TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
28-09-2009
Minder betalen voor medicijnen
5 tips om minder te betalen voor medicijnen
In België nemen de geneesmiddelen 30% in van de gezondheidskosten die nog ten laste zijn van de klant. Het is nochtans mogelijk om de apotheekrekening te beperken.
Meestal schrijft de dokter zijn patiënt op het einde van de consultatie een medicijn voor. Maar weet u dat de manier waarop dit voorschrift is opgesteld de rekening zal bepalen die u in de apotheek betaalt? Aanhangers van zelfmedicatie kunnen bovendien zonder voorschrift geneesmiddelen kopen om banale aandoeningen of symptomen met een mild en voorbijgaand karakter te behandelen. Hoofdpijn? U gaat snel Nurofen , Aspirine of Dafalgan kopen. Is dat de goede reflex?
Zowel voor de geneesmiddelen die afgeleverd worden op voorschrift als voor de andere bestaat er bijna altijd een goedkoper en even efficiënt alternatief. Praat erover met uw dokter en/of apotheker en vraag hun raad.
1. Kies voor de internationale benaming
Sinds vier jaar kunnen de dokters de geneesmiddelen voorschrijven op basis van hun werkzame stof, zonder een merk of naam te moeten noemen. Ze beperken zich er dan toe de algemene internationale benaming van het medicament te vermelden. Dit systeem heeft meerdere voordelen:
De apotheker krijgt zijn raadgevende rol terug. Hij kan de klant een middel geven dat hem doeltreffender lijkt, maar ook goedkoper ; vaak een generisch geneesmiddel.
Het merk en de naam van een medicament verschillen vaak van land tot land, maar de werkzame stof blijft hetzelfde. De internationale benaming sluit dus het risico op fouten uit.
De dokter die geen specifiek merk of medicament aanduidt, laat zich niet beïnvloeden door de marketing van de farmaceutische bedrijven.
2. Let op de doseringen
Op het voorschrift moeten ook de dosering en het aantal eenheden per verpakking staan. Als dat ontbreekt, zal de apotheker automatisch de kleinste verpakking moeten meegeven. De grote verpakkingen kunnen immers wel vaak voordeliger zijn – lagere prijs per eenheid –, ze zijn niet altijd nodig. Evalueer uw noden om verspilling te vermijden.
3. Houd rekening met de geldigheidsduur
Een voorschrift is drie maanden geldig. Maar soms staan er meerdere geneesmiddelenop . Als u de medicijnen A en B onmiddellijk nodig hebt, maar C niet (omdat u er nog hebt of maar met de behandeling moet beginnen als de symptomen na een bepaald aantal dagen nog steeds aanhouden), vermijdt dan verkwisting. De apotheker kan u een uitgestelde afgiftebon geven met dezelfde termijn als het originele voorschrift. U moet het dan wel in dezelfde apotheek halen.
4. Kies voor generische geneesmiddelen
De wet verplicht dokters en tandartsen een bepaald percentage minder dure geneesmiddelen voor te schrijven (generische geneesmiddelen, originele merkspecialiteiten waarvan de prijs gedaald is tot het niveau van het generische middel of geneesmiddelen via de internationale benaming).
De generische middelen hebben onmiskenbare voordelen:
Hun prijs moet 30% lager liggen dan die van het originele medicament.
Ook het deel dat de patiënt moet betalen ligt lager, aangezien het deel dat de sociale zekerheidskas terugbetaalt identiek is, onafhankelijk of het geneesmiddel van een merk of generisch is.
Pas op, als uw dokter een origineel medicament heeft voorgeschreven, mag de apotheker u geen generisch middel meegeven. U moet uitdrukkelijk aan uw dokter vragen om u een generisch middel voor te schrijven of de internationale benaming op het voorschrift te zetten.
5. Zoek zelf of er een gelijkwaardig medicijn bestaat
Op internetsites kunt u zelf nagaan of er een medicament bestaat dat gelijkwaardig is aan hetgene dat u normaal koopt of dat men u al jaren voorschrijft. Op de site van het socialistische ziekenfonds bijvoorbeeld wordt de naam van het voordeligste medicament in het donkerblauw aangeduid bovenaan de lijst. Het gaat om de prijs per eenheid (een pilletje, een lepel, een zakje…).
Dezelfde oefening is mogelijk op de site van Test-Aankoop . U kunt er zoeken op basis van de internationale benaming van het geneesmiddel, op basis van de werkzame stof, van de ziekte of de categorie van het geneesmiddel (antibioticum).
Verkeer onderbroken in Broeksraat en Potterijstraat
Tienen - De stad laat vanaf woensdag 30 september onderhoudswerken laten uitvoeren in de Potterijstraat en de Broekstraat. Hiervoor zullen beide straten gedurende drie dagen afgesloten worden voor het verkeer.
De onderhoudswerken in de Broekstraat (tussen de Grote Markt en de Rijschoolstraat) zullen op woensdag 30 september na de middag van start gaan. De straat wordt gedurende drie dagen afgesloten voor het verkeer. Bij gunstige weersomstandigheden zal de Broekstraat tijdens het weekend van 3 oktober opnieuw bereikbaar zijn.
De bussen van De Lijn vermijden tijdens de werken de Broekstraat en zullen via de Astridvest naar de Goossensvest rijden. Op de Grote Markt zal er dus tijdelijk geen halte zijn.
