Nordic Walking&Wandelen
Inhoud blog
  • Gezondheidswandeling 12 mei 2023 Domein Roosendael
  • Sint Bernardusabdij Hemiksem 12 juni 2022
  • Wandeling te Herenthout 24 oktober 2021
  • Indian Summer Sunday 19/09/2021
  • Sunny Sunday Walking 4 oktober 2020

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    A.T.B.de Natuurvrienden afd:Edegem-Mortsel
    21-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Sconsele tot Schoonselhof 18/11/2012

    Van Sconsele tot Schoonselhof

    Die ochtend van de 18de November stuurde een groepje Nordic Walkers een schietgebedje naar de van regen bezwangere wolken die boven het Schoonselhof minzaam naar beneden neerkeken. En de hemel liet ons toe toch een groot deel van de raadsels van de funeraire symbolen te ontrafelen en een belangrijk deel van onze geschiedenis te herontdekken.

    Omstreeks 1319 had Jan van Wilrike (Wilrijk) een hoeve genaamd Sconsele in bezit. Mooi (of schoon) is het hedendaags voor “scon” en huis (of zaal) zou kunnen staan voor”sele”.

    Het Schoonselhof is ontstaan ten gevolge van de latere uitwerking van het Edict van 26 juni 1784 uitgevaardigd door Keizer Jozef II die een einde maakte aan het bestaan van kerkhoven in binnensteden en het begraven in kerken. In 1911 verwierf de Stad Antwerpen het domein dat sinds de 16de eeuw als buitenverblijf (plaisanterie) van vermogende Antwerpenaars gebruikt werd. In 1914 werd de eerste persoon, een Duitse soldaat, ter aarde besteld.

    Bij de eerste graven merkten we afgebroken zuilen, deuren op een kier, gesluierde urnen, eikenkransen, uit mekaar glijdende handen, ouroborossen, sarcofagen, obelisken, palmtakken, uilen, passers en winkelhaken, en meerdere andere ontroerende en mooie funeraire symbolen. Graven met merkwaardige jaartellingen vielen op en voor die ongewoon hoge jaartellingen op de graven van joodse overledenen en op de zerken van de vrijmetselaars vonden we sluitende verklaringen. In het bijzonder hielden we even halt bij het monument van de vijf slachtoffers gevallen te Borgerhout aan de fabriek “Den Bougie” op 18 april 1893 in de strijd om het algemeen stemrecht. Monumentale grafmonumenten van grote Antwerpse bankiers en handelsfamilies, van staatslieden en grote Vlaamse namen als Peter Benoit en Hendrik Conscience paseerden we op onze ontdekkingstocht.

    We verklaarden uitbeeldingen van beroepsattributen, herdenkingsplaten en beelden, zoals een voorsteven van een schip (Schipper Alfons Van Broeck), toneelmaskers (Actrice Julie Verstraete-Laquet), prachtige kunstvoorwerpen, treurende vrouwenbeelden of allegorische vrouwenbeelden die de onsterfelijke roem of de uiteindelijke glorierijke overwinning op het onrecht uitbeelden, zoals het monument van Jozef Lies die burgerlijk begraven wilde worden en daarom destijds verwezen werd naar “de hondenhoek” op Stuivenberg. De koperen herdenkingsplaat Corvilain van de ontploffing van 1889 herinnerde ons er aan dat grote rampen niet alleen van onze tijd zijn. Op het ossuarium bij het prachtige vrouwenbeeld gemaakt door Arthur Pierre herdachten we de vele naamloze doden daar begraven toen de kerkhoven van Kiel, Stuivenberg en andere ontgraven werden.

    Funaire symbolen te over op de monumentale graven van de vrijmetselaar Isidore Eyerman waar zelfs van de Egyptische mytologie ontleend werd, van Louis Dousselaere die we de eerste voorzitter van de voorloper van het OCMW kunnen noemen, van de stichter van de Rubenskring Jozef De Visch en van journalist Harry Peter-Groesser die alle heil zag in licht, recht, vrede, waarheid, wetenschap en ontvoogding.

    De hemelgoden maakten uiteindelijk een einde aan onze wandeling toen we van het graf van Herman Van den Reeck, neergeschoten op de Grote Markt bij een verboden elfjulieviering, ons wilden begeven naar de graven van Albert Pot en Theofiel Grijp beiden met revolverschoten vermoord door rechtsextremisten tijdens een plakploegincident in 1936.

    Stof te over voor een nieuwe en aanvullende wandeling op het Schoonselhof in november 2013.

     

     Herman

    DSCN1816






    DSCN1819

    Foto's Mariette

    21-11-2012, 14:11 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    11-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vordenstein Schoten 11 november 2012

    Vordenstein Schoten 11 november 2012

     

    Wandeling in het domein Vordenstein te Schoten.

    De opkomst was wederom zeer goed ,het weer een stralende blauwe hemel dus konden wij ervan optimaal genieten.

    Onze gidsen Ronny en Rosemarie loodsten ons binnen dit prachtig domein en kregen al meteen een zeer goede uitleg over Vordenstein wat interessant was en iets van opgestoken hebben.

    Het zijn prachtige wandelwegen en nu met de fonkelende tinten van herfstkleuren gaf dit een zeker cachet hieraan.

    Er staan ook heel wat oude bomen een 100 tal jaren oud ,lange dreven waar men hier en daar mooie exemplaren aan trof van zwammen.

    Men kan in principe vanuit Vordenstein ook een doorsteek maken naar Peerdsbos, maar het is in twee gesplitst door de autobaan Antwerpen- Breda.

    Men heeft ook een rondpunt en er komen daar ongeveer een 8 tal dreven op uit ,men heeft daar een schitterend zicht op die lanen die kaarsrecht zijn aangelegd.

    Vervolgens na deze tocht gingen wij ook een kijkje nemen aan het kasteel waarin de zomer de mooie bloemen staan , kruidentuin, rotstuin, vijver waar men in zomer seizoen ook libellen aantreft en de kikkers kwaken. Maar helaas nu konden wij enkel een vluchtig kijkje nemen hoe het anders uit ziet.

    Alles was netjes ingepakt of binnen gezet tegen de koude maar zeer goed onderhouden domein Vordenstein wat echt een bezoek waard is.

    Als afsluiter trokken wij naar “Den Horst”, maar ’t was een gedacht alles bezet, dus terug dien auto in en richting centrum Schoten waar wij uiteindelijk iets hebben gevonden.

    Met de nodige drankjes en een gezellige babbel sloten wij af en trokken wederom goed gemutst naar huis.

    Het was heel gezellige met een goede sfeer erin en hebben genoten van het mooie herfstweer en het domein Vordenstein meer heeft een mens niet nodig.

    Wij bedanken ook Ronny en Rosemarie voor hun inzet van deze prachtige zondagnamiddag wandeling.

