Snij de filet in stukjes en pocheer ze in de bouillon. Fruit de ui met het kerriepoeder en gemberpoeder in boter samen met de in plakjes gesneden champignons en de knoflook en roer tot slot de bloem erdoor. De bouillon al roerend toevoegen tot een dikke saus. Voeg yoghurt en room toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Giet de saus over de kalkoenstukjes en serveer met friet en salade.
Composieten (samengesteldbloemigen) kleine (buis-)bloemetjes tezamen, de kroonbladeren zijn sier (aantrekking bij bv zonnebloemen), de helmdraden (knoppen) zijn vergroeid bij echte, zoniet schijncomposieten.
Dragon Er zijn 2 soorten: de Russische en de Franse. De Russische dragon zaait zich uit, is donkerder en ruwer dan de Franse dragon, die geen zaad vormt en van warmte houdt. De vermeerdering van de Franse soort geschiedt door uitplanten van de wortel, die beschermd dient te worden.
De beiden soorten zijn goed voor een betere spijsvertering in de maag en na de maag door galaanzetting. De thee van dit kruid is goed bij pijnlijke menstruatie. Voor het lekkere wordt kruidenlikeur van dit kruid bereid!
Goudsbloem De gehele plant bevat bitterstoffen en is bloedzuiverend, wondhelend, krampopheffend, jeukverzachtend, maar is soms allergies (uitproberen op de pols).
De hommels en dit koolwitje zitten graag op de lavendelbloemen van de buren
Tuinkruiden
Lelie-achtige Daslook, bieslook, ui, knoflook (lookgeur), prei (wordt ook gebruikt als groente), kraailook (=wild, woekert), meiklokje (=lelietje van dalen) is giftig en dus geen tuinkruid!! Te onderscheiden van daslook door manier van bovenkomen: komt opgerold boven (daslook komt open boven!).
Omschrijving van de eerste genoemde tuinkruiden
Bieslook Vochtige grond, geen natte voetjes. Humus in zandgrond. Donker-kiemer. Uitjes planten. Randbeplanting. Oppotten (water geven). Tinctuur maken (gehele plant incl. wortels). Papje voor insektenbeten. Ontstekingremmend (arthritis)
Ui Watje over ui wrijven en in oor steken voor oorontsteking. Bij ernstige gevallen fijngesnipperde ui in zakdoekje doen en op oor leggen of er tegen houden. Preiblad (wit) rond keel bij ontsteking; ajuinsap, getrokken met suiker, op tong laten smelten (of bijenhoning, verstuivers van propolis-, populier- en wilde kastanje-tinctuur). Uienaftreksel in hoofdhuid masseren. Ui even opkoken tot glazig om rond de vinger te krijgen bij onstoken nagel, feit en ingegroeide nagel. Werkt prikkelend op maag en darmen (buikpijn, opgezwollenheid en winden), te voorkomen door ui 10 tellen in heet water te leggen. Er ontstaat dan tevens een aftreksel met homeopatische werking om de symptomen te voorkomen. Schijven ajuin: bij hoofdpijn (bloedtoevoer wordt verzorgd).
Knoflook Iedere dag gebruiken om niet meer te stinken op de duur. Knoflook-tinctuur--> goed voor ader-elasticiteit/gladheid; effectief bij hartproblemen (beginnend infarct) en wondverzorging, bij darmontsteking, jicht en ontsteking ischiaszenuw.
De slasoorten vormen de grote groep van de bladgroenten en zijn een rijke aanvulling in een gevarieerde groententuin. Ze zijn rauw moeilijk verteerbaar, vandaar dat het nuttig is ze voor het gebruik erg klein te scheuren of te snijden. Ook goed kauwen!
De kropsla beïnvloed het slapen, vandaar dat hij ideaal is bij het avondmaal. Andijvie, vooral de krulandijvie, stimuleert de eetlust. Paardebloemsla beïnvloedt de lever. Veldsla levert vit.C in de winter. Tuin- en veldkerssla zuivert het bloed en de capucijnesla ofwel de Oostindische kers heeft een remmende werking op ongunstige bacteriën. De gele of oranje bloemen zij eetbaar en worden gebruikt om schotels te versieren.
Het Zandoogje met gesloten en met geopende vleugeltjes.
Slasoorten en vinaigrette
In het sla-assortement verliest de gewone krop terrein, ten koste van de langer houdbare ijsbergsla. Met de overige, meer exotische sla-soorten, zoals lollo rossa, radicchio rosso en eikenbladsla wil het niet erg lukken.
Vinaigrette De vaste verhouding van de vinaigrette is 1 deel azijn op 3 delen olie, te vermengen met de staafmixer. De talloze soorten olie, azijn en mosterd maken het mogelijk om eindeloos te variëren. Gembersap, tomatenketchap of honing zijn dé middelen om het zure van de vinaigrette terug te dringen.
De sla kan ook smaakvoller gemaakt worden door het toevoegen van kaas en/of spekblokjes. Hoe geprononceerder de smaak van de kaas, hoe kleiner de blokjes moeten zijn. En als de spekblokjes na het uitbakken nog even door de keukenmachine worden gehaald, dan worden het in de sla lekkere kleine, zoute korreltjes!
Sla is een heel eenvoudige groente, een basis-grondstof in de keuken, vaak niet meer dan alleen de garnering op een schotel. De Grieken en Romeinen aten, volgens zeggen, al een wild soort sla. Ze kenden een rustgevende werking toe aan het wit sap in de stronk. Of dit nu nog opgaat is de vraag. Door de massaproduktie en gewasbescherming gaat veel van het natuurlijk karakter verloren. Toch zijn er mensen die slaap krijgen na het eten van sla of zelfs hoofdpijn krijgen.
Sla is een prima voorgerecht, want het is vezelrijk en zet daardoor het spijsverterings-stelsel aan het werk. Vanwege deze voedingsvezels eet men de sla het best vooraf teneinde opstopping in het maag-darmstelsel te voorkomen. Sla hoor je te scheuren en niet te snijden, volgens de Fransman. Door het krenken van de bladeren zou te veel vitamine C verloren gaan!
Slateelt was lang volledig zware handarbeid. Kruipen over het veld om de plantjes te zetten en opnieuw kruipen om te oogsten. Alhoewel het uitplanten vandaag de dag veelal machinaal geschiedt is het oogsten nog al te vaak handwerk. Het vollegronds-seizoen loopt van maart tot augustus. In voor- en najaar duurt het 7-8 weken voordat een krop gesneden kan worden. In hoogzomer is daar maar 4 weken voor nodig, waardoor in één seizoen 3 oogsten van één veld kan worden gehaald.
Een motje nestelde zich op het dubbele glas van onze huiskamer!