De onderhoudswerken in de Potterijstraat (tussen de Getestraat en de Groenstraat) vangen aan op woensdag 30 september. Dit gedeelte van de straat zal van woensdagmorgen 30 september tot en met vrijdagavond 2 oktober afgesloten worden voor doorgaand verkeer. De definitieve datum voor het leggen van de eindlaag in asfalt ligt momenteel nog niet vast. Die wordt later aan de bewoners meegedeeld.
AUTOBUS voertuig dat tweemaal zo snel rijdt als je er achter loopt dan wanneer je er in zit
BABY-SITTER jongeling die zich moet gedragen als een volwassene opdat de volwassenen zouden kunnen uitgaan en zich gedragen als jongelingen
BANKIER persoon die je een lening wil toestaan als je kan bewijzen dat je er geen nodig hebt
SCOUT een kind dat gekleed is als een idioot en geleid wordt door een idioot die gekleed is als een kind
KAPITALIST persoon die vanuit zijn kantoor met airco in een wagen met airco naar zijn club met airco rijdt om daar in de sauna te gaan
TRUI kledingstuk dat een kind moet aantrekken als zijn moeder het koud heeft
DANS vertikale frustratie van een horizontaal verlangen
ECONOMIST expert die morgen zal weten waarom vandaag niet uitgekomen is wat hij gisteren voorspeld heeft
GEMAKKELIJK wordt gezegd van een vrouw die de zedelijkheid van een man heeft
GYNECOLOOG persoon die op een plaats werkt waar anderen zich amuseren
INTELLECTUEEL persoon die gedurende twee uur aan iets anders kan denken dan aan sex
HOOFDPIJN het door de vrouw meest gebruikte voorbehoedsmiddel
HUWELIJK verbond dat twee personen toelaat problemen op te lossen die ze niet zouden gehad hebben als ze vrijgezel gebleven waren
NYMFOMANE Een vrouw de je enkel in de Grote Van Dale tegenkomt.
ORTHODONTIST tovenaar die een deel van wat hij uit je zakken haalt in je mond steekt
PESSIMIST optimist met ervaring
PROGRAMMEUR Onbegrepen persoon die op een onbegrijpelijke manier een onbegrijpelijk probleem oplost,dat enkel door een programmeur gecreëerd kon worden.
PSYCHOLOOG iemand die andere mensen bekijkt als er een mooie vrouw binnen komt
SARDIENTJE visje zonder kop dat in olie leeft
GEHEIM informatie die men slechts aan een persoon per keer doorgeeft
SNOBISME zaken kopen die men niet graag ziet met geld dat men niet heeft om indruk te maken op mensen die men niet mag.
SYNONIEM woord dat men gebruikt in de plaats van een ander waarvan men de schrijfwijze niet kent
GROEPSWERK mogelijkheid om fouten op de rug van een ander te schuiven
VEDETTE persoon die zijn hele leven hard werkt om bekend te geraken en dan een donkere bril opzet om niet herkend te worden
Naar aanleiding van de eerste stappen van de mens op de Maan veertig jaar geleden heeft het Vaticaan via zijn dagblad Osservatore Romano met zin voor humor gemeld dat Neil Armstrong voorafgegaan is door een Belg, de journalist Kuifje. Radio Vaticaan herdenkt de eerste bemande Maanlanding met de publicatie van een reeks toespraken.
In een artikel over de Maanlanding schreef de Osservatore dat Armstrong "te laat was aangekomen" en dat een "journalist hem was voorafgegaan". "De Amerikaanse astronaut was niet de eerste mens die over de Maanbodem wandelde. Het was integendeel de beroemde Kuifje die was vertrokken van de geheime lanceerbasis Sbrodj in Syldavië.
Oranje ruimtepak
De Osservatore herinnerde ook aan de twee Kuifje-albums die Hergé heeft getekend rondom een vlucht naar de Maan, met name "Raket naar de Maan" (1953) en "Mannen op de Maan" (1954). "Men ziet Kuifje en men denkt Buzz Aldrin (de tweede mens op de Maan) te zien, ware er niet het bekoorlijk oranje ruimtepak van de held van Hergé". De krant benadrukt dat Georges Remi gedetailleerd onderzoek heeft gedaan om erg (op de realiteit) lijkende taferelen te tekenen.
Apostolische zegen
Weer ernstig wijdt het Vaticaan ook veel aandacht aan de echte eerste bemande Maanlanding. Met de publicatie van een serie toespraken van paus Paulus VI herdenkt Radio Vaticana de eerste bemande Maanlanding, aldus de site KatholiekNederland.nl.
De tekstfragmenten werden geselecteerd uit diverse pauselijke toespraken. De beroemdste is de toespraak die Paulus VI richtte tot de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins, vlak na de Maanlanding. Daarin bevestigde de paus de woorden van Neil Armstrong, dat met de landing een grote stap voor de mensheid was gezet. Ook gaf hij de ruimtevaarders de apostolische zegen.
Maansteen cadeau
Dat de toenmalige leider van de roomskatholieke kerk een meer dan gewone interesse had voor de Maanlanding blijkt uit het feit dat hij al op 21 mei 1969 een eerste toespeling maakte op de ruimtereis. Radio Vaticana meldt ook dat Paulus VI de avond van de landing met de telescoop van de Vaticaanse sterrenwacht naar de natuurlijke satelliet van de Aarde had gekeken. Daarna volgde hij de landing live op televisie. Via een telegram aan president Nixon feliciteerde hij diezelfde nacht nog de "veroveraars van de Maan".