     

    Sportieve groeten

    Mariette

     
    DSCN1786

    11-11-2012, 20:41 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    05-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid Limburg weekend 1-2-3-4 november 2012

    DSCN1760

    DSCN1758

    Foto's Mariette

    05-11-2012, 21:30 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid Limburg weekend 1-2-3-4 november 2012

    Zuid Limburg weekend 1-2-3-4 november 2012

     

    Ditmaal hadden wij een langweekend in het Nederlandse Zuid Limburg gereserveerd “Hotel De Plank” te Noorbeek.

    Rond de middag was de aankomst voorzien en konden rond 12.30uur een lunch nuttigen om vervolgens de bagage op de kamers plaatsen zodat de wagens leeg waren.

    Om 14.20 uur ging het richting Valkenburg aan De Geul, daar hadden wij afgesproken met de familie om een wandeling doorheen Oud Valkenburg te maken. Door de hevige regenval viel dit letterlijk in het water, maar een alternatief was de” Laurentiens kerk “ bezoeken wat zeer mooi was, vervolgens langs de rivier “ De Geulle” ,men kan het ergens vergelijken met de grachten in Brugge. Na deze rondzwerving in Valkenburg brachten wij een  bezoek aan “De Linde” een tearoom waar met allerlei smaak heerlijkheden kon smullen en proeven. Na dit bezoekje gingen wij nogmaals rond zwerven en nu met avond verlichting door dit leuk stadje en brachten ook een bezoek aan de ruïnes van kasteel, verder door de straatjes waar een leuke sfeer heerste. Rond 18 uur gingen wij terug richting hotel om tijdig voor het diner present te zijn.

    Vrijdag was een dag wandeling voorzien  vanuit hotel  Noorbeek naar Slenaken goed voor 12 km ,het parcours onverharde wegen en af en toe flinke klim partijen door wei landen en bospaadjes ook het riviertje de Gulp ontspringt in het gehucht Gulpen nabij de Belgische plaatsje Henri-Chapelle en mondt tussen  Gulpen en het buurtschap Cartils in de Geulle.

    De niet wandelaars hadden een uitstap naar het Drielandenpunt te Vaals, via een alternatieve route konden wij genieten van prachtige zichten over dit mooi landschap tussen Belgisch en Nederlands grondgebied. De Willemina toren bezocht tot hoogste punt waar men ver tot over de grens alles kon aanschouwen natuurlijk heel veel foto’s gemaakt. Nog een blits bezoek aan Vaals zelf wat ook wel leuk is, maar er waren natuurlijk enkele bij de een wegwijzer hadden opgemerkt Aachen 4 km, oesjes terug dien auto en naar Aken gereden waar we midden in het centrum konden parkeren. Ja. Teveel voor al die vrouwen hun ogen winkels en winkels, de ene liep daar binnen en de andere weer andere zaak , probeer dan maar die dames bijeen te houden geen denken aan. Het was een gezellige dag uitstap voor de niet wandelaars ,alsook de wandelaars die ervan optimaal hebben van genoten.

    Zaterdag: Stadsbezoek aan Maastricht met de bus.

    Om 10.15 naar de bushalte want gingen met bus naar Maastricht en op een klein half uurtje was men aan het station aldaar, waar onze schoonzuster Ria  (woont in Maastricht)ons opwachtte.

    Van het station gingen we richting St- Servaasbrug om vervolgens ons te begeven langs de mooie straten van het centrum, brachten ook een bezoek aan “Dominicaner kerk”, deze kerk heeft men volledig ingericht als een soort boekenzaak waar talrijke bezoekers het bezoeken en tevens ook kunnen genieten van een drankje en hapje < heel origineel > een bezoek waard. Dan het mooie Vrijthof- met op de achtergrond St- Servaas kerk, men heeft ook nog het “Museum aan het Vrijthof en dit is gevestigd in een 16de eeuw voormalig Kapittelhuis, bevinden zich o.m. 18de eeuwse stijlkamers.

    Namiddag langs de buitenzijde en wallen van Maastricht gaan verkennen alsook nog vele mindere bekende plaatsjes in deze stad.

    Rond 17.00uur terug richting station om de bus terug te nemen naar Noorbeek ,het was een superdag wederom en hebben ervan genoten.

    Zondag: nog een voormiddag wandeling naar Noorbeek van ongeveer een 6km, met een bezoekje aan dit piep klein dorpje wat toch zeer leuk was, ook een bezoek gebracht aan de kerk waar men vol bewondering stond welke kunst schatten zich hier bevonden. Voor een hapje trokken wij naar “eetcafé  De Pley”, een zeer leuke zaak waar men overheerlijke gerechten kon bestellen voor een redelijke en betaalbare prijs naar ieders beurs, de dag soep was ”Pompoensoep” met frans brood vers gemaakt en geen dozen of pakjes aan de prijs van 4,5€ dit als voorbeeld.

    Namiddag nog een stop in ons hotel om wat te drinken met een gezellige babbel sloten wij af en keerden huiswaarts.

    Hotel De Plank, was een zeer goede locatie ,verzorgde kamers , ontbijt buffet opperbest naar ieders smaak was er iets bij, het avond eten steeds zeer verzorgd en echt heel fijn geserveerd en bereid , gebakken patatjes, krokketjes en frietjes , assortiment groenten steeds aangepast , vis en vlees en soepen en niet te vergeten de super desserts streelde onze smaak pupillen. Personeel zeer gedienstig en zeer vriendelijk ja…het mooie Zuid Limburgse land heeft ons bekoort en keren zeer zeker terug.

     

    Sportieve groeten
    Mariette

     

     

    05-11-2012, 21:26 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peerdsbos Nordick Walking 21/10/12

    Peerdsbospad wandeling van 21 oktober 2012.

    We kwamen samen aan de Melkerij (de voormalige oude Bremdonckhoeve in het Peertsbusch van het jaar 1434). Die zondagochtend onder een grijze hemel maar toch gezegend met een droge en milde temperatuur, drukten we onze poles in de bosgrond en wandelden we gezwind in het oudste en bekendste wandelbos van onze provincie. De eerste herfstdagen kleurden de bladeren rood en bruin en zorgden voor een weemoedig gevoel. Even stonden we stil bij de mooie grote zomereiken, de elegante berken en de knoestige grove en zwarte dennen. Weetjes zoals het verschil tussen zomer- en wintereik lieten we ons welgevallen en we speurden gretig naar mooie zwammen- en paddenstoelenkolonies. Herhaaldelijk moesten we met groot plezier wachten tot de fotografeerwoede van Mariette en José gestild was. Kijk zeker naar hun foto’s op onze website. De parel van de wandeling was de prachtig meanderende Laarse Beek tussen de met varens begroeide oevers en de romantische bruggetjes die we bereikten na onder hoge rhodondendronstruiken door gewandeld te hebben. Met sympathie blikten we naar de spelende scouts en gidsen tussen de bomen en spraken we over onze eigen kindertijd die toch elk van ons ooit in het mooie Peerdsbos doorbracht. Naar goede gewoonte sloten we de geslaagde wandeling af met lekkere warme koffie en met de ene tripel trappist voor de onverbetelijke.
    Herman


    DSCN1714

     foto Mariette

    22-10-2012, 20:54 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    13-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurgebied Bourgoyen 13 oktober 2012

    Natuurgebied Bourgoyen

    Ditmaal brachten wij een bezoek aan Oost Vlaanderen, meer bepaal te Drongen het zeer mooie natuurgebied ”Bourgoyen” met als gidsen: Walter en Liliane.

