In de stille Kempen op de Nieuw Rommersheide "Mobiliteit" versus "Rust"
27-07-2010
nieuwe appartementswet vanaf 01 september 2010
De nieuwe appartementswet (artikelen 577-2 tot en met 577-14 Burgerlijk Wetboek)
De wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken treedt in werking per 01 september 2010.
De afgelopen dagen hebben de brandweerdiensten verschillende oproepen gekregen om zogenaamde wespennesten te verwijderen. In werkelijkheid gaat het in de meeste gevallen om hommelnesten of bijennesten. Deze nesten mogen niet vernietigd worden omdat zowel de hommel als de bij een beschermde diersoort zijn. In geval van hommel- of bijennesten neemt u best contact op met een imker die de nesten indien nodig kan verplaatsen.
De hommel en de bij zijn beschermde insectensoorten waardoor de nesten niet vernietigd mogen worden. De hommels en bijen vormen geen reëel gevaar naar mensen toe. Ze zijn niet agressief en steken enkel in uitzonderlijke gevallen namelijk als ze zich bedreigd voelen.
Daarnaast leveren de hommel en de bij een belangrijke bijdrage aan het milieu. Ze zijn belangrijke bestuivers, dragen bij aan het behoud van de diversiteit van de planten en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Door het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen, verzekeren de hommels en bijen de bevruchting van de planten. Door deze kruisbestuiving verbetert ook de kwaliteit van de vruchten van de plant.
Hommel- en bijennesten komen voor in bloemrijke gebieden zoals tuinen, akkers en boomgaarden. Je vindt ze in de grond, in bomen, muurspleten,
Wat doe je in geval van een hommel- of bijennest?
Je kan het nest gewoon laten zitten. Hommels en bijen vallen zelden aan en leveren een belangrijke bijdrage aan het milieu.
In sommige gevallen bevindt het nest zich op een vervelende plaats. In dergelijke gevallen neem je best contact op met een imker. Hij zal het nest verplaatsen of handige tips meegeven hoe je het nest zelf op een veilige manier kan verplaatsen.
Er bestaat geen reglementering die het bestrijden van netels verplicht. Uiteraard kan goed nabuurschap een argument zijn.
De verplichting om schadelijke distels op te ruimen staat in de wet van 2 april 1971 betreffende de bestrijding van voor planten en plantaardige producten schadelijke organismen. Deze wet werd uitgevoerd door een aantal KBs (KB van 16 oktober 1981, herhaaldelijk aangepast).
De verantwoordelijke (eigenaar, huurder, gebruiker,...) is verplicht de bloei alsmede de zaadvorming en de uitzaaiing van schadelijke distels met alle middelen te beletten; hij dient hiertoe alle middelen aan te wenden zodra hij hun aanwezigheid vaststelt of deze hem door een overheidspersoon wordt gemeld. Worden onder schadelijke distels gerekend: akkerdistel, speerdistel, kale jonker en kruldistel. Een afwijking van de verdelgingsplicht van kale jonker kan worden toegestaan in de gewestplanbestemmingen natuurgebieden met wetenschappelijke waarde of natuurreservaten. Laat een hardnekkige overtreder ondanks de waarschuwingen van een overheidspersoon de distels toch staan dan zullen ze door de overheid worden vernietigd op zijn kosten (mét een eventuele boete erbij).
Voor meer info : Groendienst, Van Pulstraat in Brechttelef. 036601720
Ieder die eigenaar of huurder is van een pand met een tuin weet hoeveel moeite het kost om deze te onderhouden. Gedurende het ganse jaar is men bezig met grasmaaien, verticuteren, het wieden van onkruid en het snoeien van struiken en hagen. Vooral in de herfst krijgt men vaak een massa groenafval bij elkaar wanneer men de tuintjes netjes wil houden.
Tuinafval kan je composteren en als bodemverbeteraar gebruiken, je kan het kwijt in de groencontainer of tegen betaling in het containerpark.Hoe langer hoe meer moeten we echter vaststellen dat sommigen kiezen voor een gemakkelijkheidsoplossing door tuinafval te storten op het openbaar domein of onbeheerde privé percelen. Wat op het eerste zicht onschuldig lijkt, heeft op termijn vaak enorme gevolgen.