De paus kreeg van de Amerikaanse regering een Maansteen cadeau. Deze wordt nog steeds bewaard op het pauselijk zomerverblijf Castel Gandolfo.
NVT - Kraantjeswater kan in ons land van de ene watermaatschappij tot de andere 2,5 keer duurder zijn, zo blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. De afgelopen vier jaar schoot de prijs overigens 42 procent omhoog. En dat terwijl er minder water verbruikt wordt.
Het goedkoopste water van België vind je in het gewest Brussel, met een tarief van 149 euro voor 60 kubieke meter, het gemiddelde verbruik voor een alleenstaande. Merkwaardig, want de hoofdstad betrekt zijn drinkwater vooral uit de Maas. Het water legt dus een heel eind af voor het in Brussel uit de kraan vloeit.
Binnen de gewesten in ons land bestaan grote verschillen. Zo betaalt een gezin met drie kinderen in Voeren 77 procent minder voor een waterverbruik van 120 kubieke meter dan een gezin in Kraainem. In die Vlaamse faciliteitengemeente betaal je de hoogste prijs van heel België: 287 euro voor 60 kubieke meter. De goedkoopste gemeente is het Waalse Beloeil, met slechts 96 euro.
Ook de huur van de watermeter verschilt fel van de ene tot de andere maatschappij. Bij de Antwerpse Waterwerken kost een abonnement 62,50 euro, in Knokke slechts 6,84 euro. 'Maatschappijen die geen eigen waterbronnen hebben, moeten het water elders aankopen. Dat is een belangrijke kostenfactor', zegt Bruno Pessendorffer van de TMVW, die in een deel van Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant water verdeelt. Sinds 2005 steeg de waterprijs voor 120 kubieke meter met 42 procent. Hoewel het verbruik overal in België daalt, stijgen de tarieven omdat de Europese wetgeving de waterbedrijven verplicht de investeringen voor waterzuivering door te rekenen aan de consument.
Tegenwoordig spreken we niet meer over 'illegalen'... dat woord mag niet meer gebruikt worden.
Vanaf nu spreken wij over 'mensenzonder papieren'.
In het kader van het streven naar meer politieke correctheid van onze moedertaal werden er onlangs een aantal voorstellen gelanceerd van nieuwe benamingen - en daarmee samenhangende schrappingen - die u binnenkort in de "VAN DALE" mag verwachten.
Vergeet het niet : illegalen zijn : 'mensen zonder papieren'.
In dezelfde trend zullen binnenkort dan ook de volgende nieuwe omschrijvingen geïntroduceerd worden in ons taalgebruik : VROEGER NU
Homejacker Verhuisdienst zonder papieren
Carjacker Takeldienst zonder papieren
Drugdealer Apotheker zonder papieren Bankovervaller Geldtransport zonder papieren
Verkrachter Gynaecoloog zonder papieren Pedofiel Kleuterleider zonder papieren Inbreker Deurwaarder zonder papieren
Winkeldief Klant zonder papieren Snelheidsduivel Racer zonder papieren
Afperser Belastingontvangers Vliegtuigkaper Piloot zonder papieren
Kraker Huurder zonder papieren
Oplichter Zakenmens zonder papieren Terrorist Militair zonder papieren
Boxer Gelaatsverzorger zonder papieren
Begin dus maar al te oefenen, zodat uw shockerend taalgebruik voortaan aangepast zal zijn aan de moderne papierloze samenleving.
Wie kent de herkomst van het dialectbegrip 'verwoares'?
Tienen - Gebruikt u ook het woord 'verwoares', voor vroedvrouw? De vraag rees bij het overleden van Maria Lebegge in Hoegaarden. Een Tienenaar reikt een verklating aan.
Deken Joris Hardiquest vroeg tijdens de begrafenisdienst: 'Wie kent de herkomst van dat woordt verwoares?' Het bleef een raadsel doorheen de lange loopbaan van Maria Lebegge. Familie en vrienden spraken Maria met die naam aan zonder ooit te vragen naar de herkomst. Wij suggereerden dat het kwam van het Nederlandse werkwoord 'verwaren' (verzorgen), zoals je dat ook kent uit waard en waardin.
De familieleden ontvingen nu een andere uitleg, van een Tienenaar met ervaring. Hij vertelt dat in het verleden er onvoldoende professionele vroedvrouwen waren maar dat vrouwen met praktijkervaring hielpen bij de bevalling. Zij moesten nadien mee naar het stadhuis om de geboorte aan te geven. Zij dienden er te verklaren (voor waarheid' dat het kind zus en zo was geboren. 'Voor waar' (ver woar) gaf de benaming 'verwoares'.
“2,5 tot 12,5 procent van de niet-rokende Vlamingen sterft uiteindelijk aan kanker, als gevolg van milieuvervuiling”. Dat zegt Nic Van Larebeke, specialist kankerpreventie van de UGent en woordvoerder van het Steunpunt milieu en gezondheid.
