1 kg aardappelen 50 gr. bacon 6 eieren 6 el melk ----------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in hele dunne plakjes. Snij de bacon in
kleine stukjes. Verhit een klontje boter in een grote koekenpan en bak hierin de
aardappelen bruin en gaar. Wel steeds omscheppen. Voeg dan de stukjes bacon en
een beetje zout toe. Klop de eieren los met de melk en giet dit over de
aardappelen. Laat de eieren op een lage hittebron stollen.
1 kg aardappelen 1,5 dl melk nootmuskaat 500 gr. andijvie 350 gr. jong belegen kaas
------------------------------------- Maak de andijvie schoon, snij hem in hele dunne reepjes. Was de reepjes goed en
laat ze uitlekken. Snij de kaas in blokjes. Schil de aardappelen, was ze en kook
ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Maak de melk warm. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de kokende melk en de boter toe en roer
het luchtig. Schep de andijvie door de puree en maak de stampot op smaak met
peper, zout en nootmuskaat. Laat de stampot goed warm worden en schep op het
laatst de kaasblokjes erdoor.
500 gr. speklappen mosterd bloem 1,5 kg aardappelen 2 kg uien azijn
----------------------------------------- Bestrooi de speklappen met wat peper en zout en besmeer de speklappen met wat
mosterd. Wentel het vlees dan door de bloem. Maak de uien schoon en snijd ze in
ringen. Schil de aardappelen en was ze. Verhit de boter in een pan en bak hierin
de speklappen in ongeveer 30 tot 40 minuten bruin en gaar. Doe de aardappelen in
een pan met een beetje water en zout en leg de uiringen hier bovenop. Kook dit
een half uur en stamp het fijn. Roer de jus van de speklappen erdoor en naar
smaak nog wat peper en zout en een scheutje azijn. Leg de speklappen boven op de
stamppot.
1,5 kg aardappelen 500 gr. zure appels 250 gr. zoete appels 125 gr. spekblokjes 2 uien
-------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout.
Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Als de
aardappelen 20 minuten hebben gekookt leg dan de appels erboven op en laat het
dan nog 10 minuten koken. Bak het spek uit. Maak de uien schoon, snijd ze in
ringen en voeg ze bij het spek. Laat de uien goudgeel bakken. Giet de
aardappelen en appelen af, vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen en
appelen door elkaar. Giet er een scheutje van het kookvocht bij. Leg het spek
met de ui ringen boven op de stamppot.
1,5 kg aardappelen 2 uien 1 kg spruitjes melk nootmuskaat
--------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de spruitjes schoon, was ze en kook ook deze gaar. Maak de ui schoon
en snipper hem fijn. Verhit wat boter in een pan en fruit hierin de ui. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Roer er een beetje melk, een klontje boter,
snufje nootmuskaat en een beetje zout en peper door, zodat er een luchtige puree
ontstaat. Giet de spruitjes af en schep deze samen met de gefruite ui door de
aardappelpuree. Lekker met saucijsjes.
Schil de aardappelen, was ze en schaaf ze in dunne plakjes (kaasschaaf). Snijd
de aardappelen in hele dunne reepjes. Doe de reepjes aardappelen in een schaal
met water en veel zout. Laat dit drie kwartier staan , laat ze dan uitlekken en
droog ze dan goed af. Verhit de frituurolie en bak hierin de stro-aardappeltjes
bruin.
-------------------------------------- Maak de ui schoon en snipper hem heel fijn. Sla de kipfilets plat en bestrooi ze
met peper. Leg op elke kipfilet twee plakjes ontbijtspek en leg er wat
uisnippers op. Strooi er wat salie, tijm, peterselie en ook nog wat peper over.
Rol de kipfilets op en maak ze vast met een touwtje of een prikker. Verhit de
boter in een pan en bak hierin de filetrolletjes aan alle kanten mooi bruin.
