God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Op 7 april zal het precies 135 jaar geleden zijn dat er vóór de Mariagrot in Oostakker-Lourdes iets gebeurde dat voor altijd met ons bedevaartsoord zal verbonden blijven. Toen genas op ongewone, miraculeuze wijze zoals dat heet Pieter De Rudder van een etterende wonde aan het linkerbeen. We willen in de basiliek van Oostakker deze gebeurtenis bijzonder dit jaar gedenken. Het is vooral een uitnodiging om na te denken hoe God in onze leven werkzaam aanwezig is.
Op woensdag 7 april gaat de bisschop van Brugge, in concelebratie met onze bisschop Van Looy, voor in een Plechtige Eucharistieviering in de basiliek om 18 uur. Het O.L.Vrouwkoor verzorgt de zang. De beenderen van Pieter De Rudder zullen die dag vanuit het Brugse bisschopshuis overgebracht worden naar de basiliek. De familie van Pieter De Rudder zal de dienst bijwonen.Iedereen is van harte welkom!
Mogen deze paasdagen een goede gelegenheid zijn onze liefde en dankbaarheid uit te drukken jegens allen die we mogen ontmoeten. Ook als geloven moeilijk is en gelovig-leven in navolging van Christus ons zwaar valt door menselijke tegenkanting en onbegrip, waar we ons nog maar pas na de verzoeningvviering en de dagen voor Pasen ons bevrijd voelden van dit kwaad. Voor een gelovige kan dit hard aankomen ...
Of om het met de woorden van een blogvriend te zeggen:
Wij voelen ons teleurgesteld in ons herhaaldelijk falen.
Het zal je wel verwonderd hebben dat ik uitgerekend op Goede Vrijdag geen bericht heb achtergelaten, maar dit jaar heb ik meer dan anders mijn ogen gericht op het kruis daar ik samen met familie een oom van me ten grave heb gedragen. Het waren dan ook zo gans andere dagen als gewoonlijk tijdens een Goede Week, maar misschien wel intenser beleefd want een volle dag en meer bij het kruis stil gestaan, in woord en gedachte, meedenken en meebidden, in dankbare herinnering ook, zowel aan de dierbare overledene als aan de familie, maar ook aan zoveel wat Jezus en Maria hebben moeten doorstaan aan lijden en smart, aan eindeloos verdriet. En ja, wij hebben samen niet enkel het Onzevader gebeden, maar ook het weesgegroet, want heeft Jezus geen afstand gedaan van zijn moeder opdat ook Zij altijd voor ons tot steun en toeverlaat zou zijn.
Wees gegroet, Maria, vol van genade ... Bid voor ons, arme zondaars, nu en in het uur van onze dood. Amen.
Op deze bijzondere dag waarop wij de instelling herdenken van het de Eucharistie n.a.v. het laatste avondmaal van de Heer Jezus Christus, vergeten wij soms nogal eens dat op deze avond ook onze aandacht mag gevestigd worden op de priester. Witte Donderdag is dan ook een dag vol van symbolen. Eén ervan is de voetwassing waarbij Jezus concreet gestalte geeft aan het feit dat Hij niet is gekomen om gediend te worden maar om zelf dienaar te zijn.
Vandaag maak ik dan heel speciaal tijd voor onze priesters van ver en dichtbij. Hen komt op vandaag alle eer toe, zeker in deze moeilijke tijden. Ik denk heel concreet aan de Indische priester-missionarissen, aan een vriend-priester die ondertussen moet herderen over meerdere parochies, aan priesters die zijn geroepen om ons als volwassenen te scholen in het geloof en wegwijzer zijn naar een roeping als leek of toegewijde. Aan al deze mensen zeg ik proficiat op deze dag, jullie feest. Zeg ik ook dank en wens ik jullie sterkte en genade!
Laat ons dan vandaag heel speciaal bidden voor onze priesters.
Het is een lofwaardige gewoonte voor de priesters te bidden. Dit om verschillende redenen. Ten eerste omdat Jezus zelf vraagt om te bidden "dat de Heer (God) van de Wijngaard (de aarde) arbeiders (priesters) moge zenden". Ten tweede omdat de heiligen zeggen dat als de priesters heilige zullen zijn, het ganse volk zal heilig zijn. Ten derde omdat velenbeweren dat de huidige zeer ernstige crisis in de Kerk een crisis is van priesters en bisschoppen. Oremus.
In elk mens zijn er een aantal behoeftes latent aanwezig, slapend of onderhuids, behoeftes waar je misschien tegen opziet. Geloof is zo een behoefte. Maar als iemand je kan aanzetten om een eerste stap te zetten raak je verwonderd over de kracht en de zekerheid die het geloof je biedt! Ik schrijf deze neer omdat ik enkelen onder u van harte dat duwtje in de rug wil geven die lang gekoesterde behoefte tot leven te laten komen., en daar staat echt geen leeftijd of scholing op. Een echt paasidee en wie weet een nieuwe levensinvulling. Dat wens ik je toe!
Heden lijkt het er maar al te vaak op dat de ene God plaats maakt voor de ander, zoals Jezus en Maria vervangen worden door Tiger Woods en Madonna. Blijkbaar kan de mensheid na tweeduizend jaar na de geboorte van Christus niet zonder levende helden. Maar nu we pas Palmzondag achter de rug hebben en Goede Vrijdag voor de deur staat, lijkkt Christus toch terug brandend in de actualiteit te staan, in alle stilte 'tussen fakkels en kruisen' ... al hebben we er soms een held voor nodig in Zijn Naam zoals Romero. Ja, elk jaar wordt het opnieuw écht Pasen, en daar zijn we onze jongeren dankbaar voor!
