God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Het feest van de kruisverheffing ontstond in Jeruzalem in de 4e eeuw. Op 14 september werd daar de reliek van het teruggevonden kruis ter verering aan de pelgrims getoond. Dit feest verspreidde zich later over de hele christenheid. Zo is het ook voor ons een gelegenheid om eens iets meer stil te staan bij het kruismysterie: Jezus die gestorven is opdat wij zouden leven. Het kruis is voor ons het teken geworden van Jezus’ overwinning op de dood. Sinds Jezus’ dood op het kruis en zijn verrijzenis weten wij dat God sterker is dan dood en kwaad. Het kruisteken is een van de eerste symbolen die we als kind hebben geleerd en het is ook het laatste teken waarmee de mensen ons zullen groeten als we gestorven zijn. In de oudheid was het kruis een teken van schande en dood. Voor ons is het kruis, sinds de dood van Jezus, een teken van hoop, van verrijzenis en eeuwig leven. Want niet de dood heeft het laatste woord, maar de liefde die alles overwon op het kruis.
Zondag 15 september om 19.30 u. in de Basiliek: 'Lisa gelooft'
Een concert van Lisa del Bo ter ere van Maria.
Met de concertreeks ‘Lisa gelooft’ ziet Lisa een langgekoesterde droom in vervulling gaan waarbij ze zich vol overgave toe legt op een uniek zijproject in haar carrière. Lisa die nooit onder stoelen of banken gestoken heeft dat ze gelovig is zingt in een intimistische setting een selectie van de mooiste religieuze liedjes. Ze brengt klassiekers zoals ‘Onze Vader’ en ‘Ave Maria’, maar ook originele en hedendaagse songs in een mooie, Nederlandstalige bewerking. Door middel van de teksten en de verhalen die Lisa vertelt tussen de liedjes wil zij de boodschap van vertrouwen, verdraagzaamheid, hoop en liefde voor elkaar uitdragen. Het hele concert ademt een warme en authentieke sfeer uit. Het is ingetogen maar tegelijk erg krachtig. Bij het project ‘Lisa gelooft’ hoort ook een gelijknamig album waarop alle 14 liedjes staan die ze ook tijdens het concert brengt. Puurheid wordt gekoppeld aan schoonheid en de songs zijn stuk voor stuk pareltjes die het verdienen om ontdekt te worden.
Naar aanleiding van Maria-Geboorte (8 september) wordt de legendarische bedevaart nog altijd her en der georganiseerd.
Dadizele (Moorsele), Hollebeke (Ieper), Linselles (in Frans-Vlaanderen): drie plaatsen op telkens 15 kilometer van elkaar, met alle drie een opmerkelijk gebedshuis dat is toegewijd aan Maria. Het zijn ook de drie stopplaatsen van de zogenaamde ‘Bedevaart van de 3 Maria’s’, die half september op verschillende plaatsen wordt georganiseerd
.
Ooit was het een voettocht die 's avonds laat begon in de kerk van Hollebeke. Van daar ging de nachtelijke tocht naar Dadizele, om tegen de morgen te eindigen bij het miraculeuze Mariabeeld in Linselles, in Frans-Vlaanderen. De bedevaart bestaat nog steeds, maar gebeurt nu overdag en met de bus of wagen.
NOVEEN T.E.V. OLV VAN DADIZELE – 8 TOT 16 SEPTEMBER 2019
ENKELE HOOGTEPUNTEN in de noveen: (8-16 september 2019)
-Woensdag 11 september: om 17 u. KINDERZEGENING door Mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge.
-Zondag 15 september: om 19.30 u. LISA GELOOFT een concert van Lisa Del Bo, ter ere van Maria. -Woensdag 18 september: om 13.30 u. Bedevaart naar de 3 Maria’s (Dadizele-Hollebeke-Linselles) vanuit Dadizele.
VERDER OOK: OP ZATERDAG: eucharistieviering om 7.30 u., 9 u., om 16 u. en om 18 u. in de basiliek.
OP ZONDAG: eucharistieviering om 6 u., 7 u., 8 u., 9 u., 10 u., 11 u., 16 u. en om 18 u. om 15 u. Mariale gebedsviering in de basiliek.
ELKE WEEKDAG: eucharistieviering om 7.30 u., 9 u. en om 18.30 u. in de basiliek, om 16 u. in de rosariumkapel. Mariale gebedsviering om 15 u. in de kapel van het rosarium.
Op vrijdag 4 oktober luiden de kerkklokken wereldwijd voor 800 jaar interreligieuze dialoog.
Op vrijdag 4 oktober roept de franciscaanse familie in Vlaanderen met de steun van de Bisschoppenconferentie van België en de Moslimexecutieve alle mensen van goede wil wereldwijd op een teken van vrede te geven. Om 14 uur, bij het begin van het islamitisch vrijdaggebed, zullen op al meer dan 300 plekken in binnen- en buitenland de kerkklokken luiden als een oproep tot verzoening en verbroedering. De bisschoppen steunen de campagne door in alle kathedralen van ons land om 14 uur de klokken te laten luiden. Al meer dan 300 kerken, parochies, scholen … in 16 verschillende landen tekenden in op het initiatief via de website. In de deelnemende moskeeën zullen imams in hun vrijdagpreek naar de ontmoeting verwijzen.
Soms zoek ik naar een antwoord op mijn vragen in de stilte die ik in mij voel. Bewust of onbewust vul ik mijn levensdagen, maar dient m’n leven ook een ‘hoger’ doel? Is er iets of iemand die mij helpt en bij wil staan? Is er een ‘Levensbron’ die weet wat in mij omgaat en die met mij mee wil gaan? Want… er is iets van een ‘weten’ dat werkzaam is in mij. Stil, zo ‘stil aanwezig’.
Wanneer Gij komt, 't kan heden zijn, 't kan etenstijd met allen zijn, 't beloofde land, 't verwacht festijn, 't kan vreugde zijn of aardse pijn.
Wanneer Gij komt, 't kan morgen zijn, 't kan dageraad of avond zijn, de goede Herder kan het zijn, de Man met balsem, brood en wijn.
Wanneer Gij komt, 't kan middag zijn, door 't kruispunt loopt de dwarse lijn, met vuur gezuiverd staan wij rein, 't kan 't heerlijk uur der liefde zijn.
Wanneer Gij komt, nacht kan het zijn, 't kan donkerheid vol tranen zijn, of, vallen wij uit 't ijdel schrijn, 't kan 't laatste woord voor 't sterven zijn.
Wanneer Gij komt, 't kan eeuwig zijn, Uw lichaam kan zo glanzend zijn, 't kan Pasen in de bloesems zijn, Gij kunt voorgoed gekomen zijn.
Schrijver Koen Peeters (van onder meer De mensengenezer), vertelde in 2017 in het radioprogramma Touché hoe Helder Camara meermaals kwam logeren bij zijn vader Renaat Peeters, toen voorzitter van een internationale katholieke jongerenorganisatie. ‘Hij deed de sloefen aan van mijn moeder, omdat hij ook klein was, en nam mij op zijn schoot. Hij had een groot gouden kruis aan en ik trok dat kruis kapot.
Mijn vader was heel beschaamd. Hij heeft dat dan laten maken bij de lokale horlogemaker. Waarop Hélder Camara zei: Weet je, René, waarvoor dient dat eigenlijk? Ik ga stoppen met dat gouden kruis. Want dat klopt niet, tegelijk bezig zijn met de arme boeren. En hij verving dat door een houten kruis, eerst zelfs nog een houten kruis waar mijn moeder een vijs ingedraaid had.’