De Nederlandse journalist Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
----------
'Toen in 2016 het internationale Lutherjaar van start ging, dat vijfhonderd jaar Reformatie herdacht, schreef de progressieve Britse krant 'The Guardian' een opmerkelijk commentaar. 'Als het christendom uit Europa verdwijnt, zal dat belangrijke implicaties hebben voor ons allemaal. Een postchristelijk Europa zal ongetwijfeld een moraal hebben, maar geen christelijke moraal. Het idee dat mensen rechten hebben simpelweg omdat ze mens zijn, zonder aanzien des persoons en onafhankelijk van wat ze bijdragen, vloeit immers niet voort uit de manier waarop de wereld werkt. Het vloeit voort uit het christendom, hoezeer sommige christenen hier in de praktijk ook tegen hebben gezondigd. Mensenrechten worden nu gehoed door onze intituties. De geloofsbelijdenis taant. Dat is niet zonder risico. Wat gebeurt er als ons collectieve geheugen wegglijdt van de wortels van de christelijke ethiek? Hoe kwetsbaar kunnen diezelfde mensenrechten dan blijken?'
|