---------------------------------------------- Maak de Chinese kool schoon, snijd ze in reepjes en was de reepjes goed. Laat de
kool goed uitlekken. Verhit de boter in een grote pan, doe hier de kool in en
schep hem een keer om. Strooi er wat zout en peper over en laat de kool in 10
minuten zachtjes gaar stoven. Roer vlak voor het opdienen de geraspte kaas
erdoor. Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.
Snij het stronkje van de aubergines af, was ze en snij ze in plakken van een
halve centimeter dik. Strooi een beetje zout over de plakken en wentel ze door
bloem. Verhit de boter in een pan en bak de aubergineplakken aan beide kanten
bruin. Lekker met een bal gehakt en gekookte aardappelen.
700 gr. kleine champignons 1 ui 25 gr. boter 20 gr. bloem 1,5 dl bouillon paar druppels citroensap scheutje melk of room
--------------------------------------------- Maak de champignons schoon, was ze en laat ze uitlekken. Pel de ui en snipper
hem fijn. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui. Roer de bloem erdoor
en beetje voor beetje de bouillon. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat. Doe de champignons in het sausje, breng het aan de kook en laat het
zachtjes 15 minuten koken. Wel regelmatig roeren. Maak de champignon a la creme
af met wat zout, peper, citroensap en een scheutje melk of room. Lekker met een
gehaktballetje en gekookte aardappelen.
750 gr. broccoli 30 gr. bloem 2 dl kookvocht, aangevuld met bouillon 50 gr. geraspte kaas
---------------------------------------------
Maak de broccoli schoon, was ze en kook de broccoli in een pan met een beetje
water en zout in 10-15 minuten gaar. Giet de broccoli af en vang het kookvocht
op. Verhit in een pan de boter, roer er de bloem door en beetje voor beetje het
vocht. Blijf roeren tot dat er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas erdoor
en breng de saus op smaak met peper. Laat de broccoli in het sausje warm worden.
Lekker met een gekookt ei en gekookte aardappelen.
1 bloemkool sap van 1/2 citroen 1 rode en 1 groene paprika 25 gr. gesmolten boter
-----------------------------------------------
De bloemkool schoonmaken (heel laten), wassen en opzetten in een pan met en
klein beetje water, zout en citroensap (hierdoor blijft de bloemkool mooi wit).
Kook de bloemkool in 15-20 minuten gaar. Maak onder tussen de paprika's schoon
en snijd ze in reepjes. Kook de parikareepjes 2-3 minuten in een pan met wat
water en zout. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het water en leg hem op
een schaal. Haal ook de paprikareepjes met een schuimspaan uit het water,
verdeel ze naast de bloemkool en giet de gesmolten boter erover. Lekker met een
tartaartje en gekookte aardappelen.
1,5 kg andijvie 25 gr. boter 25 gr. bloem 1 dl melk 1 dl kookvocht 100 gr. geraspte kaas snufje nootmuskaat
---------------------------------------------- De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog eens
goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.
500 gr. witlof 1 zure appel citroensap 1 hardgekookt ei 1 tl mosterd 2 el olie 2 el azijn --------------------------------------------
Maak de stronkjes witlof schoon, was ze heel erg goed en laat ze uitlekken. Schil de appel en snipper hem fijn. Besprenkel de appel meteen met citroensap, want anders wordt hij bruin. Prak het ei fijn en meng het met mosterd, zout, peper, olie en azijn. Snijd de witlof in hele dunne reepjes en meng er de appel en dressing door. Dek de sla af en zet het een poosje in de koelkast, zodat alle smaakjes er goed kunnen intrekken.
Lekker met een stukje vlees dat in de aanbieding is en gekookte aardappelen.
1 blik boterhamworst 3 uien pakje aardappelpuree voor ovenschotel paneermeel
--------------------------------------- Worst in blokjes snijden, ui in stukjes snijden en oven voorverwarmen op 175C. In een beetje margarine de ui en boterhamworst bakken, goed wat peper er over. In een zeef uit laten lekken. Puree maken en de helft in een ingevette ovenschaal doen. Worstmengsel erop en de andere helft van de puree erop bestrooien met paneermeel en vlokjes boter erop (je kunt ook creme fraiche gebruiken door de puree, dan geen paneermeel en boter erop.
1 1/4 kg gare aardappelen 1 ui 200 gr. gehakt 1 ei 2 dl yoghurt paprikapoeder
-----------------------------------------
Snijd de gare aardappelen in plakken en leg de helft in een vuurvaste schaal.
Fruit 1 kleingesneden ui in 45 gr. margarine. Voeg 200 gr. gehakt met peper en
zout toe en bak dit gaar en rul. Schep het gehaktmengsel op de aardappelen en
dek dit af met de rest van de aardappelen. Klop 1 ei los met 2 dl yoghurt,
peper, zout en paprikapoeder. Giet dit over de aardappelen. Zet de schotel 30
minuten in een hete oven 200C.