Je bent op weg naar Pasen als je midden pijn en verdriet niet alle hoop verliest maar uitziet naar een nieuwe morgen.
Deze tekst krijgt plots een andere klankkleur nadat ik gisteren een telefoon kreeg van mijn moeder dat een oom van me na eeen korte ziekte helemaal alleen, behalve in het bijzijn van zijn hondje, overleden is.
Het aanhoren van het lijdensverhaal op Palmzondag was dan ook niet zoals andere jaren.
Niemand doet iets uit liefde, of hij krijgt het duizendmaal terug.
Vandaar de conclusie die Annemie Struyf liet optekenen in haar programmma: 'In Gods Naam', na alle godsdiensten te hebben doorkruist: "GOD IS LIEFDE", er onmiddellijk aan toevoegend hoe jammer het is dat ze die God (nog) niet heeft gevonden.
Geloven is zo universeel en heel in het bijzonder rond sterke momenten als daar zijn Kerstmis en Pasen. Net zoals gisteren mocht ik ook tegen Kerstmis de boodschap van een Indische missiecongregatie vertalen uit het Engels naar het Nederlands toe en dit voor de leden en weldoeners. Deze bijdrage lees je op mijn blog, want we mogen inderdaad mee evangeliseren, in woord en daad. http://blog.seniorennet.be/maarten1955/
Maar waarom zijn we haast beschaaamd dit te delen met anderen? En zo kom ik bij een tweede punt. We ontvangen af en toe een mooie zinvolle mail, al dan niet gelovig onderbouwd, al dan niet tot troost en bemoediging. Maar waarom durven we die dan niet door te sturen buiten de intierme kring van kennissen en vrienden? We sturen deze dingen niet langer door aan mensen beneden de vertig jaar zeg maar, evenmin nog aan mensen die de kerk verlaten hebben, ook al zijn ze bevriend gebleven ... Ja, we slaan heel wat contactpersonen over in onze mailinglist. Waarom eigenlijk. Inderdaad ook een vraag die ik aan mezelf durf te stellen. Vindt men ons te naïef, te romantisch als het er op aankomt? We hebben toch enkel maar een goede boodschap te brengen, en toch zo moeilijk, hoe komt dit toch? Bang uitgelachen te worden, maar de ontvanger ziet niet eens onze reactie en toch doen we het niet. We zouden een ander kunnen storen. Ligt het misshien daar aan?
"Vrouw", zegt Jezus, "Ook ik veroordeel je niet, maar zondig vanaf nu niet meer."
Ja, mensen we moeten nog de meest moeilijke hindernis nemen naar Pasen toe, ons verzoenen met onszelf, met de anderen, met de Heer, en dit kan nog altijd het best in het sacrament van de biecht, in een verzoeningsviering. Maar iedereen, dus ook ik, weet hoe lastig dit kan zijn alsof je naakt voor God staat, of heeft het vooral te maken van uit de rij te komen en gezien te worden door mensenogen. Wat me vooral deze week heeft geraak in de evangelielezing zijn de woorden: ZONDIG VANAF NU NIET MEER. Er mogen dan al vele mooie woorden geschreven zijn over nieuwe kansen krijgen en bieden, het moment van inkeer is heel ingrijpend, zeker als dit nog in woorden berouwvol en tegenover een ander wordt uitgesproken. En, neen, ik ben daar niet goed in wellicht als de meesten van jullie. Aan de andere kant vind ik de verkorte versie van de persoonlijke schuldbelijdenis ook vrij afgevlakt. Daar lezen of bidden we: "Ik belijd dat ik heb misdaan tegenover U, mijn medemens en mezelf". Misschien is dat al heel veel voor de meesten deze woorden over de lippen te krijgen en misschien is het ook goed dat we geen dingen moeten opdreunen zoals in onze kindertijd. Maar wat ik vooral heb onthouden en wat ons voor ogen moet staan zijn de woorden van Jezus tot die vrouw, dus ook tot mij: ZONDIG VANAF NU NIET MEER. Dat wordt dan elke keer een beetje Pasen.
Ik was verheugd te zien dat al enkele mensen hebben gereageerd op de vraag die ik hier recent plaatste hoe je kan geloven. En telkens kwam het antwoord dat we meer dan vroeger moeten terug grijpen naar de Bijbel. Vasten is dan ook een uitgelezen tijd om Gods Woord te lezen in de bijbel al besef ik dat dit geen gemakkelijke opgave is, maar misshien kunnen we beginnen aan de hand van de lezingen uit de eucharistie. Bij het lezen van de Bijbelteksten schuilt dan ook een onverwachte ommekeer: jezelf iets minder beminnen, God iets meer, met heel je hart, en je naaste zoals jezelf. Vasten is ook de ommekeer van je eigen wil: dingen loslaten om je te hechten aan wat belangrijker is, zodat je meer zorg krijgt voor de scheppping - in deze periode heel concreet voor de mensen uit de Andes - want die is niet ons eigendom. Trouwens wie nu in de aarde wroet zal de Scepper zo af en toe ontwaren in de schoonheid van de natuur en het werk van onze handen.