Hallo, ik ben Guido. Ik ben geboren in 1954. Ik hoop dat ik U met dit blog kan laten meegenieten van één van mijn grote passies: de Weissensee in Oostenrijk.
Deze ochtend gaan we op speurtocht naar de plaatselijke flora. We trekken in de omgeving van de camping de vrije natuur in. Via weinig gebruikte paadjes proberen wij een beeld te krijgen van de plantengroei in deze tijd van het jaar. Al gauw krijgen we de gelegenheid om ons fototoestel in actie te brengen!
De bloemen tieren nog welig. Het kost ons slechts weinig moeite om een verscheidenheid aan vormen en kleuren te ontdekken, en wie de nodige aandacht wil opbrengen zal moeten toegeven dat er echte pareltjes tussen zitten! Hier en daar tonen ook verschillende bessensoorten hun pracht.
In dezelfde omgeving merken we nog volgende bessenweelde op: een fel contrast met de zachtere omgevingskleuren! Ondertussen blijven we ook aandachtig voor de minder opvallende, maar daarom niet minder mooie, bloemenpracht!
Stilaan loopt onze tocht ten einde. Toch merken we nog op dat niet enkel de kleuren van de bloemen variëren, maar ook hun vormen zorgen voor een leuke afwisseling! Als afscheid bewonderen we een laag bij de grond groeiende bes met een diep-zwarte kleur: mooi! En dan is het tijd om ons terug in de "bewoonde wereld" te begeven.
Vandaag verplaatsen wij ons eerst met de auto. We zullen de "Goldeck-Panoramastrasse" oprijden (tolweg). We vertrekken vanaf de camping (930 m hoogte) richting Zlan (740 m hoogte). Voorbij de evangelische kerk begint de klim naar "Parkplatz Seetal" op een hoogte van 1883 m. De goed onderhouden weg is 14,5 km lang en heeft een maximum hellingspercentage van 10%. Na elke haarspeldbocht krijgt men telkens opnieuw een bewonderenswaardig panorama: zo ziet men o.a. de "Milstätter see", de"Nockbergen", de "Hohe Tauern", de "Karawanken" en het "Drautal"! De tocht naar boven is een belevenis op zich.
We parkeren de wagen, en zullen van hieruit nog een wandeling maken.
Na deze leerrijke tocht komen we bij "Erlebnishof Tschabitscher" aan.
De temperatuur is ondertussen enige graden opgelopen, en wij nemen dus plaats op het buitenterras. De omgeving is prachtig, maar jammer genoeg wordt het panorama gedeeltelijk opgeslorpt door de lichte nevel. Het "spekbrood" smaakt er echter niet minder heerlijk door! Ook aan gezelligheid is hier geen gebrek.
Tijdens onze wandelingen in de omgeving, genieten wij, telkens opnieuw, van het schouwspel dat de vissen steeds weer bieden in het heldere water van de "Weissenbach". Bij onze terugkeer naar de camping had ik het genoegen om een hagedis, die op een rotsblok zat te zonnen, op de gevoelige plaat vast te leggen!
Na een autoreis van 1120 km, bereiken wij onze bestemming. Eerst melden wij ons aan op de receptie, gelegen tussen het saunacomplex en de sanitaire voorzieningen (merk ook de installatie voor waterverwarming met zonne-energie op het dak op). Hierna begeven wij ons naar het restaurant, waar wij de overige familieleden en medewerkers begroeten. We nemen nog rustig de tijd voor een fris drankje en een gezellige babbel, waarna wij ons op onze vertrouwde plaats gaan installeren. Onze vakantie kan beginnen!
1. Hoge schoenen, voorzien van zolen met goede grip, warme kledij, regenbescherming, proviand en EHBO-kit horen bij elke bergtocht. 2. Hou rekening met de weersvoorspellingen en -waarschuwingen, en in de winter met de info van de lawinewaarschuwingsdiensten. 3. Plan op voorhand de route die je wenst te lopen en verlaat de gemarkeerde wandelpaden niet,tenzij in geval van nood. 4. Meld steeds je einddoel, evenals de tijd van terugkeer. Komt hierin verandering, denk dan ook aan hen die zich misschien zorgen maken. 5. Overschat nooit je krachten of kunnen. Help steeds ieder mens in nood. 6. Pluk geen beschermde planten, vang of dood geen beschermde dieren, laat hun leef- en broedomgeving met rust. 7. Houd u aan de reglementen in beschermd natuurgebied. Verstoor het wild niet en respecteer planten en dieren. 8. Vermijd lawaai, roepen, stenen werpen en andere onnodige zaken. Beschadig nooit paden, wegwijzers of markeringen. 9. Voorkom vuur in de vrije natuur; rook niet in het bos; gooi geen gloeiende sigaretten of sigarettenpeuken weg. 10. Verontreinig het landschap niet, noch het water. Verlaat je rustplaats steeds zoals je die zelf wenst aan te treffen.
