God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Ik hoef geen holebi of kansarme te zijn om met hen te kunnen samenwerken en samenleven. Ik vind het bijvoorbeeld fijn dat mannen in ons land ongestoord hand in hand kunnen lopen. Ik maak op de bus met plezier plaats voor iemand in een rolstoel. Maar af en toe wil ik dan graag mezelf ook als gelovige kunnen outen zonder dat ik daarvoor scheef bekeken of belachelijk gemaakt word.
Misschien wordt het tijd dat er ook wat christenen uit de kast komen. Niet op een agressieve of fanatieke manier, maar gewoon omdat ze zichzelf zijn en omdat ze doen wat ze graag doen. Omdat hun geloof een stuk van hun leven is, dat zich ook buitenshuis afspeelt. Onze samenleving kan er alleen maar kleurrijker door worden.
Een Portugese zeepfabrikant zei tegen een priester: 'Het christendom heeft niets bereikt. Het wordt al tweeduizend jaar verkondigd, maar de wereld is er niet beter op geworden. Er is nog steeds zoveel kwaad ... en er zijn nog steeds zoveel harde egoïstische mensen.'
De priester wees op een buitengewoon vuil kind, dat op straat in de modder speelde, en merkte op: 'Zeep heeft niets bereikt. Er is nog steeds modder en nog steeds zijn er smerige mensen op de wereld.'
'Zeep', zei de fabrikant, 'helpt alleen als het aangewend wordt.' 'Christendom ook,' antwoordde de priester.
Het is niet mijn gewoonte een boek aan te prijzen via dit blog, en nog minder een thriller; maar via dit boek wordt ons ook een spiegel van en over geloven aangereikt, heel cocncreet over Mariaverschijningen, maar evenzeer hoe mijn relatie tot God is. Het is toch wat ik bij het lezen heb ervaren. Ik mag het u dan ook van harte aanbevelen.
Het derde geheim geeft inzichten in het Vaticaan en eeuwenoude tradities. Het verhaal draait om het derde geheim van Fatima, over het conclaaf, over waarheid en keuzes.
Geschiedenis, fictie en feit worden met veel stijl en klasse verweven in een van de, in mijn beleving, beste thrillers van de afgelopen paar jaar. Superboek dat je echt niet mag laten liggen als van het genre houdt. Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend, historisch feit/fictie.
De feiten:1917. In Fatima, Portugal, verschijnt Maria aan een paar boerenkinderen en doet drie cryptische voorspellingen. De eerste twee worden openbaar gemaakt, maar de tekst van de derde voorspelling wordt angstvallig geheim gehouden in het Vaticaan.Het verhaal:Heden. De eerste Duitse paus, Clemens XV, heeft een obsessieve belangstelling voor de laatste openbaring en wordt dood aangetroffen. Zijn Ierse secretaris gaat op zoek naar de vertaler van de openbaringen en stuit daarbij op een aantal zaken die de toekomst van de katholieke Kerk in gevaar kunnen brengen. Een reactionaire en zeer ambitieuze kardinaal, Alberto Valendrea, de gedoodverfde opvolger van Clemens, stelt alles in het werk om de waarheid te achterhalen. Daarvoor is hij zelfs bereid de Tien Geboden te overtreden. Terwijl de spanningen binnen het Vaticaan hoog oplopen, moet in dezelfde periode een nieuwe paus gekozen worden.
Jezus zegt:als iemand achter Mij aan wil komen,laat hij dan zijn kruis opnemen en Mij volgen(Mattheus 16:24)
Hij zegt niet timmer een kruis of zoek een kruis. Ieder van ons heeft een kruis te dragen. Je hoeft er echt geen een te maken of te zoeken. Het kruis dat we zelf dragen is zwaar genoeg, maar zijn we bereid het op te nemen,willen we het aanvaarden als het kruis dat bij ons hoort?
Misschien is ons kruis dat we niet kunnen studeren ,dat we gehandicapt zijn, of dat we aan depressies lijden. Misschien is het een conflict in ons gezin of in de familie. Misschien zijn we slachtoffer van geweld of seksueel misbruik. We hebben er niet zelf voor gekozen, maar het is toch ons kruis. We kunnen doen alsof het niet bestaat, we kunnen het afwijzen, weigeren, haten,maar we kunnen dat kruis ook opnemen en Jezus volgen.
De dood is niet door God gemaakt. God vindt geen vreugde in de ondergang van enig levend wezen. Hij heeft alles geschapen om het te laten bestaan. Alles ter wereld dient om het leven in stand te houden. Zo lezen we vandaag in het boek Wijsheid (1e lezing).
Toen ik deze woorden las gingen mijn gedachten spontaan uit naar die drie bloedige terreuraanslagen vorige vrijdag en de zovele aanslagen van de voorbije jaren. Die van vrijdag, en velen van daarvoor, deed men in naam van God. Hoe laag kan men vallen… hoe ver afgedwaald kan men zijn…? Dit heeft niets met God te maken maar alles met het kwade.
