God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Sint Jozef, man van groot geloof, bereid om Gods bedoelingen te aanvaarden. Als een trouwe en liefdevolle vader hebt u voor uw zoon Jezus en moeder Maria gezorgd. Misschien hebt u in uw hoofd veel vragen gehad, maar u hebt steeds uw hart laten spreken voor uw gezin. Help ons om in ons gelovig zijn een beetje op u te lijken, opdat ook wij onze liefde voor uw zoon Jezus steeds gestalte geven in onze liefdevolle zorg voor elkaar. Help ons om juist als u bescheiden doe-mensen te zijn. Mogen wij zo het koninkrijk van de hemel een beetje dichterbij brengen.
Amen
Door aanhouden problemen op mijn blogs, wat je eerder kon lezen, moest deze eerbetuiging eigenlijk op het naamfeest van de Heilige Jozef komen. Maar het mag natuurlijk alijd en overal. Mijn tweede naam is trouwens Jozef.
In onze kerk was er de mogelijkheid het sacrament van de biecht te ontvangen, en dat tijdens de eucharistieviering zondag laatst. De biecht is al langer niet meer zo populair en de biechtstoelen zijn een deel van het meubliair geworden. Toch zijn er creatieve manieren om het sacrament te ontvangen, door bijvoorbeeld uit de rij te komen en je de handen door een prester te laten opleggen. Er was ook kans een bechtgesprek te hebben bij een andere priester. Wie meende dat dit nu niet het gepaste moment was, kon zijn handen in een bekken water steken en ze dan afdrogen. Voor wie het deed, een zinvol ritueel. Ik heb gemerkt dat heel velen op één of andere uitnodiging zijn ingegaan. Het blijdt natuurlijk altijd een opdracht jouw fouten te belijden.
Wij zijn allen geroepen om het goede nieuws van Jezus Christus te verkondigen in een wereld waarin velen aan afgoden van de dood worden opgeofferd en waarin velen nog niet van het Evangelie hebben gehoord. We zijn geroepen om het goede nieuws van Jezus Christus - de volheid van het leven, de bekering en vergeving van zonden en de belofte van het eeuwige leven - in woord en daad te verkondigen. Wij zijn geroepen om het kruis te volgen en om op te staan in het spoor van de opstanding.
Heer God, we danken U om de kleuren van de bloemen en de vlucht van de vogels. We genieten van het frisse water en het warme vuur, van het licht van de dageraad en de duisternis die uitnodigt tot rust. We zijn blij, Heer, om elke dag, om duizend, duizend dingen om U, vooral, die ons leven geeft. Alles om mij heen Vader, al die dingen om ons heen, die Gij geschapen hebt. Goede Vader, al die mensen om ons heen, gelen en zwarten, blanken en roden, groten en kleinen, die helpt Gij overeind, die houdt Gij op het rechte pad. Lieve Vader, ons geloof in U en in de wereld, de momenten van vreugde en pijn, ogenblikken van lachen en huilen, die danken wij aan U. Vader, help ons al onze gedachten heel ons geloof om te smeden tot een hart vol liefde.
DE IDEALE TIJD U EVEN IN STILTE TERUG TE TREKKEN OM TE BIDDEN EN TE BEZINNEN, IN HET BESTE GEVAL VER VAN LAWAAI. KANSEN DIE JE KAN GRIJPEN TIJDENS HET PAASTRIDUUM BIJVOORBEELD IN EEN OF ANDERE ABDIJ. IS DAT ONMOGELIJK VOOR JOU, GA DAN TOCH MAAR EVEN EEN ABDIJ OPZOEKEN. IK WENS HET JULLIE VAN HARTE TOE.
Als kind leerden wij heel wat uit het hoofd: de tafels van vermenigvuldiging bijvoorbeeld. of woordenlijsten in een vreemde taal. Als je iets uit het hoofd kent, zeggen wij ook wel eens dat je het van buiten kent. Maar kennen wij het dan ook van binnen?
Geloofsvragen en levensvragen roepen om een antwoord van binnen. Het mag van binnenuit opborrelen, het antwoord komt dan uit het hart.
Nu wij richting Pasen gaan, is het goed om ons eens af te vragen wat Pasen voor onszelf betekent. Hebben wij antwoorden die wij uit het hoofd hebben geleerd? Of komt hier ons antwoord uit het hart?
