God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Hoe moet ik je danken, mijn God, voor al het goede dat je me doet toevloeien, ononderbroken. Voor alle vriendschap, voor de vele vruchtbare gedachten, voor dat grote gevoel van liefde, dat er in me is en die ik op iedere stap kan omzetten, voor alles. Soms geloof ik haast, dat het te veel is, dan weet ik niet hoe ik dat alles ooit goed moet maken. Maar het is net of door die grote liefde alles wat je doet vruchtbaar wordt. Etty HILLESUM
Het feest van Sint Jozef wordt gevierd op 19 maart(het hoogfeest van de Heilige Jozef als bruidegom van de Heilige Maagd Maria). Jozef was de man van Maria en de (wettige) vader van Jezus. Hij was timmerman in Nazareth.
De verering van Sint Jozef ontstond in de vijfde eeuw in het Oosten en verspreidde zich pas vanaf de vroege Middeleeuwen naar het Westen. In 1479 werd de viering van zijn feest op 19 maart ingevoerd in Rome en daarna in 1621 opgenomen in de universele Romeinse kalender en werd het een geboden feestdag.
Pius IX gaf hem in 1870 de titel beschermer van de kerk, terwijl Pius XII in 1955 het feest van Jozef de werkman of patroon van de arbeid introduceerde. Johannes XXIII van zijn kant zorgde ervoor dat de naam van Sint Jozef toegevoegd werd aan de lijst van de heiligen in de canon van de Romeinse mis. Bij de kalenderhervorming van 1969 werd deze dag als facultatief ingesteld.
Sint Jozef is de beschermheilige van België en Canada. In Limburg wordt hij vaak liefkozend 'Sint Joep' genoemd. Frans: Saint Joseph, Spaans: San José.
Jozef (bijgenaamd de Timmerman) was volgens de Bijbel de pleegvader van Jezus. Hij was ten tijde van Jezus' geboorte met Maria verloofd, maar had nog geen gemeenschap met haar gehad. Jozef wordt in Mattheus genoemd als zoon van ene Jakob. De Bijbel vertelt ook dat Jozef een afstammeling was van koning David. Hij was timmerman van beroep. Later wordt hij niet meer genoemd, terwijl Maria dat wel wordt. Mogelijk was hij al overleden toen Jezus optrad. De laatste keer dat hij wordt genoemd in de Bijbel is als Jezus 12 jaar oud is. Maria leefde nog toen Jezus werd gekruisigd. Dit was rond 30 na Christus.
Wij danken U, God, voor de wondere wegen die mensen voor elkaar kunnen zijn, voor allen die Gij gezonden hebt om ons de weg te wijzen door het leven, bijzonder willen we dat vandaag doen voor onze paus Franciscus die Gij 8 jaar geleden ons hebt geschonken.
God, Gij nodigt ons uit in de figuur van paus Franciscus om op te staan uit onmacht en verlorenheid om zelf sterk te kunnen zijn en te werken aan Uw droom voor de mens en de wereld.
Wij danken U omdat Gij onze hoop en onze toekomst zijt, omdat Gij ons altijd nieuwe kansen geeft.
Wij vragen uw zegen voor paus Franciscus, voor elk van ons, om saam met en voor elkaar, mensen voor mensen te zijn in uw Naam.
Beziel paus Franciscus, ons allen daartoe verder met de gaven van uw Geest. Amen.
Wees gegroet, Jozef, vol van genade; Jezus en Maria zijn met u; Gezegend zijt gij boven alle mannen, En gezegend is Jezus, de vrucht uwer bruid. Heilige Jozef, Bruidegom van Maria en Voedstervader van Jezus, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood.
Paus roept Werelddag voor Grootouders en Senioren uit
Paus Franciscus heeft gisteren - zondag - na het angelusgebed bekendgemaakt dat op de vierde zondag van juli voortaan jaarlijks een Werelddag voor Grootouders en Senioren zal worden gehouden. Grootouders vormen de schakel tussen de verschillende generaties, maar worden al te vaak vergeten. Hun stem is zo waardevol omdat het mensen aan hun roots herinnert. Het is belangrijk dat grootouders kleinkinderen ontmoeten en omgekeerd.
De datum van de nieuwe werelddag is gekozen op basis van de gedachtenis van de Heiligen Joachim en Anna, de ouders van Maria en dus de grootouders van Jezus, die volgens de liturgische kalender op 26 juli wordt gevierd. Dit jaar wordt de Werelddag voor Grootouders en Senioren gehouden op zondag 25 juli.
Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden. Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.
Elk jaar vieren we Maria Lichtmis op 2 februari. Dan lezen we het verhaal van Jozef en Maria die met het kindje Jezus naar de tempel in Jeruzalem gaan, om hun baby op te dragen aan God. Daar ontdekken ze tot hun verrassing dat ze al verwacht werden. Een oude man en een oude vrouw wachtten al hun hele leven op dit kind.
Wanneer de nachten lang en de dagen grijs zijn, wanneer we het beu worden om op te staan in het donker, wanneer de feesten ver achter ons en de zonnige dagen ver voor ons liggen, … dan hebben we licht en warmte nodig. Dus steek ze maar aan. Tientallen kleine lichtjes van een vriendelijk woord, een vleugje humor, een sprankel verbeelding. Een warme knuffel en een waarderende blik. Een babbel op de stoep met buren, een wandeling met familie en vrienden, een hoopvolle brief, een onverhoopt telefoontje. De geur van appelgebak met kaneel, het geschenk van zacht gewassen beddengoed of een dampende schotel op een mooi gedekte tafel.
Er zijn zo veel manieren om lichtjes aan te steken. Om lichtjes te zijn.
Slechts een kleine groep mensen zegt dat hun geloof is verzwakt, ook al werden religieuze diensten door de coronapandemie geannuleerd.
Volgens een recente enquête van het gezaghebbende Amerikaanse opinieonderzoekskantoor PEW heeft de coronapandemie volgens 1 op 3 Belgen (32 %) en 1 op 4 Nederlanders (24 %) de banden met hun familieleden versterkt. 9 procent van onze landgenoten (en 7 % van de Nederlanders) stelt dat corona hun geloof heeft versterkt. PEW ondervroeg afgelopen zomer respondenten uit 14 economisch ontwikkelde landen.
Catastrofes versterken het geloof
13 procent van de ondervraagde Belgen en 17 procent van de ondervraagde Nederlanders antwoordt dat de coronapandemie ook het geloof van hun landgenoten heeft versterkt. De impact was het sterkst in de VS. Daar rapporteren 3 op 10 Amerikanen (28 ´%) een versterking van hun persoonlijk geloof en van het geloof van de Amerikanen in het algemeen als gevolg van de pandemie. In Spanje en Italië, twee van de meest religieuze landen van West-Europa, zegt 1 op 6 mensen dat hun eigen religieuze geloof is gegroeid als gevolg van de pandemie.