God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Ons hart wil voor U zingen, onze knie wil voor U buigen. U bent God, U bent goed. Bij U komen wij tot rust. Soms zijn de duisternis en de kou van dit jaargetijde ook in ons hart te vinden, goede God. Wij zoeken tevergeefs uw licht en uw vreugde. Maar wij weten en willen geloven dat U ons nooit in de steek laat. Wees ons ook vandaag nabij met uw liefde.
"Hopen is geen dwaasheid maar een weg om dromen te verwezenlijken. Gelukkig zij die durven dromen en bereid zijn de prijs te betalen om hun dromen waar te maken."
Op 24 januari vierden we de feestdag van H. Franciscus van Sales (1567-1622). Hij staat bekend voor zijn talrijke hartstochtelijke brieven en is daarom de patroonheilige van schrijvers en journalisten. Don Bosco heeft zijn congregatie naar deze Fransman genoemd: SALESIANEN.
Goede God, misschien zijn we hier bij U gekomen vanuit een druk bestaan vol luidruchtige eisen en verwachtingen. Misschien zijn wij hier bij U gekomen vanuit de benauwende stilte van eenzaamheid of angst, een stil verdriet. Schenk ons nu uw vrede, Heer, in dit ogenblik van stil zijn. Neem onze lasten weg en geef ons rust …… Vul deze stilte met uw liefde Heer, genees onze ziel, herstel onze kracht, bevrijd ons hart. Wijs ons weer de weg. Amen.
Een liefdevolle en zegenrijke dag wens ik jullie toe!
Wie opgroeit in een Don Boscowereld krijgt vroeg of laat een "Avondwoordje" te horen. Het is een kort bezinningsmoment waarbij Don Bosco zijn jongeren toesprak. Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een verzameling van geleerde woorden. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken. Dat avondwoordje kent nog altijd zijn plaats in scholen en jeugdbewegingen. Het kan zelfs virtueel gevonden worden via diverse kanalen. Heel interessant nu we ons voorbereiden op het feest van die grote heilige, DON BOSCO!
Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots. Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots. Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs. Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs. Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk: zo'n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk.
Toon Hermans
De bekende cabaretier Toon Hermans (1916-2000) was een gelovig man.
Het podium van de audiëntiezaal Paulus IV wordt sinds 1977 gedomineerd door een reusachtige sculptuur. Maar wat stelt het precies voor?
Als het weer het toelaat, vindt de wekelijkse algemene audiëntie van de paus op woensdag plaats op het Sint-Pietersplein. Anders wordt uitgeweken naar het vlakbij gelegen Paulus VI-auditorium. In die gigantische aula zijn 6.300 zitplaatsen. De achterkant van het podium wordt gedomineerd door een enorm, behoorlijk dreigende sculptuur. La Resurrezione (‘De Verrijzenis’)
Het is het bekendste werk van de Italiaanse kunstenaar Pericle Fazzini. (1913-1987). Het beeld is 20 meter breed, 7 meter hoog en 3 meter diep. Het is gemaakt uit brons en koper. Het stelt Jezus voor die oprijst uit een nucleaire bomkrater in de Tuin van Getsemane, symboliek voor 2.000 jaar christelijk geloof en de angst van de mens voor een nucleaire oorlog. Fazzini kreeg de opdracht in 1965, het werk werd in 1977 ingehuldigd door paus Paulus VI. Sindsdien hielden al 5 pausen hun algemene audiënties met dit beeld op de achtergrond: Paulus VI, Johannes Paulus I, Joannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus. In 2011 werd het beeld gedurende drie maanden gerestaureerd.
soms voel ik diep vanbinnen iets van God ik wou dat ik die dingen op kon schrijven maar als 't naar buiten komt is het kapot die dingen kunnen beter binnen blijven
Toon Hermans (1916-2000)
De bekende cabaretier Toon Hermans (1916-2000) was een gelovig man. Hij schreef onder meer twee gebedenboekjes. In Vanbinnen dicht hij over de onbeschrijflijkheid van God.
'Heer blijf bij ons, de zon gaat onder.' Wij boden dan het avondbrood den vreemden man, die langs de baan met ons was meegegaan. En wijl hij, 't zegenend de oogen sloot, gebeurde het: Zijn aangezicht verklaarde in een hemelsch licht, waarin hij plotseling verdween Dit was het wonder. Wij stonden weer alleen, doch vouwden blij onz' handen. Het was alsof Hij door ons heen verdween en t licht in ons is blijven branden. Blijf zoo in ons, o Heer, de zon gaat onder!
Wij hebben met elkaar gewandeld waar de dingen begonnen aan hun heerlijkheid: op de eerste dag van de stenen tijd, in de eerste tuin van de kale aarde.
En sindsdien, God, lijden wij aan elkander, roepen wij uit de diepten : Adam! Heer! tot Gij het zwaard wegneemt, de sterren weer laat dalen, en ik in uw mens verander.
Wij missen elkaar, wij kunnen niet slapen. Ik voel uw adem's nachts langs mijn verdriet; Gij hoort mijn pen krassen die U niet ziet.
Ik haat mijn appel ; Gij uw vlammend wapen. Wind, sterren en dromen, beken het maar: wij willen weer wandelen met elkaar.
Michel van der Plas (1927 – 2013)
Michel van der Plas (1927 – 2013) was een Nederlandse dichter en journalist. In We hebben met elkaar gewandeld dicht hij over onze relatie met God.
Des levens aanvang glinstert weer, geen gisteren en geen morgen meer, geen tijd meer en geen uren, geen grenzen en geen muren; en alle angst voorbij, verlost van schaduw en van schijn, wordt pijn en smart tot vreugd verheven!
Hoe kan het zo eenvoudig zijn! Hoe kan het leven Hemel zijn, met U, o kern van alle leven!
Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden. Want de woede van een mens brengt niets voort dat in Gods ogen rechtvaardig is.
Broeders en zusters, wij willen u niet in het ongewisse laten over de doden, zodat u niet hoeft te treuren, zoals zij die geen hoop hebben. Want als wij geloven dat Jezus is gestorven en is opgestaan, moeten wij ook geloven dat God door Jezus de doden naar zich toe zal leiden, samen met Jezus zelf.