Volgens Van Larebeke moet 10 tot 50 procent van alle kankers bij niet-rokers in Vlaanderen toegeschreven worden aan de verschillende vormen van vervuiling. Hij haalt de rokers – nog steeds een vijfde van de bevolking – uit zijn cijfers, omdat die uiteraard nog veel vatbaarder zijn voor bijvoorbeeld longkanker. Kanker is inmiddels de belangrijkste doodoorzaak bij mannen en kent nog steeds een steile opmars bij vrouwen: ongeveer een kwart van alle sterfgevallen heeft te maken met kanker.
In absolute cijfers levert dat een indrukwekkend aantal slachtoffers van vervuiling: 125.000 tot 625.000 niet-rokende Vlamingen bezwijken in de loop van hun leven aan kanker en hart- en vaataandoeningen die Van Larebeke toeschrijft aan milieufactoren. “Voor een goed begrip: kanker is altijd een samenloop van veel factoren, waaronder het milieu. Maar er is geen kanker in Vlaanderen die niet met milieu te maken heeft”.
Van Larebeke bijt zich vast in luchtvervuiling en dan vooral in fijn stof. “We onderschatten nog steeds de impact van lage dosissen fijn stof. Een student van mij becijferde in zijn doctoraat dat we 10.000 dodelijke longkankers per miljoen inwoners mogen toeschrijven aan fijn stof. Voor hart- en vaatziekten is dat allicht van dezelfde orde”.
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert (veel) lagere slachtoffers voor fijn stof, maar EU-studies geven Van Larebeke gelijk. Gemiddeld sterven Vlamingen een tot drie jaar
Slecht voorbeeld uit VS doet goede tafelmanieren verdwijnen
Alarm in Groot-Brittannië. Een warenhuisketen kwam er tot de onthutsende vaststelling dat het per twee vorken nog maar één mes verkoopt. Ook bij ons staat eten met vork én mes onder druk, tot wanhoop van de etiquettegoeroes. Grote boosdoener zou Amerika zijn.
Zetten we een stap terug in de evolutie? Eeuwen heeft de mensheid er over gedaan om met mes en vork te leren eten, en nu dreigen we die goede tafelmanieren weer overboord te kieperen. We prakken, harken en lepelen steeds vaker ons eten naar binnen, zonder dat daar een mes aan te pas komt. Het is de Britse warenhuisketen Debenhams die aan de alarmbel trekt. Debenhams stelde vast dat het per twee vorken nog maar één mes verkoopt. In wereldstad Londen is het zelfs nog dramatischer: daar gaat nog maar één mes per drie vorken over de toonbank.
Grote schuldigen zouden volgens experts de Verenigde Staten zijn, waar het mes al langer in onbruik geraakte door de wildgroei aan fastfood, voorgesneden pizza's, hapklare hamburgers en kant-en-klaarmaaltijden die voor het televisietoestel 'genoten' worden met, in het beste geval, alleen nog maar een vork als transportmiddel tussen bord en mond. Sommigen zijn zelfs al een trapje lager de beschavingsladder afgedwaald en eten weer met het 'eigenhandige' bestek. Maar ook de nouvelle cuisine zou niet helemaal vrijuit gaan, omdat die gerechten serveert met veel voorbereiding in de schaal maar met minder werk aan tafel.
Ook bij ons is men er niet helemaal gerust in. Kevin Strubbe, ooit hofmeester van kroonprins Filip en auteur van Etiquette is hip en Etiquette in het buitenland , ziet de bui overwaaien naar het vasteland. 'In de Verenigde Staten is eten zonder vork al lang ingeburgerd en normaal . Die gewoonte waait met de Amerikaanse films en televisiereeksen de oceaan over, maar we zouden die beter niet navolgen. Trouwens, de Amerikanen zijn heus niet de enige schuldigen', geeft Strubbe ouders en scholen een veeg uit de pan. 'Ik stel vast dat heel wat bedrijven een pak geld pompen in allerlei trainingen voor hun personeel. Tot je met die mensen aan tafel zit. Wat je dan ziet, doet vaak denken aan het dierenrijk. Velen snijden eerst hun vlees, om het dan met de vork naar binnen te harken. Op dit moment geef ik kookkampen aan de hotelschool van Koksijde. Met dezelfde taferelen: voor veel kinderen is het mes een vreemd voorwerp geworden. Ze vragen zich af wat ze met dat ding moeten aanvangen. Ik waarschuw ze dat ze meteen door de mand zullen vallen als ze voor het eerst met de ouders van hun lief aan tafel gaan zitten. Overigens, met één hand eten ondermijnt je hele houding aan tafel. Want waar blijf je met je vrije hand en arm?'
Strubbe gaat nog niet zover om zoals zijn Britse collega-etiquettekenners van een regelrechte tragedie te spreken, maar hij vindt het toch goed dat iemand de noodklok luidt. 'Maar wanhopig ben ik niet. Kijk maar naar de das. Nu die nog amper wordt gedragen, staan steeds meer mannen op om het kledingstuk weer te promoten. Met het mes komt het wel weer goed.'
Vork was ooit duivels
In West-Europa willen goede tafelmanieren dat je eet met mes en vork, al duurde het tot het begin van de twintigste eeuw voor ze hun vaste stek kregen naast het bord. Ooit was de vork zelfs 'des duivels'
In de middeleeuwen nam de gast zijn eigen mes en lepel mee naar tafel. Vaak hing het eetgerief aan de gordelriem. Vandaar ook de term 'zakmes'. Onze voorouder sneed het vlees met het mes en bracht het met de punt van het mes of met de hand uit een grote schotel naar de mond. De handen waren het eetgerei bij uitstek.