Langzaam maar zeker groeit de afvalhoop en groeit ook de overlast. Oncontroleerbare onkruidgroei, overlast van ongedierte, verstopte grachten en gevaarlijke situaties voor omwonenden. Zelfs speelterreinen en BOSSEN blijven niet ongeschonden. Sluikstorten (en dus ook het storten van tuinafval) is strafbaar en wanneer men de verantwoordelijke hiervoor kan aanduiden, zal deze beboet worden en ook opruimingskosten moeten betalen. Zoals elk jaar zal de gemeentelijke groendienst in de herfst bladkorven legen in straten waar op het openbaar terrein bomen staan. Dit geld tevens ook voor sommigen van NRH.
Geruime tijd terug (meer dan 1 jaar al) werd onder leiding van onze J.O. (syndicus) gesnoeid op het pad vanaf parking 7 richting De Vijvers. Het gesnoeid hout werd dan tegen de Koekoeksdreef gegooid om zogezegd de andere buurtbewoners weg te houden ?
Het is er nu eigenlijk een schandaal om u tegen te zeggen (zie fotos).
Op dit pleintje wordt NOOIT gras afgereden met onze tractor, of nooit onderhouden door de firma Aralea (niet afgesproken met de syndicus).
De mensen die willen gaan wandelen moeten daar steeds door. De beplanting die werd bijgezet is ook niet zo fraai en belachelijk gezet zodat onze bewoners last hebben (hadden) om er zonder kleerscheuren door te komen !
Die weg MOET open blijven om onze eigen mensen de gelegenheid te geven om te gaan wandelen/fietsen, langs de Mieksebaan is levensgevaarlijk.
Indien de meerderheid van de mede-eigenaars het willen kan er misschien een afsluiting (niet aan te raden) gezet worden met een poortje waar iedereen dan een sleutel van heeft.
De 2 eigenaars die daar wonen moeten speciaal schoeisel aan doen om naar hun brievenbus te gaan, dat is toch niet normaal.
Het is nu zelfs zo ver dat er mensen (wie?) hun tuinafval daar ook komen storten, wat ik en beetje kan begrijpen (al zou dat eigenlijk niet mogen), want, is het nu een onderhouden terrein op NRH of is het een hoek om tuinafval te storten, andere afval zal wel volgen met de tijd.
Voorstel: syndicus al die afval moet daar weg, gras moet daar ook afgereden worden, de firma Aralea opdracht geven om die hoek mee te onderhouden.
Wij kunnen andere mensen niet verbieden om hier te komen wandelen, onze mensen gaan ook wandelen op bv De Vijvers enz
Het is wel degelijk de syndicus die dat moet regelen, dat is 1 van zijn taken.
Hopelijk wordt er met gezond verstand op gereageerd.
Er worden steeds grotere uithangborden gezet ivm de verkoop van bv een woning.
Dit is wel degelijk verboden volgens de basisakte : Aanplakbrieven voor verhuring of verkoop (ook uit de hand) zijn niet toegelaten !
Nu kan er begrip getoond worden voor de bordjes zoals die van Coga en de kleine van Goetstouwers, MAAR de grote van de laatst vernoemde of die van bv Janssen en Janssen mogen zeker niet toegelaten worden.
Het is ook niet normaal dat ze na de verkoop/verhuur nog blijven staan, misschien een drietal weken en dan MOETEN ze weg gehaald worden.
Het is aan de syndicus om daar zsm een oplossing voor te vinden, dat is wel degelijk zijn taak.
Zie in bijlage enkele fotokes als voorbeeld.
Werkzaamheden die verboden zijn volgens de B.A. :
- het plaatsen van voorwerpen of zaken die de doorgang op de geemsnchappelijke wegen en paden hinderen ..
Vanaf 1 juni 2010 is er een nieuw aanvraagformulier voor een bodemattest. Het attest wordt bovendien duurder. Een standaardbodemattest kost 32 euro, een bodemattest van een deel van een perceel 127 euro.
Een recordaantal Belgen laat zijn pensioen in het buitenland uitbetalen. Er zijn dan ook nauwelijks voorwaarden om in het buitenland van uw pensioen te genieten. Hoofdzaak is dat u pensioensgerechtigd bent en regelmatig kunt aantonen dat u in leven bent.
(netto) - Vorig jaar telde de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) 30.000 pensioensgerechtigde werknemers en zelfstandigen die permanent in het buitenland verbleven. Daarbij komen ruim 7.500 gepensioneerde ambtenaren. Alles samen is dat goed voor 37.565 Belgen op een totaal van 176.747 pensioenen of 71 miljoen euro die aan mensen in het buitenland wordt uitbetaald.