    Bijeenkomst was voorzien om 13.45uur en vandaar volgende wij onze gidsen naar het startpunt van dit domein. De weersomstandigheden waren niet zo goed veel regen ,maar wij waren voorzien van regenschermen en aangepaste kleding , ach slecht weer bestaat niet men kan zich steeds naar iedere weersomstandigheden kleden.

    De Bourgoyen- Ossemeersen is heel geliefd bij de Gentenaars en terecht! Het is één van de drukst bezochte natuurgebieden van Vlaanderen. Het natuurgebied is een juweel met tal van facetten: in de lente lijken de bloeiende hooilanden een impressionistisch schilderij en in de winterhalfjaar voeren duizenden watervogels en steltlopers in de ondergelopen meersen een vogelshow op.

    Men betreed daar een schitterend gebied binnen en men staat er echt van versteld hoe mooi dit natuurgebied in werkelijkheid is. Men kon ook genieten van twee vogelkijkhutten en in de verte zagen wij reigers, Canadese ganzen en vele andere watervogels (dankzij verrekijkers konden wij dit aanschouwen). Natuurlijk werden daar ook foto’s genomen met die verre uitzichten van die ondergelopen poelen(meersen).  Maakten een stop in “Info Natuurpunt” ,waar men warme dranken of een streekbiertje kon drinken ,een gebouw dat tip- top verzorgt was en tevens door vrijwilligers werd opgehouden ,alsook men kon daar allerlei informatie vinden over natuurgebieden in België. Na onze break-time zetten wij koers naar de tweede vogelkijkhut en daar was het totaal een ander uitzicht dan de voorgaande. Ginds in de verte konden wij een hele kolonie Canadese ganzen zien en nog andere watervogels.

    Na al deze mooie aanblikken in het natuurgebied ,stonden daar plots boven op een heuveltje ….meu…meu..schapen te mekkeren ,kwamen even goeie dag zeggen. Nog enkele 100de meters te gaan en stonden terug aan parking.

    Het was toch wederom een mooie uitstap en zijn blij dat wij dit hebben leren kennen “Natuurgebied Bourgoyen”.

    Namens onze wandelclub danken wij onze gidsen: Walter en Liliane die het prachtig hebben voorbereid en ons dit hebben aangeboden een onbekend Natuurgebied dat wij mochten mede ontdekken. Bedankt.

    Sportieve Groeten

    Mariette
    DSCN1693
    DSCN1698






    13-10-2012, 22:12 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    30-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen "Het Eilandje" 30/09/12

    Wandeling Antwerpen richting Het Eilandje

    welkom in antwaarpe, Antwerpen moeilijk te gidsen er zijn zoveel wandelingen,

    gewoon van station naar hier is er al een ,vandaag hebben we gekozen richting eilandje,

    we gaan proberen niet de dikke nek uit te hangen maar je weet nooit.

    Denk eraan wij zijn geen gidsen en zullen proberen alleen anekdotes te vertellen

     RUBENS plaats ,plaasteren beeld,omver gevallen,duim

    Daarom zeg ik niet de hoogte van de kathedraal

    Kathedraal:toren is eigendom van stad door gebrek aan belfort,  bezoek aan toren  615  treden, tot 2de gaanderij 515

    Nog steeds 2 torenwachters in dienst, zijn nu stadsambtenaren, zijn er enkel bij beiaard en onderhoud.

    Gesloten tot 2013

    Putteke Quinten Mathijs  uit  liefde voor zijn vrouw en druk van schoonvader is hij schilder geworden,

    Antw heeft 4 brabo’s: deze, Grote Markt, loodswezen en Cogels Osylei.

    Iedereen kent de legende van brabo?reus antigoon----brabo

     op plaats van vrijheidsboom

    Echt is het----- etymologie is anda tegenover werpa aangeworpen land

    Een rally vraag, bouwjaar stadhuis ( boven midden )

    Italiaans Renaissance ,3 wapenschilden….

    Hofstraat: binnen plein :

    Pagadder toren,uitkijk post in de Spaanse  tijd reders gebruikten  die om hun schepen te zien aankomen

    Pagadder  komt van pagadores Spaanse  soldaat te klein om vechten daarom kinderen pagadder

    Grond  diameter uurwerk kathedraal( 7 m)

    Koraalberg ( hoogste punt van Antwerpen)

    Veemarkt: Steveniers basketbal

    St Paulus kerk (schilderij  Rubens te klein)Schilderij Carravagio echt of kopie)

    Vlieten :binnenhavens Sint Jansvliet,Koolvliet, Sint Pietersvliet,Brouwersvliet

    Sint Paulusplaats : stadsmagazijn (uitgang riool wandeling)

    Café Banana’s: kanonbol van Nederlandsoorlog schip afgevuurd op 27 okt 1830  op Belgische patriotten

    Nu  gaan we richting rosse buurt: prostitutie buurt( geen foto’s) er was protest van de pandjes eigenaars

    De auto’s maakten hier rondjes,nu autovrij . Er blijven maar 3 straten over in V.

    Kijk goed naar de color meisjes( zijn mannen)

    Falcon plein ( vroeger Russisch  pleintje genoemd, namaak Electro)

    Hoek wisselkantoor( goedkoopste van stad)

    Nu gaan we richting MAS

    Aan drijvende kraan( stoom ) kunstenaar collectie TIMES CIRCUS projet 2 jaar vijverplanten uit arboretum

    Blauwe  bol :slaapplaats powidel

    Standbeelden Van Mieghem:Wiske,Augustine,Havenboefje

    Felix pakhuis nu de archieven van Antwerpen komen van Venusstraat  :112009 dozen.

    Londenbrug wordt  verbreed voor tram, boven hangt een draad(airoujs) dat is voor de joden met sabbat: als ze niet in:een omwalde stad wonen, mogen ze niets bij zich hebben.

    Badboot, nieuw Havenhuis op brandweer kazerne

    De Landverhuizer (beeld naar Van Mieghem) 3 miljoen van A’pen naar Canada en Amerika

    Red Star Line

    Hangar :tv ATV

    Het havenmeisje(beeld naar Van Mieghem)

    Loodswezen  brabo, schepen blazen en vlag omlaag voor groet aan gestorven zeelieden

    Kleinste dok Marguerie

    Terug langs kaai

    Noorder terras naar boven

    Steen ,beeldje simini,vermoedelijk uit 2 eeuw in 1587 door de jezuïeten ineen vlaag

    van puritinisme zwaar verminkt, symbool van vruchtbaarheid.

    Lang Wapper( kwelgeest)

    Oversteken   Vleeshuisstraat ,Zakstraat: restant vroegere burchtmuur

    Repenstraat

    Burcht muur 10 eeuw

    Calvarieberg

    Vleeshuis(muziek)

    Poppentheater: Poesje

    Bloedberg( slagers 62)

    Boven trap Vleeshouwer(R)) T kruispunt Kuiperstraat einde (L) Willem Ogiers plein

    Kaasstraat

    Suikerrui( beelden model)

    Ingang riolen.