Het gebruik van vorken was toen een doorn in het oog van de Kerk. Die beschouwde de tweepuntige prikvorken als instrumenten van de duivel. Immers: Onze-Lieve-Heer had elke mens tien vingers gegeven.
Pas rond 1675 geraakte de vork meer en meer ingeburgerd als hulpmiddel om te eten, al was het maar om de hard gesteven kragen te beschermen. De toenemende afkeer van vieze, vette handen zorgde voor de definitieve doorbraak. Meteen veranderde ook het mes van vorm: de punt werd afgerond omdat het voedsel niet meer aangeprikt moest worden.
Later zag het bestek het daglicht met lepels, messen en vorken die als één set werden beschouwd.
Ze hebben een Hongaarse naam maar eigenlijk zijn paprika's niets anders dan de zoete versie van de hete chilipeper. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine C en bieden veel variatie in de keuken.
Vele kleuren Alle paprika's zijn holle bessen met een vlezige vruchtwand. In de vrucht zit een niervormige witte kern, waaraan de zaden zitten. Er bestaan verschillende kleuren, vormen en smaken van paprika's.
De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en groene paprika. De minder bekende witte en lila paprika hebben een langwerpige vorm met een spitse punt. Hun smaak loopt uiteen van kruidig zoet tot zeer pittig.
Geschiedenis
De pittige versie van de paprikaplant (Capsicum annuum) kwam in de zestiende eeuw met de Spanjaarden uit de Nieuwe Wereld. Via Italië kwamen de planten in de Balkan terecht en zo in de zeventiende eeuw in Turkije en Hongarije dat onder Turks bewind zat. Onder de Turkse bezetting was het min of meer illegaal om deze pepers te telen. De Hongaren waren er echter zo tuk op dat ze de pepers in het geheim teelden. De Hongaren noemden ze 'paprika', afkomstig van 'paprena', de naam die de Serviërs en de Kroaten aan de peper gaven en wat zoveel wil zeggen als 'de hete'.
Photovoltech zoekt naar zonnecellen met minder silicium
Tienen - Total en GDF-Suez, twee belangrijke energiebedrijven, en hun Tiense dochteronderneming Photovoltech, de Belgische zonnecelfabrikant, gaan samen met IMEC (Heverlee) onderzoek verrichten om het verbruik van de basisgrondstof van zonnecellen – silicium – te verminderen.
Met dit industrieel affiliatieprogramma creëert IMEC een onderzoeksomgeving om innovatieve processen te ontwikkelen voor nieuwe generaties siliciumzonnecellen. Volgens de overeenkomst zullen onderzoekers van GDF Suez, Total en Photovoltech binnen het programma samenwerken met het IMEC zonnecelonderzoeksteam en met onderzoekers van andere energiebedrijven, zonnecelproducenten en materiaal en toestelleveranciers om die geavanceerde fabricatieprocessen te ontwikkelen en te testen op een semi-industriële productielijn.
Tegen 2025 moet minimum 20% van de wereldwijde energieproductie komen van hernieuwbare bronnen en zonne-energie zal voor minimum 10% van de totale elektriciteitsproductie instaan.
Johan Nijs, general manager bij Photovoltech: 'Om te kunnen voldoen aan de hoge marktverwachtingen met betrekking tot prijs en kwaliteit moeten de elektrische, optische en mechanische eigenschappen van zonnecellen die we produceren steeds verbeteren, en tegelijkertijd moet ook hun prijs dalen. Samenwerken met een eminent onderzoekscentrum als IMEC biedt ons unieke mogelijkheden om deze uitdagingen te verwezenlijken.'
Photovoltech werd in december 2001 opgericht door Total, GDF Suez (via Electrabel en Soltech) en IMEC. Het bedrijf verwezenlijkte in 2008 een omzet van 100 M€. De productiecapaciteit van de fabriek in Tienen zal tegen 2011-2012 verhoogd worden naar 260MWp. Om die grotere productiecapaciteit te kunnen huisvesten wordt er op dit ogenblik een nieuwe productiehal gebouwd.
Mosselkok Piet Devriendt van restaurant De Oesterput helpt je stap voor stap door het favoriete gerecht van de Belgen
De nieuwe mosselen zijn er. En ze zijn lekker, al laten de vlezigste nog drie weken op zich wachten. Een pot mosselen, het blijft het favoriete gerecht van zowat échte Belg. Maar thuis wil het wel eens mislukken. Niet genoeg open, te weinig gekruid, uitgedroogd vlees. Piet Devriendt, chef van het befaamde restaurant De Oesterput in Blankenberge, geeft de ultieme tips.
1 'Kies in de winkel voor mosselen van de categorie Super . Ze zijn een stuk goedkoper dan Jumbo's , en je krijgt meer stuks. Wat voor veel mensen toch gezelliger is. Iets meer dan een kilo volstaat per persoon, dan heb je ongeveer 350 gram mosselvlees.'
2 'Spoelen hoeft eigenlijk niet meer, ze worden in de supermarkt kant-en-klaar verkocht. Al kan je ze best even in gezouten water leggen. De mosselen die na een half uurtje nog steeds bovendrijven gooi je beter weg.
3 'Wat zeker niet mag en wat veel mensen doen, is de mosselen al van een dag eerder in een emmer water laten weken. Dan hebben ze geen zuurstof en worden ze slecht.'