Het gros daarvan zijn buitenlanders die hun leven lang in België hebben gewerkt en bij het bereiken van de pensioenleeftijd zijn teruggekeerd naar hun geboorteland. Maar de groep die het snelst groeit is die van de Belgen, die op zoek naar wat zon of rust naar het buitenland trekken om daar van hun pensioen te genieten.
Weinig obstakels
Dat er sprake is van een trend kan komen door ons grillige klimaat, maar wellicht is de seniorenemigratie ook te verklaren omdat er relatief weinig obstakels zijn. Het Belgische pensioen is in principe overal ter wereld uitbetaalbaar. Zowel aan mensen met de Belgische nationaliteit als aan onderdanen van een lidstaat die behoort tot de Europese Economische Ruimte (EER) en inwoners van landen die een overeenkomst hebben met onze sociale zekerheid. De enige voorwaarde is dat u recht heeft op een Belgisch pensioen en dat ook hebt aangevraagd.
Praktisch is het een eenvoudige operatie. Stel: u bent met pensioen en beslist om u permanent aan de Côte dAzur te vestigen weet dat u niet alleen bent, want ruim 40 procent van gepensioneerde Belgen kiest voor Frankrijk dan moet u de uitbetalingsdienst van de Rijksdienst voor Pensioenen schriftelijk op de hoogte brengen van uw nieuw adres. De ambtenaren moeten zich richten tot de Centrale Dienst der Vaste Uitgaven van de FOD Financiën.
Rekeningnummer
Wie zijn nieuwe verblijfplaats heeft in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Portugal, Spanje of Italië mag ook meteen het rekeningnummer van zijn lokale bank doorgeven. Maar om vertragingen te vermijden, is het aan te raden om het pensioen op een rekening van een Belgische bank te laten storten. U kunt ook de oude vertrouwde postassignatie laten opsturen, maar dat is meestal vragen om moeilijkheden.
Mensen die in het buitenland verblijven op het ogenblik dat ze de pensioensgerechtigde leeftijd bereiken, moeten bij de lokale bevoegde dienst hun pensioen aanvragen als het land deel uitmaakt van de EER of een overeenkomst heeft met onze sociale zekerheid. Voor alle andere landen geldt dat het pensioen moet worden aangevraagd in België (werknemers bij de RVP en zelfstandigen bij het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen gemengde carrières hebben de keuze).
Levensbewijs
Een belangrijke voorwaarde om het pensioen ook daadwerkelijk op een rekening gestort te krijgen, is dat u het levensbewijs dat de RVP u eenmaal per jaar stuurt, hen ook netjes ingevuld en ten laatste 30 dagen na de vervaldag terugbezorgt. Ex-ambtenaren moeten twee keer per jaar een teken van leven geven, en zelfs elke maand als ze hun pensioen op een buitenlandse rekening laten storten.
Als een buitenlandse gepensioneerde overlijdt, zijn de erfgenamen verplicht om de bevoegde instelling zonder verwijlen een afschrift van de overlijdensakte te bezorgen. Er volgt ook geen automatische omzetting in een overlevingspensioen voor de overlevende echtgenoot. Die omzetting komt er alleen nadat er een schriftelijke aanvraag is ingediend bij de RVP.
Belasting
Het pensioen dat u in uw nieuwe verblijfplaats krijgt, verschilt amper van wat u in België zou krijgen. Weliswaar wordt de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) niet uitbetaald aan wie in het buitenland verblijft. Maar de overlevingspensioenen, de ouderdoms- en weduwerenten (bedragen voor mensen en nabestaanden die bijdragen hebben betaald in het oude kapitalisatiesysteem, nvdr.) worden wel uitgekeerd.
Ook de belasting verschilt weinig. Wie in een EU-land (of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) woont, betaalt enkel een solidariteitsbijdrage op zijn Belgische pensioen en niet op mogelijke buitenlandse pensioenen die hij zou genieten. Voor de Z.I.V.-bijdrage is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen bij de RVP op voorwaarde dat u geen kosten krijgt terugbetaald uit de Belgische gezondsheidskas.