Als ik Uw hemel zie, het werk van Uw vingers, de maan en de sterren, die U hun plaats gegeven hebt, wat is dan de sterveling, dat U aan hem denkt, en het mensenkind, dat U naar hem omziet? Psalm 8:4,5
Lieve Vader, bij het lezen van deze Bijbeltekst bedenk ik me hoe briljant het eigenlijk is, dat de maan zo gemaakt is en in die stand geplaatst, dat de zon haar verlicht en zij zo het licht van de zon door mag geven. Zelfs eb en vloed worden geregeld door de stand van de maan(en de zon). Hoe bijzonder is het dan eigenlijk wel niet dat U de Maker, de Schepper van deze dingen, omziet naar ons! De mens is niets meer dan een ademtocht zegt de Bijbel, en toch, U ontzagwekkende God en Schepper, houdt van ons mensen. Lieve Vader, machtige Maker, Schepper, dank U wel, dat U naar ons omziet. Eigenlijk is het haast onvoorstelbaar dat U dat doet, maar toch, op grond van Uw woord, weten wij dat dit zo is en wij danken U ervoor.
Jezus, geef mij een deel van de Goddelijke Geest die in U werkzaam was, geef mij uw kracht om tegenkrachten te weerstaan, geef mij Uw vuur, om Gods hemelse gloed te laten laaien onder de mensen.
Zeg niet Vader, als je geen kind kunt zijn. Zeg niet onze,als je slechts aan jezelf denkt. Zeg niet hemel,als je sleechts naar aardse zaken verlangt. Zeg niet uw naam worde geheiligd,als je voortdurend je eigen eer zoekt. Zeg niet uw rijk kome,als je hoopt er zelf beter van te worden. Zeg niet uw wil geschiedde. als je geen tegenslag kunt verdragen. Bid niet voor het brood van vandaag, als je niet voor de armen op wilt komen. Bid niet voor vergeving van schulden,als je in wrok leeft met familie en buren. Bid niet voor een leven zonder bekoring/ beproeving als je voortdurend met het kwaad omgaat. Bid niet voor een leven zonder kwaad,als je niet op zoek bent naar het goede. Zeg niet amen en zo zij het, als je dit gebed niet ter harte neemt.
Op initiatief van paus Franciscus wordt de feestdag van Maria Moeder van de Kerk op de pinkstermaandag verplicht ingevoerd op de liturgische kalender. De katholieke Kerk krijgt op tweede pinksterdag een nieuwe Mariafeest. Paus Franciscus heeft het feest van Onze-Lieve-Vrouw Moeder van de Kerk officieel op de liturgische kalender laten plaatsen. Het nieuwe Mariafeest wordt ingevoerd als een jaarlijkse verplichte gedachtenis voor de hele Kerk. Dat het feest met Pinksteren wordt verbonden heeft te maken met de rol van Maria in de geboorte van de Kerk.
Maria werd al tijdens het Tweede Vaticaans Concilie officieel uitgeroepen tot Moeder van de Kerk. Paus Paulus VI zei toen dat de Heilige Maagd voortaan door het gehele christelijke volk vaker met die titel moet worden aangeroepen. Na het concilie werd de devotie tot Maria als Moeder van de Kerk sterk gepromoot. In het Heilig Jaar 1975 werd priesters de mogelijkheid gegeven een zogeheten votiefmis op te dragen ter ere van de Moeder der Kerk. In 1980 voegde paus Joannes Paulus II de titel Maria Ecclesiæ toe aan de Litanie van Loreto.
van het verlangen om geliefd te zijn, van het verlangen om verhoogd te worden, van het verlangen om geëerd te worden, van het verlangen om geprezen te worden van het verlangen om de voorkeur van mensen te krijgen, van het verlangen om geraadpleegd te worden, van het verlangen om goedgekeurd te worden, van het verlangen om populair te zijn,
van de angst om vernederd te worden, van de angst om geminacht te worden van de angst om vermaand te moeten worden van de angst om gelasterd te worden, van de angst om vergeten te worden, van de angst om verkeerd begrepen te worden van de angst om belachelijk gemaakt te worden van de angst om verdacht te worden.
En, Jezus, geef mij de genade, om te verlangen dat anderen meer geliefd zijn dan ik, dat anderen hoger geacht worden dan ik, dat volgens de opinie in de wereld anderen meer worden en ik minder, dat anderen worden gekozen en ik opzij word gezet, dat anderen telkens boven mij verkozen worden, dat anderen heiliger worden dan ik, terwijl ik heilig word zoals U heeft bedoeld.
De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen.
Mogen deze woorden de onze worden in deze vastentijd!
En in Zijn gebed spoorde Jezus aan ons te vragen om dagelijks brood. Wij moeten niet biddden om een overvloed aan brood, maar elke dag om voldoende brood voor één dag.