    Pelgrom 03 2340809 15de eeuwse kelders

     Anny en Walter

    30-09-2012, 21:44 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    16-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Parken omloop 16/09/12

    Drie parken omloop Nordic walking

    Onze afspraak was voorzien om 10 uur op parking Middelheimlaan.

    Weersomstandigheden waren perfect stralende blauwe hemel en met de ochtend dauw een mooie start in het Middelheimpark. Kregen eerst een beetje toelichting en warming-up oefeningen zodat onze spiertjes klaar waren voor de trip doorheen die mooie parken. Hielden even een stop met het beeld van de beeldhouwer Rodin waar Herman ons een korte samenvatting gaf over het leven van deze kunstenaar. Verder stapten wij langs de andere beelden en kunstwerken met hier en daar enkele mensen die ook de kunstwerken kwamen bewonderen. Vervolgens gingen we verder langs lange schitterende dreven richting park Den Brandt daar toegekomen aanschouwden wij het mooie kasteel aldaar, verder liepen de joggers ons voorbij aan een goed tempo. Maar plots kwam daar een vader met zijn zoontje van ongeveer 8 jaar aan gelopen en die knaap begroete ons” Goede morgen dames”, wel dit komt men niet vaak tegen .Door allerlei paadjes rond gedwaald en natuurlijk ook de kleine heuveltjes gedaan waar je heel wat kan bij leren kwestie van opwaarts gaan met uw poles, zodat je heupen, knieën en rug kunt ontlasten door het gebruik van de poles.  Onze tijd geraadpleegd en…tjonge oef het was al 12uur , dus moesten richting Nachtegaal park, maar trokken toch eerst naar de Melkerij om iets te gaan drinken. Daar hebben wij een tijdje vertoeft en lekker nagepraat over allerlei onderwerpen en onze fijne voormiddag uitstap.           

    Het was wederom een geweldige samenkomst van onze nordickers die op pad wwaren in de Antwerpse parken. Wij danken ook onze goede begeleider: Herman Bosscher.

    Sportieve groeten

    Mariette

     

    16-09-2012, 19:45 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Molenheide - De Teut 12/08/12

    Molenheide – De Teut  12 augustus 2012

    We waren allemaal op tijd om van deze dag iets bijzonders te maken.

    De zon scheen en met een zeer aangename temperatuur vertrokken we voor onze ochtendwandeling.

    Het gebied dat wij bezochten was met hoogten en laagten, kleine bosschages en prachtige bloeiende hei.

    Eerlijk gezegd mooier dan de Kalmthoutse heide. Er ontbrak maar een ding, dieren.

    Elke honderd meter was er een nieuw landschap met vergezichten en met een natuur

    die mooier en mooier werd.

    De omgeving van “DEN TEUT” heeft ons op de rand van vervoering gebracht.

    Op de middag hebben wij ons twaalf uurtje opgegeten met voor sommigen een lekker biertje.

    S’namiddags gingen we onze verregende wandeling overdoen met wederom natuur die aan

    alle verwachtingen voldeed. Heide op zijn mooist, bosschages die lieflijk in het landschap pasten.

    Vennetjes met prachtige waterbloemen die niet alleen mensen goeddeed maar ook onze

    trouwe viervoeters. Het waren twee wandelingen die het neusje van de zalm waren.

    Bedankt provincie Limburg.

    Er vroegen verschillende mensen hoe je een wandelkaart moet interpreteren. Als ik nog een wandeling doe zullen we aan de hand van de wandelkaart het landschap verklaren.

    Bedankt allemaal voor het aangename gezelschap, tot de volgende keer

    GUUS

    DSCN1589

    DSCN1592
    DSCN1603


    DSCN1604

    Foto's Mariette

    12-08-2012, 21:53 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    29-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Domein Roosendael 29/07/12

    Domein Roosendael  29/07/12

    Onze wandeling was voorzien op het mooie domein Roosendael gelegen op de grens Walem en Sint Katelijne Waver.

    Opkomst van deelnemers was 19, met enkele vanuit Gent en eentje vanuit Brugge die met onze wandelclub op stap gingen.

    Het domein Roosendael is sinds de 12e eeuw al een plaats geweest van devotie en gebed, althans

    In theorie. Over het gehele” domein zijn er sporen van de twee grote kloosters en een kasteeltje.

    Bovendien is de ongeschonden natuur en de prachtige waterpartijen een lust voor het oog.

    De ‘devote nonnen’ waren niet altijd in gebed verzonken maar leefden op grote voet.

    Een portret van de laatste abdis laat zien dat er niet op een franc werd gezien.

    Wij als groep hebben genoten van de zeer mooie plekjes en veel foto’s gemaakt.

    Het was een korte wandeling die bedoeld was om iedereen kennis te laten maken met

    Mooie onbekende plekjes in Vlaanderen.

    Wij hopen dan ook dat jullie genoten hebben.

    Sportieve groeten

    Guus














    foto's Mariette

    29-07-2012, 21:53 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    08-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jungle Wood Zoersel 8/07/12

    Jungle Wood Zoersel

    Vandaag stond op het programma ;wandelen te Zoersel  aan het Boshuisje.

    De weergoden waren ons precies goed gezind, ja…wadde  het zonnetje scheen op ons bolleke.

    Rond  14 uur gingen we van start iedereen was compleet, op enkele na die dachten aan hevige regenbuien, wel die hadden het mis hoor. Door de hevige regenval van de laatste dagen was er nogal modderig op vele plekken ,men moest wel opletten waar je precies je voet ging zetten anders kon je weleens pardoes in zulke grote slijkerige plas terecht komen. Het was zeer rustig in het bos op enkele wandelaars en enkele fietsers buiten ons geen volk die het durfde wagen om de modderige wegen te bewandelen. Men had veel afwisseling van loofbomen, dennen, sparren en vooral  enorm veel varens die soms de kleinere paadjes overwelfde.  Op sommige plaatsen moest men erg opletten om te laveren langs die varens maar er stonden ook van die venijnige netels tussen, dus het beste was de handen ophoog houden. Het was O zo stil in het bos en dacht aan een film van vervlogen tijden” Eeuwige Zingende Bossen” ,daar kon ik het met vergelijken. Hier en daar werden wat foto’s gemaakt, zeker als er modder met gemoeid was kwam dit op een plaatje.  Het parcours was onverharde wegen met slijk, ja de bottinnen hingen vol  slijk, maar bij de volgende plas spoelde we de modder er terug af . Er waren ook enkele stukken verharde wegen bij , waar men langs enorme grootte villa’s liep, staat soms echt ervan versteld. Op de terug weg was het verharde wegen en er kwam precies geen eind aan bleven maar stappen van één en van à twee…..wij hebben…dorst…en wij gaan daar ene pakken hé . Keelgat stond droog en ons drinken was oep….nog wat geduld zenne…hier…nog dat lang stuk stappen en wij zijn dan aan dat Boshuisje.  Uiteindelijk waren wij op onze bestemming was inmiddels half vijf, ons geïnstalleerd op terras , konden onze dranken bestellen met hier en daar een pannenkoekje en ijscrème ,dus we gingen ons eigen eens goed verwennen …hadden dit toch verdient.

