God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Die koningen, de bijbel noemt hen 'wijzen', kwamen uit het oosten naar Betlehem door een grote, heldere ster te volgen. Kunstenaars beelden het verhaal van Driekoningen graag uit. Ze stoppen er vaak allerlei verborgen betekenissen in. De drie koningen verwijzen bijvoorbeeld naar alle leeftijden van een mens. Melchior is oud en heeft een grijze baard. Caspar is van middelbare leeftijd en Balthasar, de zwarte koning, is nog jong. De koningen staan ook voor alle werelddelen die vroeger bekend waren: Europa, Azië en Afrika.
Hun drie cadeaus zijn bijzonder. Jezus krijgt goud, wierook en mirre. Goud is voor een koning, wierook is voor een god en mirre is voor een dode. Dat betekent: Jezus is een koning, hij is goddelijk én menselijk.
Leidt ons naar het middelpunt, Maria, Moeder van Christus en onze moeder! Beter dan wij weet u wat ons beweegt. Beter dan wij kent u de noden van onze tijd, die ons zorgen baren. Bij u vinden we antwoord op alle vragen. Want bij u vinden we het Woord, dat door u mens geworden is. Bij u vinden we Christus, het middelpunt van uw leven, het middelpunt van de wereld. Moeder van de wereld, u kent de vredeloosheid van onze tijd. Leidt de wereld naar het middelpunt, leidt haar naar degene, in wie zij ware vrede vindt. Moeder van de Kerk, u kent de geloofsnood van de mensen van onze tijd, de moeilijkheden, waarmee de Kerk te maken heeft. Leidt allen, die geloven, allen, die niet meer geloven, en allen, die nog niet kunnen geloven, naar het middelpunt, zodat ze in u alles vinden. Moeder van de mensen, u kent de talrijke problemen waarmee de mensen van onze tijd geconfronteerd worden: isolatie en vereenzaming, honger naar leven, zoeken naar zin in het leven, gebrek aan eerbied voor God en de mensen, trots en honger naar macht en de veelvoud van indrukken die iedere dag opnieuw op ons inwerken. Moeder, u weet beter dan wij, waar het antwoord op al deze problemen te zoeken en te vinden is. Daarom vragen wij u: trek de mensen naar u toe. Want bij u vinden ze Christus, het middelpunt van uw leven, het middelpunt van de wereld. En wie dat middelpunt gevonden heeft, heeft alles gevonden. Amen
Het Don Boscocollege van Kortrijk heeft binnenkort een eigen radiostation. Op zondag 27 december zal in de studio van Radio Quindo ‘Bosco FM’ onder de doopvont gehouden worden.
'Bosco FM' is een radioproject door (ex-)leerkrachten en (oud-)leerlingen. Tussen 10 uur en 22 uur kan je luisteren naar ‘De Warmste Radio van het jaar’. Met een interactieve online-uitzending wil men de mensen dichter bij elkaar brengen in deze tijden van social distancing. Een warm lichtje in donkere tijden dus. Op de hoogte blijven? Volg Bosco FM dan op Instagram!
Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.
Maria was een jonge vrouw die in het dorpje Nazaret woonde. Ze was verliefd op een man die Jozef heette. Over een poosje zouden ze gaan trouwen.
Op een dag was Maria in de keuken bezig met groente wassen, toen ze opeens achter haar rug iets hoorde. Ze keerde zich om en … daar zat een engel! Zo blinkend wit dat het bijna pijn aan haar ogen deed om naar hem te kijken. Maria schrok en zette een stap achteruit. ‘Je hoeft niet bang te zijn, Maria!’ zei de engel. ‘Mijn naam is Gabriël. God heeft me naar je toegestuurd. Je zult zwanger worden en een zoontje krijgen. Je moet hem Jezus noemen. Hij zal alle mensen dicht bij God brengen. Hij zal de beste mens zijn die er ooit heeft geleefd. Ze zullen hem de zoon van God noemen. Omdat hij van alle mensen zal houden, net zoals God.’ ‘Maar wacht eens even, dat kan toch niet zomaar!’ riep Maria uit. ‘Ik ben nog niet eens met Jozef naar bed geweest. Hoe kan ik dan een kindje krijgen?’ Ze sloeg haar hand voor haar mond en bloosde. ‘Maak je daar maar geen zorgen om’, zei de engel Gabriël. ‘Als God wil dat het gebeurt, dan lukt het wel. De geest van God zal als een schaduw over je heen komen. Je oude nicht Elisabet, die haar hele leven lang nooit kinderen heeft kunnen krijgen, is ook zwanger, wist je dat?’ Maria lachte. ‘Dat is goed nieuws’, zei ze. Ze haalde diep adem. ‘Als dat plan van God komt, zal het wel goed zijn’, zei ze.