4 'Veel mensen versnijden allerlei groenten voor de mosselen. Nergens voor nodig. Wortelen geven misschien wat kleur, maar ze geven geen extra smaak. Kies voor Mechelse selder, die geeft veel smaak, en voor ajuin. Een halve kilo ajuin en een bussel selder is voldoende voor vier porties mosselen. Mensen snijden de ajuin meestal in ringen, maar veel beter is om hem fijn te snijden. Zo kunnen de stukjes écht in de mossel binnendringen.'
5 'Doe in een kom een half centimetertje water en draai een paar keer met de zeezoutmolen. Zo kom je het best in de buurt van echt zeewater. Doe de mosselen in de pot.'
6 'Het is niet nodig om de groenten aan te stoven in boter. Ik doe de ajuin en de selder bovenop de mosselen.'
7 'Voor een beetje extra smaak kan je nog wat opgewerkte boter toevoegen. Ik meng een blokje echte boter met wat geperste look, gesnipperde peterselie en een scheut ricard. Een eetlepel van dat botermengsel volstaat per portie.'
8 'Heel belangrijk, maar het wordt vaak vergeten. Kruid de mosselen en de groenten stevig met peper. En neem het woord stevig maar letterlijk, schrik hebben van de pepermolen is echt niet nodig, mosselen hebben veel peper nodig.'
9 'Vanaf dan is de voorbereiding eigenlijk klaar en kan je beginnen met koken. Het vuur moet zo hoog mogelijk. Eén portie heeft drie minuten nodig, voor een grote pot voor het hele gezin mag je rekenen op acht à negen minuten. Het deksel moet op de pot, maar je mag best af en toe eens kijken. Je mag de mosselen laten koken mét deksel tot het schuim van het water uit de pot begint te borrelen.'
10 'Vanaf het moment dat de bovenste mosselen open zijn, moet er opgeschud worden. Alles wat boven in de pot zit, moet naar beneden en omgekeerd. De mosselen zijn perfect als ze allemaal goed open zijn, er moeten ongeveer twee vingers inpassen. En ze moeten nog mooi glanzen, anders zijn ze te droog.'
Veilinghuis Christie's in Londen brengt op 8 december een doek van de Nederlandse schilder Rembrandt onder de hamer. Het mansportret is getaxeerd op tussen de 20 en 25 miljoen euro.
Het schilderij, uit 1658, laat een onbekende man zien en wordt wegens zijn opvallende tuniek ook wel de 'buitenlandse admiraal' genoemd. Het doek van 107 bij 87 centimeter komt uit een privécollectie en was veertig jaar lang niet voor publiek te zien.
Het jaar 1658 was een dramatische periode voor Rembrandt. Na een bankroet moest hij zowel zijn werkplaats als zijn huis verlaten. De enige andere met 1658 gedateerde Rembrandt is een zelfportret dat hangt in New York.
Tienen - De vrouwen van Kiwanis-Tienen zamelen geld in voor een blindengeleidehond. Ze organiseerden onder andere een buffet en een zalmactie, goed voor 6.350 euro. Het Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden (BCG) kan er een geleidehond mee kopen en opleiden.
Op uw gezondheid: streekbierenweek en streekbierenmarkt
Tienen - Van dinsdag 29 september t/m vrijdag 2 oktober '09 organiseert het MuseumCafé van de Erfgoedsite Tienen een heuse ‘Streekbierenweek’. De ‘Streekbierenmarkt’ tijdens het weekend van 3 en 4 oktober '09 is de kers op de taart van deze feestelijke week.
Op dinsdag 29 en woensdag 30 september, en op donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober '09 zijn er in het MuseumCafé van de Erfgoedsite Tienen allerlei workshops waarin bier centraal staat.
Dinsdag 29 september Hoe wordt bier gebrouwen?
Eerst worden de voornaamste grondstoffen kort besproken. Vervolgens komen de praktische kant van het brouwen en de gebruikelijke brouwapparatuur aan bod. De avond wordt geleid door Jan De Wachter, voormalig hobbybrouwer en nu de trotse eigenaar van de brouwerij Nieuwhuys in Hoegaarden.
MuseumCafé, Grote Markt 4 in Tienen – 19.30 uur Deelnameprijs: 5 euro - Maximum 20 deelnemers, wees er dus snel bij. Gelieve tijdig te reserveren via info@erfgoedsitetienen.be of via het nummer 016 80 56 62.
Woensdag 30 september Bierproeverij
De ‘Bierproeverij’ bestaat uit een inleidende presentatie van een halfuurtje over o.m. de geschiedenis van het bier, de biersoorten, Belgisch bier het beste bier van de wereld, ... en uiteraard over hoe we bier proeven. Deze presentatie wordt gevolgd door een proeverij van negen verschillende bieren. Met aandacht voor de beschrijving van het schuimgedrag, mondgevoel, smaakprofiel, geuraroma, kruiden, volmondigheid, bitterheid, ... Dit alles onder de deskundige begeleiding van brouwmeester en bierkenner dr. ing. F. Meeus.
MuseumCafé, Grote Markt 4 in Tienen – 20.00 uur (tijdsduur: ca. 2-3 uur) Maximum 40 deelnemers - Deelnameprijs: 16 euro per persoon. Gelieve tijdig te reserveren via info@erfgoedsitetienen.be of via het nummer 016 80 56 62.
