God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Paus roept Werelddag voor Grootouders en Senioren uit
Paus Franciscus heeft gisteren - zondag - na het angelusgebed bekendgemaakt dat op de vierde zondag van juli voortaan jaarlijks een Werelddag voor Grootouders en Senioren zal worden gehouden. Grootouders vormen de schakel tussen de verschillende generaties, maar worden al te vaak vergeten. Hun stem is zo waardevol omdat het mensen aan hun roots herinnert. Het is belangrijk dat grootouders kleinkinderen ontmoeten en omgekeerd.
De datum van de nieuwe werelddag is gekozen op basis van de gedachtenis van de Heiligen Joachim en Anna, de ouders van Maria en dus de grootouders van Jezus, die volgens de liturgische kalender op 26 juli wordt gevierd. Dit jaar wordt de Werelddag voor Grootouders en Senioren gehouden op zondag 25 juli.
Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden. Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.
Elk jaar vieren we Maria Lichtmis op 2 februari. Dan lezen we het verhaal van Jozef en Maria die met het kindje Jezus naar de tempel in Jeruzalem gaan, om hun baby op te dragen aan God. Daar ontdekken ze tot hun verrassing dat ze al verwacht werden. Een oude man en een oude vrouw wachtten al hun hele leven op dit kind.
Wanneer de nachten lang en de dagen grijs zijn, wanneer we het beu worden om op te staan in het donker, wanneer de feesten ver achter ons en de zonnige dagen ver voor ons liggen, … dan hebben we licht en warmte nodig. Dus steek ze maar aan. Tientallen kleine lichtjes van een vriendelijk woord, een vleugje humor, een sprankel verbeelding. Een warme knuffel en een waarderende blik. Een babbel op de stoep met buren, een wandeling met familie en vrienden, een hoopvolle brief, een onverhoopt telefoontje. De geur van appelgebak met kaneel, het geschenk van zacht gewassen beddengoed of een dampende schotel op een mooi gedekte tafel.
Er zijn zo veel manieren om lichtjes aan te steken. Om lichtjes te zijn.
Slechts een kleine groep mensen zegt dat hun geloof is verzwakt, ook al werden religieuze diensten door de coronapandemie geannuleerd.
Volgens een recente enquête van het gezaghebbende Amerikaanse opinieonderzoekskantoor PEW heeft de coronapandemie volgens 1 op 3 Belgen (32 %) en 1 op 4 Nederlanders (24 %) de banden met hun familieleden versterkt. 9 procent van onze landgenoten (en 7 % van de Nederlanders) stelt dat corona hun geloof heeft versterkt. PEW ondervroeg afgelopen zomer respondenten uit 14 economisch ontwikkelde landen.
Catastrofes versterken het geloof
13 procent van de ondervraagde Belgen en 17 procent van de ondervraagde Nederlanders antwoordt dat de coronapandemie ook het geloof van hun landgenoten heeft versterkt. De impact was het sterkst in de VS. Daar rapporteren 3 op 10 Amerikanen (28 ´%) een versterking van hun persoonlijk geloof en van het geloof van de Amerikanen in het algemeen als gevolg van de pandemie. In Spanje en Italië, twee van de meest religieuze landen van West-Europa, zegt 1 op 6 mensen dat hun eigen religieuze geloof is gegroeid als gevolg van de pandemie.
Katholieke kerkleiders en prominenten wereldwijd begroeten het VN-Verdrag op het Verbod van Kernwapens.
Kerkleiders, kerkelijke verantwoordelijken, prominenten en afgevaardigden van organisaties uit het middenveld verwelkomen in een gemeenschappelijke verklaring het VN-Verdrag inzake Verbod op Kernwapens, dat vandaag in werking treedt en door meer dan 50 landen werd ondertekend. Het is bemoedigend dat een meerderheid van de VN-lidstaten het nieuwe verdrag actief steunen. De Heilige Stoel was een van de eerste staten die zich in 2017 bij het akkoord heeft aangesloten. Opinieonderzoek over de hele wereld heeft aangetoond dat een meerderheid van de bevolking wereldwijd ervan overtuigd is dat kernwapens moeten worden afgeschaft.
De jaarlijkse Dag van het Woord valt sinds vorig jaar telkens op de 3de zondag door het jaar en daardoor niet toevallig samen met de Gebedsweek voor de eenheid. Daarmee wordt benadrukt dat de Heilige Schrift een weg toont naar authentieke eenheid. Ook met onze joodse broeders, zo stipt paus Franciscus aan in zijn gebedsintentie voor de maand januari:
Moge de Heer ons de genade schenken om in volledige gemeenschap te leven met onze broeders en zusters van andere religies, waarbij we voor elkaar bidden en openstaan voor iedereen.
Je bent mij zo nodig. Ik weet wel dat de Heer mijn herder is en dat Hij mij niets laat ontbreken, maar wanneer jij mij dat niet bent, weet ik niet wat
mijn leven nog kan zijn. Wanneer Hij jou niet geeft, geeft Hij mij niets, want wat mij niet gereikt wordt door jouw hand is dood voordat ik het ooit krijgen zou.
Dat kan niet, zeg je, want dan stel je mij voor Hem, een verantwoordelijkheid die ik niet dragen kan. Weet je dat zeker ?
Lees de psalm. Wie dorst schenkt Hij in overvloed zijn wijn. Maar, liefste, wie anders dan jij is mij zijn beker ?
Volgens de 'Ranglijst van christenvervolging' van Open Doors is de vervolging van christenen in 2020 fors toegenomen, vooral in Afrika.
Open Doorsheeft vandaag zijn jaarlijkse Wereldranglijst voor de vervolging van christenen voorgesteld. Die maakt duidelijk dat de intensiteit van de christenvervolging fors is toegenomen. Wereldwijd gaan 340 miljoen christenen gebukt onder vervolging. Tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020 zijn er 4.761 christenen vanwege hun geloof gedood. Christenen worden vandaag in 74 landen geconfronteerd met extreme, erg hoge of een hoge mate van vervolging.
Die koningen, de bijbel noemt hen 'wijzen', kwamen uit het oosten naar Betlehem door een grote, heldere ster te volgen. Kunstenaars beelden het verhaal van Driekoningen graag uit. Ze stoppen er vaak allerlei verborgen betekenissen in. De drie koningen verwijzen bijvoorbeeld naar alle leeftijden van een mens. Melchior is oud en heeft een grijze baard. Caspar is van middelbare leeftijd en Balthasar, de zwarte koning, is nog jong. De koningen staan ook voor alle werelddelen die vroeger bekend waren: Europa, Azië en Afrika.
Hun drie cadeaus zijn bijzonder. Jezus krijgt goud, wierook en mirre. Goud is voor een koning, wierook is voor een god en mirre is voor een dode. Dat betekent: Jezus is een koning, hij is goddelijk én menselijk.