Een paar jaar lang was het legaal om honden met een korte snuit te fokken met honden die een langere snuit hebben. Dat is nu voorbij. Honden met korte snuit lijden onnodig en kunnen in sommige gevallen slecht ademhalen. Het was de bedoeling om dat met de uitzondering voor het fokken van lange snuiten met korte snuiten te veranderen, maar dat is mislukt.

"We hebben hier heel lang op aangedrongen", zegt Kelly Kessen van Dier en Recht tegen RTL Nieuws. "Fokkers hebben met deze maatregel de kans gekregen om het ras beter te maken, maar een enkeling heeft dit maar gedaan."

Met de uitzondering - die dus nu is opgeheven - konden fokkers een nieuwe generatie honden creëren met gezonde kenmerken. Door honden met een lange snuit te kruisen met honden met een korte snuit, ontstaan honden met een iets langere snuit. En door de mix met de lange snuit, zouden de ongezonde kenmerken ongedaan moeten worden gemaakt.

Onnodig lijden

De regels en controles van het LNV zijn gericht op het onnodige lijden dat komt kijken bij honden met extreem korte snuiten. De dieren hebben daardoor een tekort aan zuurstof. Dat is overigens niet het enige waar deze hondenrassen aan lijden. Zo hebben onder meer mopshonden ook last van uitpuilende ogen en slechte tanden.

Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer, regels aangescherpt
Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer, regels aangescherpt© Aangeboden door RTL Nieuws

"Het is ontzettend belangrijk dat huisdieren gezond zijn en geen beperkingen hebben", zei minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de nieuwe beperking voor hondenfokkers.

Het feit dat de overheid nu met nieuwe maatregelen komt, ziet Dier en Recht als een goede ontwikkeling. "Het is echt het eerste land waar de regels streng en duidelijk zijn", zegt Kessen van Dier en Recht.

'Retromopsen'

Fokker Meranda Sterk is nog voor de aanpassing werd aangekondigd dat er strengere regels zouden komen, begonnen met het 'gezond maken' van haar honden. Ze was zelf al tot de conclusie gekomen dat het beter moest kunnen wat betreft de korte snuit van de mopshond.

De gezondheidsmankementen van de mopshond kwamen volgens haar doordat 'de mensheid is doorgeslagen'. "Ze kregen steeds kortere snuiten omdat mensen dat mooi vonden", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer, regels aangescherpt
Fokken van honden met te korte snuit mag niet meer, regels aangescherpt© Aangeboden door RTL Nieuws

Nu, na bijna zes jaar, heeft Sterk naar eigen zeggen alleen nog 'retromopsen'. "Het zijn de mops-achtige honden van vroeger", vertelt ze. "Ze hebben een slanker lichaam, een nek en een normale schedel. Die zien er een stuk gezonder uit."Boetes

Naast het verbod op fokken met kortsnuitige honden met langsnuitige honden, wordt er ook gekeken naar volwassen honden die een operatie hebben gehad 'om hun welzijn te verbeteren'. Bij die honden kunnen eventuele genetische mankementen namelijk nog steeds worden overgedragen aan pups.

De nieuwe regels zullen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden gehandhaafd. "Als een fokker de regels overtreedt, kan een boete van 1500 euro volgen", staat in een verklaring van LNV. In de meeste gevallen zal de fokker ook worden gedwongen om te stoppen.

De zes criteria waar een hond met korte snuit aan moet voldoen:

  • Het dier moet een normaal ademgeluid hebben tijdens het rusten.
  • De neusgaten moeten open zijn.
  • De 'relatieve neusverkorting' moet groter of gelijk zijn aan 0,5. Dat getal wordt berekend door de neuslengte in centimeters te delen door de lengte van de schedel in centimeters.
  • De hond mag geen neusplooi hebben
  • Er mag geen zichtbaar oogwit zijn. Bij kortsnuitige honden is de oogkas te plat en ondiep om de oogbol voldoende te kunnen dragen, waardoor de ogen uitpuilen en meer oogwit zichtbaar is dan bij een gezonde hond.
  • De hond moet de oogleden volledig kunnen sluiten, zodat het netvlies niet uitdroogt en de ogen worden beschermd tegen vuil en krassen.

Bron: NVWA