Groepsverzekering
Ook voor de groepsverzekering gelden dezelfde spelregels als u in België was gebleven. Belangrijk om te weten is welke einddatum is vastgelegd in het contract dat u hebt getekend. Wie op zijn 60ste met pensioen gaat, kan zijn kapitaal in principe laten uitkeren, zij het met een fiscale strop van gemiddeld 22 procent (in de vorm van bedrijfsvoorheffing betaald door uw werkgever). Sinds begin dit jaar is dat niet langer mogelijk voor bruggepensioneerden om het kapitaal voor hun 60ste laten uit te keren. Beter is het om tot uw 65ste te werken, zodat u slechts 15 procent van uw kapitaal betaalt aan de fiscus. En dan hopen dat u nog lang levensbewijzen kan doorsturen vanuit uw zonnige nieuwe verblijfplaats.
Wat moet ik doen om van mijn pensioen te genieten in het buitenland?
·Pensioen aanvragen bij de bevoegde instelling (RVP, Rijksinstituut Sociale Zekerheid voor Zelfstandigen of voor wie al in het buitenland woont, de lokale dienst van de sociale zekerheid)
·Nieuwe verblijfplaats doorgeven
·Betalingswijze duidelijk afspreken (Belgisch rekeningnummer is aan te raden)
·Levensbewijs terugsturen (een keer per jaar, twee keer voor ambtenaren)
·Aanvraag indienen om groepsverzekering te laten uitbetalen (en aangeven aan de fiscus)
De lente is weer in het land. Het moment voor veel Belgen om te profiteren van de goedkope rentevoeten om hun eerste huis te kopen. Maar de uiteindelijke kostprijs van de woning ligt meestal een pak hoger dan de prijs die de koper ervoor betaalt...
(netto) Wie voor het eerst onroerend goed koopt, weet waar hij aan begint maar vaak niet waar het eindigt. Veel kopers houden er geen rekening mee dat heel wat bijkomende kosten hun budget zwaar op de proef kunnen stellen. Zoals verzekeringen, diverse kosten of dienstverleners die moeten betaald worden Wat staat u als kandidaat-koper allemaal te wachten? Een overzicht.
1. Expertise
Een woning kopen is vaak de meest ingrijpende financiële beslissing in een mensenleven. Het is dan ook niet meer dan normaal dat u de plaatsbeschrijving of de verkoopwaarde van het pand in kwestie aan een grondig onderzoek onderwerpt. U doet daarvoor het best een beroep op een vastgoedexpert. In ruil voor 300 of 400 euro wijst die u op de risicos en de eventuele zwakke punten. U kan die uitgaven eventueel recupereren door de resultaten van de expertise als argument te gebruiken bij de prijsonderhandelingen en zo een aanzienlijke korting te verkrijgen.
2. Notariskosten
Voor u de sleutels in uw bezit krijgt, moet u heel wat papierwerk invullen. De bedoeling daarvan is de partijen te beschermen. Maar wat u het meest zal bijblijven, zijn de fiscale en notariële kosten die u moet betalen in ruil voor uw eigendomstitel.
Eerst moet u registratierechten betalen. Die worden berekend op de verkoopprijs en de lasten. Het tarief van de registratierechten is afhankelijk van het gewest: 10 procent van de aankoopprijs in Vlaanderen en 12,5 procent in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen betaalt u geen registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro. Dat noemt men het 'abattement'. In Brussel schommelt het abattement tussen 60.000 en 75.000 euro. In Wallonië bestaat dat niet.
Alleen de notaris is bevoegd om u officieel als nieuwe eigenaar aan te duiden. De wet vereist nu eenmaal de tussenkomst van een openbare officier om een verkoop tegenstelbaar te maken aan anderen. De notaris wordt vergoed in functie van het door hem geleverde werk. Hij voert onder meer administratieve opzoekingen uit (uittreksels uit het kadaster, stedenbouwkundige voorschriften, enzovoort). Hij maakt daarvoor bepaalde kosten die hij aan u doorrekent. Daarbovenop komt nog de kostprijs van de fiscale zegels en andere administratieve kosten, zoals de hypothecaire overschrijving.
3. Leningskosten
Hebt u nooit eerder geleend? Weet dan dat het niet volstaat om elke maand het kapitaal en de intresten af te betalen. Uw budget moet ook nog met andere factoren rekening houden. Daarom deze gouden regel: het bedrag waarover u onmiddellijk kan beschikken, moet hoger zijn dan uw onmiddellijke uitgaven. Voor uw periodieke uitgaven geldt dezelfde redenering.
U zal registratie- en inschrijvingskosten moeten betalen. Die bedragen respectievelijk 1 en 0,3 procent van het ontleende bedrag. Ook de financiële instelling waarbij u leent, kan bepaalde bijkomende kosten aanrekenen (voor haar leenvoorstel kan uw bank een minimum van 250 euro vragen).
