God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
"Kom, we zijn weg", zei Jezus. En Hij voer met zijn leerlingen het meer over... naar een eenzame plek om daar alleen te zijn en wat uit te rusten... Zo stond er in onze evangelielezing.
"Kom, we zijn weg", zegt Jezus, "vakantie is een tijd om ook eens dicht bij Mij te zijn."
Jezus werd gebroken op het kruis. Hij onderging Zijn lijden en dood niet als een onheil dat Hij tot elke prijs wilde vermijden,maar als een missie die Hij wilde omhelzen. Ook wij zijn gebroken mensen, we leven met een gebroken lichaam, gebroken harten, gebroken gemoed, of gebroken geestkracht. We lijden onder verbroken relaties.
Hoe kunnen we leven met onze gebrokenheid?
Jezus laat zien dat wij onze gebrokenheid kunnen aanvaarden zoals Hij het kruis aanvaardde,als een deel van onze missie. Hij vraagt ons om die gebrokenheid niet af te wijzen als een vloek waarmee God ons op onze zondigheid wijst, maar om het te aanvaarden. Dan kunnen we er door gelouterd en geheiligd worden,met Gods Zegen.
Zo kan onze gebrokenheid een doorgang zijn naar nieuw leven.
God en Vader, het leven is veel meer dan zorgen voor voedsel en kleding, meer ook dan werken en geld verdienen. Leven is ook rusten en spelen,... onbezorgd kunnen zijn, voluit genieten van alles wat mooi is: van de natuur, van vriendschap en liefde, van cultuur in al haar uitingen. Vooral in deze vakantietijd willen wij U danken voor al deze gaven uit uw hand, God en Vader, Gij hebt ons gemaakt tot uw volk, tot uw Kerk. Wij bidden U: waak over ons opdat wij niet ónze waarheid uitdragen maar de uwe. Maak ons tot verkondigers van uw Boodschap in woord en daad, zo dat anderen zich bij U kunnen thuis voelen.
Ik hoef geen holebi of kansarme te zijn om met hen te kunnen samenwerken en samenleven. Ik vind het bijvoorbeeld fijn dat mannen in ons land ongestoord hand in hand kunnen lopen. Ik maak op de bus met plezier plaats voor iemand in een rolstoel. Maar af en toe wil ik dan graag mezelf ook als gelovige kunnen outen zonder dat ik daarvoor scheef bekeken of belachelijk gemaakt word.
Misschien wordt het tijd dat er ook wat christenen uit de kast komen. Niet op een agressieve of fanatieke manier, maar gewoon omdat ze zichzelf zijn en omdat ze doen wat ze graag doen. Omdat hun geloof een stuk van hun leven is, dat zich ook buitenshuis afspeelt. Onze samenleving kan er alleen maar kleurrijker door worden.
Een Portugese zeepfabrikant zei tegen een priester: 'Het christendom heeft niets bereikt. Het wordt al tweeduizend jaar verkondigd, maar de wereld is er niet beter op geworden. Er is nog steeds zoveel kwaad ... en er zijn nog steeds zoveel harde egoïstische mensen.'
De priester wees op een buitengewoon vuil kind, dat op straat in de modder speelde, en merkte op: 'Zeep heeft niets bereikt. Er is nog steeds modder en nog steeds zijn er smerige mensen op de wereld.'
'Zeep', zei de fabrikant, 'helpt alleen als het aangewend wordt.' 'Christendom ook,' antwoordde de priester.
Het is niet mijn gewoonte een boek aan te prijzen via dit blog, en nog minder een thriller; maar via dit boek wordt ons ook een spiegel van en over geloven aangereikt, heel cocncreet over Mariaverschijningen, maar evenzeer hoe mijn relatie tot God is. Het is toch wat ik bij het lezen heb ervaren. Ik mag het u dan ook van harte aanbevelen.
Het derde geheim geeft inzichten in het Vaticaan en eeuwenoude tradities. Het verhaal draait om het derde geheim van Fatima, over het conclaaf, over waarheid en keuzes.
Geschiedenis, fictie en feit worden met veel stijl en klasse verweven in een van de, in mijn beleving, beste thrillers van de afgelopen paar jaar. Superboek dat je echt niet mag laten liggen als van het genre houdt. Meeslepend verhaal, Goed plot, Spannend, historisch feit/fictie.
De feiten:1917. In Fatima, Portugal, verschijnt Maria aan een paar boerenkinderen en doet drie cryptische voorspellingen. De eerste twee worden openbaar gemaakt, maar de tekst van de derde voorspelling wordt angstvallig geheim gehouden in het Vaticaan.Het verhaal:Heden. De eerste Duitse paus, Clemens XV, heeft een obsessieve belangstelling voor de laatste openbaring en wordt dood aangetroffen. Zijn Ierse secretaris gaat op zoek naar de vertaler van de openbaringen en stuit daarbij op een aantal zaken die de toekomst van de katholieke Kerk in gevaar kunnen brengen. Een reactionaire en zeer ambitieuze kardinaal, Alberto Valendrea, de gedoodverfde opvolger van Clemens, stelt alles in het werk om de waarheid te achterhalen. Daarvoor is hij zelfs bereid de Tien Geboden te overtreden. Terwijl de spanningen binnen het Vaticaan hoog oplopen, moet in dezelfde periode een nieuwe paus gekozen worden.
Jezus zegt:als iemand achter Mij aan wil komen,laat hij dan zijn kruis opnemen en Mij volgen(Mattheus 16:24)
Hij zegt niet timmer een kruis of zoek een kruis. Ieder van ons heeft een kruis te dragen. Je hoeft er echt geen een te maken of te zoeken. Het kruis dat we zelf dragen is zwaar genoeg, maar zijn we bereid het op te nemen,willen we het aanvaarden als het kruis dat bij ons hoort?
Misschien is ons kruis dat we niet kunnen studeren ,dat we gehandicapt zijn, of dat we aan depressies lijden. Misschien is het een conflict in ons gezin of in de familie. Misschien zijn we slachtoffer van geweld of seksueel misbruik. We hebben er niet zelf voor gekozen, maar het is toch ons kruis. We kunnen doen alsof het niet bestaat, we kunnen het afwijzen, weigeren, haten,maar we kunnen dat kruis ook opnemen en Jezus volgen.