Over het al dan niet gebruiken van wandelstokken in de bergen, kan men discussiëren: zoals met vele zaken zijn er voor- en tegenstanders. Mijn persoonlijke visie is als volgt: ik maak de vergelijking met autorijden. Je hoeft geen gordel te dragen om te kunnen autorijden, maar als er wat misgaat betekent het een extra veiligheidsfactor! Zo gaat het ook met wandelstokken: je hebt ze niet nodig om op de berg te komen, maar vaak blijken ze een degelijke bondgenoot. Precies daarom ben ik voor!
Natuurlijk heeft elk jaargetijde zijn charme. Altijd is er wel iets aanwezig dat bewonderenswaardig is: de winter tovert prachtige sneeuwlandschappen, de lente verrast ons met zijn fris-groene kleuren, de zomer overweldigt ons met een weelde aan bloemen, maar mijn favoriet is de herfst. De "Altweibersommer", zoals dit seizoen in de volksmond genoemd wordt, geeft aan de omgeving een aparte sfeer! De verkleuring van de bladeren van de loofbomen zorgt voor schilderachtige taferelen, terwijl in de bossen ontelbare paddenstoelen welig tieren. Bovendien zijn de weersomstandigheden nog overwegend goed, zodat romantische plaatjes, zoals een maanspiegeling in het meer, geen uitzondering zijn!
En als het weer zich eens van zijn minder goede kant toont, bedenk dan dat ook de natuur water nodig heeft om te overleven, en geniet van de prachtige taferelen die het samenspel van zon en regen weten te toveren!
Ook in september kunnen de temperaturen in het dal van de Weissensee nog duchtig oplopen. Leuk om eens een "rustdag" in te lassen!
Wanneer de 30°C overschreden worden, en het is dan bovenop nog nagenoeg windstil, moeten mens en dier, zeker op deze hoogte, regelmatig de verkoeling opzoeken. Genieten van een plekje in de schaduw, met een fris drankje of wat interessante lectuur is dan gewoonweg zalig!
's Avonds maken wij vaak nog een wandelingetje in de omgeving van de camping. Een prachtige zonsondergang verheft dit tot een sprookjesachtige belevenis.
Alvorens onze nachtrust aan te vatten, stappen we soms nog eens binnen bij "Ronachers Einkehr", voor een gezellige babbel en een sfeervolle afsluiting van een leuke dag! Daarna gaat het richting bed, om de volgende dag, uitgerust en monter, nieuwe ervaringen te kunnen ondergaan.
Op de camping krijg je al eens onverwachte gasten op bezoek. Belangrijk is om het fototoestel binnen handbereik te hebben. Dat levert vaak mooie en/of leuke plaatjes op! Geniet gerust mee!
Het visbestand is een van de troeven van de Weissensee. Het spreekt tot de verbeelding, en laat elk vissershart sneller slaan! Elk jaar wordt er een klassement opgemaakt van de grootste gevangen vissen per soort. een competitie die spannend blijft tot het einde van het seizoen!
Deze visser mag, met deze kanjer, alvast beginnen dromen van een ereplaats in het klassement van de "snoek" in 2012!
Dinsdag is de sluitingsdag van "Ronachers Einkehr", het restaurant op de camping. Hiervan maken de uitbaters gebruik om een activiteit voor de gasten te voorzien!
In het voor- en najaar wordt meestal een wandeling of uitstap georganiseerd, terwijl in het hoofdseizoen (juli-augustus) over het algemeen een grill-avond op touw gezet wordt.
De gemeente Stockenboï houd eraan om zijn gasten, ter gelegenheid van elke 5 jaar verblijf, met een attentie te belonen. De burgemeester, of zijn afgevaardigde, komt dan persoonlijk een geschenkje overhandigen aan hen die op het grondgebied van de gemeente 5, 10, 15, 20 .....jaar hun vakantie doorbrengen. Dit gebeuren vindt plaats na de maaltijd. Wel moet je vooraf je verblijfsjaren even melden bij je gastheer! Deze geeft het door aan de bevoegde diensten, welke na controle hun goedkeuring verlenen. Je word dan later uitgenodigd.
Na het officiële gedeelte volgt nog een avond vol ambiance! Een plaatselijke groep, muziekant of orkest staat garant voor gezellige uren! Als voorbeeld de plaatselijke schuhplattlergroep "D'STAFFBUAM".
Reizen is steeds weer verkennen. Als we ergens neerstrijken, willen we telkens opnieuw zoveel mogelijk te zien krijgen op een zo kort mogelijke tijd. Hierdoor lopen we vaak schoons voorbij, dat zomaar aan onze voeten ligt! Het loont dus, om rustig de nabije omtrek te verkennen, alvorens grotere verplaatsingen aan te vatten.
En, zoals altijd: schoonheid schuilt in kleine dingen. We moeten wel bereid zijn om er onze ogen voor te openen. Geniet dus rustig mee van het wonder "natuur"!