4. Belastingen op onroerende inkomsten
Onroerende goederen worden belast. U moet onroerende voorheffing betalen. Dat is een gewestelijke onroerendgoedbelasting die overeenstemt met een bepaald percentage van het kadastraal inkomen. Het begrip is wel wat abstract. Het kadastraal inkomen is het gemiddelde jaarlijkse netto-inkomen van uw onroerend goed op een bepaald tijdstip. Het is een theoretisch inkomen dat wordt geschat op basis van een referentie-inkomen (huurinkomsten van het jaar 1975). De administratie van het kadaster bepaalt het bedrag van het kadastraal inkomen. Ze doet dat in functie van de huurwaarde van uw onroerend goed, in vergelijking met de huurwaarde van identieke woningen. Die voorheffing is in België afhankelijk van het gewest, de provincie, de gemeente en de agglomeratie.
5. Verzekeringen
Wie een huis koopt, krijgt er meteen een aantal nieuwe verantwoordelijkheden bij. U staat niet alleen in voor eventuele schade aan uw huis, maar ook aan dat van uw buren. De woningverzekering voorziet een aantal verplichte basisdekkingen, maar de premie verschilt wel naargelang de oppervlakte, de geschatte waarde van de woning en vooral de verzekeraar. Zorg dus dat de kostprijs ervan in verhouding staat tot de dekking.
6. Mede-eigendom
Niet iedereen koopt een alleenstaande woning. Sommigen geven de voorkeur aan een appartement en zijn dus eigenaar van een deel van een gemeenschappelijk goed. Dat brengt bijkomende uitgaven met zich mee, zoals voor het aandeel dat u bezit in de gemeenschappelijke delen en in de grond waarop het gebouw staat, voor het beheer van het huisvuil, het maaien van het gazon of het aanstellen van een conciërge. Elke eigenaar moet zijn deel van de kosten betalen. Zo zal de eigenaar van een gelijkvloerse verdieping meer moeten betalen voor de kosten van de lift dan de eigenaar van de 10de verdieping als zijn aandeel in het geheel van het gebouw groter is.
7. Verplaatsingskosten
Zodra de verkoop getekend is, moet de koper zijn verhuis organiseren. Vaak moet hij daarvoor een beroep doen op een professionele verhuisfirma. De kosten daarvan zijn afhankelijk van de hoeveelheid meubilair en de afstand tussen de twee verblijfplaatsen. Verhuist u naar een ander gewest? Informeer u dan ook over de fiscaliteit, want die kan minder voordelig zijn. Verhuist u naar een grotere woning? Houd er dan rekening mee dat de keukentafel misschien verloren zal staan in uw nieuwe, ruimere eetkamer en dat het bureau er misschien wat kaal zal uitzien met die ene kast. U zal wellicht bijkomende meubels moeten kopen. Ook dat zijn weer extra kosten.
8. Energie
Als eigenaar kan u wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer u bij de keuze van energieleverancier op een verkeerde manier of overhaast te werk gaat. In Vlaanderen is de energiemarkt geliberaliseerd sinds 1 juli 2003. Walen en Brusselaars kunnen hun leverancier pas vrij kiezen sinds 2007. Maar om een verantwoorde keuze te maken, moet u uw jaarlijks water-, gas- en elektriciteitsverbruik zo correct mogelijk proberen in te schatten.
9. Buitenonderhoud
U droomt er wellicht al van om barbecues in uw tuin te organiseren Houd er wel rekening mee dat een eigenaar zijn woning moet onderhouden, ook aan de buitenkant. Dat betekent dat u de bladeren moet bijeenharken, de haag scheren, de goot schoonmaken of zout op het voetpad gooien als het sneeuwt. U moet daarvoor dus het nodige materiaal kopen of een beroep doen op externe hulp. Maar dat alles leidt uiteraard weer tot extra kosten.
10. Herstellingen
Voor een eigenaar kunnen kosten voor onderhoud en herstelling hoog oplopen. Bij een lek moet u de loodgieter bellen en bij een kortsluiting de elektricien. Als er dakpannen stuk zijn, moet de dakwerker komen, en ga zo maar verder.
Rond half zes gisterochtend werd de Gasthuisstraat in Brecht opgeschrikt door een luide knal. Een vrachtwagen die richting Schoten reed, verloor in de bocht een container gevuld met bouwafval. Die kwam bovenop een geparkeerde wagen terecht en schoof daarna verder tegen het huis met nummer 7. Volgens de firma Snoeys, eigenaar van de vrachtwagen, zorgde ijsvorming ervoor dat de container van de oplegger afgleed.