Giet dan de bouillon erbij en laat de rolletjes zachtjes 20 minuten sudderen.
Bind het vocht met wat maizena. Lekker met worteltjes en gekookte aardappelen.
750 gr. spinazie 25 gr. boter 25 gr. bloem 2,5 dl melk 2 el geraspte kaas 1 ei 400 gr. champignons 1 el boter 1 ui
----------------------------------------- Zoek de spinazie uit, was ze zeer goed en laat ze goed uit lekken. Verhit de
boter in een pan, roer de bloem erdoor en dan scheutje voor scheutje de melk.
Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan wat zout, peper en de
geraspte kaas toe. Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken. Maak de saus
af met een losgeklopt ei. Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in
plakjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit wat boter in een pan en bak
hierin de ui en de champignons goudbruin. Laat de spinazie met het aanhangende
water en wat zout slinken. Snij de spinazie bladeren iets kleiner en laat het
goed uitlekken. Vermeng de spinazie met de saus en champignon en laat het goed
warm worden. Lekke met een gekookt ei en gekookte aardappelen.
750 gr. snijbonen 1 tl citroensap 6 el geraspte kaas
------------------------------------- Haal de snijbonen af, was ze en snijd ze klein. Kook de snijbonen in een pan met
een beetje water, zout en citroen sap in 7-10 minuten gaar Giet de snijbonen af,
schud er een klontje boter en de geraspte kaas door. Lekker met een varkenslapje
en gekookte aardappelen.
1 kg raapsteeltjes 25 gr. boter 25 gr. bloem 2,5 dl melk
----------------------------------------- Was de raapsteeltjes goed, snij de worteltjes eraf en snij de raapsteeltjes in
stukken. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels boter in een
pan en laat hierin de raapsteeltjes met wat zout 10 minuten zachtjes smoren. Wel
af en toe omscheppen. Verhit 25 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en
dan scheutje voor scheutje de melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat en laat het sausje 7 minuten zachtjes doorkoken. Maak het sausje op
smaak af met nootmuskaat, peper en zout. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken en
meng hier het sausje door. Laat de groenten goed warm worden. Lekker met een
saucijsje en gekookte aardappelen.
750 gr. komkommer 20 gr. boter 1 ui 2 tl kerrie 20 gr. bloem 2,5 dl melk
--------------------------------------------
Was de komkommer, snij deze in de lengte doormidden en snij dan die helften in
blokjes. Verhit 1 eetlepel boter in een pan voeg de komkommer met wat zoet en
peper toe en laat dit 10 minuten zachtjes smoren. Haal de komkommerstukjes met
een schuimspaan uit de pan en laat deze goed uitlekken. Pel de ui en snipper dez
fijn. Verhit 20 gram boter in een pan en fruit hierin eventjes de ui met de
kerrie. Roer er dan de bloem door en beetje voor beetje de melk. Blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de komkommerstukjes warm worden in de
saus. Lekker met een balletje gehakt en gekookte aardappelen
750 gr. venkelknollen 2 el boter 250 gr. tomaten paprikapoeder
---------------------------------------------- Maak de venkelknollen schoon en snij deze in stukjes. Hak wat van het venkelgroen
fijn en bewaar dit voor de garnering. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit de boter in een pan en bak hierin zachtjes de venkelstukjes 5 minuten.
Voeg dan de tomaten toe, bestrooi het met paprikapoeder, peper en zout en voeg
een scheutje water toe. Laat de groente 15 minuten zachtjes stoven. Bestrooi de
groente op het laatst met het bewaarde venkelgroen. Lekker met een schnitzel en
gekookte aardappelen.
600 gr. waspeen 2 uien 2 el boter 1 dl bouillon snufje suiker
------------------------------------------
Schrap de worteltjes, was ze goed en snij ze een keer door midden. Pel de uien
en snij ze fijn. Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien glazig. Laat
dan de worteltjes even meebakken. Voeg de bouillon, zout, peper en suiker toe.