Ik loof en prijs de Heer die machtelozen redt. Wat doet Hij grote dingen! De zwakken geeft Hij kracht. Uit de verdrukking haalt Hij slaven en geringen. De trotsen in hun macht verbleken als Hij komt om mensen te verblijden. Nu Hij mij uitgezocht en uitverkoren heeft, mag ik het fier belijden: om wat Hij heeft gedaan aan mij en alle mensen, wil ik Hem dankbaar blijven. Dat Hij ons heeft gered uit alles wat verknecht. dat is wat wij geloven. Dat alle angst nu wijkt nu Hij ons heeft bevrijd, daarom wil ik Hem loven.
Blijkbaar zijn veel bijbellezers wereldwijd op zoek naar teksten die kracht en troost bieden. Dat was zeker zo in het verontrustende jaar 2020. De Bijbel app Youversion analyseerde de zoektermen van zijn gebruikers en komt tot een aantal opvallende resultaten:
Gebruikers voerden bijna 600 miljoen zoekopdrachten uit binnen de app, een stijging met 80% ten opzichte van 2019. Daarbij werd meest van stil gestaan bij Jesaja 41,10: Wees niet bang, want Ik ben bij je. Vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, Ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.
Vroeg in het jaar zochten mensen het vaakst naar termen als nieuwjaar, geloof en vasten. Medio maart, toen corona in een stroomversnelling kwam, was de nummer één zoekterm angst. Kort daarna waren de snelst groeiende zoektermen week in week uit woorden als vrede, hoop en geloof.
Een andere trending zoekopdracht was gerechtigheid.
Woorden als genezing, vrede en liefde behoorden het hele jaar door consequent tot de topresultaten.
Deze hoogste zoektermen tonen wat dit jaar gewogen heeft op het hart van mensen wereldwijd, zegt ontwikkelaar pastor Bobby Gruenewald. Ze laten zien hoe mensen God zoeken in hun worsteling met de moeilijke omstandigheden van 2020. En dat is iets wat we kunnen vieren.
De Farizeeën stuurden een paar mannen naar Johannes de Doper om hem te ondervragen. ‘Wat moeten we denken van wat u vertelt en wat u doet?’ vroegen ze. ‘Bent u misschien de Messias?’ ‘Nee,’ zei Johannes rustig, ‘ik ben niet de Messias.’ ‘Wie bent u dan wel?’ drongen ze aan. ‘Bent u Elia of de profeet? Wij moeten een antwoord kunnen geven aan wie ons heeft gestuurd.’ ‘Nee, dat ben ik allemaal niet’, antwoordde Johannes. 'Ik ben een stem die roept in de woestijn om de weg klaar te maken voor wie na mij komt.’
De mannen vroegen verder. ‘Als u niet de Messias bent, en niet Elia of de profeet, waarom doopt u de mensen dan?’ Johannes keek om zich heen. ‘Kijk eens naar al deze mensen die anders en beter willen gaan leven. Zij zijn op zoek naar iemand die hen dicht bij God brengt. Midden tussen jullie is er iemand die jullie niet kennen. Hij is er al, al zien jullie hem nog niet. En met hem zal alles anders worden. Ik doop met water, maar als je hem hoort, gaat je hart ervan branden en wil je voor altijd bij hem horen.’