Leo Laurijssen (62) was op het ogenblik van het ongeval zelf niet thuis, maar zijn schoonmoeder sliep aan de achterzijde van de woning. Ik heb niets gehoord', zegt José Van Loock (82). Als ik slaap, dan slaap ik. Rond een uur of zes kwamen de buren aankloppen. Laat ze maar kloppen, dacht ik, ik slaap lekker voort.' Enkele uren na de feiten kwam Laurijssen nietsvermoedend aan. Hij werd opgewacht door een buurman die hem het nieuws vertelde.
Verkeersellende
Het ongeval veroorzaakte heel wat verkeersellende. Het duurde bijna twee uur tot de Gasthuisstraat weer helemaal begaanbaar was.
De schade die de container aanrichtte, is bovendien niet min. Van Laurijssens glazen voordeur blijft niet veel meer over en de voorgevel moest gestut worden. Ik maak me wel wat zorgen over de stabiliteit van het huis', zegt Laurijssen. Daarover hebben de brandweer en de politie tot dusver niets laten weten.' José is er behoorlijk gerust in: Dit huis staat er al van voor de oorlog. Het kan wel tegen een stootje.'
Gelukkig maar. Het is namelijk niet de eerste keer dat er voor de deur van Laurijssen ongevallen gebeuren. Het gebouw ligt net na een scherpe bocht, waar de maximumsnelheid van 50kilometer per uur regelmatig overschreden wordt. 50 per uur gaat nog, maar als je deze bocht tegen 70 per uur inrijdt, heb je een probleem', zegt Leo.
Al drie keer kwam de lading van een vrachtwagen los en belandde die tegen zijn gevel. Eén keer landden er betonijzers tegen onze voorgevel. Een overladen vrachtwagen was ze in de bocht kwijtgespeeld.'
Verkeer weghouden
Volgens de Brechtse schepen van verkeer Kris Kenis zullen ongevallen als deze in de toekomst niet meer zo vaak voorkomen. De geplande ring rond Brecht moet het zware verkeer uit het centrum weghouden. In het najaar beginnen we met de tweede fase van de werken. Zo willen we definitief komaf maken met onaangename voorvallen zoals dat van vandaag.'
Leo Laurijssen is er voorlopig niet echt gerust in. Ze spreken al tientallen jaren over die ring. Ik vraag me af of hij er ooit zal komen.'
Koude nachten zorgen voor vastgevroren afval in uw gft-containers
Beste bewoners
Er zijn gisteren, 17/12 enkele containers blijven staan omdat ze binnenin vastgevroren waren, hierna enkele tips :
De eerste winterprik laat zich duidelijk voelen!
Niet enkel wij voelen het maar onze afvalcontainers ook. Het afval kan vastvriezen aan de wand van de container en hierdoor kan deze niet of maar gedeeltelijk geledigd worden.
Enkele tips om dit te voorkomen: Zet uw container in de garage, de kelder of tegen de gevel van uw woning zodat hij beschut staat tegen de koude Wikkel uw GFT-afval in krantenpapier of broodzakken. Leg ook een krant op de bodem van uw container en tussen het deksel Druk uw afval niet aan zodat alles los blijft zitten Voor u de container aan de straatkant plaatst, kan u best even kijken of het afval niet vastgevroren zit. Indien dit wel het geval is, kan u zelf al proberen het afval los te maken met bijvoorbeeld een borstelsteel of spade.
De ophaaldienst doet haar uiterste best om alle containers volledig te ledigen. Indien dit toch niet zou lukken, hopen wij op uw begrip.
BRECHT - Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) wil dat het gebied Rommersheide-De Vijvers en omgeving opnieuw het statuut van woongebied met recreatief karakter krijgt. Schepen van Ruimtelijke Ordening Daan De Veuster (CD&V) had daar een persoonlijk contact over met de minister.
Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) wil dat het gebied Rommersheide-De Vijvers en omgeving opnieuw het statuut van woongebied met recreatief karakter krijgt.
Vorige week raakte bekend dat de Raad van State de klok terug had gedraaid door het gebied opnieuw te degraderen tot weekendzone. Dat veroorzaakte onrust bij de bevolking, maar de redding is in zicht, meldt burgemeester Luc Aerts (CD&V).
