500 gr. witlof 750 gr. aardappelen 2 peren 150 gr. brie
-------------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een
beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten. Maak de witlof schoon, snijd
ze in reepjes en was deze. Kook de witlof in een pan met een beetje water en
zout 5 minuten. Laat ze dan goed uitlekken. Schil de peren, snijd ze in stukjes
en besprenkel ze met citroensap. Meng de stukjes peer door de witlof. Snijd de
brie in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg de aardappelplakjes hierin. Strooi
er wat peper, zout en paprikapoeder over en schep de witlof erop. Dek af met
plakjes brie. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
1 kg aardappelen 2,5 dl melk nootmuskaat 500 gr. witlof 1 rookworst 40 gr. boter 40 gr. bloem 200 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de witlof schoon, snijd ze in kleine reepjes was deze en kook ze in
een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat de witlof goed uitlekken.
Wel de rookworst in warm water en snijd deze in plakjes. Verhit de boter in een
pan en roer er de bloem door. Giet er dan beetje voor beetje 1,5 deciliter melk
door. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat en roer er dan 150 gram van
de geraspte kaas erdoor. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de
rest van de melk, snufje nootmuskaat en wat peper door. Vet een ovenschaal in en
schep hierin de witlof. Leg er de plakjes rookworst op en schenk hierover de
kaassaus. Dek af met de aardappelpuree en bestrooi deze met de rest van de kaas.
Zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
1 kg witlof 450 gr. kipfilet 1 bekertje creme fraiche 1 bouillonblokje bloem citroensap
------------------------------------------- Snij de kipfilet in blokjes.Bestrooi ze met wat peper en zout en wentel deze
door wat bloem. Maak de witlof schoon en snijd hem in reepjes. Verhit de boter
in een koekenpan en bak hierin de kipfilet mooi bruin en bijna gaar. Doe dan de
witlof en het bouillonblokje erbij en laat dit 15 minuten zachtjes stoven Meng
een paar druppels citroensap door de creme fraiche en laat dit alles goed warm
worden. Lekker met gekookte aardappelen.
400 gr. witlof 1 kg aardappelen 1 dl melk nootmuskaat 200 gr. ham paneermeel 150 gr. geraspte kaas
------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de witlof schoon, snij ze in stukjes en kook ze in een pan met een
beetje water en zout 5-7 minuten. Laat de witlof goed uitlekken. Snij de ham in
blokjes. Vet een ovenschaal in. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er
de melk door, zodat er een luchtige aardappelpuree ontstaat. Maak de puree op
smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer er de witlof en de hamblokjes toe.
Schep dit mengsel in de ovenschaal. Strooi er wat paneermeel en de geraspte kaas
over en leg hier en daar een klontje boter. Zet de schotel 15 minuten in een
voorverwarmde oven van 200 graden.
500 gr. witlof 1 zure appel citroensap 1 hardgekookt ei 1 tl mosterd 2 el olie 2 el azijn --------------------------------------------
Maak de stronkjes witlof schoon, was ze heel erg goed en laat ze uitlekken. Schil de appel en snipper hem fijn. Besprenkel de appel meteen met citroensap, want anders wordt hij bruin. Prak het ei fijn en meng het met mosterd, zout, peper, olie en azijn. Snijd de witlof in hele dunne reepjes en meng er de appel en dressing door. Dek de sla af en zet het een poosje in de koelkast, zodat alle smaakjes er goed kunnen intrekken.
Lekker met een stukje vlees dat in de aanbieding is en gekookte aardappelen.