    Het was een fijne slijkerige gezellige zondagnamiddag met onze gids: Eddy Linda die het voortreffelijk hebben gedaan, hartelijke dank  voor deze wandeling in het Zoerselbos.

    Sportieve groeten

    Mariette

    Jungle wood





    Foto's Eddy en Roger



     

     

     

     

    08-07-2012, 23:19 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    24-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Teut 24 juni 2012

    De Teut

    Onze wandeling was vandaag in het mooie Limburgs landschap, namelijk De Teut.

    De gids had een gebroken been en had gezorgd voor een andere gids, maar kreeg een berichtje dat gids nr.:2 met migraine in bed lag en dat gids nr.3 het ging doen oké zegde ik. Maar luister…ik…kan…geen kaart lezen, zijn er bij jullie die kaart kunnen lezen! Maar das zeker dat is geen probleem kom maar af, na een klein half uurtje was de gids nr.3 gearriveerd en voila konden vertrekken.

    Ondanks het bar slecht weer en gewapend met paraplus trokken wij erop uit naar De Teut,een natuurreservaat. Zeer mooi gelegen met Vennen, heide, loofbomen en dennenbomen veel variatie,echt jammer dat het weer niet mee zat, anders hadden wij er zoveel meer van kunnen genieten en foto’s kunnen nemen. Hadden al veel moeite met dien paraplu open te houden soms sloeg dien cadul(omhoog) en als je niet meteen dat spel terug klikte dan kreeg je een dres in auwe nek.

    Als je gaat wandelen daar op De Teut, mag je gerust zich verwachten aan een flinke klim, en dat voel je in kuiten, zeker onze gids nr.3 er een flink tempo inzette. Dat ging van…één à twee…marcheren en er lag modder maar lap erdoor moesten volgen hé.

    Het hoogste punt van “De Teut” ligt op 75,78m boven de zeespiegel. Ter vergelijking:de parking ligt aan de voet van de Teut ligt slechts 57,50m boven zeespiegel. Van op de Teutheuvel heb je bovendien een prachtig uitzicht over het westelijk deel van Midden- Limburg (bij goed weer).

    Onderweg stonden prachtige exemplaren van Distels, maar door de regen waren die bloemen niet te zien ook met andere bloemsoorten.

    Het gebied De Teut is een heel mooie gebied in betere weersomstandigheden, waar men een dagtocht kan ondernemen en optimaal genieten van dit wonder mooie natuur.

    Rond 16 uur kwamen wij terug op ons vertrekpunt aan, daar even van ander schoeisel voorzien zo konden wij naar “Camping Holsteenbron”, taverne iets gaan drinken. Onze wandelaars hadden de interesse voor “Verrassing koffie” te bestellen, amaai…dat was ook niet simpel, op dat plateauke  daar lag wat op zenne

    Allemaal lekkere snoep, vraag me af is dat nu een wandelsnoep club! Acht ja het belangrijkste is, hebben ervan genoten en meer moet dat niet zijn.

    Langs deze weg willen wij onze gids nr.3 hartelijk bedanken voor alles.

     

    Sportieve groeten

    Mariette















     

    24-06-2012, 21:14 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culturele Wandeling 3 juni 2012



    Culturele wandeling 3/06/12

                         

    Door de slechte weersomstandigheden was de daguitstap af gelast naar Brugelette.

    Dus werd het een wandeling naar de drie Antwerpse parken, er waren toch een klein gedeelte van leden die hadden ingeschreven.

    Zondag morgen zulk slecht weer het bleef maar regenen,enkele telefoontjes ja..we gaan niet komen hoor want het giet pijpenstelen.

    Er bleven nog 5 personen over die het wel wilde wagen om een wandeling te maken, en warempel om klokslag 13.30uur klaarde het op en geen regen meer.

    Zijn dan het Middelheim park ingetrokken om de vernieuwingen te ontdekken waar wij van kunst in de natuur gingen genieten. Hebben volgens het plannetje dat gratis is de volgorde gevolgd.

    Voor het kasteel hangt een bootje omhoog(speciale vorm) en is van “Erwin Wurm”.

    Verder in het park ziet men een heel speciale brug ontworpen door een Japanner.

    Ergens tussen twee bomen een verbinding met draden een fietser erop, eigenlijk moet men op alle verschillende hoogtes letten, want er kan steeds ergens een kunststuk hangen.

    Vervolgens het”Braempaviljoen bezocht een tentoonstellingsruimte voor fragiel werk uit de museumcollectie, men was wel verplicht om plastieken overtrekjes over uw schoenen te doen in deze ruimte. Waren mooie stukken bij en was ook iets bijzonders bij,namelijk scheve stoelen..en heel raar als met links ervan ging staan stonden die stoelen recht de andere plaatsen met zicht erop was steeds scheef.

    Na half  uur hielden wij het voorbekeken en zette onze zwerftocht verder in dit mooi park.

    Toch opvallend dat er vele bezoekers waren op een regenachtige dag, zelfs Nederlanders waren ook hun culturele toer door het Middelheim park aan het doen.

    Nu is er ook een stuk bijgekomen aan overzijde namelijk de”Rozentuin”  dat hebben  ze samen gevoegd met het park, er is: “Het Huis” Expo Thomas Schütte” geopend en zeker een bezoek waard.

    Na meer dan 2,30 uur in het park genoten van de mooie beelden en tentoonstellingsruimtes, zijn we naar de”Nachtegaal getrokken om iets te drinken. Nog wat na gebabbeld over al die kunst die wij hadden gezien, en dat  we nog moeten terugkeren als het mooier weer is met ons fototoestel.

    Toch hebben  we heel veel foto’s genomen maar geen blauwe lucht en geen fotogenieke wolkjes.

    Alles bij alles is het droog gebleven tijdens onze uitstap.

    Sportieve groetjes

     

    Mariette















    Foto's Mariette


    03-06-2012, 00:00 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moretusbos Putte Nederland 6/05/12

    Moretusbos Putte Nederland

     

    Ditmaal was het wandelen op Nederlands grondgebied en het Kasteel Ravenhof op Belgisch grondgebied.

    Ondanks de weersvoorspellingen was het droog met af en toe zonnestralen maar toch redelijk frisjes voor de maand mei.

    Onze wandelaars waren toch talrijk komen afzakken naar dit mooie gebied, en om 14 uur konden wij starten met onze gids: Walter en Anny, die deze wandeling zeer goed hadden voorbereid en verkent.

    Eerst gingen wij langs het kasteel Ravenhof

    , dit liet de familie Moretus (drukkersgeslacht) uit Antwerpen in de zeventiende eeuw als zomerverblijf in rococostijl aanleggen. Toen heerste hongersnood in Putte, maar Moretus wou zo maar geld of eten geven. Daarom bood hij de gelegenheid om voor hem te werken, bij aanleg park bos. Momenteel noemen ze dit werkgelegenheid project. Niets is natuurlijk zelfs hoogteverschillen zijn kunstmatig aangelegd.