De Vlaamse regering maakte tien jaar geleden de fout om bij een wijziging van het Gewestplan Turnhout - de weekendzone werd gepromoveerd tot tot woonzone met recreatief karakter - geen advies te vragen aan de afdeling wetgeving van de Raad van State. Dat werd nu ontdekt en daardoor werd de planwijziging vernietigd. Dat gebeurde als gevolg van een klacht van de vzw Beter Leefmilieu Brecht.
De Raad van State struikelde dus niet over de inhoud van dit bezwaar, wel over een administratieve fout, aldus nog burgemeester Luc Aerts. Gelukkig voor de 2.600 bewoners van deze zone blijft het bijzonder plan van aanleg (bpa) recreatief woongebied, dat in 2004 werd goedgekeurd, van kracht.
Stedenbouw laat nog altijd toe dat er huizen worden gebouwd voor permanente bewoning, vervolgt schepen van Ruimtelijke Ordening Daan De Veuster (CD&V).
Strikt genomen is er niets aan de hand, maar om bpa en gewestplan op elkaar af te laten stemmen, is minister Muyters bereid de gewestplanwijziging opnieuw goed te keuren én te laten stemmen door het Vlaamse parlement. Meer nog, volgens de nieuwe Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening kan dit niet eens worden aangevochten door de Raad van State. Zo hopen we over enkele maanden opnieuw klaarheid te hebben, besluit de Brechtse burgemeester.
2.600 Brechtenaren zijn ongerust. Ze wonen permanent in Rommersheide en omgeving, een woongebied met recreatief karakter. Maar de Raad van State steekt daar nu een stokje voor. Neel Vermeiren
In 1999 besliste de Vlaamse regering om de weekendzone Rommersheide-De Vijvers te wijzigen in een woongebied met recreatief karakter. De Raad van State heeft er nu opnieuw een weekendzone gemaakt. Al tien jaar mogen de bewoners er permanent wonen maar door deze beslissing wordt de klok teruggedraaid naar de oude toestand.
'Er is geen reden tot paniek, permanent wonen blijft mogelijk', stelt burgemeester Luc Aerts (CD&V) de betrokkenen gerust. 'Maar er is nu natuurlijk een andere juridische achtergrond en die bezorgt de bewoners een berg onzekerheid.'
Het gemeentebestuur, onder leiding van toenmalig burgemeester Janssens (CDB) deed er jaren over om de kwestie van de weekendhuisjes te regulariseren. Om dat doel te bereiken, werd het gewestplan Turnhout aangepast. Brecht gold als model voor heel Vlaanderen. 'De bestemming van de gebieden Rommersheide, De Vijvers en omliggende straten werd gewijzigd van 'gebied voor verblijfsrecreatie' naar 'woongebied met recreatief karakter'.
Dat stond in het besluit van de Vlaamse regering. Een bijzonder plan van aanleg werd opgemaakt en goedgekeurd met nieuwe stedenbouwkundige voorschriften door de gemeenteraad en de Vlaamse regering in maart 2004. Voor de bewoners waren alle zorgen van de baan. Maar er was een klacht van de vzw Beter Leefmilieu Brecht (BLB), op 11 maart 2000 ingediend bij de Raad van State om de beslissing van de wijziging van het gewestplan nietig te verklaren.
Burgemeester Aerts is verbijsterd. 'Het gemeentebestuur wist niets af van de klacht. Deze klacht werd pas dit jaar behandeld door de Raad van State. Tijdens de behandeling bleek dat de Vlaamse administratie in 1999 een flater had begaan. Bij de bestemmingswijziging werd geen advies gevraagd bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat is een procedurefout en op basis daarvan vernietigt de Raad van State het besluit tot bestemmingswijziging. De klacht van Beter Leefmilieu Brecht is dus de aanleiding, maar niet de oorzaak.'
Het gemeentebestuur nam al contact op met Stedenbouw. 'De mensen mogen er wonen en wij mogen bouwvergunningen afleveren omdat het bpa van kracht blijft', zegt schepen van ruimtelijke ordening Daan De Veuster (CD&V). Volgens de burgemeester brengt dit rechtsonzekerheid mee voor de bewoners.
'Mensen die pas verkochten weten niet of het compromis nog rechtsgeldig is. Bewoners die door overlijden erven, of mensen die scheiden, weten niet wat doen. Ook de waarde van hun eigendom stuikt plots weer in elkaar', zeggen bewoners Ernest Dom en zijn vrouw. De gemeente gaat in de tegenaanval en vraagt minister Muyters om een decreet in het Vlaams parlement goed te keuren.