De lezing uit Wijsheid eindigt met: De duivel heeft uit jaloezie de dood in de wereld gebracht; ieder die hem toebehoort roept de dood over zich af. Zo zien we inderdaad de duivel werkzaam: de talloze zelfmoordaanslagen van de voorbije decennia zijn daar een mooi voorbeeld van. En de duivel gaat zo listig te werk dat degenen die dit doen ervan overtuigd zijn dat ze de goede zaak (de zaak van God) dienen. Zonder dat ze het beseffen zijn ze een pure manifestatie van het kwaad.
Ik zou, vanuit deze woorden uit het boek Wijsheid, u allen willen uitnodigen dagelijks tijd te maken om genade af te smeken van de hemel: dat dit kwaad mag ophouden te bestaan, dat de waarheid het mag winnen op de leugen. Ja lieve mensen, laat ons bidden – dagelijks.
Moge de mensheid zich in waarheid keren naar God, pure manifestatie van de Liefde.
Goede God, schepper van het leven, open onze harten voor de gave van de Vrede. Mogen wij allen uw Vrede beminnen als het hoogste Goed, als de bron en de basis van een goed samenleven. Moge de mensheid zich in waarheid keren tot U, in diepe verbondenheid met elkaar, in eenheid door U geschonken.
Kom Heilige Geest, beziel ons met het vuur van de Allerhoogste.
Het was de rode draad van vele heiligen die ondanks alle menselijkheid wisten te vertrouwen op de Heer.
Hij ging hun voor en ze bereikten hun bestemming in volle overgave.
Lieve mensen, hoe groot is ons vertrouwen in Jezus? Durven we het aan om zijn mantel aan te raken. En dat ook nog eerlijk toe te geven. Te midden een grote menigte... Met andere woorden: durven we het aan om eerlijk en open gelovig te zijn in een moderne wereld waar het zoveel beter en zoveel cooler lijkt te zijn om niet tegeloven?
God, Gij kent mij door en door. Gij zijt in mij, overal om mij heen, in licht en donker zijt Gij. Ik adem in en uit: Gij zijt de ziel van mijn gedachten. Gij zijt er altijd; ik zal nooit aan U ontkomen. Uw rechterhand omvat mij, draagt mij, nooit zal ik vallen uit uw hand. Gij zijt bron en zee van mijn bestaan. Gij hebt me al gezien voor ik geboren werd. Wijs mij nu, getrouwe God, uw weg van eeuwigheid.
Het gaat heel goed met de kaartverkoop! Bij de eerste negen voorstellingen waren al ongeveer 12.500 toeschouwers aanwezig!
Er zijn nog 16 voorstellingen te gaan. Er is ondertussen - mede dankzij de enthousiaste reacties van pers en publiek - ook een ware run ontstaan op het inmiddels beperkte aantal 1e rangs kaarten. Zo werd afgelopen week het 30.000ste toegangsbewijs online gereserveerd. Mis het niet: er zijn nog kaarten!
‘HAAL EERST DE BALK UIT UW EIGEN OOG.’ (MATTEÜS 7, 1-5)
‘Verbeter de wereld, begin met jezelf’, is een wijze spreuk. Wie kritiek uitoefent begint het best bij zichzelf. Het zal ons beletten onszelf als maatstaf te nemen van wat goed en slecht is....
Heer, laat mij in vrede leven met mezelf en met mijn medemensen, mild in mijn oordelen en vergevingsgezind. Laat mij woorden spreken en daden stellen die de vrede bevorderen.
REIK ONS UW HAND, HEER, HOOR ONS GEBED. (PSALM 60)
Don Bosco, die in armoede opgroeide in een buitenwijk van Turijn in Noord-Italië, raakte wereldwijd bekend als stichter van de salesianen. De eenvoudige boerenzoon legde zich na zijn priesterwijding gaandeweg toe op de opvang en begeleiding van straatkinderen en jongeren die ten tijde van de industriële revolutie doelloos ronddoolden. Dat spoorde hem aan om een congregatie te stichten die zich voor de jeugd zou inzetten. Naar de heilige Frans van Sales, die bekend stond om zijn geduld en zachtmoedigheid, doopte hij zijn nieuwe congregatie om tot salesianen. De congregatie kreeg in 1869 pauselijke erkenning. Zij legde zich vooral toe op de opvoeding van jonge mensen. In 1872 werden zusters van Don Bosco, onder de naam ‘Dochters van Maria, hulp der christenen’, opgericht.
Don Bosco overleed op 31 januari 1888. In 1934 werd hij door paus Pius XI heilig verklaard. De voorbije honderd jaar is hij, mede dankzij zijn opmerkelijk pedagogisch project dat tot op vandaag wereldwijd succes en navolging kent, uitgegroeid tot een van de belangrijkste volksheiligen. Zijn congregatie is intussen actief in 130 landen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Paus Franciscus zich herkent in deze heilige.