Beng alles aan de kook en laat de woteltjes in ongeveer 15 minuten gaar worden.
Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.
1 kg komkommer 2 uien 2 el boter sap van 1/2 citroen 4 el zure room 2 el gehakte bieslook
-------------------------------------------
Maak de komkommers schoon, als ze er mooi uitzien hoeven ze niet geschild te
worden, allleen goed wassen is dan voldoende. Snij de komkommers in blokjes. Pel
de uien en snipper ze. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de uien
goudgeel. Voeg dan de komkommers toe en laat deze even meebakken. Voeg dan wat
zout, peper en citroensap toe en laat de groenten op een lage hittebron zachtjes
10 minuten stoven. Wel af en toe omscheppen. Roer op het laatst de zure room
door de komkommer en laat het goed warm worden. Bestrooi de komkommer met
gehakte bieslook. Lekker met karbonade en gekookte aardappelen.
---------------------------------------------- Maak de Chinese kool schoon, snijd ze in reepjes en was de reepjes goed. Laat de
kool goed uitlekken. Verhit de boter in een grote pan, doe hier de kool in en
schep hem een keer om. Strooi er wat zout en peper over en laat de kool in 10
minuten zachtjes gaar stoven. Roer vlak voor het opdienen de geraspte kaas
erdoor. Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.
Snij het stronkje van de aubergines af, was ze en snij ze in plakken van een
halve centimeter dik. Strooi een beetje zout over de plakken en wentel ze door
bloem. Verhit de boter in een pan en bak de aubergineplakken aan beide kanten
bruin. Lekker met een bal gehakt en gekookte aardappelen.
700 gr. kleine champignons 1 ui 25 gr. boter 20 gr. bloem 1,5 dl bouillon paar druppels citroensap scheutje melk of room
--------------------------------------------- Maak de champignons schoon, was ze en laat ze uitlekken. Pel de ui en snipper
hem fijn. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui. Roer de bloem erdoor
en beetje voor beetje de bouillon. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat. Doe de champignons in het sausje, breng het aan de kook en laat het
zachtjes 15 minuten koken. Wel regelmatig roeren. Maak de champignon a la creme
af met wat zout, peper, citroensap en een scheutje melk of room. Lekker met een
gehaktballetje en gekookte aardappelen.
750 gr. broccoli 30 gr. bloem 2 dl kookvocht, aangevuld met bouillon 50 gr. geraspte kaas
---------------------------------------------
Maak de broccoli schoon, was ze en kook de broccoli in een pan met een beetje
water en zout in 10-15 minuten gaar. Giet de broccoli af en vang het kookvocht
op. Verhit in een pan de boter, roer er de bloem door en beetje voor beetje het
vocht. Blijf roeren tot dat er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas erdoor
en breng de saus op smaak met peper. Laat de broccoli in het sausje warm worden.
Lekker met een gekookt ei en gekookte aardappelen.
1 bloemkool sap van 1/2 citroen 1 rode en 1 groene paprika 25 gr. gesmolten boter
-----------------------------------------------
De bloemkool schoonmaken (heel laten), wassen en opzetten in een pan met en
klein beetje water, zout en citroensap (hierdoor blijft de bloemkool mooi wit).
Kook de bloemkool in 15-20 minuten gaar. Maak onder tussen de paprika's schoon
en snijd ze in reepjes. Kook de parikareepjes 2-3 minuten in een pan met wat
water en zout. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het water en leg hem op
een schaal. Haal ook de paprikareepjes met een schuimspaan uit het water,
verdeel ze naast de bloemkool en giet de gesmolten boter erover. Lekker met een
tartaartje en gekookte aardappelen.
1,5 kg andijvie 25 gr. boter 25 gr. bloem 1 dl melk 1 dl kookvocht 100 gr. geraspte kaas snufje nootmuskaat
---------------------------------------------- De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog eens
goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.