Er zijn in Europa een kwart tot een derde minder mensen met een hartinfarct sinds het rookverbod in openbare gebouwen van kracht is. Hartspecialisten pleiten voor een uitbreiding van de wetgeving.
Het congres van 25.000 hartspecialisten, dat deze week in Barcelona plaatsvond, ging van start met goed nieuws. In Europa zijn er alsmaar minder hartaanvallen en er gaan ook minder mensen aan dood. Het gaat ook niet om een kleine daling, want volgens statistieken uit Italië en Ierland zijn er maar liefst 25 tot 30 procent minder hartinfarcten dan vroeger. 'In België is het nog wat vroeg voor officiële statistieken, maar de trend is duidelijk', zegt cardioloog Pedro Brugada van de Vrije Universiteit Brussel. 'In ons ziekenhuis is de daling duidelijk merkbaar. Zowel chirurgen als hartspecialisten hebben beduidend minder werk dan vroeger.'
Dat is volgens Brugada te danken aan het rookverbod. 'De campagnes om te stoppen met roken hebben duidelijk geholpen. In Ierland en Italië is er een vergelijkende studie uitgevoerd van de periodes voor en na het rookverbod. En dan zie je een daling met 25 tot 30 procent van nieuwe hartinfarcten, dus van mensen die voor het eerst een hartinfarct hebben. Dat is heel veel.'
Het rookverbod is volgens Brugada dus een goede zaak. 'Door die wet komen mensen veel minder vaak in een omgeving waar gerookt wordt. Rokers roken zelf ook veel minder, omdat ze er minder kans toe hebben.'
Sommigen bestempelen de link tussen het rookverbod en hartinfarcten als junk science , flutwetenschap, maar Brugada niet. 'We doen ook meer aan preventie door mensen aan te raden meer te bewegen en gezonder te eten, maar de daling is te opvallend om alleen daarmee te maken te hebben.'
Cardiologen mogen nu al minder werk hebben, volgens Brugada is het niet het moment om op de lauweren te rusten. 'Er zijn meer campagnes nodig voor een blijvend effect.'
Warme zomer geeft een massa bieten met een hoog suikergehalte
TIENEN - In de Suikerfabriek werden gisteren de eerste bieten van het jaar geleverd. Maandag wordt de campagne officieel op gang gefloten. In de Suikerstad lijken ze af te stevenen op een recordjaar.
Wie Tienen zegt, zegt automatisch 'suiker'. De komende maanden mogen ze aan de Aandorenstraat nog eens bewijzen dat ze in Tienen met recht en reden aanspraak kunnen maken op de titel 'Suikerstad'. Gisteren werden de eerste bieten - een karrenvracht van liefst 4.000ton - geleverd, maandag gaat de bietencampagnevan start. Die dient zich meteen groots aan. Algemeen directeur Dirk Ruytings spreekt al aan de vooravond van de campagne van een recordjaar. 'Het suikergehalte in de bieten lag nooit hoger', weet hij. 'Dit jaar bedraagt dat 18,3procent. Ter vergelijking: vorig jaar hadden de bieten een suikergehalte van 17,9procent, wat ook al zeer hoog was. Bovendien zijn er erg veel bieten, door de warme zomer. We verwachten dat we per hectare zo'n zes procent meer bieten zullen hebben dan vorig jaar.Voor de Tiense tewerkstelling is de start van de bietencampagne alvast een zege. Tijdens de campagne - van 14september tot 15januari - worden vijftig extra werknemers aangeworven, bovenop de 140 vaste werknemers in de fabriek. Nog meer goed nieuws, overigens: Tiense Suiker werft binnenkort dertig bijkomende personeelsleden aan. Bedoeling is zich zo te wapenen tegen de crisis. 'Hoewel, in de voedingssector is die nog niet echt voelbaar', zegt Ruytings. 'Wij hebben onze crisis twee jaar geleden meegemaakt. Toen schreef Europa voor dat de lidstaten tegen 2013 zes miljoen ton minder suiker moeten produceren. Dat leidde tot de sluiting van onze vestiging in Brugelette en een grondige herstructurering in Tienen. Daar zijn we intussen van bekomen. Het is nu afwachten tot 2014. Dan beslist Europa opnieuw.Voorlopig laten ze het zich nog niet aan het hart komen en concentreren ze zich in de suikerraffinaderij op de komende bietencampagne. Vanaf maandag is het dus weer dagelijkse kost in Tienen: elke dag worden er 12.000ton bieten verwerkt. Op het einde van de rit moeten er anderhalf miljoen ton bieten de revue gepasseerd zijn. Duizelingwekkende cijfers? Om u een idee te geven: om anderhalf miljoen ton bieten te vervoeren zijn zestigduizend vrachtwagens nodig. En daar liep het vorig jaar vaak mis. De Tiense wegen werden toen meermaals bezaaid met bieten, nadat alweer een vrachtwagen gekanteld was. ‘De rotondes in Tienen liggen verkeerd', werd toen geopperd. 'Nonsens', meent directeur Ruytings. 'Er zitten gewoon een heleboel cowboys tussen die vrachtwagenchauffeurs. Wij proberen dat nochtans te vermijden en vragen dat onze chauffeurs voorzichtig rijden. Want zo'n ongevallen bezorgen de suikerfabriek ook een slechte naam. Maar je kan natuurlijk moeilijk van elke chauffeur de gemiddelde snelheid gaan opvragen. Het is dus hopen op de goodwill van de chauffeurs.