    Door het mooie park achter het kasteel treft men ook vijver aan en zeer oude bomen met kaarsrechte lanen.

    Vervolgens gingen wij naar het”Sterrenbos” met vele nieuwe aanplantingen dennenbomen en rododendronstruiken maar helaas nog geen bloemen door de hevige koude van afgelopen winter is alles een beetje later. Nu naar het theehuisje (Gloriëtte) genaamd, ook in de rococostijl gebouwd met bakstenen muren met sierlijke ornamenten en een leistenen dak. Het hoogste punt van Gloriëtte is even hoog als het kasteel zelf. Na dit bezoek gingen langs de prachtige lanen richting” Geldberg”, deze kunstmatige heuvel is zeer mooi van op deze heuvel heeft men een wijds uitzicht over de verschillende gemeentes. Verder langs het fort (bos) waar een houtenafgebeelde soldaat stond. Zetten onze wandeling verder langs de statige lanen,waar ook een massa aan rododendronstruiken stonden met slechts één bloem open. Wat verder waren ook trappen dit leidde naar een panoramisch uitzicht, maar door vele bomen struiken had men geen goed uitzicht over dit gebied. Uiteindelijk liepen wij onze laatste kilometer richting kasteel Ravenhof en genoten nog van het zeer mooie aangelegd park (natuurgebied) Moretus.

    Nu was de afspraak ’t Koetshuis”,een tavernerestaurant wat op Belgisch grondgebied was

    Dus tijd om iets te drinken den ene met verwen koffie en allerlei andere dranken, hebben wij nog extra genoten van de laatste zonnestralen in dit mooi domein.

    Nog hartelijke dank aan onze gids: Walter en Anny voor de schitterende wandeling net over de grens…bedankt.

    Sportieve groetjes

    Mariette

    Moretusbos Putte 6/5/12















    foto's Mariette

    06-05-2012, 22:42 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    29-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Brede Zijp Koningshooikt 29/04/12

    Brede Zijp Koningshooikt

     

    Deze maal een wandeling te Koningshooikt een stukje onbekend gebied voor onze wandelaars.

    Bijeenkomst om 14 uur aan het fort van Koningshooikt, ondanks de miezerige regen was de opkomst toch talrijk.

    De meeste hadden paraplu’s open dit was al zeer lang geleden dat we regen hadden.

    Langs buitenzijde vijver begaven we ons naar de Brede Zijp, even alles raadplegen wat op het bord stond vermeld over dit natuurgebied. Stapten verder in dit gebied waar het door de hevige regenval modderig was geworden. Dus je had al meteen prijs bottinnenkens zag je zo met de minuut vol modderig worden alsook het slijk hing ook hoog in de vaan.

    Och ja..we hadden meer oog voor de mooie natuur en de bosanemoontjes, sleutelbloemen en hier en daar meiklokjes en er werden meteen al wat foto’s ervan genomen.

    De Brede Zijp is een productiebos, men vindt hier populieren, zomereik, lork, beuk, esdoorn en den.

    Kamperfolie komt heel veel voor in den Brede Zijp. Het is een opvallende klimplant, die een groot gedeelte van het jaar bebladerd is en zeer geurige bloemen heeft.Deze plant is ook gekend onder de naam”Geitenblad”. De bosanemoon bloeit als een van de eerste bloemen.

    Het was zeer mooi door de prachtige lange en kronkelde dreven te wandelen, en het jonge prille groen te zien schitteren met hier en daar een lichtinval op dit nieuwe groen.

    Geregeld werd er gestopt en foto’s genomen met soms acrobatische toeren om het object te kunnen fotograferen.Op het einde van dit gebied moesten we een stukje langs weilanden lopen,en wadde..ja…het stikte daar van vliegen die ons echt lastig vielen en achter volgde, je kon een stapje rapper doen maar die vliegen waren ook rap zenne.

    Nu gingen we terug het natuurgebied eindelijk verlost van die nijdige beesten,hier stonden veel sleutelbloemen, paardenbloemen, aan de zijde van de beek.

    Nu een stukje lopen langs achterzijde van het fort waar heel wat schuilhuisje op het water lagen,de ene wat mooier dan de andere, ook zag men van die oude scharminkels dat ieder moment kon inzakken. Wat vissers of dat ze iets hadden gevangen…dat laat ik in het midden!

    Aan het laatste gedeelte van vijvers was een prachtige zwaan op haar broeinest en vader zwaan keek zeer oplettend toe, maar we zijn Natuurvrienden houden van natuur en respecteren die ook.

    De wandeling zat erop en het parcours was onverharde wegen met hier en daar modder, afstand bedroeg 7 km. Danken ook onze gids Nicky die ons een nieuw stukje natuur heeft leren kennen.

    Hebben afgesloten in taverne”De Seat” waar we hadden gereserveerd voor onze groep,met een kopje koffie met taart of een fris pintje naar ieders smaak.

    Sportieve groeten

    Mariette

    Brede Zijp 29/04/12











    Foto's van Ronny en Mariette

    29-04-2012, 21:02 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichtaart Paaswandeling 8/04/12

    Witte Bergen en Zwart Water 8/04/12

     

    De wandeling op paaszondag was voorzien in Lichtaart.

    De opkomst was talrijk, weersomstandigheden zeer redelijk zonder één druppeltje regen.

    We starten onze wandeling aan”Floreal”, toch een van de mooiere boswandeling in de Witte Bergen en het Zwart Water.

    Eerst kwamen we aan een herdenkingsteken van de tweede wereldoorlog waar Engelse parachutisten gesneuveld zijn, er lagen mooie bloemstukken op hun grafteken.

    Verder langs paadjes die door de bossen slingerde konden we even een kijk nemen op een zeer stijle afgrond van bruin,steenhoudende Kasterliaanzand die een speciale kleur aan dit gebied geven.

    Men kon ook genieten van gele en witte zandduinen en heidestruiken, zoals je ze alleen hier nog kan vinden. Gingen richting Zwart Water onderweg zijn er grote oppervlaktes bomen gekapt zodat men meer licht inval krijgt alsook terug een stuk heide gaat creëren op deze plaatsen.

    Het Zwart Water ligt op de Kempense heuvelrug,de lange landduinrug die zich vrijwel parallel langs de Kleine Nete uitstrekt. In de duinrug komen een aantal natuurlijke depressies voor zoals het Zwart Water.

    Deze depressies zijn ontstaan door uitstuiving van duinzanden.

    Fauna en flora; In het gebied kan je verschillende biotopen onderscheiden, ven, moeras, elzenbroek, wilgenbroek, naaldbos, heide en duinkam.

    Na dit gebied via een observatiepost te hebben bezocht zetten we onze tocht verder door het prachtige rustig gebied.

    Op een splitsing van verschillende wandelknooppunten was daar links het”Hofke van Bayot”.

