De stad Antwerpen start een sensibiliseringscampagne om hondeneigenaars aan te sporen hun viervoeters niet zomaar overal te laten plassen. De slogan 'Beste dier, plas niet hier' klinkt dan wel ludiek op de affiches, hondenbaasjes riskeren wel boetes tot 350 euro als ze meermaals betrapt worden.
Antwerpenaars die hinder ondervinden van honden die urineren tegen bijvoorbeeld hun gevel of brievenbus, kunnen een gratis raamaffiche downloaden of aanvragen bij de stad. Daarop prijkt een plassende hond met de tekst 'Beste dier, plas niet hier'.
Knokke-Heist
"Het 'wildplassen' door honden is geen enorm probleem, maar wel eentje die terugkeert telkens we een stadsmonitor of aan andere bevraging houden bij de burger", zegt schepen van Leefmilieu Nabila Ait Daoud (N-VA). "Het is niet onze bedoeling om hondeneigenaars te stigmatiseren, maar honden-urine kan zorgen voor geuroverlast en onhygiënische toestanden aan zitbanken en speeltuinen. Het is ook niet zo moeilijk: leer gewoon je dier aan om niet te plassen tegen gevels, brievenbussen, lantaarnpalen, banken of speeltuigen, maar gebruik de hondenloopzones." Knokke-Heist was Antwerpen voor. Daar mogen honden buiten het badseizoen vrij op het strand rondlopen, maar hondeneigenaars werden al in 2012 vriendelijk verzocht hondenplasjes met een zandschepje of een flesje water te verwijderen. "Zover willen we in Antwerpen niet gaan", zegt Ait Daoud. "Wel proberen we het leven met een huisdier in onze stad zo aangenaam mogelijk te maken, zowel voor de honden als hun baasjes. Maar we verwachten wel dat zij op hun beurt de buren en buurt respecteren. We willen met deze campagne hondeneigenaars vooral ook aanmoedigen met hun dier naar een van de 70 loopzones of een park te trekken. Daar kunnen de beestjes vrijer bewegen en hun plasbehoefte doen tegen een boom, zonder dat het iemand stoort."
Affichecampagne
Voorlopig gaat de stad geen hondenpatrouilles de straat opsturen om honden op heterdaad te betrappen, maar ze houdt wel een stok achter de deur.
"Wie herhaaldelijk betrapt wordt op het overal laten plassen van zijn of haar hond, kan een boete verwachten. Die loopt volgens de politiecodex op tot maximaal 350 euro. Voor minderjarigen kan dat maximaal 175 euro zijn". In de hondenloopzone van het Krugerpark wordt de affichecampagne goed onthaald. "Ik vind het goed dat de stad dit doet", zegt Bart Pizarro, zelf eigenaar van Schotse collies Misty en Bessy. " Zowel voor honden als mensen is het fijner wandelen in een buurt die niet ruikt hondenurine. De boete tot 350 euro is hoog, maar geen slecht idee. Je kan elke hond leren tegen een boom te gaan", zegt Bart.
Buurvrouw Lydia heeft de handen vol met haar drie honden, Spikey, Buddy en Bowie maar ook zij vindt dat honden goede manieren moeten aangeleerd krijgen. "Ik woon hier vlakbij aan de Sint-Jan Evangelistkerk en daar wordt geregeld door honden tegen de gevel geplast, altijd op dezelfde hoek. Het is ook zo dat honden graag gaan plassen waar andere honden al geweest zijn, dus het wordt al snel hinderlijk."