God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Wij hebben met elkaar gewandeld waar de dingen begonnen aan hun heerlijkheid: op de eerste dag van de stenen tijd, in de eerste tuin van de kale aarde.
En sindsdien, God, lijden wij aan elkander, roepen wij uit de diepten : Adam! Heer! tot Gij het zwaard wegneemt, de sterren weer laat dalen, en ik in uw mens verander.
Wij missen elkaar, wij kunnen niet slapen. Ik voel uw adem's nachts langs mijn verdriet; Gij hoort mijn pen krassen die U niet ziet.
Ik haat mijn appel ; Gij uw vlammend wapen. Wind, sterren en dromen, beken het maar: wij willen weer wandelen met elkaar
Er is iets in de dingen dat ontroert : Het is de schoonheid niet der bloemen, noch het glanzen van een blad, noch 't roepen van de roerdomp in de nacht. Het is daarin, maar ook daarachter en daarboven en daaronder, dieper in de grond, die warm en geurig is als versgebakken brood.
Het zijn de sappen die onzichtbaar blijven, diep in de wortels en het hart waarin het leven roert. Het zijn de klanken en geluiden die een kind kan horen als het zijn oor te luistren legt dicht aan de grond. Het is het trillen van de wingerdrank wanneer uw hand haar aanraakt, en het beven van de kever op het blad, dat groeit en zwelt. Het is het dons der distelbloemen en de pijn der wonden die uw vlees doorsplijt. Het zijn de tekenen van Gods aanwezigheid.
Pieter G. Buckinx (1903-1987)
Pieter Geert Buckinx (1903 - 1987) was een Vlaams dichter en schrijver.
Het is gedaan met al die ijdle dingen! De maan speelt op de zilvren avondfluit; hij zingt nu niet meer mee, dat lied is uit, een schooner stem kon in zijn ziele dringen.
Hij zal in d' afgrond van Gods liefde springen, trekt zijn verleden en zijn kleéren uit, en in een pij, met zijne ziel als luit, gaat hij al beedlend langs de huizen zingen,
zingt voor den wolf, de vogels en de bloemen, kan al wat leeft zijn broers en zusters noemen, de Liefde zingt hem mager als een riet.
In zulke pure mensch wil God staan branden, boort hem Zijn vuur door voeten, hart en handen. Uit elke wonde juicht het zonnelied!
Onze Vader die in de hemel zijt geef mij een plek op aarde waarvan de naam mij heilig is een koninkrijk dat mijn huis is een plek die mijn spelend kind ruimte wil geven waar dan ook Geef mij een plek waar het koren groeit voor mijn brood waar de wind in de bomen en het vuur in huis vergeving van alle schuld is zoals ook ik vergiffenis ben voor dat stukje aarde dat zonder mij braak zou liggen een plek die mij niet in beproeving leidt die mij verlost van angst.
Het feest van de kruisverheffing ontstond in Jeruzalem in de 4e eeuw. Op 14 september werd daar de reliek van het teruggevonden kruis ter verering aan de pelgrims getoond. Dit feest verspreidde zich later over de hele christenheid. Zo is het ook voor ons een gelegenheid om eens iets meer stil te staan bij het kruismysterie: Jezus die gestorven is opdat wij zouden leven. Het kruis is voor ons het teken geworden van Jezus’ overwinning op de dood. Sinds Jezus’ dood op het kruis en zijn verrijzenis weten wij dat God sterker is dan dood en kwaad. Het kruisteken is een van de eerste symbolen die we als kind hebben geleerd en het is ook het laatste teken waarmee de mensen ons zullen groeten als we gestorven zijn. In de oudheid was het kruis een teken van schande en dood. Voor ons is het kruis, sinds de dood van Jezus, een teken van hoop, van verrijzenis en eeuwig leven. Want niet de dood heeft het laatste woord, maar de liefde die alles overwon op het kruis.
Zondag 15 september om 19.30 u. in de Basiliek: 'Lisa gelooft'
Een concert van Lisa del Bo ter ere van Maria.
Met de concertreeks ‘Lisa gelooft’ ziet Lisa een langgekoesterde droom in vervulling gaan waarbij ze zich vol overgave toe legt op een uniek zijproject in haar carrière. Lisa die nooit onder stoelen of banken gestoken heeft dat ze gelovig is zingt in een intimistische setting een selectie van de mooiste religieuze liedjes. Ze brengt klassiekers zoals ‘Onze Vader’ en ‘Ave Maria’, maar ook originele en hedendaagse songs in een mooie, Nederlandstalige bewerking. Door middel van de teksten en de verhalen die Lisa vertelt tussen de liedjes wil zij de boodschap van vertrouwen, verdraagzaamheid, hoop en liefde voor elkaar uitdragen. Het hele concert ademt een warme en authentieke sfeer uit. Het is ingetogen maar tegelijk erg krachtig. Bij het project ‘Lisa gelooft’ hoort ook een gelijknamig album waarop alle 14 liedjes staan die ze ook tijdens het concert brengt. Puurheid wordt gekoppeld aan schoonheid en de songs zijn stuk voor stuk pareltjes die het verdienen om ontdekt te worden.
Naar aanleiding van Maria-Geboorte (8 september) wordt de legendarische bedevaart nog altijd her en der georganiseerd.
Dadizele (Moorsele), Hollebeke (Ieper), Linselles (in Frans-Vlaanderen): drie plaatsen op telkens 15 kilometer van elkaar, met alle drie een opmerkelijk gebedshuis dat is toegewijd aan Maria. Het zijn ook de drie stopplaatsen van de zogenaamde ‘Bedevaart van de 3 Maria’s’, die half september op verschillende plaatsen wordt georganiseerd
.
Ooit was het een voettocht die 's avonds laat begon in de kerk van Hollebeke. Van daar ging de nachtelijke tocht naar Dadizele, om tegen de morgen te eindigen bij het miraculeuze Mariabeeld in Linselles, in Frans-Vlaanderen. De bedevaart bestaat nog steeds, maar gebeurt nu overdag en met de bus of wagen.