God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Geven om niet, geven om God blij te maken en om de ander blij te maken. God houdt van een blijmoedige gever. Laten we alles doen in Hem, met Hem en voor Hem. Voor allen een gezegende dag!
God van leven en licht, nu de nacht valt over onze stad, bidden wij voor wie het duister een dekmantel is: voor vrouwen en kinderen die tot heimelijke arbeid worden gedwongen; voor zwervers die geen geborgenheid kunnen vinden; voor daklozen die geen veilig onderdak meer bezitten; voor verslaafden die wonen in hun duistere dromen; voor asielzoekers die zich noodgedwongen schuilhouden. Wij bidden ook voor al degenen die zich inzetten voor deze mensen-van-de-nacht, omdat Gij voor licht en leven hebt geschapen.
God van ons leven, wij danken U voor al uw heiligen, die ons zijn voorgegaan: voor profeten en apostelen en voor de vrouwen die getuigden; voor hen die geschiedenis maakten ... en voor allen die in de schaduw bleven; voor wie gebeden hebben in stilte en voor wie luidkeels riepen om gerechtigheid; voor wie hun leven gaven om U te dienen en voor wie bezweken zijn onder een ondraaglijk kruis; voor de vurige getuigen en de sterke strijders, voor de stille hoorders en de zwijgende doeners; voor bezielende mensen die anders geloofden dan wij en voor al die anderen die uw zaak behartigden zonder uw naam te kennen; voor onze ouders, onze grootouders, voor allen die er in ons leven waren, ons een teken gaven of ons een weg gewezen hebben; voor alle heiligen van vandaag, waarvan Gij en Gij alleen de namen kent. Wij danken U voor wat Gij hun gegeven hebt en voor wat Gij door hen geeft aan ons. Help ons, in hun spoor, tot het einde toe uw weg te gaan uw heil te zoeken, uw naam te eren. Amen.
God is altijd bij ons. Zelf in de donkerste nachten van ons leven verlaat hij ons niet. Zelf op de moeilijkste ogenblikken is Hij aanwezig. En ook in de laatste nacht, in de grootste eenzaamheid, waar niemand ons kan begeleiden; in de nacht van de doodverlaat de Heer ons niet. Hij begeleidt ons ook in deze uiterste eenzaamheid van de nacht van de dood. Daarom kunnen wij, christenen, vertrouwen hebben. We worden nooit alleen gelaten.
Ieder van ons is een stukje vuil vanbinnen. Daarom mogen we de woorden van Jezus aan de Farizeeën ook aan ons adres beluisteren. Maar wat doen we nu met die 'onreinheid' in ons ?
Wel, die onreinheid kan schoon worden wanneer we er weet van hebben en haar plaatsen in de barmhartigheid van God. Berouw dus, én naar God gaan. Of beter gezegd: berouw, én God welkom heten. Hij is in staat, doorheen zijn Zoon, het duistere in onszelf om te keren naar zijn licht. Dat is genade; iets dat we niet zelf kunnen maken, maar enkel kunnen ontvangen.
Zuster Jeanne Devos bekroond voor jarenlange inzit.
BRUSSEL (KerkNet/Femma) In Chennai (India) vond een congres plaats ter gelegenheid van de oprichting van de Nationale Syndicale Federatie voor Huispersoneel (National Domestic Workers Trade Union Federation). Het congres vormt de bekroning van de jarenlange inzet van zuster Jeanne Devos en haar team voor betere arbeidsvoorwaarden voor miljoenen dienstbodes in India. Onder meer dankzij steun vanuit ons land, via het ACV, ACV Voeding en Diensten en Wereldsolidariteit, krijgt het huispersoneel in India voortaan de kans om zijn stem te laten horen in het sociaal overleg. Zuster Jeanne zet zich al 27 jaar via de beweging voor huispersoneel in voor het lot van huisarbeiders en hun strijd voor een waardig leven. 92% van de leden bestaat uit vrouwen. Volgens Wereldsolidariteit is de oprichting belangrijk omdat de vakbond van het huispersoneel hierdoor een sterke vertegenwoordiging krijgt op nationaal niveau.
