God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Het podium van de audiëntiezaal Paulus IV wordt sinds 1977 gedomineerd door een reusachtige sculptuur. Maar wat stelt het precies voor?
Als het weer het toelaat, vindt de wekelijkse algemene audiëntie van de paus op woensdag plaats op het Sint-Pietersplein. Anders wordt uitgeweken naar het vlakbij gelegen Paulus VI-auditorium. In die gigantische aula zijn 6.300 zitplaatsen. De achterkant van het podium wordt gedomineerd door een enorm, behoorlijk dreigende sculptuur. La Resurrezione (‘De Verrijzenis’)
Het is het bekendste werk van de Italiaanse kunstenaar Pericle Fazzini. (1913-1987). Het beeld is 20 meter breed, 7 meter hoog en 3 meter diep. Het is gemaakt uit brons en koper. Het stelt Jezus voor die oprijst uit een nucleaire bomkrater in de Tuin van Getsemane, symboliek voor 2.000 jaar christelijk geloof en de angst van de mens voor een nucleaire oorlog. Fazzini kreeg de opdracht in 1965, het werk werd in 1977 ingehuldigd door paus Paulus VI. Sindsdien hielden al 5 pausen hun algemene audiënties met dit beeld op de achtergrond: Paulus VI, Johannes Paulus I, Joannes Paulus II, Benedictus XVI en Franciscus. In 2011 werd het beeld gedurende drie maanden gerestaureerd.
soms voel ik diep vanbinnen iets van God ik wou dat ik die dingen op kon schrijven maar als 't naar buiten komt is het kapot die dingen kunnen beter binnen blijven
Toon Hermans (1916-2000)
De bekende cabaretier Toon Hermans (1916-2000) was een gelovig man. Hij schreef onder meer twee gebedenboekjes. In Vanbinnen dicht hij over de onbeschrijflijkheid van God.
'Heer blijf bij ons, de zon gaat onder.' Wij boden dan het avondbrood den vreemden man, die langs de baan met ons was meegegaan. En wijl hij, 't zegenend de oogen sloot, gebeurde het: Zijn aangezicht verklaarde in een hemelsch licht, waarin hij plotseling verdween Dit was het wonder. Wij stonden weer alleen, doch vouwden blij onz' handen. Het was alsof Hij door ons heen verdween en t licht in ons is blijven branden. Blijf zoo in ons, o Heer, de zon gaat onder!
Wij hebben met elkaar gewandeld waar de dingen begonnen aan hun heerlijkheid: op de eerste dag van de stenen tijd, in de eerste tuin van de kale aarde.
En sindsdien, God, lijden wij aan elkander, roepen wij uit de diepten : Adam! Heer! tot Gij het zwaard wegneemt, de sterren weer laat dalen, en ik in uw mens verander.
Wij missen elkaar, wij kunnen niet slapen. Ik voel uw adem's nachts langs mijn verdriet; Gij hoort mijn pen krassen die U niet ziet.
Ik haat mijn appel ; Gij uw vlammend wapen. Wind, sterren en dromen, beken het maar: wij willen weer wandelen met elkaar.
Michel van der Plas (1927 – 2013)
Michel van der Plas (1927 – 2013) was een Nederlandse dichter en journalist. In We hebben met elkaar gewandeld dicht hij over onze relatie met God.
Des levens aanvang glinstert weer, geen gisteren en geen morgen meer, geen tijd meer en geen uren, geen grenzen en geen muren; en alle angst voorbij, verlost van schaduw en van schijn, wordt pijn en smart tot vreugd verheven!
Hoe kan het zo eenvoudig zijn! Hoe kan het leven Hemel zijn, met U, o kern van alle leven!
Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden. Want de woede van een mens brengt niets voort dat in Gods ogen rechtvaardig is.
Broeders en zusters, wij willen u niet in het ongewisse laten over de doden, zodat u niet hoeft te treuren, zoals zij die geen hoop hebben. Want als wij geloven dat Jezus is gestorven en is opgestaan, moeten wij ook geloven dat God door Jezus de doden naar zich toe zal leiden, samen met Jezus zelf.
HET LICHT VAN JEZUS DAT VOOR ALLE MENSEN IS BESTEMD!
Enkel de evangelist Matteüs vertelt het verhaal van de magiërs, later de 3 koningen genoemd, die uit het Oosten een ster volgen en zo in Betlehem terecht komen. Het is een verhaal dat weinig historische grond bevat en invloeden ondervond uit meerdere tradities, maar dat misschien net daarom zo mooi is om te herinneren.