Tienen is een stad in de provincie Vlaams-Brabant. Als scharnierpunt tussen het Hageland en Haspengouw ligt de suikerstad op de grens met de provincies Limburg en Waals-Brabant. De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Tienen, Bost, Goetsenhoven, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem en Vissenaken. Ze heeft een oppervlakte van ongeveer 7 000 hectare, telt ruim 32 000 inwoners en ligt aan de rivier de Grote Gete.
Erfgoedsite Tienen
In de eerste plaats is Tienen bekend omwille van de Tiense suiker. In het Suikermuseum maakt u kennis met die wondere wereld van suiker en zoetigheden. Dit museum maakt samen met het Hagelands Historisch Documentatiecentrum en de voormalige stadsgevangenis 'het Toreke' deel uit van de Erfgoedsite Tienen. 'Het Toreke' is ingericht als museum. In het oudste gedeelte staan de unieke vondsten van de Gallo-Romeinse opgravingen. In de nieuwe tentoonstellingsruimte wordt vooral aandacht geschonken aan de Hagelandse geschiedenis tussen de 16de en de 20ste eeuw.
Ten tijde van de Romeinen
Ten oosten van de vroegere Romeinse 'vicus' (wijk) van Tienen, in het huidige gehucht Grimde, bevinden zich de drie monumentale Romeinse grafheuvels of tumuli. Samen vormen zij het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van het toenmalige Romeinse gehucht. Het monument bestaat uit drie aangelegde heuvels met een diameter van bijna 30 meter en een hoogte van meer dan 10 meter. Hierin werden unieke voorwerpen van onschatbare waarde gevonden.
Kerken en pleinen
De Grote Markt van Tienen is één van de grootste marktpleinen van het land. Ze is gedeeltelijk aangelegd op een drooggelegde drassige weide met poel. Dit verklaart meteen ook de naam van de kerk op het marktplein: Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Poel. Naast de kerk bevindt zich de Heldensquare. Het is een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van 1830, 1914-1918 en 1940-1945.
Op de Veemarkt ligt de St.-Germanuskerk. Unesco erkende de toren van deze kerk op 4 november 1999 als werelderfgoed. Hij bevat namelijk één van de twee Witlockxbeiaarden ter wereld die nog overblijven. Het instrument is met zijn 54 klokken de op twee na omvangrijkste beiaard van ons land.
De suikerstad had ook een Begijnhofkerk. Maar die werd in 1976 vernield door een hevige brand. De ruïne van de Begijnhofkerk werd in 1997 ingericht als uniek wandelpark met een historisch en toeristisch karakter.
Nog een andere kerk, in de Pastorijstraat in Grimde, doet sinds 1922 dienst als begraafplaats. Na de slag van Grimde en Sint-Margriete-Houtem op 18 augustus 1914 werden 139 gesneuvelde soldaten begraven in dit kerkje.
Beroemd en berucht
Wie Tienen zegt, zegt Suikerrock. Dit driedaags muziekfestival is uitgegroeid tot één van de grootste zomerfestivals van het land. Het vindt elk jaar plaats in het laatste weekend van juli.
Heel wat bekende Vlamingen hebben hun 'roots' in Tienen: Johny Voners (acteur-zanger), Ben Crabbé (presentator-muzikant), Olivier Adams (muzikant-producer bij Praga Khan en Lords of Acid), Toni Corsari (tv-icoon), Luc Van Acker (muzikant-producer), Jappe Claes (acteur-regisseur), …
Ook Pikke Stijkès is een oude bekende onder de Tienenaars. Hij is een fictieve Tiense figuur wiens lotgevallen in Tienen beschreven staan in de romans van Mr. Rubens (1901-1981).
TIENEN - De Tiense Getevissers (TGV) hopen dat de rattenplaag in hun visgebied wordt ingetoomd. Zij stellen vast dat bepaalde mensen de ratten voederen.
Door bestuursproblemen halveerde het ledenaantal. Wilfried Van Dessel en Patrick Pire namen daarop de touwtjes in handen als voorzitter en ondervoorzitter. 'Het vertrouwen is er weer', ervaart Van Dessel. 'We tellen twintig jongeren in de rangen. Ze zijn een wissel op de toekomst.'
Maar er rijzen andere problemen. Patrick Pire hoopt dat het gebied van TGV gespaard blijft van een rattenplaag, die heerst aan de overkant van de Getestraat. Zogezegd door een goddelijke ingeving strooit iemand daar dierenvoeder uit. 'De persoon vroeg dat ook aan onze kant te mogen doen, maar dat hebben we geweigerd. De overheid zou moeten ingrijpen', besluit Pire.
TGV beheert vijf kilometer Gete-oever. 'Er kruipt een pak werk in het onderhoud', aldus Van Dessel. 'Gelukkig blijft de jongste tijd vervuiling vanuit Wallonië uit en ook van het vroegere sluikstorten in de rivier hebben we geen last meer. We krijgen veel hulp van de Visserijcommissie en de Vlaamse Milieumaatschappij. Het sluizencomplex aan de Getestraat krijgt geregeld een ruimingsbeurt en onlangs is er gebaggerd. Het water staat nu 1,6 meter hoog, proper en gezond. Dat komt mede doordat de riolen zijn afgekoppeld van een beek in Bost.'