Bij een sloperij in Hollandsche Rading is een paar dagen na de dood van Dascha Graafsma een auto aangeboden. Hierin zijn bloedsporen gevonden die volgens onderzoeksleider Joey Roelofs mogelijk van de 16-jarige scholiere zijn.
Dascha Graafsma werd eind november 2015 na een avond stappen in Hilversum dood gevonden langs het spoor. De politie concludeerde dat er sprake was van zelfmoord, maar de familie kon dit moeilijk geloven. Vader René Graafsma is er van overtuigd dat Dascha in de laatste uren van haar leven niet alleen was en ook zelfmoord lijkt hem niet geloofwaardig. Om de zaak verder uit te zoeken, is het particuliere onderzoeksteam Team Dascha Onderzoek (TDO) opgericht, onder leiding van onderzoeker Joey Roelofs.
Dit team kreeg een tip van iemand die de eigenaar van de auto kende, de auto zou naar de sloop zijn gebracht door de eigenaar. Het team heeft contact gezocht met het sloopbedrijf en daar werd medewerking verleend. De auto zou eigenlijk een dag later worden vernietigd. “In de auto zijn bloedsporen aangetroffen en sporen van schoonmaakmiddel, vermoedelijk bleek. Het leek alsof het bloed was weggepoetst. In het eerste tussentijdse rapport staat vermeld dat het bloed vermoedelijk van een of twee meisjes is”, zegt Roelofs. Nader onderzoek moet uitwijzen of het bloed daadwerkelijk van Dascha is. Dit onderzoek zal over ongeveer vier weken afgerond zijn.
De auto is waarschijnlijk eigendom van een 23-jarige man uit Maartensdijk. Deze heeft de auto aangeboden omdat hij kapot zou zijn, maar was volgens de sloperij verre van rijp voor de sloop. De bestuurdersstoel is verwijderd en ook zijn er enkele stukken uit de bekleding weggesneden. Een van de hoofdpersonen in het onderzoek is een 27-jarige man, volgens het onderzoeksteam een goede vriend van de 23-jarige eigenaar van de auto.
Dascha’s vader, René Graafsma, heeft laten weten blij te zijn met de nieuwe resultaten, hij wil niets liever dan achterhalen wat er gebeurd is met zijn dochter in de uren voor haar dood.
Dat het nieuws pas vandaag naar buiten komt, heeft ermee te maken dat het onderzoek een poosje stil heeft gelegen vanwege een tekort aan geld. Ook lieten sommige onderzoeksresultaten op zich wachten.
Het Openbaar Ministerie geeft aan dat er voor hen tot op heden geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf in de zaak Dascha Graafsma. De conclusie van het OM is dat Dascha om het leven gekomen is door een rijdende trein. Mochten er nieuwe zaken aan het licht komen die erop kunnen wijzen dat er sprake is geweest van een misdrijf, dan zal het OM de zaak opnieuw bekijken.
Mocht u over informatie beschikken die kan helpen in het onderzoek, dan kunt u die delen via www.daschagraafsma.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden over de zaak.