roosjes en kook deze in een pan met een beetje water en
zout 2 minuten. Laat ze uitlekken. Vet een ovenschaal in en leg in het midden
van de schaal de broccoliroosjes. Leg de aardappelplakjes erom heen. Klop de
eieren door de creme fraiche en roer hier de geraspte kaas door. en giet dit
mengsel over de aardappelen en broccoli. Zet de schaal 30 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
750 gr. aardappelen 750 gr. uien 1 dl melk 75 gr. geraspte kaas
------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de uien schoon en snipper ze. Verhit de boter in een pan en bak
hierin de uien bruin. Vet een ovenschaal in. Giet de aardappelen af, stamp ze
fijn en roer de melk, peper den nootmuskaat erdoor. Schep de gebakken uien door
de aardappelpuree en schep deze in de ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas
over en zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Lekker met verse worst.
500 gr. witlof 750 gr. aardappelen 2 peren 150 gr. brie
-------------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten. Maak de witlof schoon, snijd
ze in reepjes en was deze. Kook de witlof in een pan met een beetje water en
zout 5 minuten. Laat ze dan goed uitlekken. Schil de peren, snijd ze in stukjes
en besprenkel ze met citroensap. Meng de stukjes peer door de witlof. Snijd de
brie in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg de aardappelplakjes hierin. Strooi
er wat peper, zout en paprikapoeder over en schep de witlof erop. Dek af met
plakjes brie. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
1 kg aardappelen nootmuskaat 1 dl melk 450 gr. rundergehakt 3 eieren 50 gr. geraspte kaas paneermeel
------------------------------------------
Leg de spinazie in een ovenschaal en laat deze ontdooien. Schil de aardappelen,
was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Breng in een
steelpan water aan de kook en kook hierin 10 minuten de eieren. Laat ze
schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in plakjes. Verhit wat boter
in een pan en bak hierin het gehakt rul. Schep het gehakt door de ontdooide
spinazie, leg dan de plakjes ei erop en strooi dan de geraspte kaas erover. Giet
de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en nootmuskaat door.
Schep de aardappelpuree als bovenste laag in de ovenschaal, strooi er paneermeel
over en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schaal 20 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
1 kg aardappelen 2,5 dl melk nootmuskaat 500 gr. witlof 1 rookworst 40 gr. boter 40 gr. bloem 200 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de witlof schoon, snijd ze in kleine reepjes was deze en kook ze in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat de witlof goed uitlekken.
Wel de rookworst in warm water en snijd deze in plakjes. Verhit de boter in een
pan en roer er de bloem door. Giet er dan beetje voor beetje 1,5 deciliter melk
door. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat en roer er dan 150 gram van
de geraspte kaas erdoor. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de
rest van de melk, snufje nootmuskaat en wat peper door. Vet een ovenschaal in en
schep hierin de witlof. Leg er de plakjes rookworst op en schenk hierover de
kaassaus. Dek af met de aardappelpuree en bestrooi deze met de rest van de kaas.
Zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
4 ribkarbonades 1 el bloem 1 dl water 1 dl slagroom 1 el mosterd --------------------------------------------- Strooi wat zout en peper over de karbonades. Verhit in een pan de boter en bak
hierin de karbonades 10 minuten. Haal ze uit de pan en roer de bloem door het
bakvet. Schenk beetje voor beetje de slagroom en het water erbij. Blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat. Roer dan de mosterd, wat peper en zout door
de saus. Leg de karbonades in de mosterdsaus en laat dit zachtjes 10 minuten
sudderen. Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.