We moeten niet geschokt zijn als wij de nood tot bidden ervaren. Niet beschaamd zijn. En zeker wanneer we in nood verkeren: vragen. Wanneer Jezus het heeft over een oneerlijke beheerder die met zijn heer moet afrekenen zegt die: Om te vragen schaam ik mij. Velen onder ons kennen dat gevoel. We schamen ons om te vragen, om hulp te vragen, om iemand te vragen ons iets te helpen doen, om ons doel te bereiken. Schaamte ook om aan God te vragen.
We moeten ons niet schamen om te bidden en te zeggen: ‘Heer, ik heb nood aan dit, Heer, ik kamp met deze moeilijkheid, Help mij!’ Het is een kreet tot God die Vader is.
We moeten dat ook leren doen wanneer het goed gaat: God danken voor alles wat ons geschonken wordt en niets vanzelfsprekend of onvermijdelijk achten: alles is genade.
De Heer geeft altijd, altijd en alles is genade, alles. Genade van God.
Laten we het smeekgebed dat spontaan in ons opwelt niet onderdrukken. Het smeekgebed gaat samen met de aanvaarding van onze grenzen en van ons geschapen zijn. Men kan ertoe komen niet in God te geloven, maar het is moeilijk niet in het gebed te geloven. Het bestaat zonder meer. Het verschijnt ons als een kreet. We hebben allen te maken met die inwendige stem die lange tijd kan zwijgen, maar op zekere dag ontwaakt en roept.
Broeders en zusters, we weten dat God zal antwoorden.
De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat op 8 december met een hoogfeest gevierd wordt. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast.
Maria werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar zoon Jezus Christus toegepast.
Ik nodig jullie uit om vandaag samen met mij speciaal voor de kinderen te bidden. Vooral voor de kinderen die het moeilijk hebben, door armoede, ziekte, misbruik, onbegrip, misprijzen. Kinderen die het slachtoffer zijn van pesterijen, op school of elders. Wij bidden voor hen.
Een adventskrans is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één meer wordt aangestoken. Hij wordt zowel in huis als in de kerk gebruikt. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen. Voor velen onder ons is dit bijomstig omdat de kerstal het symbool is van Kerstmis.
De advent is begonnen. Een tijd van verlangen is ingeluid. Wie verlangt, kijkt uit naar iets dat het leven beter maakt, mooier of intenser. Soms is dat verlangen eerder onbestemd. We weten dan eigenlijk niet wat gunstiger is dan wat we nu beleven. Ons kijken wordt turen, onze ogen tasten rusteloos de einder af. En omdat er weinig te zien is, gaan we staren, meestal naar wat voorbij is. “Blijf niet staren op wat vroeger was”, zegt de God van de toekomst bij monde van zijn profeet Jesaja. “Voorwaar, Ik ga iets nieuws beginnen. Zie je het niet?”
Albert Einstein zei ooit: "Enkel een leven geleefd ten dienste van anderen is het waard geleefd te worden." Mahatma Gandhi zei het als volgt: "De beste manier om jezelf te vinden, is jezelf te verliezen in het dienen van anderen". Dom Helder Camara sprak volgende woorden: "Op de laatste dag van ons leven zullen we beoordeeld worden over de wijze waarop wij Christus behandelden in hen die hongerig, dorstig, gekwetst, onderdrukt of benadeeld door het leven moesten." Jezus heeft 2000 jaar geleden een oproep gedaan om te dienen. Naastenliefde, elke dag opnieuw.
God schenkt liefde, God vraagt liefde. Dat is de mystieke wortel van elk gelovig leven. De eerste christenen in gebed, maar ook wij die vele eeuwen later komen, beleven allen dezelfde ervaring. De Geest bezielt alles. En elke christen die er niet voor terugschrikt tijd te besteden aan het gebed kan zich de woorden van de apostel Paulus eigen maken: Voor zover ik nu leef in het vlees, leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zichzelf heeft overgeleverd voor mij. (Gal 2,20). Het gebed maakt je daarvan bewust. Alleen in de stilte van de aanbidding ervaart men de volle waarheid van deze woorden.