Een woordeke van dank en respect kan nooit kwaad voor de steeds (dezelfde) terugkomende vrijwilligers, praktisch elke maand staan ze weer paraat ! "nen dikke proficiat" voor deze mensen
Oud- en Nieuw Rommersheide, De Vijvers en Lakvenheide
Rommersheide na 10 jaar weer weekendzone
19/11 De Raad van State heeft van Rommersheide-De Vijvers opnieuw een weekendzone gemaakt. Volgens de burgemeester is er geen reden tot paniek.
Sinds tien jaar mogen mensen van de weekendzone Rommersheide- De Vijvers permanent wonen in hun huisjes. De Raad van State besliste daar zopas anders over en wil terug naar de oude toestand, maar de gemeente Brecht gaat in de tegenaanval. "Er is geen reden tot paniek, permanent wonen blijft mogelijk", stelt burgemeester Luc Aerts (CD&V) de betrokkenen gerust.
Aangepast gewestplan
Het gemeentebestuur van Brecht heeft er ten tijde van het burgemeesterschap van Jos Janssens (CDB) jaren over gedaan om de kwestie van de weekendhuisjes als eerste gemeente in Vlaanderen te regulariseren. Om dat doel te bereiken, werd het gewestplan Turnhout aangepast.
De bestemming van de gebieden Rommersheide, De Vijvers en omliggende straten werd gewijzigd van 'gebied voor verblijfsrecreatie' naar 'woongebied met recreatief karakter'. Die wijziging werd op 29 oktober 1999 goedgekeurd door de Vlaamse Regering.
Om die aanpassing van het gewestplan rechtskundig en bouwkundig in goede banen te leiden, liet de gemeente Brecht voor dat gebied een bijzonder plan van aanleg (BPA) recreatief woongebied opmaken, waarin ook (aangepaste) bouwvoorschriften qua oppervlakte en nokhoogte stonden vermeld.
Dat BPA werd bij ministerieel besluit goedgekeurd op 31 maart 2004. Meteen waren voor de bewoners in kwestie alle zorgen van de baan. Vreugde alom.
Beter leefmilieu
Nu blijkt dat de vzw Beter Leefmilieu Brecht (BLB) op 11 maart 2000 een klacht heeft ingediend bij de Raad van State om de beslissing van de wijziging van het gewestplan nietig te verklaren.
Ik begrijp de klagers niet, want ze halen er geen concreet voordeel uit. Bovendien wisten we van die klacht niets af. We worden nu pas geconfronteerd met het arrest van de Raad van State. Volgens deze instantie moeten de percelen de bestemming krijgen van vóór de wijziging, dus opnieuw gebied voor verblijfsrecreatie. Dat kàn niet, reageert de huidige burgemeester Luc Aerts boos.
Kleine vergetelheden
Maar zover laat de gemeente Brecht het niet komen. Inhoudelijk is er met de wijziging van het gewestplan niets mis, er werden alleen een kleine administratieve vergetelheden vastgesteld. Daarom vragen we aan de Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters om de gewestplanwijziging opnieuw ongewijzigd vast te stellen en ter bekrachtiging voor te leggen aan het Vlaamse Parlement.
De nieuwe Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening laat zoiets perfect toe, zonder dat de Raad van State achteraf iets in de pap te brokken heeft. Ondertussen blijven de regels van het BPA recreatief woongebied wél nog van kracht, want over dat plan deed de Raad van State geen uitspraak. De mensen kunnen in de bewuste zones nog steeds bouwen én permanent wonen volgens de huidige normen.
1. De Raad van State vernietigt het besluit van 29 oktober 1999 van de Vlaamse regering houdende de definitieve vaststelling van het ontwerpplan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Turnhout op het grondgebied van de gemeente Brecht, bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad
van 11 januari 2000, in zoverre het in de gemeente Brecht (kaartblad 8/5) de percelen kadastraal bekend sectie M, nrs. 44/h en 44/z, bestemt tot natuurgebied.
2. Dit arrest dient bij uittreksel te worden bekendgemaakt op dezelfde wijze als het gedeeltelijk vernietigde besluit.
3. De verwerende partij wordt verwezen in de kosten van het beroep tot nietigverklaring, begroot op 173,53 euro.
Dit arrest is uitgesproken te Brussel uitgesproken in openbare terechtzitting van tweeëntwintig september 2009, door de Raad van State, Xe kamer,