    Hier sneuvelde in 1914 de Waalse soldaatverkenner Nestor Bayot.

    Nu zetten we onze laatste stuk van de wandeling in richting Floreal ongeveer 2km nog te gaan, men kon gewoon langs de dreef gaan, maar enkele verkozen om nog wat heuveltjes te doen.

    De wandeling was mooi veel zanderige wegen en licht golvend terrein waar men helemaal tot rust kon komen ver weg van alle drukte.

    Na de wandeling gingen we de Floreal binnen voor onze dorst te lessen en ook om te snoepen (allez niet allemaal zenne).

    Het was wederom een geslaagde uitstap naar de Kempen.

    Breng ook eens een bezoekje aan onze vernieuwde website.

     http://www.natuurvrienden-edegem.be/

    Sportieve groeten















    08-04-2012, 22:36 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    01-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hof Ter Linden Edegem 1/04/12

    Kasteelbrunch Hof Ter Linden 1 april 2012

     

    In het hart van Edegem ligt een uniek stuk natuur, beter bekend als Hof Ter Linden, of het kasteel van de baron.

    Hof Ter Linden strekt zich uit over 52 hectare met daarin onder andere het kasteel, de bijgebouwen het park, een boerderij en een aantal landbouwgronden.

    Een plek waar rust, cultuur en natuur elkaar vinden.

    Op 1 maart werden de gemeente Edegem, Kempens Landschap vzw met steun van provincie Antwerpen en het Agentschap voor Natuur en Bos de trotse eigenaars van het kasteeldomein Hof Ter Linden.

    Een oude droom die voor de gemeente Edegem in vervulling ging.

    Tijdens het eerste kasteelweekend op 31 maart en 1 april zwaaien de poorten van het domein voor de eerste keer open.

    Op zondag 1 april was er een kasteelbrunch voorzien, stond in teken voor viering 20 jaar burgermeester Koen Snijders.

    Men kon genieten van een kijkje te nemen binnen het kasteel wat gedeeltelijk te bezoeken was.

    Ook kon men volgens de bewegwijzering een wandeling maken langs vijvers met afwisselend verschillende boomsoorten, met ergens een zeer oude Beuk waar de stam een zeer eigenaardige vorm vertoonde.

    Verschillende kraampjes met hun interessante gegevens over natuur en aanverwante.

    Er was ook een demonstratie met roofvogels met veel uitleg erover van valken, uilen, arend, havik wat heel wat mensen aansprak.

    Er was ook veel variatie aan optredens van de verschillende muziekensembles uit Edegem, dit bracht een muzikale noot erin tijdens dit weekend.

    Kasteelbrunch was super verzorgd, met overheerlijke gerechten en vooraf een glaasje Cava, vervolgens konden wij genieten van deze brunch en onze eigen keuzes maken. Een groot assortiment aan broodsoorten en pistolets, rozijnenbrood met veel krenten erin, croissants en ook nog croissants met veel chocolade.

    Heerlijke slaatjes, gerookte zalm, vleesbeleg, kaas en vers fruit hum…het was lekker.

    Na deze kasteelbrunch gingen  we onze horizonten verkennen, eerst het kasteel binnen gegaan waar men kon genieten van dit uniek decor. Vervolgens van op terras een wijd zicht over dit grote domein met vijvers.

    Dan de wandelwegen gevolgd om overal optimaal te genieten van de mooie natuurgebied in dit domein.

    Nadien was er de viering van de burgermeester met achteraf taart en koffie/thee voor iedere bezoeker voorzien.

    Na deze prachtige zwerftocht in domein Hof Ter Linden, zijn wij opgewekt huiswaarts gekeerd.

    Hier in Edegem vindt men nog een aardig stuk groene natuur waar iedere inwoner van Edegem in de toekomst kan van gaan genieten.

     

    Sportieve groeten

    Mariette

    Kasteelbrunch 1/04/12








    Foto's Mariette en Ronny

    01-04-2012, 00:00 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolvenberg&Brilschans 25/03/12

    Wolvenberg&Brilschans Berchem 25/03/12

     

    Ditmaal gingen wij wederom op wandel in een stuk onbekend gebied te Berchem.

    Onze wandelaars waren present iets vóór 14 uur, opkomst was talrijk, een stralende blauwe hemel wat moet een mens nog meer hé!

    Het natuurgebied Wolvenberg is gelegen tegenover het station van Berchem bij Antwerpen.

    Het beslaat een gebied van ongeveer 11,5 ha dat grotendeels omsloten wordt door de Singel(of kleine Ring),de Grote Steenweg en de spoorlijn Antwerpen-Brussel (naast de Antwerpse Ring).

    Het ligt midden in Groot Antwerpen, waar men nauwelijks een natuurlijke omgeving verwacht. Wolvenberg ligt in het Ringbos,waar vroeger de militaire complexen van Berchem in de Grote omwalling lagen,die de stad Antwerpen moesten beschermen tegen een militaire invasie.

    Onze gids: Roger loodste ons door dit gebied met de nodige uitleg over dit gebied, men stond echt versteld van dit mooi natuurgebied dat tussen Singel en Autobaan gelegen is en hoe verder men in dit bos ging hoe minder geluid van alle verkeer. Ook treft men prachtige poelen, plassen aan en nu met het ontwakende groen gaf dit een mooi contrast en natuurlijk ook ideaal voor foto shots te nemen.

    De vijver is een restant van grachten rond de vroegere vesten,in de heuvel zijn nog enkele muren van het 130 jaar oude vestingrestant zichtbaar.

    Nu moesten wij over de voetgangersbrug gaan richting Brilschans, boven op deze brug was het oorverdovende geraas van auto’s dat onze trommelvliezen pijnigde.

    Daar stonden wij ook te kijken van op de brug naar Brilschans,er waren heel wat mensen aan het picknicken ook kan men daar barbecue doen men heeft dit daar geïnstalleerd,de heerlijke geuren kwamen ons te gemoed. Dit park is ook licht golvend parcours waar de goed verzorgde paden wat langs de vijvers loopt ons telkens mooie plekjes aanbood. Op een gegeven moment kon men trappen naar onder gaan en ook nog de oude vestingmuren die zich daar bevonden, natuurlijk moesten ook alles bekijken.

    Verder kwamen wij uit op Grote Steenweg om daar terug naar het Wolvenberg te gaan maar nu aan andere zijde van die poelen en vijvers waar we konden genieten van dit zeer mooie natuurgebied Wolvenberg nog wat foto’s nemen, waar onze fotografen echt van genoten hebben alsook de wandelaars.

    Na onze wandeling zijn wij gezamenlijk naar”De Kleine Wereld” gegaan om daar onze dorstige kelen te verzachten. Er werd gezellig na gepraat over onze afgelopen wandeling.

    Het was een super namiddag met temperaturen rond de 25 graden,zeer goed gezelschap en de gids die heeft ook een 10 op 10 verdiend. Bedankt Roger.