Zuster Jeanne Devos, van de zusters van de Jacht, is eredoctor van de KU Leuven (2000). Zij werd in 2005 voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2009 ontving zij het Grootkruis in de Kroonorde en sinds 2010 is zij ereburger van de stad Leuven. Zij ontving in september 2012 in Mumbai de 28ste Pridarshni Global Award voor haar buitengewone bijdrage tot de bescherming van de rechten van huispersoneel. Bij de overhandiging werd toen onderstreept dat de Belgische religieuze, die sinds 1963 als missiezuster in India actief is, ervoor heeft gezorgd dat onderbetaalde huisarbeid door de Verenigde Naties als een vorm van slavernij werd erkend.
Moge er vandaag vrede
in je zijn. Moge je op God vertrouwen dat je precies bent waar je zou
moeten zijn. Moge je nooit de oneindige potentie vergeten die uit
vertrouwen is geboren. Moge je de gaven gebruiken die je hebt ontvangen
en de liefde doorgeven die je hebt gekregen. Moge je tevreden zijn met
het feit dat je een kind van God bent. Laat deze aanwezigheid zich tot in
je botten verankeren en je ziel de vrijheid gunnen om te zingen, te
dansen, te danken en lief te hebben. Het is daar voor ons allemaal.
Beste salesianen en
vrienden van de salesiaanse missie, ik stuur jullie een hartelijke groet in
deze missiemaand oktober. Ik dank jullie allemaal voor jullie gebeden in
september voor de 36 nieuwe missionarissen en voor de salesiaanse
missieroepingen.
Meer dan 200 nieuwe
missionarissen mocht ik begeleiden tijdens het sessenium 2008-2013 en ik dank
de Heer dat Hij er blijft roepen! De salesiaanse missionaire roeping is
wondermooi! Het mooiste van ons charisma, van onze spiritualiteit wordt ter
beschikking van de Kerk gesteld! Ik dank de Heer voor de genade dat ik zoveel
medebroeders mag begeleiden op de weg van het onderkennen van de mooiste
roeping binnen de salesiaanse roeping!
Hoe mooi toch is het
de eerste jonge salesianen uit Albanië, Rusland, Myanmar, Madagaskar, Togo,
Oekraïne, Cuba, China te mogen begeleiden opdat zij goed aan de roeping voor de
missies beantwoorden. De eerste missionarissen die uit de jonge provincies
komen, tonen ons het vertrouwen dat de Heer in ons stelt! De frisheid van het
geloof in het Zuiden van de wereld vereist van ons allen dat wij ons laten
verrassen door de gave van het geloof!
Aan allen wens ik een
vruchtbare viering van de Wereldmissiedag 2013 als een kans om ons geloof te
doen heropleven en de Kerk te helpen om zich op weg te zetten naar al de
grensgebieden waar Jezus Christus nog niet gekend, nog niet bemind wordt!
"Ik wens de kerk toe - maar dat kan zij zelf niet voortbrengen - dat er een heilige zou opstaan, zoals een Franciscus van Assisi. Franciscus heeft een het geluk gehad Christus te vinden zoals die werkelijk was, met een diepte en een frisheid die ongehoord waren. Deze inspiratie de hem de totale Christus leerde kennen, deed hem tegelijkertijd ook al de rest ontdekken: de eenvoud van het evangelie, de liefde voor de armen, de passie voor de blijde boodschap, het leven als broeders... Wat in hem gebeurde is ook voor de kerk nodig: een beweging van radicale bekering en een echte nieuwe evangelisering.
Deze profetische woorden van tien jaar terug, uitgesproken door Kardinaal Godfried Danneels, lijken precies nu gestalte te krijgen in paus Franciscus.