De essentie van het verhaal is dat Jezus op aarde gekomen is voor iedereen, voor alle volkeren.
De gebeurtenissen worden herdacht op 6 januari en in de kerk samen met de Doop van de Heer gevierd op de zondag nadien, het hoogfeest van de Epifanie of Openbaring. Je vindt het verhaal in Matteüs hoofdstuk 2, 1-12.
Een christen is eenvoudig iemand die stilstaat bij het nieuwe brandende braambos, dat wil, zeggen bij de openbaring van een God die niet schuilgaat achter een onuitsprekelijk raadsel, maar een God die aan zijn kinderen vraagt Hem aan te spreken met de naam Vader en zich te laten vernieuwen door zijn kracht en een straaltje van zijn goedheid te verspreiden in deze wereld die zo dorst naar het goede, zo uitkijkt naar goede boodschappen.
Men kan, met een totaal nieuw perspectief, de eigen echtgenoot of echtgenote beminnen, de eigen vriend, zelfs de eigen vijand: Maar ik zeg u: ‘Bemint uw vijanden en bidt voor wie u vervolgen, opdat gij kinderen moogt worden van uw Vader in de hemel, die immers de zon laat opgaan over slechten en goeden en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen’.
Een nieuw jaar ligt voor ons open. Als een strand waar nog niemand gelopen heeft. Een heel jaar en alles is nog mogelijk. Maar wij dragen gaten in ons hart, van verloren geliefden, gestrande plannen. Is alles nog wel mogelijk? Laten we een eerste stap zetten en nog één en nog één…
Daarbij vragen we aan God: Behoed ons voor het muren bouwen en afschermen, Maak ons open voor ongehoorde geluiden, ontvankelijk om het onverwachte, ongedachte een kans te geven, zodat uw schepping toegroeien kan naar voltooiing.
In je hart en in je huis de zegen van God In je komen en je gaan de vrede van God In je leven, op je zoektocht de liefde van God Bij het einde, nieuw begin de armen van God om je te ontvangen en thuis te brengen.
MOGE DE HEER U ZEGENEN EN U BESCHERMEN, MOGE DE HEER HET LICHT VAN ZIJN GELAAT OVER U DOEN SCHIJNEN EN U GENADIG ZIJN. (NUM. 6,22 – 27)
Is er een mooiere wens denkbaar bij het begin van dit nieuwe jaar, een jaar leven in het licht van Gods gelaat! Onder uw zegen en genade moge ons jaar beginnen, Heer, mag het vruchtbaar zijn voor allen die ons omringen, voor heel uw wereld, voor al uw mensen.
GOD, WEES ONS BARMHARTIG EN ZEGEN ONS, TOON ONS HET LICHT VAN UW AANSCHIJN OPDAT MEN OP AARDE UW WEGEN MAG KENNEN, IN ALLE LANDEN UW HEIL. (PSALM 67, 2 - 3)
Schenk mij, Heer, een goede spijsvertering, en ook iets om te verteren. Schenk mij een gezond lichaam, en het nodige goede humeur om het te onderhouden. Schenk mij een eenvoudige geest die de waarde kent van alles wat goed is En die niet snel bang is van het kwade, Maar die voor alles de juiste plaats kent.
Geef mij een ziel zonder verveling, gezeur, zuchten en klachten, En niet te veel stress omwille van dat hinderlijke ding dat we het ‘ik’ noemen. Schenk mij, Heer, een beetje zin voor humor. om met een grap vreugde in het leven te vinden, En die te kunnen delen met anderen.
Wanneer je het Kerstkind Jezus omarmt, en je iedere dag inspant en moeite doet om Hem steeds beter te leren kennen, dan mag je met vertrouwen en verwachting het nieuwe jaar 2019 beginnen. Wat het zal brengen is ons nog niet bekend. Maar de God die naar ons omzag in de geboorte van Zijn eigen geliefde Zoon, Hij zal ook in het nieuwe jaar naar ons omzien en voor ons zorgen. Jezus is onze door God gegeven Immanuël. God is met ons, ook in 2019!
Dat ik het geduld mag bewaren als ik word beproefd. Dat ik de waarheid blijf spreken ook als die pijnlijk is. Dat ik vrede mag stichten vanuit een liefdevol hart. Dat ik trouw kan blijven aan wie mij lief zijn. Dat ik het juiste inzicht krijg voor de weg die ik moet gaan. Dat mijn oren geopend blijven voor de stemmen van profeten. Dat ik het kind in mijn armen mag dragen net als Simeon op zijn oude dag.