    Sportieve groeten

    Wolvenberg&Brilschans










    Foto's Mariette

    25-03-2012, 21:42 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Country Stelen 11 maart 2012

    Country Stelen 11 maart 2012

     

    Ditmaal was onze wandeling in de Kempen meer bepaald in Stelen.

    Opkomst was talrijk en het weer ja..de eerste schitterende lente dag was voor ons weggelegd.

    Bijeenkomst aan de Sint-Apolloniakerk in Stelen.

    Stelen is een kerkdorp in de gemeente Geel. De plaats is gelegen aan de zuidoever van het Albertkanaal, ingeklemd tussen dit kanaal en een autoweg.

    Vanuit dit dorp vertrokken wij met even een klimpartij omhoog om daar de baan te passeren en wederom een afdaling tot aan het Albertkanaal te gaan,het was zalig de zonnestralen op ons snoetje te hebben, het was trouwens windstil dit maakte deze walk langs kanaal nog fijner.

    Dan weer even een klauterpartij over oude spoorweg, wel opletten dat je niet op uwe tutter ging, vervolgens de berm omhoog klauteren. Daarna kwamen wij in Dennenbossen gebied daar heerste een rust ver weg van alle drukte. Verder kregen wij nog veel afwisselende landschappen te zien, er was ook ergens een grote oppervlakte gebied van moeras. Er waren talrijke vijvers en beken waar de eendjes genoten van mooie lente weer.

    Onze eerste stopplaats was:”Breugelhut”,een uniek plekje omgeven met vijvers,en rondom voorzien van zonnen terrassen,dus met heel de bende gezellig neer gestreken op terras.

    Men kon hier koffie met warme appeltaart plus een dot slagroom bestellen aan democratische prijs van 2,50€ ,ja..wadde..dat sloegen we niet af zenne.

    De eenden kwamen natuurlijk af voor ook een stuk van die lekkere koek te smullen,en ook wat fotokens genomen ervan. Na een klein half uurtje gingen wij terug op stap naar het eindpunt.

    Ja..ja…mannen oesjes…ikke heb mijne pet vergeten oep dat terras doemen,ikke zal eens rap terug motte gaan zenne. De andere riepen in koor..en..wa..hedde..oep auwe..kop staan,en ’t is zo dat het begingt hé.

    Na een klein half uurtje zagen wij de kerk van Stelen staan,het was inmiddels al 17 uur geworden, maar zijn daar nog even een dorps café binnen gegaan om onze droge kelen te voorzien van vocht.

    Na nog een gezellige babbel hebben we afscheid genomen en terug huiswaarts gekeerd.

    Het was een superdag in het dorp Stelen.

    We danken onze gidsen Ann, Mieke en Fonzie.

    Sportieve groeten

    Mariette

     
    Country Stelen 11/03/12










    Foto's Mariette


    11-03-2012, 22:02 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienpleintjeswandeling Edegem 26/02/12

    Tienpleintjeswandeling

    Op zondag 26 februari 2012 wandelden we in de relatief jongste wijken van Edegem: Elsdonk en Molenveld waar we de pleintjes bezochten en nadien wandelden we via het Klein Molenveld langs het domein Ter Linden terug naar Fort V.

     

    Edegem is een rijke gemeente: staat voor in voor ongeveer 7,2 % van de personenbelasting en het gemiddelde inkomen ligt 33 % hoger dan het Belgische gemiddelde. De gemeente kent vele tekortkomingen: ontoereikende norm voor sociale woningen (slechts 3,41%) en sociale koopwoningen (0 %); geen aanbod van service flats; een onrustbarende prognose voor de vergrijzing in 2010 (23,50 %); vele jongeren verlaten de gemeente want een gewoon huis in de rij koop je hier niet onder de € 250.000-.

     

     

    Op de Elsdonk stond van de 14de tot de 17de eeuw een bos in bezit van de Antwerpse Sint-Michielsabdij. De wijk is genoemd naar de Elsdonkhoeve (1376) en groeide uit de verkaveling van1922. Vele straten dragen namen van patriotten die in de 1ste wereldoorlog gefusilleerd werden op Fort V.

    Jacob de Roore naar wie de straat genoemd werd waar ons lokaal staat schilderde de panelen op het plafond van de Raadszaal van het Stadhuis van Antwerpen waar de verzuchtingen van de stad kenbaar gemaakt werden aan de toenmalige heersers tijdens de ondertekening op 15/11/1715 van het Barrière Tractaat.

    Na de pittoreske Wattiez- en Parrantplaatsen en het leuke Armand Preud’hommeplein verlieten we de Oude Elsdonk en begaven we ons naar de Ingenieur Haesaertslaan genoemd naar de man die zicht gaf aan de uitbreiding en urbanisering van Edegem.

     

    Na de 2de wereldoorlog onstond de wijk Molenveld. Vele straten dragen hier de namen van kunstenaars of veldnamen die het oude cultuurgoed te bestendigen. De veldnamen geven meestal niet de juiste plaats aan van het historisch goed waar de straat naar genoemd werd.

    De Valentina Le Delierstraat was tot voor kort de enige straat genoemd naar een vrouw. In de Koning Albertlei staat een villa “De Nachtegaal” die door een fan naar de beroemde concertzangeres genoemd werd. Op het Philips de Monteplein hadden we het over de grootse geschiedenis van de Nederlandse polyfonie. De veldnamen vonden we terug in de Elsenborghlaan, Ten Bogaerdeplein, Ter Borchtlaan, Ten Boschstraat, en vervolgens bezochten we op het Klein Molenveld het Noulaertsplein dat het laatste pleintje van de wandeling is.

     

    Op het gaanpad aanschouwden wij de toren van de Sint-Anthoniuskerk en de mooie lindendreef die leidt naar het Kasteel Ter Linden en bewonderden het agrarische landschap en het bos toevluchtoord voor zeldzame dieren en planten. Thuisgekomen zullen velen Ferrariskaart gegoogled om het landschap van nu met dat van de 18de eeuw te vergelijken.

    Gelukkig heeft de provincie Antwerpen samen met de Vlaamse Regering en de Gemeente Edegem de handen in mekaar geslagen en zal het Hof ter Linden openbaar domein worden en samen met Fort V een 80 ha groot groen gebied worden midden in onze gemeente.

    Het Kasteel, de Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan, en Immaculata trokken onze geïnteresseerde aandacht en zo ook de Patronaatstraat waar we kennis maakten met de Jongelingenkring gesticht in 1900 dat onder andere ten doel had de toenmalige jeugd in deugd en kuisheid op te voeden en te behoeden voor het verwerpelijke socialisme.

     

    Via het Fort wandelden we terug naar het lokaal waar onze lieve dames met dampende schotels vol pannekoeken ons stonden op te wachten.
    Herman.

    Tienpleintjeswandeling 26/2/12







    Sportieve groeten Mariette

    27-02-2012, 18:43 geschreven door Mariette

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 08/05-14/05 2023
  • 13/06-19/06 2022
  • 25/10-31/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 05/10-11/10 2020
  • 25/11-01/12 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 19/11-25/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 05/12-11/12 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 30/11-06/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 08/12-14/12 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 21/11-27/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!